Въпреки кризата чиновници бавят плащането на 307 млн. лв. за извършена работа

https://www.24chasa.bg/novini/article/8387604 Въпреки кризата чиновници бавят плащането на 307 млн. лв. за извършена работа Въпреки кризата чиновници бавят плащането на 307 млн. лв. за извършена работа www.24chasa.bg

Два неясни члена в Закона за извънредното положение стопират административните срокове

Агенцията по обществени поръчки отложи обещаната среща с Камарата на строителите

Независимо от икономическата криза, която се задава, блокиралата на всички нива в държавата администрация бави изплащането на около 307 млн. лв. за строителни работи по данни от миналата седмица.

Това съобщи пред “24 часа” изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Валентин Николов (виж интервюто с него долу).

Сумата е установена чрез анкета сред фирмите-членове на камарата, направена в петък миналата седмица. Неплащането на тези пари засяга около 300 строителни фирми. До по-голямата част от случаите се е стигнало заради тълкуванието, че чл. 3 и чл. 4 от Закона за извънредното положение, което изисква стопиране на административни срокове. От Агенцията по обществените поръчки (АОП) коментираха пред “24 часа”, че не са писали те тези текстове и не могат да ги тълкуват.

Повечето от обектите са построени вследствие на обществени поръчки, при които плащането накрая също е част от сроковете, обясни Николов.

Това се случва, независимо че тези пари са предвидени в бюджетите на възложителите и няма никаква причина да не се платят. Бавенето на плащанията пречи на предприемачите да се разплатят с работници, подизпълнители и доставчици.

Общини и ведомства в цялата страна масово са спрели търговете, мотивирани от това, че АОП предупреди на 24 март, че си изяснява значението на тези два члена. Въпреки уверението, че ще има среща между агенцията и ръководството на строителната камара, във вторник на предприемачите от бранша е било съобщено, че тя се отлага за другата седмица. Петя Димитрова, експерт в дирекция “Законодателство” на АОП, каза пред “24 часа”, че разговорът е отложен поради голямата натовареност на агенцията. “Но те се съгласиха на датата и часа и сме уговорили всичко”, добави тя. И увери, че агенцията прави всичко възможно да изясни как да се тълкуват въпросните 2 члена от закона по отношение на обществените поръчки.

Валентин Николов, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България:

Господа и дами, не разбирате ли, че ако не работим, скоро няма да има пари и за вашите заплати

Заради спрените поръчки губим по 150-180 млн. лв. на седмица

- Господин Николов, срещна ли се ръководството на строителната камара с Агенцията за обществени поръчки, за да се изясни тълкуванието на двата члена от Закона за извънредното положение, които на практика блокираха обществените поръчки в държавата?

- С тези два члена - 3-и и 4-и, се създаде една неопределеност по отношение на обществените поръчки, която ние очаквахме, че в рамките на една седмица ще се изясни. Ние поискахме такава среща и от агенцията обещаха да направим видеоконферентна връзка.

За съжаление, днес (вторник, 31 март – б.а.) от агенцията ни казаха, че срещата ще бъде другата седмица. Само че сегашната ситуация търпи всичко друго само не и протакане и отлагане, а ускоряване на всички действия.

Има пълна

административна

немощ и бих казал –

импотентност,

която се демонстрира в случая. В момента, в който законодателната и изпълнителната власт полагат усилия да се преодолее положението, средният ешелон на управлението изчаква, протака, бави. На практика администрацията в страната е тотално блокирала.

Аз следя какво се прави по света. Всяка държава взема съответни мерки за спасяване на икономиката, които отговарят на нейните възможности. Спецификата в България е такава, че нашето спасение минава през това да се трудим. Не сме от онези, които могат за дълго време да си позволят стопиране на икономиката, защото осигурителната система не може да поеме огромен брой хора.

Ние просто трябва да работим. Ръководството на Камарата на строителите в България още в първите дни на извънредното положение се обърнахме с декларация към управляващите, че искаме да продължим да работим. Защото само така ще можем да се разплатим с нашите работници и подизпълнители.

Искаме

строителството

да не бъде спирано

по никакъв начин

при спазване на съответните мерки за безопасност.

Строителството не е само зидане и бетон, то е свързано с огромен брой ведомства и общини, които са възложители на обществени поръчки. Готовите вече обекти трябва да се приемат и разплатят. А по неизвестни ни причини това не се прави. На практика Агенцията за обществени поръчки спира обществените поръчки и чакаме една седмица как ще изтълкуват закона. Те мълчат, пътната агенция чака, общините също чакат.

- Принципал на Агенцията по обществени поръчки е вицепремиерът Томислав Дончев. Не се ли обърнахте към него за съдействие?

- Ние писахме едновременно писмо до АОП и до вицепремиера и се надяваме в следващите дни да има някакво развитие.

- Приемането на готови обекти е прерогатив на Дирекцията за национален строителен контрол. Те също ли не работят?

- Ние имахме среща с ръководството на дирекцията и имаме техните уверения, че ще продължат да работят нормално.

Ситуацията е тежка, разбираме това. Но ако ние спрем да работим, тези дами и господа от АОП разбират ли, че след няколко месеца няма да има пари и за техните заплати. Не можем всички да легнем на осигурителната система, тя е крехка. Трябва да работим, за да пълним бюджета.

Сигурно ще се намерят хора, които да се възползват от тази ситуация, но все пак искам да предупредя, че когато извънредното положение се отмени, си има правораздавателни органи, които със сигурност ще обърнат внимание на онези, които са се опитали да се възползват.

Хубаво е, че управляващите обсъждат мерки за спасяване на цели сектори, да поемат заплати и т.н. Ама все пак нека първо да ни дадат възможност да работим, после да ни помагат.

- Кои от големите възложители са блокирали работата си, сигурно имате такива сигнали?

- Много противоречиви са сигналите, които получаваме от нашите членове. На много места хората преценяват правилно нещата и действат целесъобразно. Но на много места се спират планови ремонти, включително и за обекти, за които има готова документация, закупени са материали и нищо не пречи да се работи. Защо например да не се правят планови ремонти на ВиК мрежата? По тези ремонти на обект работят по няколко човека, които могат да спазват отстояния, това не е някакъв шивашки цех.

Надявам се да получим съдействие и от МРРБ.

- Чух, че има обекти, които са готови и трябва да се заплатят от възложителите, които бавят дори това. Много ли са тези случаи и за какви суми става въпрос?

- Ние направихме една експресна анкета сред членовете на Камарата на строителите в България и анализ върху нея.

Има около 300 фирми, които имат да получават 307 млн. лв. от извършена и приета работа. Предоставихме тази информация на финансовото министерство и на Министерството на икономиката и очакваме тяхната реакция. По наша преценка загубите досега се движат между 150 и 180 млн. лв. на седмица, което е страшно много.

Благодаря много на вестник “24 часа” затова, че разкри в какво се състои проблемът с чл. 3 и чл. 4 на Закона за извънредното положение. Трябва заедно да изискваме от управляващите да си вършат работата. Ако имаме претенции към различните етажи на властта, трябва да кажа, че най-съществени са ни претенциите към средния ешелон. Те не могат така изведнъж да престанат да работят и да пречат и на бизнеса да работи.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Бюджетът излезе на минус, засега само със 183 млн. лв.

Бюджетът излезе на минус, засега само със 183 млн. лв.

На база на предварителни данни и оценки  се очаква бюджетът да има дефицит от 183,2 млн. в края на ноември, съобщиха от финансовото министерство. Причината е в допълнителните разходи по мерките за подпомагане на хората и икономиката в пандемията. За 11-те месеца на годината от бюджета за похарчени 39, 89 млрд

Преди няколко години данъчните заснеха от въздуха луксозни имоти, които ще проверяват дали се ползват за офиси.

По сметки за ток и вода хващат необявени палати

Данъчните започват проверки дали къщи са обявени за офиси, за да се спести данък, а се ползват за живеене Има ли луксозни имоти, собствениците на които са ги обявили за фирмени офиси, а в действителност се ползват за жилищни нужди, ще проверява НАП, научи “24 часа”. Ревизиите ще обхванат и собствеността в чужбина

С промени в закона депутати от ГЕРБ предлагат и ателиетата да са със статут на жилища и да отговарят на изискванията за такива.

Слагат край на далавери с ателиета, и те ще имат статут на жилища

Слагат край на далаварите с продажби на имоти, които имат статут на ателие по документи, но в тях се живее. Това става с промени в Закона за устройство на територията, внесени между двете четения от депутати от ГЕРБ начело с Александър Ненков. Според новите текстове ателиетата трябва да са със статут на жилище и да отговарят на всички изисквания

На работно съвещание на правителството в понеделник е обсъдена нова мярка за подпомагане на бизнеса.

Затвореният бизнес ще се подпомага с пари от НАП

Със средства от Националната приходна агенция ще се подпомагат затворените заради новите ограничения бизнеси. Тази идея е представил министърът на икономиката Лъчезар Борисов пред премиера Бойко Борисов в понеделник на работно съвещание на кабинета. Новата помощ все още се конкретизира с работодателите

Връчиха три сертификата за инвестиции за 8 млн. лева

Връчиха три сертификата за инвестиции за 8 млн. лева

Три сертификата за инвестиции на обща стойност 8,3 млн. лв. подписа министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Те ще разкрият 300 нови работни места. Проектът на германската “БАДЕР България” е за 1,5 млн. лв. за предприятие за тапицерии за автомобили в община Русе. Новите работни места в него ще са 180. Сертификат за 120 хил. лв

Деница Сачева

Сачева допълни заповедта за затворените бизнеси

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева допълни заповедта за затворените бизнеси, чиито работници могат да получават до 24 лв. на ден компенсация от държавата заради това, че са в неплатен отпуск, съобщиха от социалното министерство. Вижте актуализираната заповед ТУК. Работодателите, които са преустановили дейност от 29 октомври

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

“Национална финансиада” – една инициатива за финансови знания за младите хора

“Национална финансиада” – една инициатива за финансови знания за младите хора

Тя е за това как младите хора да превръщат финансовите знания в умения Финансовата ерудиция и грамотност са важни за всяко едно общество в днешно време, но освен чисто практичните подбуди, си заслужава да надникнем в дълбочина къде се зараждат тези умения и доколко е важно да бъдат „усвоявани“ още в детска възраст

Huawei може да доставя 5G оборудване за операторите в Германия

Huawei може да доставя 5G оборудване за операторите в Германия

Предстои споразумение, постигнато след дълги дискусии,  относно начина на действие спрямо водещата китайска компания. То ще бъде от ключово значение за немските мобилни оператори Германия планира строг контрол, но не възнамерява да изключи водещия китайски доставчик на мрежово оборудване Huawei от 5G мобилната мрежа.

Александър Дурчев

Прогнози 2021: Сигналът, че облаците се разпръсват, ще дойде от банковия сектор

Телевизията, пресата и радиото все още са с изключително силно влияние върху потреблението, казва  Александър Дурчев, изпълнителен директор на All Channels Communication Group Едва 30% от дигиталната реклама се инвестират в локални медии All Channels Communication Group е една от най-големите и успешни комуникационни компании у нас

СНИМКА: Министерството на туризма

Договорени са допълнителни 50 млн. лева в помощ на туроператорите

Министерството на туризма договори 50 млн. лв. от Министерството на финансите за помощ на туроператори и туристически агенти. Средствата са в допълнение на вече осигурената субсидия от 10 млн. лв. по ОП „Иновации и конкурентоспособност“. Това стана ясно по време на работна среща, инициирана от вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с

СНИМКА: Министерството на туризма

Марияна Николова: Работим за безпроблемното протичане на зимния сезон

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова разговаря с гръцкия министър на туризма г-н Хари Теохарис. Двамата обсъдиха актуални теми свързани с туристическия сектор и развитието на пандемията от коронавирус в двете страни. Вицепремиерът заяви, че двустранните отношения между България и Гърция са прекрасен пример за взаимодействие в

СНИМКА: Архив

Към 31 октомври печалбата на банковата система е 796 млн. лв.

Към 31 октомври печалбата на банковата система е 796 млн. лв., с 598 млн. лв. (42.9 на сто) по-малко от отчетената за същия период през 2019 година, съобщава Българската народна банка. Собственият капитал в баланса на банковата система възлиза на 15.2 млрд. лв. в края на октомври, като се увеличава със 101 млн. лв. (0

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber