Извънредните мерки в света: вкъщи и глоби! Туркменистан забрани думата “коронавирус” и маските - иначе арест

https://www.24chasa.bg/novini/article/8399325 Извънредните мерки в света: вкъщи и глоби! Туркменистан забрани думата “коронавирус” и маските - иначе арест Извънредните мерки в света: вкъщи и глоби! Туркменистан забрани думата “коронавирус” и маските - иначе арест www.24chasa.bg
Възрастна жена изпраща общинските служители, които всеки ден й носят храна и лекарства в Италия.
Възрастна жена изпраща общинските служители, които всеки ден й носят храна и лекарства в Италия. СНИМКА: РОЙТЕРС

Светът потъна в хаос, след като коронавирусът засили хватката си и накара редица страни драстично да ожесточат мерките срещу смъртоносната пандемия от COVID-19.

Редица страни обявиха извънредно положение, сред които България, Сърбия, Чехия, Словакия, Латвия, Унгария, Испания, Румъния, Финландия, Франция, Швейцария, Армения, Ливан и Гватемала.

Изолация и масово ограничаване на придвижванията в населени места, затваряне на училища, на магазини, дори на граници, забранено събиране на много хора на едно място - това са само част от мерките, обявени от страните в Европа и по света.

Пълна карантина действа в Гърция, Италия, Испания, Франция, Австрия, Чехия, румънския град Сучава, руската столица Москва и 1,3-милиардната Индия. Там гражданите могат да излизат само за да отидат на работните си места, на лекар или да пазаруват храна.

“24 часа” събра част от мерките, с които се защитават държавите по света от пандемията.

РУМЪНИЯ

Жителите на Букурещ ще бъдат тествани за COVID-19 от врата на врата. Болници и лекари, които откажат лечение на пациент, независимо дали е с положителен, или отрицателен резултат за коронавирус, носят наказателна отговорност. Зъболекарите не работят.

Хората над 65 г. могат да напускат домовете си само между 20 и 21 ч, ако имат селскостопански или домашни животни. Глобите за тези, които не спазват правилата на самоизолация или карантина, са между 800 и 8000 лв.

10 000 военни помагат за прилагането на ограничителните мерки.

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Президентът, премиерът, министрите, директорите, кметовете в Северна Македония ще получават минимална заплата от около 460 лв. през следващите два месеца. Забранени са всички събития.

Хората в изолация са следени чрез приложение, разработено от министерството на информационното общество.

ГЪРЦИЯ

Вместо в храма тази година гърците ще празнуват Великден по домовете.

В колите е разрешено да пътуват най-много по двама. Пазаруване и ходене до работа е позволено само с декларация. Полицията глобява по 150 евро за неспазване на правилата за придвижване, а за нарушаване на карантината - 5000 евро.

Крайбрежната алея на Солун е затворена през уикенда, а в делнични дни там не може да се разхождат между 14 ч следобед и 8 ч на следващата сутрин.

ТУРЦИЯ

Такситата в Истанбул, Анкара и Измир, чийто регистрационен номер завършва с нечетна цифра, работят в понеделник за по 24 часа. Във вторник смяната се поема от таксита с четен номер. Забраняват се през уикендите разходки, тичане, колела и спорт в паркове, край брега, риболов, пикник, както и събирането на групи в парковете през останалите дни.

Задължително е плодовете и зеленчуците на пазарите да са пакетирани. Между сергиите да има разстояние най-малко 3 метра. Забранено е докосването с ръце на хляба от клиентите в пекарните. На хора над 65 г. е забранено да излизат.

ИТАЛИЯ

Италия първа в Европа се постави под пълна блокада на 10 март. Хората имат право да излизат от жилищата си само ако не могат да работят дистанционно или за да купуват храна и медикаменти.

Глобите са до 3000 евро. Предвиждат се и до 3 месеца затвор. Властите раздават ваучери за храна и бонуси по 600 евро за тези без доходи.

ИСПАНИЯ

Испания постави под карантина 5 града заради вируса. Всички работещи в сектори, които не са съществени, трябва да останат у дома си до 9 април. Забранено е провеждането на погребения, където може да ходят не повече от трима души.

ФРАНЦИЯ

Гражданите спортуват сами или с децата си веднъж дневно за не повече от 1 час и на разстояние до 1 км от дома си. Откритите пазари са затворени.

Когато излизат, французите трябва да разполагат с документ, който да удостоверява целта - разрешени са само магазин, работа и медицински причини.

100 000 полицаи и жандармеристи се грижат за спазването на ограниченията.

ГЕРМАНИЯ

Правителството работи усилено върху мобилно приложение за проследяване на веригата на заразата.

Хората в Германия могат да излизат на разходка, да спортуват, да ходят в парковете и градинките. Федералните провинции може да прилагат по-строги мерки. В Хесен не се разрешава да се движат по двама по улиците, а в Саксония въведоха карантина. В Бавария карантина беше въведена преди седмица.

Бундесверът се готви да включи 15 хиляди военни. Войниците трябва да са в пълна готовност към 3 април. Около 250 души се занимават с дезинфекция.

АВСТРИЯ

Задължителни маски, когато се пазарува. Купувачите получават защитните средства на влизане в супермаркетите безплатно. Австрийците са призовани да се самоизолират и да не напускат домовете си освен по служба, за покупки и ако помагат на съграждани.

Глобата за излизане е 2180 евро, а за игра на деца на площадка - 3600 евро. Изключение се допуска за разходки, но поединично или в компанията само на семейството. Най-рано в края на април може да отворят магазини.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Въведена е национална карантина. Премиерът, който е заразен и в самоизолация, прати писмо до всяко домакинство с призив всички да си стоят вкъщи.

Разрешени са физически упражнения веднъж дневно. Някои обаче се възползват от това, за да стоят в паркове и зелени площи. Полицаите имат право да разпръсват групи, да налагат глоби и да прибягват до дронове.

Полицията в графство Дарбишър направи именно това. Видеозаписът, пуснат в туитър, предизвика възмутени коментари на потребители, които определиха тази стъпка като “зловещо следене”.

ИРЛАНДИЯ

На гражданите е наредено да останат по домовете си до 12 април. През този период ирландците излизат само за пазаруване на стоки от първа необходимост, кратки физически упражнения и важни посещения при роднини.

Страната увеличи финансовата помощ за безработните и за работещите, които са под риск да загубят работата си. Допълнителните мерки се прибавят към вече предвидените около 3 млрд. евро за подпомагане на платения болничен отпуск, финансиране на здравната служба и подкрепа на фирмите.

САЩ

Американците са призовани да работят от вкъщи и да избягват ресторанти, барове, несъществени пътувания и пазарувания. Социалната изолация е доброволна, а препоръката важи до края на април.

Властите в Ню Йорк наредиха на всички несъществени бизнеси да затворят, забраниха събития, а гражданите трябва да стоят на най-малко 2 м разстояние.

Щатите Вашингтон, Мичиган и Ню Мексико също наредиха на хората да си останат вкъщи. В Ню Джърси и Кънектикът беше издадена забрана за пътуване извън областта за срок от 14 дни. Затворени са всички магазини, които не са от първостепенно значение, а глобата за нарушение на мерките е между $ 250 и $ 500. Лас Вегас затвори казината. Гранд каньон в щата Аризона не приема постители.

КАНАДА

Изолацията е задължителна. Законът предвижда глоби до 700 000 щатски долара или до 3 г. затвор за тези, които не се подчиняват.

Канада плаща 1400 долара на месец за 4 месеца на канадци, загубили работата си. Предприятията, които имат намаление на приходите с 30%, ще бъдат подпомагани. Правителството ще покрие до 75% от заплатата, което означава до 598 щатски долара седмично. Благотворителните организации също могат да се възползват от програмата.

РУСИЯ

С приложение за смартфон Москва проследява хората, на които е наредено да стоят вкъщи. Жителите на столицата - между 12 и 16 млн., имат право да излизат от вкъщи, за да отидат на работа, при спешна медицинска нужда, до супермаркета или до най-близката аптека. Също да изхвърлят боклука и разходят кучето си на разстояние до 100 м от дома.

Забранено е на хората над 65 г. и хронично болните да излизат навън. Спазването на режима на изолация в Москва ще се следи чрез “интелигентна система за наблюдение”, снабдена според руски медии със 170 000 камери и софтуер за лицево разпознаване. Над 80 региона в страната са в частична изолация. Специалисти дезинфекцират тротоарите и улиците.

Предвиждат се строги наказания, достигащи 5 г. затвор, за разпространение на фалшиви информации за вируса. Руският патриарх Кирил призова вярващите да се въздържат от посещаване на храмове и да се молят у дома.

КИТАЙ

На 23 януари Ухан и 15 други града в китайската провинция Хубей бяха поставени под строга карантина.

Блокадата засегна повече от 50 млн. души. Общественият транспорт спря. В Ухан никой не можеше да напусне града без разрешение. Затвориха фабрики, офиси и училища, оградиха тротоарите. Властите използваха социални платформи и приложения, за да наблюдават движението на хората. Мерките вече постепенно се отменят.

ЯПОНИЯ

Контрастът с Европа е огромен. Броят на заболелите се покачва минимално, въпреки че Япония е гъсто населена, има силно застаряващо население и тесни контакти със съседен Китай.

В страната залагат на превенцията. Още от най-ранно детство японците се придържат към елементарните хигиенни правила - миенето на ръце, жабуренето с дезинфекционна течност и маската са неотменима част от ежедневието.

ЮЖНА КОРЕЯ

Никъде другаде в света не се правеха толкова много тестове. Вместо да предприеме китайския подход за блокиране на засегнатите градове, Южна Корея прие модел на открита информация.

 Вместо да предприеме китайския подход за блокиране на засегнатите градове, Южна Корея прие модел на открита информация. Движенията на заразения човек през предходните 14 дни - определени чрез използване на кредитна карта, кадри за видеонаблюдение и проследяване на мобилни телефони се публикуват на правителствене сайтове, като съобщения се изпращат на хората, когато се появи нова инфекция в района, където живеят.

УНГАРИЯ

В Унгария премиерът вече управлява с укази, без правомощията му да са ограничени. Затворени са университетите, но не и училищата, защото във вузовете има много чужденци, а според премиера те са виновни за появата на заразата.

Напускането на жилището е позволено само за ходене на работа или задоволяване на жизненоважни нужди. Всяко нарушение може да бъде санкционирано с глоби до 1400 евро. За престъпление се смята разпространяването на дезинформация за коронавируса.

ЧЕХИЯ

Чешките пивоварни спряха да продават наливна бира в бурета и предлагат бутилки и кенове след затварянето на заведенията.

Търсенето на бира е нараснало с 15%, а на наливна бира в кегове, която бе 40% от производството, е спаднало до нула. Ако заведенията са затворени и след края на април, 20% от пивоварните ще фалират.

ПОЛША

Полша нареди на гражданите да не напускат домовете си и забрани достъпа до паркове, плажове и други обществени места. Не е позволено даването на велосипеди под наем.

На непълнолетни не се разрешава да бъдат на открито, ако не са с възрастен придружител. Разходки по улиците и ходенето на пикник са забранени. На религиозните церемонии ще може да присъстват до пет човека едновременно. Затворени са фризьорските салони, салоните за красота и за татуировки, както и хотелите и други места за нощуване.

На религиозните церемонии може да присъстват до 50 души едновременно.

На хората над 60 г. и на тези, които са болни или под домашна карантина, е наредено да гласуват по пощата след критики към управляващите консерватори за отказа им да отложат насрочените за 10 май президентски избори.

ЛИТВА

Литва контролира с дронове спазването на карантината в столицата Вилнюс.

Безполотните апарати са снабдени с високоговорители, за да се отправят звукови послания към жителите и предупреждения, че при нужда ще бъде повикана полиция.

Прекратени са международните жп превози

ХЪРВАТИЯ

Тестове за коронавирус се правят и от автомобила с идеята хората да не чакат на опашки, да се спазва дистанция и да се правят повече на ден.

Фермери намират начин да помогнат на другите. Яйца за по-бедните или дезинфектант от ракия за болниците са примери за благородството на дребния семеен производител в кризисни времена.

СЪРБИЯ

Срокът на домашна самоизолация се удължава от 14 на 28 дни за всички, влезли в Сърбия след 14 март.

КОСОВО

Забранено е движение на хора и коли от 17 до 6 ч. Изключение - само за медицински нужди, производство, покупка и продажба на храни и лекарства за хора и животни.

При смърт присъстват само най-близките на семейството.

100-процентовите мита върху вноса на сръбски стоки са премахнати и ще бъдат заменени с мерки за реципрочност.

НИДЕРЛАНДИЯ

Най-известните градини с лалета в Нидерландия вече предлагат виртуални обиколки. Цветните полета Кукенхоф всяка пролет се превръщат в килим от цветя, сред който се разхождат хиляди посетители.

Тъй като градините няма да са отворени както се планираше от 21 март до 10 май, от управата качват актуални видеа.

БЕЛГИЯ

Да наплюеш или да се изкашляш в лицето на полицай, се наказва със затвор. Деянието се определя като бунт срещу силите на реда, но и като “опит за нападение с потенциално опасно вещество" и може да доведе до 2 г. затвор.

Постановено е гражданите да останат в домовете си. Изключение прави ходенето на работа, пазаруването, посещението на лекар, банка или бензиностанция. Пазарите са затворени. Физическата активност на открито е разрешена и се препоръчва. 

ФИНЛАНДИЯ

Столицата Хелзинки и районът около нея е отцепен. Затворени са училища, но детски градини и ясли функционират.

Забраняват се посещения на външни лица в държавни институции, старчески домове, здравни центрове и болници, освен в по извънредни причини.

НОРВЕГИЯ

Влизащи от чужбина не се допускат. Изключение се прави за идващите от скандинавски държави.

 Норвегия все пак позволява достъпа на определени категории европейски работници за сектори, които страдат от критичен недостиг на работна ръка, включително селското стопанство и петролния бранш.

ШВЕЙЦАРИЯ

Швейцария мобилизира 8000 военни, които да подпомагат кантоните по отношение на логистиката на болничните заведени и сигурността.

Страната започва да събира данни за придвижването на хората, за да провери дали мерките работят. Данните от “Суиском" ще бъдат само за 24 часа назад и ще предлагат ретроспективна картина за придвижването на хората.

ДАНИЯ

Чиновниците на несъществени длъжности използват до 5 дни от годишния си отпуск.

Кралицата анулира честванията на 80-ия си рожден ден, които щяха да са април. Властите допускат след Великден постепенно да бъдат вдигани ограниченията.

ШВЕЦИЯ

Шведските власти посъветваха хората да спазват социална дистанция и, ако е възможно, да работят от дома си. В сравнение с карантинните мерки, въвеждани на други места по света, действията на шведските власти позволяват либерално количество лични свободи.

Улиците на Стокхолм не са пусти. В центъра на шведската столица по кафенетата с маси на открито все още има хора. Цветари продължават да продават цветя. Младежите се събират на групи в парковете. Някои продължават да се поздравяват с прегръдки и ръкостискане.

Гимназиите и университетите са затворени, но детските градини и началните училища все още работят.

СЛОВЕНИЯ

Гражданите не напускат общините си. То не се отнася до службите и дейностите, с които се осигуряват функциите на държавата, на местните власти и обществените служби.

Ограничено е времето за пазаруване за пенсионери, бременни жени и хора с увреждания от 8 до 10 ч сутринта всеки ден.

СЛОВАКИЯ

Работят хранителни магазини, аптеки, домашни потреби и зоомагазини. От страх от фалити пак отвориха оптики, магазини за градината, строителни материали.

От страх от масови фалити властите разрешиха да бъдат отворени отново оптиките, магазините за градински принадлежности, строителни материали и инструменти. На 25 кв. м може да има максимум един купувач. На касата разстоянието между чакащите трябва да бъде около 2 м.

КИПЪР

Излиза се само веднъж на ден, и то със 1 SMS с искане за разрешение. Разпечатани декларации за излизане използват тези над 65 г.

Забраняват също посещенията и събиранията вкъщи. В жилищата могат да се намират само живеещите там с регистрация на този адрес. Полицията може да прави проверки по домовете. Глобите за нарушаване на забраните са 300 евро.

Прекратява се достъпът до редица обществени места - паркове, детски и спортни площадки, площади, места за пикник, язовири, плажове, пристанища.Без събирания вкъщи.

БЕЛАРУС

Държавата е единствената на стария континент, която не спря футболното си първенство, а мерките срещу коронавируса са почти нулеви.

Президентът заяви, че в резиденцията му не са предприети никакви специални мерки за защита от коронавируса и че малкият му син посещава училище.

АЛБАНИЯ

Министрите си намалиха наполовина заплатите. Забранено е движението на лични коли и транспорт в 8 града.

Приет е закон за гражданска защита, според който правителството и местните власти ще изплащат компенсации на всички граждани на страната, пострадали от стихийното бедствие.

ИЗРАЕЛ

Съдилищата са затворени. Започна интензивно следене на телефоните на пациенти с коронавирус. Близо 500 войници помагат на полицията по улиците.

На израелците е наредено да стоят по домовете си доколкото е възможно, много фирми са затворени, което доведе до съкращаването на повече от 500 000 души. Синагогите са принудени да затворят врати.

ЕГИПЕТ

Властите в Египет извършват усилена дезинфекция в района около пирамидите в Гиза. Всички прочути египетски археологически обекти и музеи - от Египетския музей в Кайро до Долината на царете в Луксор, са затворени.

Голямата египетска пирамида бе осветена с послания за единство и солидарност с онези, които се борят с коронавируса по целия свят. “Останете в безопасност”, “Стойте у дома” и “Благодаря на тези, които ни пазят”, пробляснаха в сини и зелени светлини над платото Гиза.Усилена дезинфекция около пирамидите в Гиза.

БРАЗИЛИЯ

Бразилия остава единствената страна в Латинска Америка, в която не се взимат решителни национални мерки.

Според президента гладът не е по-малка опасност от COVID-19. Жаир Болсонаро е категоричен, че хората, които са на възраст под 40 г. и имат почти нулев шанс да умрат трябва да продължават да работят.

АРМЕНИЯ

Страната на практика е затворена за чужденци.

Властите въведоха и забрана за гражданите да ходят по улиците без паспорт.

Арменският парламент одобри в понеделник на хората, нарушаващи правилата на карантината, да бъдат налагани глоби, достигащи до 1400 долара.

АЗЕРБАЙДЖАН

Заплатите на работниците в държавни лечебни заведения и болници, ангажирани в борба с COVID-19, скочиха 3-5 пъти.

Азербайджан забрани свиждания с роднини на пациенти, лекувани в лечебни заведения. Хората над 65 години нямат право да излизат от вкъщи.

Метрото почти не се използва. Има специални експресни автобусни линии.

ТУРКМЕНИСТАН

Властите забраниха думата “коронавирус”. Тя изхвърлена и от официалните брошури, които Министерството на здравеопазването разпространява в учебните заведения, болниците и различни ведомства.

Който е с маска на улицата и говори за пандемията, може да го арестуват. Официално в Туркменистан няма регистриран нито един заразен, но влизането и излизането от столицата Ашхабат е строго ограничено, разположени са и пропускателни пунктове.

ИНДИЯ

Индийският премиер показва как да се практикува йога, за да насърчи индийците в изолацията. Под пълна карантина е 1,3 млрд. население. Полицаи с пръчки дисциплинират хората по улиците.

Карантината, наложена от властите в Индия, обаче е на път да се превърне в хуманитарна криза.

Милиони, работили в градовете, а сега безработни, пътуват към родните места. Спирането на транспорта принуди стотици хиляди от тях да тръгнат пеша, пренасяйки на гърба си своето имущество, а понякога и децата си. Бежанците могат да разнесат вируса на по-широка територия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Въпроси и отговори за COVID-19

Великобритания може да има ваксина срещу COVID-19 до септември СНИМКА: Архив

Великобритания може да има ваксина срещу COVID-19 до септември

Великобритания се движи към допълнително намаляване на ограниченията, но „за да завладеем окончателно тази болест, трябва да намерим безопасна работеща ваксина”. Това заяви министърът на бизнеса Алок Шарма. На брифинг на „Даунинг Стрийт” 10, той уточни, че клиничното изпитание на ваксина срещу коронавируса в Оксфордския университет напредва добре

Двойка по улиците на Хонконг, докато страната е парализирана от страх заради новия коронавирус СНИМКА: Ройтерс

Неизвестно е колко дълго човек остава носител на коронавируса

Колко дълго човек продължава да е носител на новия коронавирус, засега е неизвестно, заяви на пресконференция в онлайн формат ръководителката на руската Федерална медико-биологическа агенция Вероника Скворцова. "Трябва да се отбележи, че колко дълго човешкият организъм е носител на новия коронавирус, досега не е установено - каза тя

Дидие Рейндерс Снимка: Фейсбук

Приложенията за COVID-проследяване да се качват доброволно, със защита на личните данни

Качването на приложения на смартфони, чрез които да се проследяват заразени с коронавирус или изложени на риск, трябва да става доброволно, а личните данни да бъдат защитени - това каза еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс пред евродепутатите. Темата се обсъжда днес на пленарна сесия на Европейския парламент, предаде БНР

Почистват се обществени асансьори и автобусни спирки.

В асансьора винаги сам!

Ако може, не ползвайте асансьор, или най-много в едната посока, никога с други хора. Ако някой ви се натрапи, просто слезте Появи се една снимка, постната от евродепутата Иво Христов, на която се виждат отбелязани крачета в двата ъгала на асансьора на европарламента. Крачетата са така разположени, че лицата в асансьора трябва да са с гръб един към

Картата показва разпространението на случаи на коронавирус (COVID-2019) в целия свят към 22 февруари 2020 г. Тя се вижда на телевизор по време на пресконференция на Световната здравна организация (СЗО) за състоянието на коронавируса в Женева, Швейцария. Снимка: Ройтерс

СЗО вижда "потенциално позитивни данни" за леченията на COVID

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че някои лечения сякаш ограничават силата на симптомите или продължителността на COVID-19 и затова се фокусира да научи повече за четири или пет от най-обещаващите от тях, предаде Ройтерс. Базираната в Женева организация ръководи глобалната инициатива за разработване на безопасни и ефективни лекарства

Йенс Шпан Снимка: Ройтерс

Здравният министър на Германия: Години отнема намирането на ваксина

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан заяви, че намирането на ваксина за новия коронавирус може да отнеме години, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че очаква такава да се появи до края на 2020 г., предаде Франс прес. "Много бих се радвал, ако беше възможно това да стане за няколко месеца, но смятам

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Въпроси и отговори за COVID-19

2019-nCoV

СЗО: Новият коронавирус е от естествен произход

Новият коронавирус е от естествен произход. Това заяви днес Световната здравна организация, която призовава Пекин да се присъедини към разследванията за произхода на 2019-nCoV. Преценката идва в момент, в който президентът на САЩ Доналд Тръмп свърза вируса с китайска лаборатория, предаде Франс прес. Тръгнала от Ухан в Китай през декември

Виж как хвърчи коронавирусът в самолет (Видео)

Виж как хвърчи коронавирусът в самолет (Видео)

Ако заразен с коронавирус в самолет кашля, той може да разпръсне заразата над всички пътници. Така може да се разболеят не само седящите близо до него, а абсолютно всички пътуващи, пише "The Sun". Видео, пуснато в ютуб от News Channel показва как малки капчици слюнка от една кашлица обръщат задвижващи микроби в цялото затворено пространство

Формата дава името на голямото семейство на коронавирусите.

Учени: Не можете да се заразите с коронавируса повторно

Преболедувалите коронавируса не могат да го хванат отново, твърдят група от южнокорейски учени, цитирани от вестник „Сън“. Експерти се опасяват, че излекуваните могат да хванат вируса повторно - след като 10% от възстановените след коронавирус пациенти в Китай отново са се оказали положителни след изписване от болницата

Изпускаме Троянска война при шимпанзетата

Изпускаме Троянска война при шимпанзетата

И науката замря заради коронавируса През 1974 г. учени се натъкват на нещо феноменално - война между шимпанзета. Зооложката Джейн Гудол наблюдава как едно голямо стадо се разделя на две армии и те се хващат за гушите. Дотогава никой не е бил свидетел на бойни действия между формирования от стадни животни

Работи се по създаване на ваксина срещу коронавируса. СНИМКА: Pixabay

САЩ бързат с ваксина срещу COVID-19, искат 100 млн. дози до края на 2020-а

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп възнамерява да ускори създаването на ваксина срещу коноравируса, като целта е още до края на тази година да са налице 100 млн. дози, съобщи висш служител от администрацията, пожелал анонимност, цитиран от Ройтерс. За да бъде ускорен процесът, ще бъде създаден проект

Наши учени разработват хиперимунен серум за борба с COVID-19. СНИМКА: Pixabay

Български учени разработват хиперимунен серум за борба с COVID-19

Български учени работят активно по разработването на хиперимунен серум, който освен да помага на вече заболели от COVID-19, да се прилага и като профилактично средство срещу заболяването. Това съобщи за БТА д-р Волганг Люпке, автор на научната разработка. Като първа стъпка серумът ще се изготвя от кръв, взета от преболедували пациенти

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber