Вълчев: Занятията се възстановяват на 14 май, матурите на 30 май и 1 юни (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8394963 Вълчев: Занятията се възстановяват на 14 май, матурите на 30 май и 1 юни (Видео) Вълчев: Занятията се възстановяват на 14 май, матурите на 30 май и 1 юни (Видео) www.24chasa.bg
Министърът на образованието Красимир Вълчев СНИМКА: Правителствена информационна служба
Министърът на образованието Красимир Вълчев СНИМКА: Правителствена информационна служба

Удължават се мерките за карантина до 13 май и занятията ще се възстановя на 14 май. През последните дни говорихме с голяма степен на условност, сега имаме малко повече конкретика. Ситуацията е динамична, безсмислено е да говорим за други сценарии. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на пресконференция в Министерския съвет.

При този сценарий ще се преместят изпитите от 4 до 10 дни. Най-вероятно ще бъде предложено матурите, които бяха планирани за 20 и 22 май да се проведат на 30 май и 1 юни. Така ще има 8-9 учебни дни, в които да се приключи учебната година за 12-класниците. Министърът е разменил конферентно съобщения с висшите училища. Те обяснили, че няма проблем кампаниите да се изтеглят със 7-8 дни. Вероятно толкова щяло да се забави издаването на дипломите.

Вълчев: Занятията се възстановяват на 14 май, матурите на 30 май и 1 юни (Видео)

Министърът разменял съобщения и с министрите на страните членки на ЕС. Ситуацията във всички страни е на ускорено нарастване на броя на заразените. Макар че всички са притеснени на този ранен етап да вземат решения, ясно е, че навсякъде ще има отместване на кампаниите. Готови сме да издадем и по-рано дипломите, макар че всички висши училища са заинтересовани, да говорим със съответните страни и съответните висши училища, така че няма да има проблем да приключим учебната година при този вариант, увери Красимир Вълчев.

Най-вероятно ще предложим малко отлагане на изпитите след 7-и клас, които в момента са планирани за 9 и 11 юни и те да се случат на 13 и 15 юли, допълни министърът. Нямало пречка също да се проведе външното оценяване след 4-и и 10-и клас.

След 4-и клас се кандидатства в математически гимназии, а след 10-и клас кандидатстват тези, които са в обединените училища. Никой нямало да бъде санкциониран при ниски оценки. За първи път има и външно оценяване след 10-и клас по чужд език и по информационни технологии по европейската езикова рамка и по европейската дигитална рамка. Децата ще могат да вземат сертификати безплатно

Изпитите след 4-и клас ще бъдат преместени вероятно на 29 и 30 май. Няма да може да се проведат кръгове на националните олимпиади, което не било фатално. Част от тях участват в балообразуването. Щяло да се предложи да се вземат резултатите от областните кръгове.

Ако изпаднем в невъзможност да проведем външно оценяване след 4-и и 10-и клас, то ще отпадне, по-големият проблем е след 7-и и 12-и клас, тъй като са свързани с кандидатстване, уточни министърът. При настоящия сценарий обаче нямало пречка т да се проведат. Вече ще се мерят повече умения, а не заучаване. Ще има повече въпроси, които не са пряко свързани с учебния материал.

Материалът малко ще се редуцира. Ще се направи контролно замерване докъде са стигнали училищата. Нямало проблем да се включи материал до края на първия срок, но нямало да бъде честно към учениците, които са взели част и от втория. Някои училища стартирали с нови знания още от първия ден на дистанционното обучение. Последните теми и раздели можело да отпаднат.

С обучението в електронна среда нямало единна организация, както при присъствената форма. Такава не можело да бъде създадена в дистанционна форма за такъв кратък период. Имало различно съотношение на синхронно и несинхронно обучение. Различно обучение, което се осъществява във виртуални класни стаи и това, което се осъществява чрез даването на задачи, разработването на проекти, включително и чрез усвояването на нов материал. Различия имало още преди стартирането на електронното обучение заради грипни ваканциии в различни области. Говорим за система от 700 000 ученици, над 60 000 педагогически специалисти и близо 40 000 паралелки, каза министърът. В момента се правела по-професионална оценка как се случва дистанционното обучение - и в условията на по-малко строги правила и на повече препоръки.

Министърът благодари на родителите и учителите, без които нямало как да се случи това обучение. Втората-третата седмица много училища направили усилия за подобряване на организацията, но все още имало нужда повече да го направят - ползване на повече платформи, несъобразяване на възлагането на задачи, с времето, което децата могат да работят. Училищата обаче обменяли практики и осъществявали взаимопомощ помежду си. Организацията се подобрявала.

Отказвайки се от единната организация, няма да имаме и единно отучване след карантината, това, което ще трябва да се случи накрая на учебната година, е това, което не се е случило по време на дистанционното обучение - някои учители по музика и изобразително изкуство например трябва да си вземат часовете.

Всяка година между 30 000 и 60 000 ученици са включени в дейностите за преодоляване на образователни трудности. И в момента една част от децата не са включени в дистанционна форма на обучение. Информацията ми е за около 11%, от останалите някои са включени частично чрез електронни платформи, каза министърът. С 11-те процента работят медиатори и учители.

2/3 от тях използват различни интернет приложения плюс предоставянето на материали. За медиаторите са поръчани предпазни облекла. Най-трудно било обучението в концентрираните ромски общности и обособените квартали. Системата като цяло се справила добре за този кратък период. Средно децата дори учели повече.

Психолозите и педагогическите съветници също са се включили активно. Създава се национален виртуален център от психолози, които да работят с децата. Периодът от 13 до 16 април ще мислим тези дни да бъдат използвани за занимания по интереси, за психологическа подкрепа при намален режим, допълни Вълчев.

Според него висшите училища били готови да стартират електронно обучение. При тях, както и професионалните гимназии, проблемът бил с част от практическите занимания. Част от практическото обучение щяло да остане за след вдигане на карантината.

Като цяло случилото се в системата било уникална взаимопомощ. Много колеги помогнали на колегите си учители. Създадохме национална електронна библиотека за споделяне на ресурси, каза министърът. Той отново благодари на учителите и допълни, че случилото се е забележително.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Въпроси и отговори за COVID-19

Великобритания може да има ваксина срещу COVID-19 до септември СНИМКА: Архив

Великобритания може да има ваксина срещу COVID-19 до септември

Великобритания се движи към допълнително намаляване на ограниченията, но „за да завладеем окончателно тази болест, трябва да намерим безопасна работеща ваксина”. Това заяви министърът на бизнеса Алок Шарма. На брифинг на „Даунинг Стрийт” 10, той уточни, че клиничното изпитание на ваксина срещу коронавируса в Оксфордския университет напредва добре

Двойка по улиците на Хонконг, докато страната е парализирана от страх заради новия коронавирус СНИМКА: Ройтерс

Неизвестно е колко дълго човек остава носител на коронавируса

Колко дълго човек продължава да е носител на новия коронавирус, засега е неизвестно, заяви на пресконференция в онлайн формат ръководителката на руската Федерална медико-биологическа агенция Вероника Скворцова. "Трябва да се отбележи, че колко дълго човешкият организъм е носител на новия коронавирус, досега не е установено - каза тя

Дидие Рейндерс Снимка: Фейсбук

Приложенията за COVID-проследяване да се качват доброволно, със защита на личните данни

Качването на приложения на смартфони, чрез които да се проследяват заразени с коронавирус или изложени на риск, трябва да става доброволно, а личните данни да бъдат защитени - това каза еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс пред евродепутатите. Темата се обсъжда днес на пленарна сесия на Европейския парламент, предаде БНР

Почистват се обществени асансьори и автобусни спирки.

В асансьора винаги сам!

Ако може, не ползвайте асансьор, или най-много в едната посока, никога с други хора. Ако някой ви се натрапи, просто слезте Появи се една снимка, постната от евродепутата Иво Христов, на която се виждат отбелязани крачета в двата ъгала на асансьора на европарламента. Крачетата са така разположени, че лицата в асансьора трябва да са с гръб един към

Картата показва разпространението на случаи на коронавирус (COVID-2019) в целия свят към 22 февруари 2020 г. Тя се вижда на телевизор по време на пресконференция на Световната здравна организация (СЗО) за състоянието на коронавируса в Женева, Швейцария. Снимка: Ройтерс

СЗО вижда "потенциално позитивни данни" за леченията на COVID

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че някои лечения сякаш ограничават силата на симптомите или продължителността на COVID-19 и затова се фокусира да научи повече за четири или пет от най-обещаващите от тях, предаде Ройтерс. Базираната в Женева организация ръководи глобалната инициатива за разработване на безопасни и ефективни лекарства

Йенс Шпан Снимка: Ройтерс

Здравният министър на Германия: Години отнема намирането на ваксина

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан заяви, че намирането на ваксина за новия коронавирус може да отнеме години, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че очаква такава да се появи до края на 2020 г., предаде Франс прес. "Много бих се радвал, ако беше възможно това да стане за няколко месеца, но смятам

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Въпроси и отговори за COVID-19

2019-nCoV

СЗО: Новият коронавирус е от естествен произход

Новият коронавирус е от естествен произход. Това заяви днес Световната здравна организация, която призовава Пекин да се присъедини към разследванията за произхода на 2019-nCoV. Преценката идва в момент, в който президентът на САЩ Доналд Тръмп свърза вируса с китайска лаборатория, предаде Франс прес. Тръгнала от Ухан в Китай през декември

Виж как хвърчи коронавирусът в самолет (Видео)

Виж как хвърчи коронавирусът в самолет (Видео)

Ако заразен с коронавирус в самолет кашля, той може да разпръсне заразата над всички пътници. Така може да се разболеят не само седящите близо до него, а абсолютно всички пътуващи, пише "The Sun". Видео, пуснато в ютуб от News Channel показва как малки капчици слюнка от една кашлица обръщат задвижващи микроби в цялото затворено пространство

Формата дава името на голямото семейство на коронавирусите.

Учени: Не можете да се заразите с коронавируса повторно

Преболедувалите коронавируса не могат да го хванат отново, твърдят група от южнокорейски учени, цитирани от вестник „Сън“. Експерти се опасяват, че излекуваните могат да хванат вируса повторно - след като 10% от възстановените след коронавирус пациенти в Китай отново са се оказали положителни след изписване от болницата

Изпускаме Троянска война при шимпанзетата

Изпускаме Троянска война при шимпанзетата

И науката замря заради коронавируса През 1974 г. учени се натъкват на нещо феноменално - война между шимпанзета. Зооложката Джейн Гудол наблюдава как едно голямо стадо се разделя на две армии и те се хващат за гушите. Дотогава никой не е бил свидетел на бойни действия между формирования от стадни животни

Работи се по създаване на ваксина срещу коронавируса. СНИМКА: Pixabay

САЩ бързат с ваксина срещу COVID-19, искат 100 млн. дози до края на 2020-а

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп възнамерява да ускори създаването на ваксина срещу коноравируса, като целта е още до края на тази година да са налице 100 млн. дози, съобщи висш служител от администрацията, пожелал анонимност, цитиран от Ройтерс. За да бъде ускорен процесът, ще бъде създаден проект

Наши учени разработват хиперимунен серум за борба с COVID-19. СНИМКА: Pixabay

Български учени разработват хиперимунен серум за борба с COVID-19

Български учени работят активно по разработването на хиперимунен серум, който освен да помага на вече заболели от COVID-19, да се прилага и като профилактично средство срещу заболяването. Това съобщи за БТА д-р Волганг Люпке, автор на научната разработка. Като първа стъпка серумът ще се изготвя от кръв, взета от преболедували пациенти

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber