Съдилищата затворени и за адвокати, справки се правят само по телефон и електронно

https://www.24chasa.bg/novini/article/8363870 Съдилищата затворени и за адвокати, справки се правят само по телефон и електронно Съдилищата затворени и за адвокати, справки се правят само по телефон и електронно www.24chasa.bg
Само дежурните магистрати и служебни служители влизат в Съдебната палата в София
Само дежурните магистрати и служебни служители влизат в Съдебната палата в София СНИМКА: Йордан Симeонов

Агенция по вписванията

работи без промяна,

нотариусите - дежурят

В съдебните сгради в цялата страна не се допускат граждани, адвокати, вещи лица, преводачи, страни по дела, съдебни изпълнители, съдии по вписвания. Същото важи и за магистрати, съдебни служители и администратори, които не са дежурни. Ограничението е до края на извънредното положение.

В Съдебната палата в София, където се помещават 6 съдилища и две прокуратури магистратите и служителите влизат по списък. Той е предоставен на съдебната охрана на двата входа - централния и на ул. “Алабин” (този на ул. “Позитано” е затворен).

Други нямат достъп, защото дела не се гледат (освен посочените като неотложни в решението на ВСС), справки на място не се извършват и документи на ръка не се приемат.

В съдилищата

на София и

големите

градове

делата за определяна на мерките за неотклонение (неотложни) се гледат чрез скайп, без в сградата да бъдат водени задържаните. В сградите се допускат само страни по спешните дела, посочени от ВСС. Техните имена също са дадени на съдебната охрана.

В СГС получаването на постановени съдебни актове относно привременни мерки по дела за упражняване на родителски права (неотложни), както и на изготвените изпълнителни листове се извършва на централния вход на Съдебната палата. До входа актът се отнася от дежурния служител в деловодството - от 10,30 до 15,30 ч, като предварителното заинтересованият, който с документ се легитимира, че е страна по делото, трябва да се обади на дежурния деловодител.

Същите правила важат за предаването и получаването на постановени актове по искания за допускане на обезпечения, както и изготвените обезпечителни заповеди. Те също се предават на централния вход между 10,30 и 15,30 ч.

Във Върховния административен съд (ВАС) е отворен само централният вход. Подаването на всякакъв вид документи се извършва по пощата или по електронен път, като се завежда в регистратурата с входящ номер.

Справки се

правят

единствено по

телефон или по

електронен път

Всички административни услуги се осъществяват единствено от служба регистратура, която е на партера.

Дежурни състави гледат неотложните дела като спиране на административен акт и разкриване на данъчни или осигурителна информация.

Само по телефон и на интернет страницата се правят справки и по делата, които се гледат в Софийския административен съд. Адвокати, страни по дела, преводачи, вещи лица нямат достъп.

Централният офис на Агенцията по вписванията на ул. “Елисавета Багряна” 20 и клоновете в страната работят с непроменено работно време. За София то е от 9 до 17,30 ч. Спазват се противоепидемичните мерки и не се допускат повече хора, отколкото свободни гишета има. Останалите изчакват извън сградата при дистанция 2 метра. От агенцията призовават хората да ползват електронните услуги .

Нотариусите

в София и

страната дават

дежурства

по график. Той е достъпен на страницата на Нотариалната камара в интернет и се обновява периодично. В него по градове са упоменати нотариусите, които ще отворят канторите си за клиенти и колегите им, които ще работят само след уговорка по телефона.

Във Варна например почти всички дежурни нотариуси (общо 21) са обявили в кои дни ще приемат и с какво работно време.

В София по време на извънредното положение ще дежурят 33-ма нотариуси, в Бургас -10, в Пловдив – 27, в Благоевград - 4-има, във Враца - 8, в Кърджали - 7. От камарата препоръчват предварителни консултации с нотариусите по телефон или имейл или записване на час.

Частните съдебни изпълнители (ЧСИ) спряха временно публичната продан на имоти, въводите във владение, описите на имущество и др.

Със закона за извънредното положение бяха стопирани и запорите на банкови сметки. От Камарата на ЧСИ обаче уточниха, че ограниченията не се отнасят за вземания за издръжка, непозволено увреждане и трудови възнаграждения.

Забраните засягат само запори, наложени след влизане в сила на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, т.е. след 24 март т.г. Наложените преди тази дата не са спрени със закона и действат. За да се избегнат недоразумения при получаване на запорното съобщение, се препоръчва длъжниците да се свържат със съдебния изпълнител.

Арбитражният съд при БТПП спира всички процесуални срокове по висящите дела до отмяна на извънредното положение. Клиентите могат да извършват справки чрез онлайн системата на съда и по телефон. Документи по делата да бъдат изпращани чрез пощенски и куриерски услуги, както и на acourt@bcci.bg. Съгласно заповедта на място в БТПП ще се приемат само искови молби.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Мустафа Карадайъ СНИМКА: Архив

Карадайъ: Хасан Адемов се чувства нормално

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ се е чул с Хасан Адемов вчера вечерта и той се чувства нормално. Така Карадайъ коментира състоянието на депутата и председател на социалната комисия Хасан Адемов, за когото вчера стана ясно, че е дал положителна проба за коронавирус, предаде dariknews.bg. Председателят на ДПС обясни

Вече има всякакви маски по аптеките

Вече има всякакви маски по аптеките

Вече има всякакви маски по аптеките, особено произведени в България. Това се разбра от думите на д-р Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки пред БНТ. Произведените в Китай еднократни трипластови маски са на цена до 2 лева максимум. Шитите маски са на цена от 2 лева до над 10. Дизайнерските са по 14 лева

Д-р Хасан Адемов Кадър: БНТ

Ръководството на НС спешно обсъжда как ще се тестват депутатите, те пътуват за София (Обновена)

Организацията за тестване на всички 239 депутати за коронавирус, след като колегата им от ДПС Хасан Адемов се оказа заразен, ще обсъжда Председателският съвет на Народното събрание. Депутати от цялата страна вече пътуват по спешност за София, научи "24 часа". Заседанието, в което участват ръководството на НС и шефовете на всички парламентарни

ен. Венцислав Мутафчийски КАДЪР: БНТ

Мутафчийски: 33 са новите случаи за денонощие, 412 са общо заразените, 20 са излекувани

33 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие, като 21 от тях са в София, а 23 са хоспитализирани. Общият брой на заразените вече е 412. Русе е новата област, където е приет мъж, работил в ски курорт в Австрия, съобщи председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг

Парното поевтинява, най-ниска ще бъде цената в София СНИМКА: Архив

Парното поевтинява, най-ниска ще бъде цената в София

На заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране трябва да бъде одобрена по-ниската цена на парното от днес. Понижаването е заради по-добрата договорена цена, на която "Булгаргаз" купува от руския си доставчик "Газпром експорт". Това обаче няма да окаже влияние на цените на тока, предава БНТ

Иван Маджаров

БЛС: Касата да плати 100% от месечния бюджет на болници и специалисти, независимо от изработеното

Всички болници, специалисти, лични лекари и лаборатории, които работят с Националната здравноосигурителна каса, да получат 100% от предвидения им месечен бюджет, без значение от изработения обем дейност. За това настоява Българският лекарски съюз, който в момента води преговори с НЗОК. Причина за искането на съсловната организация е свързано с

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

д-р Хасан Адемов

Депутатът Хасан Адемов е с коронавирус

Депутат е заразен с коронавирус. Това съобщи председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на извънреден брифинг късно тази вечер. Става въпрос за бившия социален министър и шеф на социалната комисия д-р Хасан Адемов от ДПС. Няма да отговарям на въпроси, които касаят здравословното му състояние, обясни Караянчева и уточни

Здравният министър Кирил Ананиев се отмени заповедта си.

Маските само пожелателни, защото не са без пари (Обзор)

Борисов отмени заповедта на Ананиев след по-малко от денонощие, търсят 1 млн. маски за бедни По-малко от 24 часа остана в сила заповедта за задължително носене на предпазна маска на открити и закрити публични места, която издаде в понеделник следобед здравният министър Кирил Ананиев. Във вторник по обяд той я отмени след разговор с премиера Бойко

СНИМКА: Pixabay

Ще има ли студентски бригади в САЩ?

Студентски бригади в САЩ ще има въпреки изказването на ген. Мутафчийски, че нашите студенти не се готвят да пътуват никъде. Това казаха от Асоциацията на агенциите за международен културен обмен. Програмата се регулира от Държавния департамент на САЩ и към настоящия момент не е спряна. Засега преки откази вследствие от изказването на ген

По време на онлайн приемния изпит в Техническия университет, студентите решават задачите на лист, нямат право да натискат клавиши на клавиатурата, а отговорите нанасят само с мишката.
СНИМКА: PIXABAY

Приемат студентите с изпит по скайпа (Обзор)

530 се явиха на първото дистанционно препитване в Техническия университет, 160 ги следят да не преписват Не пипат клавиатурата - само с мишка попълват верните отговори НБУ, УНСС и Лесотехническият също готвят онлайн сесия Университети в България започват да провеждат онлайн изпитите за кандидат-студенти, за да успеят да направят навреме сесията си

Вицепремиерът Томислав Дончев обяви подготвяната от правителството електронна система.

Пускат приложение за проверка дали сме имали контакт със заразен (Обзор)

Ползваме го и вместо декларация и есемес при излизане от дома Електронна система, чрез която всеки да може да провери дали е бил в контакт със заразен с коронавирус, ще бъде пусната до дни. Правителството разработва приложение, което да ползват гражданите, ако се стигне до по-строги мерки и забрана за излизане без декларация

Бойко Борисов

Борисов се чу с шейха на Абу Даби заради COVID-19

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с престолонаследника на емирство Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян. Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. Двамата лидери обсъдиха ситуацията с разпространението на COVID-19 и

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber