В кризата 3-ма се хранят у дома за 1200 лв. на месец, още поне 500 лв. са другите разходи

https://www.24chasa.bg/novini/article/8411807 В кризата 3-ма се хранят у дома за 1200 лв. на месец, още поне 500 лв. са другите разходи В кризата 3-ма се хранят у дома за 1200 лв. на месец, още поне 500 лв. са другите разходи www.24chasa.bg
Според НСИ разходите за храна в момента представляват между 28 и 30% от всичките разходи, т.е. някъде към 350 лв. на човек.

Харчовете за хигиена са поне 35 лв. на месец

Колко пари трябват на едно домакинство месечно, при положение че много работни места са застрашени, а и оставащите на работа не могат да бъдат сигурни доколко редовно и навреме ще получават заплатите си?

Все повече семейства си правят подобна сметка с условието, че ще трябва да се лишават от всякакви глезотии и ще харчат само за най-основното.

Другото условие е да не посягат на спестяванията си, ако имат такива, или поне не на първо време, нито пък да се осланят на опцията “овърдрафт” на банковите си карти или пък да теглят нови кредити.

Според последното изследване на КНСБ за издръжката на живота един българин има нужда от най-малко 629,33 лв. месечно, за да преживее, или общо 1887 лв. за едно тричленно домакинство, състоящо се от двама работещи и едно дете. Данните са от последното тримесечие на 2019 г. и бяха огласени в края на февруари 2020 г.

С обявяване на мерките за справяне с коронавируса обаче

настъпиха

доста промени

- някои харчове нарастват за сметка на други, които може да се отложат във времето или изобщо да се избегнат. Определени стоки поскъпнаха, а други поевтиняха. Освен това зимният сезон е на приключване, което означава, че поне разходите за отопление скоро ще отпаднат, а те са доста съществено перо за много домакинства.

Средното семейство според НСИ е тричленно и се състои от двама възрастни, които работят, и един ученик. То обитава

жилище от 74

кв. м, което

в 94% от

случаите е

собствено,

т.е. няма разход за изплащане на ипотечен кредит или наем.

Тъй като последните месеци бяха студени, през април ще трябва да се отделят пари за плащане на сметките.

Средната сметка за София през миналия отоплителен сезон беше 176 лв. за двустаен апартамент, какъвто е жилището от 74 квадрата. Оттогава имаше едно 4,5-процентно поскъпване, а от 1 април тази година има 26-процентно намаление на цената.

Но тъй като далеч не всички българи се отопляват с парно, а и освен това семейството има разходи за ток и вода, най-добре е да закръглим сумата за комунални услуги на 200 лева месечно. През май и юни тези суми ще са по-ниски, но в никакъв случай няма да паднат под 50-60 лв. Значи

основното

поддържане

на жилището

засега излиза

215 лв.,

като 15-те лева са за таксата за поддържане на входа. 

Разходите за телекомуникации в момента стават от жизнено значение, тъй като близо една трета от заетите работят от вкъщи, за което трябва стабилна интернет връзка, а от нея се ползват и децата, които ходят на училище онлайн.

Среднопретеглената цена на пакетните услуги на телекомуникационните оператори за домашен интернет и телевизия е около 30 лв.

Приемаме, че семейството разполага с един настолен компютър и един лаптоп, за да може работещият от вкъщи и ученикът да не си пречат, в противен случай ще се наложи да купуват нова техника. Станаха 245 лв.

Към тях трябва да добавим и три тарифни плана за мобилните телефони, без които в момента също не може.

Това прави други около 90 лв., значи числото става 335 лв.

Разходите за хигиена според статистиката са били средно 45 лв. месечно на домакинство в края на 2019 г. Само че в тях НСИ включва и разходите по обзавеждането, от което в момента се лишаваме, така че е редно да намалим тази сума на 35 лв. месечно - само за перилни препарати, препарати за миене на съдове, омекотители, белина за дезинфекция, повечко сапун, спирт за почистване на ръцете. Така стигнахме до 370 лв.

Транспортните разходи са около 7% от всичките разходи. След 13 март приемаме, че единият възрастен и детето си стоят вкъщи и само единият възрастен ходи на работа с колата си, както и преди. Отпускаме му 20 литра гориво за целия месец, което прави 40 лв.

Други разходи той няма да има - паркирането в синята и зелената зона е безплатно.

Текущият ремонт и поддръжката на колата се ограничават само с най-необходимото. В градския транспорт водачите вече не продават билети и не се качва контрола. Само в метрото вратите, както и преди, се отварят с карта или билет. И така нашата сума стана 510 лв.

По принцип около 4% от разходите на българското домакинство са за облекла и обувки. За които обаче в момента забравяме - и без това никъде не ходим и никой не ни гледа. Забравяме и едни други 4 процента, които преди това сме харчили за свободно време, култура и образование, задоволяваме се с каквото дават по телевизията. Забравяме и харчовете за туризъм.

За съжаление, няма как да не ядем. Но разходите за храна могат да бъдат най-разтегливото нещо на света. Според медицината един възрастен мъж има нужда от около 2500 kcal дневно. Само че това може да бъде

енергийното

съдържание

на 1 килограм

обикновена

наденица,

която струва

5 лева килото

Но може да бъде и енергийното съдържание на 300 грама ирански черен хайвер.

Според НСИ разходите за храна в момента представляват между 28 и 30% от всички разходи, т.е. някъде към 350 лв. на човек. Т.е. към 510-те лева добавяме други 1200 лв. за тримата човека и сумата дотук става 1710 лв.

И това не е всичко. Ако единият възрастен пуши, значи всеки ден дава поне по 5,20 лв. за цигари, което добавя към разходите на това семейство нови 161 лв., т.е. сумата става 1871 лв.

Съществено перо са разходите за здравеопазване. Само разходите за лекарства и медицинско обслужване според НСИ са 7% от разходите на домакинството, или в пари това прави 84 лв. на тричленно домакинство месечно. Редно е към това сега да добавим маските, ръкавиците, геловете за дезинфекция, витамин C, витамин D, джинджифил (който поскъпна трикратно за две седмици), лимони и пчелен мед и да закръглим тази сума на 90 лв.

Така, независимо дали човек стои вкъщи, дали е останал без работа за постоянно или временно, дали си е взел отпуск - платен или неплатен, едно тричленно българско семейство има нужда поне от 1961 лв. месечно, за да преживее. Засега, тъй като, макар и държавата да отложи срока за плащане на данъците, те все пак ще трябва да се платят.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

В последните две седмици се наблюдава трайна тенденция повече хора да намират работа на ден отколкото да се регистрират като безработни в бюрата по труда СНИМКА: Архив

Вече 14 дни повече хора намират работа отколкото губят

В последните две седмици се наблюдава трайна тенденция повече хора да намират работа на ден отколкото да се регистрират като безработни в бюрата по труда. Това съобщиха от министерството на труда и социалната политика В последната седмица от извънредното положение средно по 1225 души на ден са били устройвани на пазара на труда

Турция ще възобнови ограничен брой вътрешни полети от понеделник СНИМКА: Pixabay

Турция възобновява ограничен брой вътрешни полети

Турция ще възобнови ограничен брой вътрешни полети от понеделник, съобщи транспортният министър в момент на разхлабване на мерките, наложени през март за ограничаване на разпространението на коронавируса, съобщи ДПА. Първият полет ще бъде от Истанбул до столицата Анкара, заяви министърът на транспорта и инфраструктурата Адил Караисмаилоглу

Унгарският премиер Виктор Орбан СНИМКА: Ройтерс

Орбан: Възстановителният план на ЕС е абсурд и перверзия

Предложението на Европейската комисия да насочи голяма част от възстановителния фонд на стойност 750 милиарда евро към относително по-богати страни е „абсурд и перверзия“, заяви унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от европейската редакция на Politico. „Да се финансират богатите с парите на бедните не е добра идея“

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова СНИМКА: МРРБ

Аврамова: Водим разговори с превозвачите за промяна на обхвата на толсистемата

Коронавирусът не е спрял строителството в България. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, предаде Нова тв. „Ако други сектори на икономиката в България са прекъснали или са имали затруднения, то строителството е секторът, който е в пълна мобилизация. Не само строителните фирми, които имат големи обекти

Полина Карастоянова, директор на Националния борд по туризъм КАДЪР: Нова тв

Националният борд по туризъм: Началото на туристическия сезон - около 15 юни

"Има всички предпоставки да бъде осъществен оптимистичният сценарий за старт на летния туристически сезон – около 15 юни." Това заяви Полина Карастоянова, директор на Националния борд по туризъм, предаде Нова тв. По думите ѝ има висока степен на готовност за добре организиран, но необичаен сезон

СНИМКА: Архив

Бюджетното салдо към април е положително в размер на 1 631,5 млн. лв.

Бюджетното салдо по консолидираната фискална програма/ КФП/ на касова основа към април 2020 г. е положително в размер на 1 631,5 млн. лв., съобщава министерството на финансите. Положителното салдо се формира от превишение на приходите над разходите по националния бюджет в размер на 1 188,1 млн. лв. и по европейските средства в размер на 443,3 млн

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

По силата на постигнатия компромис Луфтханза ще трябва да се откаже от няколко слота за излитане и кацане във Франкфурт и Мюнхен СНИМКА: Pixabay

Има споразумение между Брюксел и Берлин за спасяването на "Луфтханза"

Преговарящите от германското правителство и авиокомпания Луфтханза са постигнали компромис с Европейския съюз по ключовите аспекти на многомилиардния спасителен план за германския авиопревозвач, предаде ДПА, цитирайки разпространено рано тази сутрин съобщение на германското правителство. Тази седмица ЕС и Берлин се договориха по дългоочаквания

Кредити за потребление поскъпват рязко, хората спряха да ги вземат

Кредити за потребление поскъпват рязко, хората спряха да ги вземат

Депозитите носят лихва от 0,1% на година, но заради инфлацията на 100 лв. в банка загубата е 1,7 лв. Рязко поскъпване на потребителските кредити през април отчита БНБ с последните данни за лихвите. За една година - спрямо април 2019-а, средният лихвен процент по кредитите за потребление в левове е добавил 1,7 пункта и вече е 9,72%. Спрямо март т

Бюджетът на минус с 352,8 млн. лева за май

Бюджетът на минус с 352,8 млн. лева за май

Дефицит от 352,8 млн. лв. в бюджета очаква финансовото министерство за май. Според прогнозата обаче за петте месеца на годината ще има излишък от 1,28 млрд. лв. В сравнение със същия период на миналата година обаче той е намалял с 1,75 млрд. лв., което се дължи на свиване на приходите с 1,46 млрд. заради въведените ограничения заради коронавируса

В ресторантите - храната с 9% ДДС, алкохолът с 20

В ресторантите - храната с 9% ДДС, алкохолът с 20

Куп предложения за нови ставки има внесени от всички партии в парламента В ресторантите ДДС за храната ще се намали до 9%, но алкохолът - бира, вино и спиртни напитки, ще продължи да бъде облаган с 20%. Такова предложение между двете четения в Закона за данъка върху добавената стойност е внесено от депутати от ГЕРБ

Управителният и контролният съвет на камарата

Преизбраха проф. Николай Вълканов за председател на минно-геоложката камара

Проф. дтн инж. Николай Вълканов бе избран втори мандат за председател на Българската минно-геоложка камара. Председателят на съвета на директорите на "Минстрой Холдинг" получи единодушната подкрепа на компаниите от минерално-суровинната индустрия на проведеното в петък общо събрание на камарата. В управителния съвет с мандат 2020-2022 г

Целогодишните хотели в Гърция отварят от понеделник

Целогодишните хотели в Гърция отварят от понеделник

Гръцкото министерство на развитието и инвестициите публикува списък със секторите на икономиката, които ще възобновят дейността си от 1 юни като част от отмяната на ограниченията заради пандемията от коронавируса, съобщи телевизия Скай. Сред дейностите, които се подновяват от понеделник, са хотелите и подобните места за настаняване с целогодишна

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber