Какво точно исках да ви кажа, г-н Президент

https://www.24chasa.bg/novini/article/8364014 Какво точно исках да ви кажа, г-н Президент Какво точно исках да ви кажа, г-н Президент www.24chasa.bg
Какво точно исках да ви кажа, г-н Президент

Винаги има аргументи защо нещо не може да бъде направено. Но дали нацията, чийто обединител трябва да сте, има нужда от това?

Г-н Президент, прочетох внимателно отговора на президентската инстутиция и всички обяснения защо не е възможно телефоните на “Българската Коледа” да се отворят и чрез тях всеки, който желае, да може да дари левчето си, докато стои на дивана вкъщи.
За разлика от вас, трите мобилни оператора, които иначе са в конкуреция за всеки потребител, показаха готовност да се обединят и да помогнат и с това, след като вече всеки от тях направи дарения за закупуване на апаратура и предпазни средства за лекарите.

Г-н Радев, налага се да обясня какво точно исках да ви кажа.

Първо - не призовавам парите, събрани за лечението на болни деца чрез “Българската Коледа”, да се преразпределят за борба срещу коронавируса.

Апелът ми беше друг - да отворите телефоните сега с друга кауза, която е не само в подкрепа на децата, но и на всеки българин. Вие самият преди дни казахте, че днес борбата е за всеки българин. Тогава дайте възможност на всеки българин да се включи в тази битка, защото само така ще имаме силна армия, която, вярвам, ще победи вируса.

Второ - предложението ми е за телефоните на “Българската Коледа”, защото това е кампания, доказала дълги години, че работи и помага.
И най-вече, защото хората вярват. Някак си стана навик в последните години в дните около Коледа, когато семействата се събират вкъщи, освен да си разменят подаръци, да пращат и есемеси в подкрепа на “Българската Коледа”. Поне в моето семейство е така. Вярвам, че не само в моето, защото всяка година изпратените левчета се превръщат в милиони в подкрепа на болни българчета.

И още нещо - ако толкова не могат да се преодолеят пречките за “Българската Коледа”, можете да стартирате нова инициатива. Обърнах се към вас, защото някак виждам българския президент, който и да е той, като обединител при подобни тежки ситуации.

Българинът е солидарен, когато има обща кауза. Отново ще повторя - показват го “Българската Коледа”, аплодисментите от терасите за лекарите всяка вечер, феновете на “Левски”, които събраха 1 милион лева за любимия клуб в беда, част от тях между впрочем чрез есемеси.

Сега каузата е да не позволим заразата да се разрасне, като осигурим всичко необходимо на болниците и хората на първа линия, да положим усилия да се справим с най-малко щети. В случая щетите се измерват в човешки животи.

И последно - пишете, че експертен съвет се съобразявал с актуалната обстановка. Нека да помогна малко на експертите - актуалната обстановка е, че не само България, но и светът в последните седмици са доста различни.

Актуалната обстановка към тази сутрин у нас е 243-ма болни от коронавирус, от тях 10 деца, мобилизация на лекари и медицински сестри и болници в критична нужда от помощ за респиратори, друга апаратура и предпазни средства, трескава подготовка за очаквания пик, чиито размери и продължителност никой не може да прогнозира.

И още един елемент за актуалната обстановка - във Велико Търново родители на няколко деца, които се лекуваха в местната болница, я напуснаха панически, преди същите тези деца да са излекувани, от страх, че едно друго дете с родители, свръхактивни в социалните мрежи, може да е болно.

Иначе съм сигурна, че всеки държавник и чиновник може да извади куп аргументи защо нещо не може да бъде направено. Но от оправдания ли имаме нужда сега?

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Бобо почина на 24 януари от лавина в Бъндеришките улеи.

"168 часа": Фрийрайдърът Бобо ден преди да загине: Щастлив съм! Имам всичко!

Веселин Денков и Ивайла Бакалова

Длъжник на Пифовете и Весо Брадата заплашван и след арестите им

По-сериозна подготовка на началните учители залага нова наредба.

2 пъти повече ще се учи за начален учител

Николай Хаджигенов

Хаджигенов от "Отровното трио" гневен на Иво Мирчев от ДБ: Кой (не) яхна протеста?

Правилата за безопасен вот ще пишат здравните власти.

Агитацията разрешена като в театъра - с 50% публика (обзор)

"168 часа": Потъващите райони в България

"168 часа": Потъващите райони в България

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber