"Стандард енд Пуърс" очаква свиване на икономиката на еврозоната с 2% тази година

https://www.24chasa.bg/novini/article/8360712 "Стандард енд Пуърс" очаква свиване на икономиката на еврозоната с 2% тази година "Стандард енд Пуърс" очаква свиване на икономиката на еврозоната с 2% тази година www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" (S&P) понижи прогнозата си за растежа на икономиките в еврозоната през 2020 година и вече очаква свиване от 2 на сто.

Еврозоната и Великобритания ще изпаднат в рецесия. Очакваме спад на общия брутен вътрешен продукт (БВП) с близо 2 на сто през тази година заради икономическите последици от пандемията от новия коронавирус. Това означава свиване на реалния БВП с 420 милиарда евро през 2020 година в сравнение с предишната ни прогноза от ноември 2019 година. Залагаме на постепенно възстановяване на икономиката минимум с 3 на сто увеличение на БВП през 2021 година, се допълва в анализа на "Стандард енд Пуърс".

Анализатори отбелязват, че централните банки и правителствата на тези страни оказват подкрепа на бизнеса. Те отбелязват най-вече, че е повишен запасът от ликвидности на банките и че са понижени водещите лихви.

Според анализатори оперативните мерки могат да предотвратят траен спад на БВП. При все това рисковете от рецесия ще останат, тъй като пандемията може да придобие още по-голям мащаб.

Според оценки на експерти на "Стандард енд Пуърс" мерките за ограничаване на движението на хора могат да свият БВП на еврозоната с до 10 процента тази година, отбелязва ТАСС.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес


Лаптопите са хитът за пазаруване по време на пандемията.

СНИМКА: “24 ЧАСА”

Купуват с 18% повече лаптопи на изплащане в пандемията, търсят се двойно по-скъпите

60% от жилищата ще бъдат санирани до 2050 г., ще струва по 1 млрд. лв. на година

60% от жилищата ще бъдат санирани до 2050 г., ще струва по 1 млрд. лв. на година

КЕВР проведе заседанието си онлайн.

Над 7% по-скъп газ от 1 февруари, не пипат парното

Моловете се подготвят за отваряне в понеделник след над 2 месеца пауза, през която работеха само аптеките, супермаркетите и офисите на мобилните оператори в тях.

СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Моловете отварят от понеделник с промоции на зимни колекции

Край на сделки с ателиета, и те също  стават апартаменти

Край на сделки с ателиета, и те също стават апартаменти

Томислав Дончев

Томислав Дончев: Няма алгоритъм кой кога къде и колко да затваря в пандемията

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber