Вариант: Парламентът се мести в НДК, за да са депутатите на голямо отстояние

https://www.24chasa.bg/novini/article/8393991 Вариант: Парламентът се мести в НДК, за да са депутатите на голямо отстояние Вариант: Парламентът се мести в НДК, за да са депутатите на голямо отстояние www.24chasa.bg
Хасан Адемов (първият в гръб вдясно) на банката си, над него с маски са лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и зам.-шефът на групата Йордан Цонев. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Всички партии единодушни - няма да се спира работа, трябва да се приемат важните закони

Дебатите може онлайн, но по конституция трябва физически кворум и събиране за гласуването

Парламентът да заседава временно в НДК, където в зали 1 или 3 има достатъчно място депутатите да са на безопасно отстояние.

Това е вариант, обсъждан, след като стана ясно, че д-р Хасан Адемов от ДПС е с вируса. По-вероятно е все пак да се използват сградите на Народното събрание.

Новината за заразата притесни депутатите. Повечето

научили от

есемеси,

разпратени от групите им малко преди шефката на парламента Цвета Караянчева да обяви публично за заразата.

30 минути преди полунощ в сряда тя свика извънреден брифинг, отказа да коментира здравословното състояние на д-р Адемов, но уточни, че лично ѝ е дал съгласие да огласи името му. Преди време бившият социален министър и настоящ шеф на ресорната комисия сам призна, че

се бори с тежко

онкозаболяване

Затова и имунната система на Хасан Адемов е доста чувствителна и податлива на зарази. Той е един от най-компетентните и работещи депутати. От началото на заразата д-р Адемов ходи с маска в парламента, но бе едно от основните лица, което дебатира от името на ДПС на трибуната всички мерки.

Чувства се нормално, съобщи лидерът Мустафа Карадайъ. В болница е, уточни ген. Венцислав Мутафчийски.

След консултация с националния щаб и извънредно заседание на председателския съвет рано в сряда беше решено всички 239 депутати да бъдат тествани. Според резултатите ръководството ще реши днес как ще се процедира.

Заради случая с Адемов се отлагат актуализацията на държавния бюджет и промените в Закона за енергетиката, с които трябва да се намалят сметките на тока. Двата проектозакона трябваше да влязат в пленарната зала днес.

Как ще работят депутатите? Има няколко варианти. За дебатите мненията са почти единодушни - може да става и онлайн, от компютри. Всички имат служебни лаптопи, които могат да ползват от кабинетите си в бившия Партиен дом.

Не е ясно дали

това ще става

през интернет

системата на

парламента

Депутатите може да ползват и личните си таблети или смартфони, ако се реши комуникацията да става в платформите за чатове.

Два са спорните моменти - кворумът и гласуването, които са разписани в конституцията. Един от вариантите за кворума е сутрин преди заседание да се определи час, в който депутатите да влизат

един по един в

пленарна зала и

да се разписват, независимо че това ще отнеме време.

По-сериозният проблем е с гласуването. Според становище на правния отдел на парламента, представено миналата седмица, всякакъв тип електронен или дистанционен вот е нарушение на основния закон, където пише, че гласуването е “лично и явно”.

Затова се обсъждало използването на по-голяма зала, където депутатите да присъстват лично, но с маски и ръкавици и да стоят на безопасните 2 м един от друг. Ще гласуват с вдигане на ръка и ще участват в обсъжданията.

Друг вариант бил при заседания от кабинетите си депутатите да гласуват със своеобразни бюлетини. Решението трябва да се вземе днес.

Две болници бяха определени за тестовете на народните представители. Опашки се извиха рано сутринта пред “Софиямед”, където бяха изпратени БСП и “Обединени патриоти”. Всички бяха с маски и се стараеха да спазват дистанция. Колегите им от ГЕРБ и ДПС пък бяха насочени към ВМА. Някои пътуваха по спешност от провинцията и минаха по-късно.

Фоайето на “Софиямед” беше превърнато в своеобразен кабинет за вземане на проби - там бяха разположени 3 маси с тестове, маски и дезинфектант. Медици в предпазни облекла и с маски, очила и шлемове вземаха намазки от носа и гърлото на политиците. Отнемаше по близо 3 минути на човек.

Сред първите, дали проби, бяха Мустафа Карадайъ, лидерката на БСП Корнелия Нинова, заместниците ѝ Георги Свиленски и Крум Зарков, повечето от червените депутати. На всички са направени т.нар. PCR тестове, които дават най-точни резултати. Ще излязат до 15 часа, т.е. в четвъртък.

“На последното ни заседание бях на първия ред. Още тогава казах на всички, че независимо кои сме и къде сме, не сме защитени. Пред болестта и смъртта всички сме еднакви”, каза Лъчезар Иванов от ГЕРБ пред “24 часа”. Той си е правил сам теста 2 пъти досега, защото сестра му, лекар в Пета градска болница, е заразена. “Не искам да съм лош пророк, но подозирам, че

ще има още

положителни

проби

сред депутатите. Дори и заразата да я изкараш на крак, винаги има някакво общо неразположение. Най-малкото губиш сили, апетит, обоняние”, добави Иванов, чиито лекарски наблюдения показват, че ако един в семейството е болен, и другите хващат.

Юлиан Ангелов, оргсекретарят на ВМРО, е съгласен, че заради по-голяма безопасност и сигурност всички в парламента трябва да си направят тестове, за да не заразят случайно някого. Според него заседанията трябва да са онлайн, за да не спира парламентът и да отлага гласувания на важни текстове.

Заместникът на Корнелия Нинова Георги Свиленски също очаква да има още заразени депутати, тъй като те се срещат с много хора, а вътре в залата седят прекалено нагъсто.

“Сигурно колеги са изкарали вируса на крак, без да са разбрали - въпрос на имунна система. Каквото и да покажат тестовете сред депутатите - заразените да бъдат поставени под карантина, но останалите да работят при безопасни условия, защото парламентът не трябва да абдикира. Очакват от нас важни решения за оцеляването на държавата”, смята зам.-шефът на червените.

В ДПС са спокойни, макар положителната проба за коронавирус да е на техен депутат. Те се чувствали добре, а зам.-шефката на парламента

д-р Нигяр

Джафер активно

успокояваше

колегите си. Даваше им инструкции. Депутатите от движението били ядосани, че предложението, което те и колегите им от “Обединени патриоти” направиха преди 14 дни - заседанията да са онлайн, не било прието, защото така ситуацията с болния депутат, щяла да бъде избегната.

Единствените, които отказаха онлайн, бяха БСП, защото им трябваше трибуната. 13 часа приемахме закон, който можеше да мине много по-бързо, с по 1 изказване от група, критикува зам.-шефът на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

“Благодарим

на Нинова, след

дъжд качулка”,

ядосан бе той на влизане за председателския съвет. От парламентарната администрация предлагали и холандска платформа, която била по-защитена.

Гласуването е конституционен проблем и това е становището на правната дирекция на НС, обясни Нинова. Вече мнението й е, че след като учениците минали на дистанционно обучение, не би трябвало да има проблем и депутатите да го направят.

В четвъртък тестове ще бъдат направени и на служители на администрацията на парламента - квестори, шофьори. От секретарките на депутатите били извикани само тези на ДПС, които са били в контакт с д-р Адемов.

Преди седмица д-р Адемов бил в болницата в Добрич да направи
дарение, носел маска и ръкавици 

ДИЯНА РАЙНОВА

Д-р Хасан Адемов бе в Добрич на 26 март, за да дари 1000 маски за многократна употреба на болницата. За дарението съобщиха тогава и от лечебното заведение. Той е депутат именно от Добричкия избирателен район.

 Директорът на болницата д-р Светозар Байчев не пожела да коментира ще се подложи ли на тест. “Откъде знаете, че съм се срещал”, отклони той въпроса и добави, че подава информацията на Националния оперативен щаб и оттам дават гласност.
Председателят на областното ръководство на ДПС д-р Ердинч Хаджиев заяви, че не се е виждал с д-р Адемов, тъй като е бил на заседание на общинския съвет по това време, а д-р Адемов не е ходил в офиса на ДПС.

 От РЗИ - Добричq са предприели всички необходими действия, за да установят контактните лица на д-р Хасан Адемов, заяви областният управител Красимир Кирилов. При срещата си с директора на болницата депутатът е бил с маска и ръкавици, обясни той.
“Нашите най-добри пожелания и молитви са с вас. Те са за вашето бързо възстановяване, за да се върнете по-бързо сред нас. Ние сме с вас, д-р Адемов. Вярваме, ще преодолеете и това, както всичко друго досега! Бързо възстановяване и оздравяване”, се казва в обръщение на областната структура на ДПС.

Миков: Не е вярно, че в конституцията пише да се присъства лично

100 хил. лв. би струвал софтуер за вот от вкъщи, но не гарантира кой гласува

“В конституцията никъде не е казано присъствено, казано е народният представител гласува лично и явно”, категоричен е бившият председател на НС и бивш лидер на БСП Михаил Миков. 

Най-важно е бързо да се направят промени в правилника на НС, защото нефункционирането на парламента може да разстрои цялостната организация на обществото - то е построено върху постоянно действащ парламент, обясни той пред БНР. И бе категоричен, че решение за дистанционно гласуване е единственият изход.

Между 80 и 100 хил. лв. би струвало създаването на специално приложение, чрез което депутатите да гласуват дистанционно, прогнозираха ИТ специалисти пред “24 часа”.

Написването на такъв софтуер ще отнеме поне седмица или две. Но проблемът не е в създаването му, а в гарантирането на записания в конституцията кворум. Дори депутатът да се впише с потребителско име или с електронен подпис, това не е гаранция, че после той извършва самото гласуване. Или че не е дал електронния си подпис на друг.

Вариант е присъствието на депутатите да се следи чрез камерата на устройството с лицево разпознаване. Но това би струвало много по-скъпо и би отнело повече време.

Депутати: Как да ни е страх?!

Юлиан Ангелов, оргсекретар на ВМРО: 
Добре е за по-голяма безопасност и сигурност всички в Народно събрание да си направят тестове, за да не заразят случайно някого. Заседанията трябва да са онлайн, за да не се получи така, че парламентът да не заседава и да се отложи гласуването на важни текстове. Надявам се да намерим правилната форма, защото трябва да заседаваме, или поне здравите от нас.

Георги Свиленски, зам.-шеф на ПГ на БСП:
Очаквам да има заразени и други депутати - ние се срещаме с много хора, а и в пленарна зала сме доста нагъсто. Сигурно колеги са изкарали вируса на крак - въпрос на имунна система. Каквото и да покажат тестовете сред депутатите, заразените да бъдат поставени под карантина, но останалите да работят при безопасни условия, защото парламентът не трябва да абдикира. Очакват от нас важни решения за оцеляването на държавата.

Маноил Манев, ГЕРБ:
Стоя близо до вратата на пленарната зала, от там влизат и излизат абсолютно всички. Притеснението ми е най-вече да не пренеса болестта в семейството си.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Младежи са се събрали на площад “Св. Александър Невски” в София.

Абитуриентските балове започват с маски в цвят пепел от люляк

Випуск К-19 ще направи 2 в 1 - ще бъде изпратен в края на юни с тържества в дворовете на училищата, тогава ще връчат и дипломите на зрелостниците През последните уикенди на юни и първите две съботи на юли ще се проведат абитуриентските балове на випуск К-19 - завършващите през пандемичната 2020. Абитуриентките ще са с маски в модния за сезона цвят

Д-р Александър Симидчиев КАДЪР: БНТ

Пулмолог: Не бих лекувал пациенти от коронавирус с хидроксихлорохин

Не бих лекувал пациенти от коронавирус с хидроксихлорохин. В началото мислех, че това може да стане, но вече има достатъчно проучвания, които показват, че рисковете за лечение са по-големи за пациентите с лечение с хлорохин, отколкото без. Това коментира в студиото на "Панорама" по БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев

Кой уби Ботев?

Кой уби Ботев?

Снимки от лобното място и околността опровергават официалната версия за смъртта на поета. Авторът открива пет несъответствия между описанията за края на революционера и откритото от него във Врачанския балкан.  Защо географска табела от началото на XX век подвежда? Коя е най-болезнената грешка на войводата? Версиите къде са костите на поета са три

Събраха парите за малката Дани, 172 хил. лв.  са от "Интръст" на Пеевски (Видео)

Събраха парите за малката Дани, 172 хил. лв. са от "Интръст" на Пеевски (Видео)

Хора от цялата страна събраха нужните 317 000 лева, за да проходи нормално 2-годишната Йордана. Историята на малката Дани, разказана преди няколко дни от Нова тв, докосна сърцата на хиляди българи. Момиченцето е родено с рядката диагноза проксимален бедрен дефицит - деформация на дясното бедро и прогресивно скъсяване на бедрената кост

Йордан Цонев Снимка: Архив

Йордан Цонев: ДДС за книги и детски стоки трябва да се намали за постоянно

Диференциацията на ДДС не е табу, въпреки че България не може да си позволи голямо разнообразие като Германия. Този коментар за намаляването на данъка направи зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев в предаването „Панорама“ на БНТ. Свалянето на ДДС за ресторантите трябва да е временна мярка, но за книгите, памперси

"168 часа": Войник от миналото ли спаси от катастрофа Жоро Александров

"168 часа": Войник от миналото ли спаси от катастрофа Жоро Александров

Отиде си човекът, който не се страхуваше да пита Във фаталната нощ журналистът тръгнал към Аспаруховия мост с лаптоп и фотоапарат, за да провери лично какви са щетите от екокатастрофата Георги Александров ни остави сами да отговорим на въпросите: "Как?" и "Защо?", а после всеки от нас да потърси своята вина за необратимата трагедия Известният

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Екатерина Захариева

Помагаме на 12 държави за коронавируса

България помага в битката с коронавируса на 12 държави от Западните Балкани, Източното партньорство и Южното съседство на ЕС, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР). Това се прави с отпуснатите 636 150 лв. хуманитарна помощ от Министерския съвет. Парите са за 4150 комплекта с предпазни медицински консумативи на обща стойност 369 350

Красимир Вълчев

49 000 се явяват на матура в понеделник (Обзор)

Пишат по 10 в стая, могат да свалят маските по време на изпита Близо 49 хиляди ученици са подали заявления за явяване на задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература. Той ще започне с един час по-късно от обичайното в 9 ч, а в стандартна класна стая ще бъдат по 10 ученици, каза в с

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс

Външно не знаело за турската секретна военна зона край Резово

От Министерството на външните работи съобщиха за БНТ, че не са официално уведомени от турската страна за създаването на забранена военна зона от втора степен в близост до българо-турската граница край Резово. Решението на турския президент Реджеп Ердоган за тази зона беше публикувано вчера в Държавния вестник на Турция и е съгласно Закона за

Лицата, които не се поставят под карантина, както и лицата, които преминават транзитно през територията на страната по реда на т. 3, представят на органите на граничния здравен контрол следната декларация.

Вижте кой може да влиза в страната от 1 юни (Заповед)

Здравният министър издаде Заповед, с която регламентира влизането в България, считано от 1 юни, транзитното преминаване през територията на страната, както и поставянето под 14-дневна карантина. Заповедта гласи: „I. Въвеждам временна забрана за влизане на територията на Република България, считано от 1 юни 2020 г., както следва: 1

Красимир Живков СНИМКА: Йордан Симеонов

Повдигнаха обвинения на зам.-министър Красимир Живков и братя Бобокови

Прокуратурата повдигна обвинения на зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков и братя Бобокови, предаде БГНЕС. Те са разследвани за участие в организирана престъпна група, занимавала се с нелегален внос и преработка на опасни отпадъци. Обвинения са повдигнати и на още трима души, сред които и бившия шеф на регионалната Екоинспекция

Джок Полфийман

МВР започна съгласувателни процедури за експулсирането на Полфрийман

МВР започна съгласувателни процедури за отмяната на забраната на Джок Полфрийман да напуска България. Австралиецът бе предсрочно освободен през септември м.г., след като прекара 13 години в затвора за убийството на студента Андрей Монов. На 25 септември тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров поиска ВКС да възобнови делото за предсрочно условно

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber