С 2 неясни члена за извънредното положение депутатите парализираха бизнеси за милиони

https://www.24chasa.bg/novini/article/8375812 С 2 неясни члена за извънредното положение депутатите парализираха бизнеси за милиони С 2 неясни члена за извънредното положение депутатите парализираха бизнеси за милиони www.24chasa.bg
Разширяването на софийското околовръстно между “Младост” и началото на “Тракия”. Достатъчно е една служба или дори един чиновник да не издаде нужния документ или да го забави, и дейността на скъпа строителна техника и стотици работници блокира.

Държавата стои и чака становище може ли да продължат големи строежи на пътища и друга инфраструктура. Агенцията по обществени поръчки изяснява с комисии в парламента какво точно са решили

На България ѝ се разминаха фиксирането на цените на всички стоки и наказанията за “невярна” информация за коронавируса, благодарение на това че много хора забелязаха навреме тези два текста в проекта за закон за извънредното положение и принудиха президента да наложи вето върху тях.

С това съобщение Агенцията по обществени поръчки замрази дейности за милиони, докато се изясни какво точно са искали депутатите.
С това съобщение Агенцията по обществени поръчки замрази дейности за милиони, докато се изясни какво точно са искали депутатите.

Но междувременно в закона бяха промушени два други члена, които са на път да нанесат не по-малко

непоправими

вреди на

икономиката

Буквално да парализират всички обществени поръчки.

Това са член 3 и член 4 на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, според които до изтичане на извънредното положение спират да текат редица срокове по административни производства, а действията по административни актове се удължават с един месец.

На 24 март, т.е. точно в деня, в който “Държавен вестник” публикува указа на президента за публикуване на приетия от парламента Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, както и самия закон, Агенцията по обществени поръчки пусна на сайта си нещо като свое тълкувание или разяснение.

В него категорично се казва, че част от обществените поръчки не се спират, като например тези за закупуване на хигиенни материали, дезинфектанти, медицински изделия и лични предпазни средства, закупуване на медицинска и лабораторна апаратура, дейностите по обезвреждане на пестициди и болнични отпадъци и други такива.

Но в дъното на този пост пише, че “към настоящия момент се разглеждат разпоредбите на чл. 3 и 4 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение с оглед отражението им върху всички срокове за провеждане и приключване на обществените поръчки”.

Това “разглеждане”

продължава

вече почти

цяла седмица

и сигналите от бизнеса, че през това време обществените поръчки в България са парализирани, са вече десетки.

На пръв поглед се обявяват обществени поръчки – в електронния портал на агенцията всеки работен ден през миналата седмица са публикувани по 10-15 нови. Но от това нищо не следва, защото не е ясно дали срокът за подаване на офертите може да се спази, при положение че това би могло да е “срок, свързан с упражняване на права или изпълнение на задължения на частноправни субекти”, както пише в закона. А точно тези срокове спират да текат до 13 април, поне засега.

Освен това не е ясно, или поне

на чиновниците

от агенцията

не им е ясно

дали, ако една обществена поръчка е стигнала до обявяване на резултати и те са обявени, срокът за обжалване тече по време на извънредното положение, или не тече. Обикновено този срок е 10-дневен. Обжалването се прави пред Комисията за защита на конкуренцията, която от своя страна обяви още преди две седмици, че

прекратява

заседанията си

От Комисията за защита на конкуренцията поискаха от “24 часа” писмени въпроси в петък, на които до момента не са отговорили.

Във ведомствата, които са големи възложители на обществени поръчки, също не знаят какво да правят и изчакват позицията на Агенцията по обществени поръчки, тъй като по закон нейните становища са задължителни за изпълнение.

Шефът на управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура” Георги Терзийски каза пред “24 часа”, че ведомството е насред изпълнението на десетки процедури, някои от които са пред финализиране и трябва да се сключат договори. Но не се знае какво трябва да се прави. “Засега

не обявяваме

нови

процедури,

но трябва да знаем какво правим със заварените. Не виждам начин например да изпълним изискването при отварянето на офертите да присъстват представители на всички кандидати плюс медии. И това е най-малкото”, каза той.

От самата Агенция по обществени поръчки казаха: “Ние работим по изясняването на тези два члена, все пак не сме ги писали ние и не можем да си позволим да ги тълкуваме”. Но не уточниха с кого точно се съвещават – правната комисия, където са създадени, а и целият парламент, който ги е гласувал, са разпуснати.

Вероятно задават въпроси по имейл как да действат, но не е ясно дали някой си прави труда да им отговори.

От адвокатската кантора “Попов, Арнаудов и партньори”, които работят с КРИБ по изготвянето на правни становища по редица закони, смятат, че текстовете поставят неясноти особено за възложителите, които все още не са минали по новия ред за електронно възлагане на поръчки. Според тях например процедурите по вече обявени поръчки

не би трябвало

да спират

и не би трябвало да има спиране на обявяването на нови. А по отношение на сроковете за подаване на оферти възложителите и сега имат правомощия да ги променят по свое усмотрение.

За жалбите обаче смятат така: ако е излязло решение за класиране на 10 март, към 13 март, когато бе обявено извънредното положение, са изтекли три дни. Следователно от 13 април нататък остават още 7 дни за обжалване, пише в тяхното становище, с което “24 часа” разполага. Защото тези срокове са фиксирани в нормативен акт, който попада в приложното поле на Закона за извънредното положение.

На практика това означава пълен блокаж на обществените поръчки в държавата, с чиято помощ се дава работа на стотици фирми за милиони с изключение на тези за медицински изделия и апаратура.

Любопитно е

чия е идеята?

Текстовете на чл. 3 и 4 на закона са написани във вида, в който са приети, още в текста на вносителя - група депутати от ГЕРБ, начело с шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

По време на разглеждането им на прословутото 9-часово заседание на правната комисия на 18 март предложение за тотална забрана на всякакви обществени поръчки прави Филип Попов от БСП. То обаче е отхвърлено от мнозинството с мотива, че има точно разписани текстове, които регулират обществените поръчки, а и не може да се спре купуването на медицински материали и апаратура.

Така текстовете оцеляват до гласуването им в пленарната зала, както и по-късно при прегласуването им заради президентското вето. Тогава това не прави впечатление никому, защото всички са заети със схемата 60/40, наказанията за неспазване на карантината, сроковете за плащане на битови сметки и др.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Бюджетът на минус с 352,8 млн. лева за май

Бюджетът на минус с 352,8 млн. лева за май

Дефицит от 352,8 млн. лв. в бюджета очаква финансовото министерство за май. Според прогнозата обаче за петте месеца на годината ще има излишък от 1,28 млрд. лв. В сравнение със същия период на миналата година обаче той е намалял с 1,75 млрд. лв., което се дължи на свиване на приходите с 1,46 млрд. заради въведените ограничения заради коронавируса

В ресторантите - храната с 9% ДДС, алкохолът с 20

В ресторантите - храната с 9% ДДС, алкохолът с 20

Куп предложения за нови ставки има внесени от всички партии в парламента В ресторантите ДДС за храната ще се намали до 9%, но алкохолът - бира, вино и спиртни напитки, ще продължи да бъде облаган с 20%. Такова предложение между двете четения в Закона за данъка върху добавената стойност е внесено от депутати от ГЕРБ

Управителният и контролният съвет на камарата

Преизбраха проф. Николай Вълканов за председател на минно-геоложката камара

Проф. дтн инж. Николай Вълканов бе избран втори мандат за председател на Българската минно-геоложка камара. Председателят на съвета на директорите на "Минстрой Холдинг" получи единодушната подкрепа на компаниите от минерално-суровинната индустрия на проведеното в петък общо събрание на камарата. В управителния съвет с мандат 2020-2022 г

Целогодишните хотели в Гърция отварят от понеделник

Целогодишните хотели в Гърция отварят от понеделник

Гръцкото министерство на развитието и инвестициите публикува списък със секторите на икономиката, които ще възобновят дейността си от 1 юни като част от отмяната на ограниченията заради пандемията от коронавируса, съобщи телевизия Скай. Сред дейностите, които се подновяват от понеделник, са хотелите и подобните места за настаняване с целогодишна

Националният статистически институт

Производствените цени намаляват за трети пореден месец

Общият индекс на цените на производител през април 2020 г. спада с 2.5 на сто спрямо предходния месец, съобщи Националният статистически институт. Намаление е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.9 на сто, в преработващата промишленост - с 2.2 на сто, и в добивната промишленост - с 1.1 на сто

СНИМКА: Архив

Спад на товарните с 9.3% през първото тримесечие на 2020 г.

През май стопанската конюнктура в страната отбелязва положителна промяна По предварителни данни на Националния статистически институт през първото тримесечие на 2020 г. в сравнение със съответното тримесечие на 2019 г. превозените товари и извършената работа от товарния сухопътен и воден транспорт намаляват съответно с 9.3 и 1.3 на сто

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

СНИМКА: Архив

Продължава сривът на пътуванията на българи в чужбина и на чужденци в България

През април 2020 г. продължава сривът на пътуванията на български граждани в чужбина и на посещенията на чужденци в България, който се дължи на преустановяването на международните полети и затварянето на сухопътните граници поради разпространението в световен мащаб на коронавирус COVID-19, съобщи Националният статистически институт

Екатерина Захариева СНИМКИ: МВнР

Захариева: ЕС трябва да продължи с усилията за сключване на инвестиционно споразумение с Китай

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева подчерта значението на Китай като стратегически партньор за Европейския съюз, но и като икономически конкурент. Тя призова за поставяне на ясни постижими цели в сътрудничеството с Китай, както и за равен достъп на европейските стоки и компании на местния пазар

Председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов внесе в петък законопроект, който изпраща и малкия бизнес на свободния пазар.

300 000 малки бизнеси, включително и кръчмите, ще купуват ток от борсата

300 000 малки бизнеси, включително ресторанти, кафенета, шивачни, адвокатски кантори, ще купуват ток от свободния пазар от 1 октомври. Това ще стане, ако парламентът приеме промените в енергийния закон, който в петък внесоха председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов и група депутати

Снимка Архив

Отвориха офертите за надзор при строежа на Крупник - Кресна от „Струма“

Отворени са ценовите оферти на допуснатите участници в обществената поръчка за изпълнител на строителния надзор при проектирането и изграждането на платното за София на автомагистрала „Струма“ в участъка Крупник - Кресна, съобщиха от пресцентъра на АПИ. Това е платното, което ще преминава източно от Кресненското дефиле по ново трасе

Сградата на МЗХГ Снимка: Архив

ЕК одобри предложение на България по програмата за селските райони

Европейската комисия одобри предложението на България за седмо изменение на Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. С него се определя новият обхват на районите, различни от планинските райони, със съществени природни ограничения (НР2) на база биофизични критерии, изброени в Приложение III на Регламент 1305/2013 г

Томислав Дончев

Дончев: Близо 13 млрд. евро безвъзмездно за България по плана на ЕК за COVID-19

България ще има достъп до около 13 млрд. евро безвъзмездно финансиране като част от плана за възстановяване след епидемията от Covid- 19, предложен от Европейската комисия. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев, цитиран от БНР. "Допълнителното финансиране, което ще бъде достъпно през няколко инструмента, е близо 13 милиарда евро

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber