Работниците в турския туризъм - изложени на цунами от коронавирус

https://www.24chasa.bg/novini/article/8360516 Работниците в турския туризъм - изложени на цунами от коронавирус Работниците в турския туризъм - изложени на цунами от коронавирус www.24chasa.bg
Работниците в турския туризъм - изложени на цунами от коронавирус СНИМКА: Pixabay
Работниците в турския туризъм - изложени на цунами от коронавирус СНИМКА: Pixabay

Хамза Аксой е трябвало да започне работа като сервитьор в турския средиземноморски курорт Анталия този месец. Но откакто удари коронавирусът, хотелът не отговаря на обажданията му и, подобно на милиони други, той е оставен без работа и с малко защита, предава Ройтерс.

Турция, където броят на заразените скочи до почти 1900 в рамките на две седмици, въведе някои гаранции за заплатите, които икономистите, синдикатите и опозиционните политици казват, че са от малка полза за работещите, особено сезонните работници в тежко засегнатия сектор на туризма.

Около 2,5 милиона турци няма да започнат работа, както са планирали, през следващите няколко месеца, защото секторът, който има дял от около 12 процента в икономиката, отлага отварянето си през пролетта, сочат данни на Революционния профсъюз на работниците в туризма.

Друга организация в бранша оценява, че около 550 хиляди хотелски служители са сезонни, което означава, че няма да могат да се възползват от мярката на правителството, която предвижда компенсации за заплатите на заетите, допълва БТА.

Очаква се туризмът да замре, след като епидемията удари Европа, основния му източник на гости. Според икономисти съкращенията, които ще последват, ще задълбочат безработицата, която е увеличена след валутната криза пред 2018 г., и може да забавят общото икономическо възстановяване, ако твърде много работници бъдат оставени без държавно гарантиран доход.

"Това ще има ефекта на цунами върху пазара на труда", чиято сила е трудно да бъде прогнозирана, казва Сейфеттин Гюрсел, икономист в истанбулския университет Бахчешехир.

"Ще бъде груба грешка да се чакат официалните данни, защото тогава ще бъде твърде късно", казва той.

Миналата седмица президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви пакет от мерки за подкрепа на стойност 15 милиарда долара и разреши краткосрочни плащания за онези, чиято заетост в работни часове е спаднала с над една трета. Освен това Анкара отложи плащанията по кредитите и намали данъците за засегнатите сектори.

Ердоган каза, че във фокуса ще бъдат "икономиката, заетостта, търговията и производството".

В сряда правителството обяви, че ще направи условията по-малко строги, за да могат повече работници да имат достъп до фондовете. Въпреки това сезонните работници и онези, които не са работили поне 60 дни при настоящия си работодател, са изключени.

Аксой, на 39 години, казва, че той няма да получи помощ и предсказва, че на турския туристически сектор ще са му нужни години, за да се възстанови. "Около себе си виждам много хора с деца и семейства, с наем за плащане. Не е ясно как те ще оцелеят", казва той и допълва, че се бои от "социални травми", ако не бъде дадена подкрепа за безработните.

Очаква се коронавирусът да доведе до рязка глобална рецесия. Тя удари Турция в момент, в който икономиката й се възстановяваше от друга рецесия, подкрепена от силно вътрешно търсене.

Но при 44 смъртни случая в страната (59 по най-нови данни, бел.ред.) и на фона на предупрежденията на властите към хората да останат по домовете си, за да пресекат разпространението на вируса, надеждите на Анкара да постигне целта си от 5 процента растеж почти са се изпарили.

Безработицата пълзеше нагоре до 13,7 процента през трите месеца до януари и е на почти рекордни за последното десетилетие нива в продължение на една година.

Мустафа Яхяоглу, лидер на Революционния профсъюз на работниците в туризма, един от основните синдикати в сектора, казва, че Анкара трябва да гарантира, че всички, останали без работа заради епидемията, ще имат достъп до краткосрочни плащания и фондове за безработица. В противен случай работниците няма да са в състояние "да поддържат здравето си и да посрещнат основните си потребителски нужди в този кризисен момент", казва той.

Осман Айък, ръководител на туристическия браншов съюз в рамките на Турския съюз на камарите и стоковите борси, заяви, че разполагаемият капитал в хотелите ще стигне само до шест месеца, така че ще бъде трудно да бъде поддържана дори настоящата численост на персонала.

Министърът на финансите Берат Албайрак предположи, че вътрешното търсене може да компенсира спада на чуждестранните туристи тази година. Не е ясно какви други мерки би предприело правителството, въпреки че запознат с плановете му източник казва, че се обмислят нови стъпки за предотвратяване на съкращенията

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

Алексей Навални СНИМКА: РОЙТЕРС

Привърженици на болния Навални готвят мащабни протести в негова подкрепа

СНИМКА: Pixabay

Москва обещава "ответни мерки" на Прага, която изгони руски дипломати

Алексей Навални СНИМКА: РОЙТЕРС

Франция е "крайно разтревожена" от здравословното състояние на Навални

Албанският премиер Еди Рама СНИМКА: Ройтерс

Еди Рама: България блокира Македония заради свои интереси

Белезници

Разбиха банда за трафик на мигранти в Гърция

Сръбският президент Александър Вучич. СНИМКА: Ройтерс

Вучич се обявява за съществуващите граници

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber