Д-р Цв. Спиридонова: Лекуваме вируса като обикновена пневмония, трябва нов национален протокол

https://www.24chasa.bg/novini/article/8387462 Д-р Цв. Спиридонова: Лекуваме вируса като обикновена пневмония, трябва нов национален протокол Д-р Цв. Спиридонова: Лекуваме вируса като обикновена пневмония, трябва нов национален протокол www.24chasa.bg
Д-р Цветелина Спиридонова е хирург в болница “Хигия” в Пазарджик и член на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса там.

Комбинацията от хлорохин фосфат и антивирусни лекарства дава за момента най-голяма надежда, показват повечето проучвания в света

Възможно най-бързо да бъде изработен национален протокол за лечение на коронавируса и той трябва да е съобразен със световните проучвания. Това искане към медицинския съвет, който премиерът Бойко Борисов създаде да подпомага Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, отправи през “24 часа” д-р Цветелина Спиридонова. Тя е член на Областния щаб за борба с коронавируса в Пазарджик. Тясната ѝ специалност е хирургия, затова изрично подчертава, че изразява лично, а не професионално мнение. Самата тя изчита публикуваните от различни европейски центрове протоколи, свързани с лечението на COVID-19, когато двама от приятелите ѝ се заразяват с коронавируса. Като част от областния щаб пък следи публикациите ежедневно.

“От проучванията, които се правят в няколко държави върху лечението на пациенти, които са с вече доказана COVID инфекция, прави впечатление, че няколко европейски центъра съобщават за едно и също – прилагане на хлорохин фосфат в комбинация с друго лекарство, обикновено антивирусно, което дава много добри резултати. Независимо какво е второто лекарство, първото е винаги хлорохин фосфат”, обясни д-р Спиридонова.

Затова смята, че Мединският съвет към щаба за борба с коронавируса трябва да изготви национален протокол, съобразен със световните проучвания, защото сегашният, който е пуснат към болниците, е за лечение на стандартни пневмонии.

Освен това, ако се появи пациент, който сам си е осигурил медикамента от друга страна в ЕС, тъй като в момента той не се произвежда и внася в България, лекарите реално нямат право да го прилагат.

“Сега протоколът включва прилагане на

антибиотик с

вливания с

витамин С

и цинк,

но това не отразява специфичността на COVID пневмониите. Добре е в този национален протокол да се напише, че ако болницата не разполага с хлорохин фосфат или хидрокси хлороквин, да преминат към друга схема до момента, в който медикаментът бъде наличен. Защото със сигурност ще се появят пациенти, които ще са си го намерили отнякъде, но ако ние нямаме официален протокол, който да ни разреши прилагането му, пациентът ще се наложи да подписва информирано съгласие, че поема сам ангажимента за своето лечение, а ние само ще го наблюдаваме. Освен това трябва и да е ясна схемата на прилагане”, обяснява д-р Спиридонова.

До момента има официално съобщение за две схеми на прилагане – 5 дни прием при пациенти с лека пневмония или с начални симптоми и 10 дни при тези в по-тежко състояние и напредващи симптоми.

“Има и вариации

с натоварваща

доза

В Германия например се препоръчва много висока доза през първия ден, след което се минава на прием 2 пъти дневно”, казва д-р Спиридонова.

Разбира се, това се случва при болнично лечение, а не в домашни условия. Тези пациенти трябва да се наблюдават, допълва тя.

Според лекарката е факт, че направените до момента проучвания за действието на хлорохин фосфата са върху малки групи пациенти – 50-60 човека, и е трудно да бъдат рандомизирани, както правят всички научни проучвания, но условията са екстремни и практическите резултати също са доста важни за анализ.

Освен това в средата на март френското правителство е инициирало ново масово мултицентрично проучване с много по-голяма група пациенти, което ще завърши вероятно към средата на април.

“С него се надявам да се потвърдят началните данни за действието на хлорохин фосфата вече върху много голяма група пациенти”, каза д-р Спиридонова.

Съвети какво да правим, ако кихаме,

кашляме, имаме хрема и температура?

Кога е добре да се потърси лекарска помощ и какво лечение да приложим у дома, ако започнем да кихаме, кашляме, имаме хрема и температура? Тези въпроси продължават да вълнуват много от читателите на “24 часа”, затова, с разрешение на д-р Цветелина Спиридонова, публикуваме предлагания от нея алгоритъм на поведение при грипоподобни симптоми. Д-р Спиридонова е хирург в болница „Хигия” в Пазарджик и член на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса там.

1. От вкъщи се обаждате на личен лекар.

2. Вземате назначената симптоматична терапия (парацетамол, витамини, чайове, храна, проветрено помещение, почивка).

3. Изолирате се от останалите членове на семейството и носите непрекъснато маска. Те също.

4. Всеки ден преценявате динамиката. Ако нещо внезапно се случи и ви притесни, пак се обаждате на личен лекар.

5. На петия ден, ако не сте имали второ чуване с лекар, звъните и давате подробно описание на състоянието си.

6. Ако на 5-ия ден нямате подобрение - настоявате за скенер на бял дроб.

7. Ако имате пневмония - задължително следва да се обсъди COVID -19.

8. Лечението се изписва или вкъщи, или ви насочват към болницата. Критерият е сатурация, задух, фебрилитет, общо състояние.

Извън съвети за действие при неразположение д-р Спиридонова обръща сериозно внимание и на навиците, които могат да се изградят, докато хората седят по домовете си и които могат да създадат сериозни проблеми след това.

Не се препоръчва хранене, спане и обездвижване повече от обичайното, защото това може да окаже сериозно влияние върху индекса на телесната маса и да отключи някоя от болестите на затлъстяването.

3 до 5 часа тишина на ден без телевизор действа релаксиращо за психиката.

В условията на карантина разговорите с други хора са много важни - по телефона, вкъщи и през балкона.

“Направете си ритуал за бягство от COVID-19 действителността. Всеки ден в един и същи час останете насаме със себе си и правете нещо, което обичате, еднотипно. Например: Чаша вино с музика. Любима книга. Любим сайт. Вана. Дълъг душ, сглобявайте, разглобявайте, редете пъзели. Но всеки ден, в един и същи час го правете, и след три дни, това ще ви е вече необходимост”, съветва още д-р Спиридонова.

“Приемете, че тази изолация не е насилствена. Тя е за добро. Това е нашето оръжие отговор към вируса”, допълва още тя.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Пожарникари щурмуваха апартамент във Враца, откриха мъртва жена

Пожарникари щурмуваха апартамент във Враца, откриха мъртва жена

Пожарникари със стълба влязоха през терасата в апартамент на шестия етаж в жилищен блок във врачанския кв. Младост и откриха вътре мъртва жена днес следобед. Причината за щурмуването на жилището е, че обитателката му не била виждана от няколко дни от дъщеря си. Жената се притеснила след като не могла да влезе в апартамента на майка си

Проф. Асен Балтов

Здравната каса забави заплатите в "Пирогов"

Работещите в "Пирогов" ще получат изработените за април пари със закъснение. НЗОК забави изплащането и служителите вместо до 30-о число, ще получат заплатите си вероятно на 1 юни, обясни директорът на спешната болница проф. Асен Балтов. "Заплатите за месец април са 3,6 милиона лева, на 26.05 болницата получи от СРЗОК 2,8 милиона лв

Офиси и къщи на Атанас и Пламен Бобокови в Русе бяха обискирани

Счетоводство на убийствата. Загадъчните първи три реда от списъка на Бобокови

Прокуратурата публикува снимка на веществено доказателство, иззето от дома на братя Бобокови. То представлява написан на ръка списък по богатство на българите преди петнайсетина години. Но започва със странни отбелязвания 70г., после е изписано 62, а под тях има надпис Зад граница - 1, 1, 1 - 3 бандити

Списъкът, открит в дома на Атанас Бобоков

Кой кой е в списъка на Бобокови

Прокуратурата публикува ръкописна бележка иззета от обиските в къщите и офисите на братя Бобокови. Тя е любопитна, макар че, едва ли ще има някаква особена ценност като веществено доказателство, защото прави класация по богатство на българите преди двайсетина години. Какво пише и какво се крие зад имената. Г

Пламен Бобоков - на свобода срещу 1 млн. лв., за брат му Атанас ще се иска постоянен арест?

Пламен Бобоков - на свобода срещу 1 млн. лв., за брат му Атанас ще се иска постоянен арест?

В списъка на братя Бобокови присъстват и имена Иван и Елена. Разследващи се чудят дали това не са семейство Костови По неофициална информация Пламен Бобоков ще бъде пуснат на свобода срещу 1 млн. лева гаранция, а за брат му Атанас ще бъде поискан постоянен арест. Разследващите се натъкнаха на много интересни имена, записани на гърба на снимка

Част от имената на известните личности на цветната снимка, намерена в дома на Атанас Бобоков СНИМКА: Прокуратурата

Вижте списъка с имена и суми, намерен в дома на Атанас Бобоков (Снимка)

Прокуратурата пусна снимка на списъка от известни личности със суми в милиони срещу тях, намерен в дома на Атанас Бобоков, за който по рано съобщиха на брифинга на Специализираната прокуратура. "Предвид високия обществен и медиен интерес и след разрешение на наблюдаващите прокурори, съгласно чл. 198 от НПК

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Що е то размер на суетата

Що е то размер на суетата

Уж малък номер, а отговаря за по-големи физически мерки Етикетът, на който са изписани различни мерки на една и съща дреха, отдавна не е рядкост и в българските магазини. Производителите на дрехи, чиито стоки се търгуват в много страни, са наясно, че по света има различни стандарти за оразмеряване на облеклото

СНИМКА: Фейсбук/ Бойко Борисов

Борисов провери ремонта на виадукта при 20 км на АМ "Тракия" (Снимка)

Проверих как върви ремонтът на виадукта на 20-и км на АМ „Тракия“. Това написа във фейсбук профила си премиерът Бойко Борисов. Той допълни, че строителите работят и в събота, полагайки много усилия. "Оставащите дейности са полагане на хидроизолация и асфалт. Ремонтът трябва да приключи до края на юни

Вицепремиерът Томислав Дончев КАДЪР: Нова тв

Дончев: Обвинен зам.-министър не може да изпълнява пълноценно задълженията си

Заместник-министър, който има проблеми със закона, не може да изпълнява пълноценно задълженията си. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по повод задържането на Красимир Живков, предаде Нова тв. Кадровите промени обаче са в правомощията единствено на премиера, каза още той. „Кадровата политика на ниво заместник-министър си е волята на премиера

Финансовият министър Владислав Горанов

Горанов разпитван по делото "Божков"

Финансовият министър Владислав Горанов е бил разпитван по делото "Божков". Това станало още в началото на май, преди собственикът на "Нове холдинг" да публикува във фейсбук чат комуникация. Разпитът му провел лично един от наблюдаващите прокурори- Ангел Кънев, съобщи самият Кънев днес на брифинг на Спецпрокуратурата

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева СНИМКИ: Велислав Николов

У Бобокови открита снимка с имена и суми в милиони, данни за прокурор на Божков (Видео)

На прелюбопитни вещи се натъкнали разследващите при претърсванията в домовете на братята бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови.  Двамата бяха задържани заедно с зам.-министъра на околната среда Красимир Живков за участие в престъпна група, занимавала се опасни отпадъци.  В дома на Атанас Бобоков разследващите открили цветна снимка

Лидерът на БСП Корнелия Нинова

БСП избира лидер на 26 септември

НС на БСП прие решение на подпис да възстанови провеждането на отчетно-изборната кампания и прекия избор на председател, съобщиха от пресцентъра на партията. Решението гласи, че се възстановява отчетно-изборната кампания в БСП от деня, следващ деня на отпадане на забраната за провеждане на организирани събирания на групи над 10 лица или от деня

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber