Коронавирусът предизвика вълна от освобождаване на затворници

https://www.24chasa.bg/novini/article/8360944 Коронавирусът предизвика вълна от освобождаване на затворници Коронавирусът предизвика вълна от освобождаване на затворници www.24chasa.bg
Коронавирусът предизвика вълна от освобождаване на затворници СНИМКА: Ройтерс
Коронавирусът предизвика вълна от освобождаване на затворници СНИМКА: Ройтерс

Бързото разпространяване на коронавируса засилва натиска върху системите за изпълнение на наказанията в глобален мащаб и вече доведе до вълна от освобождавания на затворници. САЩ, Канада и Германия последваха Иран и пуснаха хиляди задържани зад решетките.

Германската провинция с най-голямо население, Северен Рейн - Вестфалия, обяви в сряда, че ще освободи 1000 затворници, които са към края на присъдите си, но сред тях няма да са извършителите на сексуални престъпления и хора, склонни към насилие. Подобно намерение днес изрази и френската министърка на правосъдието Никол Белубе.

Целта е да бъдат освободени килии, за да бъдат обособени карантинни зони за онези затворници, които се разболеят от Ковид-19. Очаква се много хора, излежаващи присъди, да се заразят, предвид пренаселеността на затворите и лекотата, с която се разпространява вирусът.

В Канада 1000 затворници в провинция Онтарио бяха освободени миналата седмица, а в момента адвокати работят заедно с прокуратурата за освобождаването на още мнозина от местните затвори, като се ускорят и процедурите за пускане под гаранция.

"Притесненията са, че една срочна присъда потенциално може да се превърне в смъртна за онези, които са там", каза адвокатът от Торонто Дейниъл Браун.

Американският щат Ню Джърси възнамерява да освободи временно 1000 нискорискови затворници, а Съветът по изправителните заведения в град Ню Йорк, който е независим надзорен орган, призова кмета да пусне още около 2000.

Подобни мерки се предприемат във Великобритания, Полша и Италия, като властите смятат внимателно да наблюдават освободените, за да се гарантира, че няма да се стигне до усложняване на криминалната обстановка или до изостряне на социалното напрежение във време на национално безпокойство.

Но докато такива мерки са възможни в редица развити страни и може да помогнат за ограничаване на заразата, засегнала вече над 420 000 души по света и причинила смъртта на близо 19 000, те представляват сериозно предизвикателство в други части на света.

В Иран, където зад решетките се намират около 190 000 човека и с коронавируса са заразени 25 000, правителството обяви, че ще освободи временно 85 000 затворници, като 10 000 от тях ще получат помилване.

В зависимост от това колко дълго ще продължи кризата - а Иран вече говори за втора вълна на епидемията - експерти по наказателно правосъдие казват, че справянето с голям брой освободени затворници може да се окаже трудно и да се наложи тяхното връщане зад решетките.

"Колкото по-дълго продължи това и колкото по-тежка става ситуацията, толкова по-възможо е да се стигне до по-смели решения, водещи до освобождаването на повече склонни към насилие или по-опасни престъпници", заяви Кийт Дичъм, старши изследовател по организираната престъпност и полицейската дейност в британския Обединен кралски институт по услугите.

"Какво ще се случи, когато нещата се нормализират? Ще имате доста нежелани личности във вашата страна или такива, които обикалят глобално. . . Това връща много назад цялата система на правоприлагането", отбеляза той.

Вътре или вън?

Опасенията в някои държави са, че затворници няма да бъдат освобождавани. Правозащитни групи във Венецуела са обезпокоени от разпространяването на Ковид-19 сред затворническото население от 110 000 души, което живее в "много нехигиенни" условия.

В колумбийската столица Богота избухна затворнически бунт, при който загинаха 23-ма затворници, а десетки бяха ранени. Подобни напрежения има и в центрове за задържане от Италия до Шри Ланка.

Судан обяви, че освобождава над 4000 затворници като предпазна мярка срещу инфекцията. В Бразилия над 1400 души избягаха от 4 затвора миналата седмица преди въвеждането на карантина заради коронавируса. Само 600 от тях са върнати обратно в затвора до момента.

Но дори онези, които призовават за освобождаване на затворници с надеждата, че това ще помогне за предотвратяване на смъртни случаи, се изправят пред проблеми. В Египет 4 жени бяха арестувани преди седмица, след като демонстрираха за освобождаване на затворници. След разпит те бяха пуснати.

"Свидетели сме на сеизмична промяна в това как системата на правоприлагане ще си върши работата в предстоящите месеци, - заяви Кийт Дичъм. - По-малката от двете злини може да бъде освобождаването на всички затворници, с изключение на най-склонните към насилие и на опасните престъпници."

/БТА/

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

СНИМКА: pixabay

Норвегия затваря границите си за всички

СНИМКА: pixabay

Отново увеличение на позитивните случаи от COVID-19 в Турция

СНИМКА: Ройтерс

Московската полиция задържа брата на Алексей Навални

Румъния предвижда откриване на избирателна секция за българи на 4 април

Румъния предвижда откриване на избирателна секция за българи на 4 април

СНИМКА: pixabay

Литва удължава локдауна заради коронавируса до края на февруари

Първата жена, която поема финансите на САЩ, дори на плажа чете и пише

Първата жена, която поема финансите на САЩ, дори на плажа чете и пише

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber