Двата щаба се сблъскаха на тема тестовете, Борисов подкрепи Мутафчийски (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8351896 Двата щаба се сблъскаха на тема тестовете, Борисов подкрепи Мутафчийски (Обзор) Двата щаба се сблъскаха на тема тестовете, Борисов подкрепи Мутафчийски (Обзор) www.24chasa.bg
Двата щаба се сблъскаха на тема тестовете,
Борисов подкрепи Мутафчийски (Обзор)

Ако нашето мнение се различава от това на щаба, не е търсене на конфронтация, каза шефът на съвета проф. Коста Костов

 Ще правят и медицински алгоритъм за лечение и диагностика на COVID-19

Настояват България да осигури запас от хининови лекарства, но ще се ползват внимателно заради страничните ефекти

Да се пребори с водения от ген. Венцислав Мутафчийски национален оперативен щаб и в България да бъде въведено масово тестване за коронавирус с бързи тестове. Тази първа своя цел обяви новосъздаденият със заповед на премиера Бойко Борисов медицински съвет. Той бе назначен във вторник, а начело е пулмологът от болница “Света Анна” Коста Костов.

Общо 16 ще са членовете на медицинския съвет, като

сред тях освен

лекари има и

адвокат, и

журналист,

стана ясно при представянето му. 

Медицинският съвет, който вече си измисли и абревиатурата МЕС, нямал за цел да влиза в конфронтация с националния оперативен щаб, гарантира Коста Костов. Целта на съвета била да даде препоръки за диагностика и лечение на COVID-19.

Още на първата си пресконференция обаче новият орган атакува щаба заради липсата на бързи тестове за коронавирус. На няколко пъти ген. Мутафчийски и членовете на щаба обясниха, че тези тестове са неточни. Генералът дори обяви подозрения, че някой е внесъл бързи тестове и иска да ги продаде на държавата.

Премиерът Борисов също застана зад екипа на Мутафчийски.“Няма един експерт, който да се подпише под сигурността и гаранцията на бързия тест”, обяви Бойко Борисов. (Какво каза още - виж долу.)
“Има хора, на които при тестване с ползваните в момента PCR тестове не се открива нищо, защото те не излъчват вируса в околната среда. За да се установи, че са били болни, трябва да се направи серологично изследване. Заради това сега много от контактните влизат в графата отрицателен. В момента на практика

не знаем къде

сме заради

липсата на

такива тестове

В Южна Корея са направени 190 хил. теста, в Германия на ден правят по 20 000 теста. Няма как това да става с тези бавни референтни тестове.

Ние в момента използваме тестове за потвърждаване на инфекцията. Независимо от мнението на щаба по отношение на бързите тестове трябва да положим усилия това тяхно мнение да бъде променено”, заяви доц. Атанас Мангъров. Шефът на детската клиника на столичната инфекциозна болница, който е един от най-яростните застъпници на бързите тестове, а няколко пъти се изказа и срещу социалната изолация, сега е член на експертния съвет. Всички хора са подбрани и поканени лично от Костов, гарантира председателят на МЕС.

“Ако нашето мнение се различава от това на щаба, то не е търсене на конфронтация. Не съм тук да влизам в конфронтация с началника на щаба. Това са лични битки. Тук съм да помагаме на щаба. Заровили сме всички томахавки”, заяви Коста Костов.

Без бързите

тестове няма

да се справим

с COVID-19, заяви и проф. Радка Аргирова, вирусолог от болница “Токуда”, която също е член на експертния съвет. Съветът ще изготви алгоритъм за използването на бързите тестове, след което ще препоръча на държавата от кой вид да закупи и какви количества, обясни Аргирова.

Медицинският експертен съвет трябва да създаде и цялостен алгоритъм за диагностициране и лечение на пациентите с COVID-19.
“Алгоритъм е нещо по диагностиката, от което се чувства огромна липса в цялата страна.
Искаме да съдържа кога, какви тестове, каква интерпретация, какво се прави след първия резултат и какво се прави с пациента”, обясни още Аргирова.

Новият медицински съвет

ще направи и

упътвания за

лекарите

как да действат,

така че да не са правно уязвими и да няма дискриминация на пациенти, обясни адвокат Мария Петрова.

Зам.здравният министър Бойко Пенков пък обяви, че в България има 900 инфекциозни легла, в отговор на призивите на шефа на щаба ген. Мутафчийски, че капацитетът на “Пирогов” и ВМА да настаняват пациенти с коронавирус се изчерпва.

България трябва да осигури запас от хининови лекарства, но те трябва да се ползват само на подбрани пациенти, препоръча пък фармакологът Георги Момеков.

“Това са лекарства със страшно много странични ефекти, които могат да се проявят месеци след преустановяване на терапията”, заяви той.
“Забелязва се значително увеличаване на тревожните разстройства и паническите кризи.

Разработваме алгоритъм как хората да си помогнат сами, преди да стигнат до специалист. И какво да направим за работещите на предния фронт срещу бърнаут”, обясни пък психиатърката д-р Цветеслава Гълъбова.

Премиерът: Държавите в ЕС ще купят еднакви тестове - да не питаме кой е по-сигурен

България е заявила 1 млн. бързи теста в общата поръчка на ЕС, но досега няма гаранция за работата на тези тестове. С този коментар премиерът Бойко Борисов подкрепи националния оперативен щаб срещу настояването на новия медицински съвет за масово тестуване.

“Няма един, който да се подпише под сигурността и гаранцията на бързия тест. Лично попитах израелския премиер и той каза: “Няма сигурен бърз тест.” Нашите лаборатории в Израел считат, че по-рано от осем-девет седмици не могат да създадат. Вчера ЕК прави обща поръчка за бързи тестове.

Ние сме заявили 1 млн. истински вярвам, че моите колеги в Брюксел ще купят и ще предоставят най-доброто, което има. За да спрем да се изпитваме кой тест на коя организация или фирма е по-сигурен или качествен. Всички ние в ЕС ще купим едни и същи тестове”, заяви Борисов.

Медицинският съвет има консултативни функции, но мерките се предлагат от щаба, отсече премиерът.

Първата ни цел е чрез социалната изолация да запазим живота на хората, каза Борисов.

“Обичаме да се майтапим с проф. Мутафчийски, но нека, когато сме сериозни, да сме сериозни. Аз почвам да разбирам защо почва да гледа лошо”, каза още Борисов.

Всички в държавата слушат генерала

Заразени вече и в Стара Загора, в София има семейство с 2 деца

Как се движи кривата на заразата, как се организира лечението в болниците, какви ограничителни мерки се налагат и как се съблюдава спазването им - за това отговорност изцяло продължава да носи Националният оперативен щаб начело с шефа на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

Първоначално у част от публиката настъпи леко объркване с анонсираното създаване на медицински съвет, който да е “чек” - по думите на премиера Бойко Борисов, на мненията от щаба.Трябва да чуем и съпоставим всички мнения, обясни той решението си за създаването на такъв съвет. Но и медицинските специалисти от всякакви области, които влязоха в него, и самият му началник проф. Коста Костов категорично подчертаха, че водещата функция по организацията на борбата с разпространението на коронавируса у нас остава задача на щаба.

Така няколко часа след първата публична изява на екипа на проф. Костов за обичайния си следобеден брифинг пред камерите вчера се изправи ген. Мутафчийски. И в Стара Загора има вече заразени с коронавирус и те са двама. 16 са потвърдените нови случаи във вторник до 17 ч, но се чакаха резултатите от още тестове. Така

хората с вирус

стават 218,

обяви той. Нови случаи има в София - 7, в Плевен, Варна и Добрич - по 1. В Пазарджик са 4-ма. Трима са болнични служители в болницата в Пещера.

Добро е състоянието на седемте деца в София. Едно дете е във фебрилно състояние и едностранна пневмония, чиято майка е приета с доказано заболяване на коронавирус. Децата засега оправдават тенденцията и статистиката, че леко прекарват.

Няма пациент в тежко клинично състояние, отчете Мутафчийски. Имало обаче цяло семейство болни - майката била с двустранна пневмония, но бащата и двете деца - на 4 и 8 г., както и сестрата на майката, почти нямали оплаквания.

Мобилизация като военна вече няма у нас, има доброволен резерв, който е съставен от немедицински лица, затова призовахме да се отзоват такива, които да помогнат да преведем Инфекциозна болница в бойно състояние, ако използваме тази терминология, обясни ген. Мутафчийски.

Легла има, успокои той. Във ВМА има 21 болни и още толкова с изразена клинична картина, а 49 души са под карантина вкъщи и ги наблюдават ежедневно с визитации по телефона или онлайн.

Сред случаите, чиито резултати още се изчакват, е на

бебе на

един месец

Момиченцето е прието в УМБАЛ “Св. Георги” в Пловдив в понеделник с висока температура и кашлица. Пробата му е пратена в Стара Загора и ще станеготова най-рано днес. Бебето е от село край Пловдив, преди 15 дни е имало контакт с роднини, завърнали се от Италия. Всички, имали връзка с бебето, са под карантина. До този момент в Пловдив 5-има са доказани с коронавирус, както и 59-годишна жена в Карлово, завърнала се от Англия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Премиерът Бойко Борисов и доц. Атанас Мангъров разговаряха в сряда повече от час и половина.

Борисов и Мангъров свалиха маските, доцентът пак ще съветва премиера (Обзор и интервю)

Двамата говорели едно и също, но го обяснявали различно Шефът на детското отделение на Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров отново ще съветва премиера Бойко Борисов и ще дава алтернативно мнение. Това става ясно в сряда, след като двамата разговаряха повече от час и половина. И говореха без предпазни маски

Екипите, които ще извършват тестовете в Банско, вече са готови.

1000 бързи теста в Банско ще покажат колко хора са защитени вече от вируса (обзор)

- Правят изследването по разпореждане на премиера - Кметът Иван Кадев: Интересно е, че контактни без симптоми дават положителен резултат 1000 души от Банско ще бъдат проверени с бързи тестове за антитела на коронавирус. Това съобщи кметът Иван Кадев, след като по-рано през деня премиерът Бойко Борисов обяви, че е разпоредил масово тестване в града

СНИМКА: pixabay

Агенцията по геодезия и кадастър бележи ръст на онлайн услугите (Видео)

Онлайн услугите на Агенцията по геодезия, картография и кадастър - АГКК стават все по-популярни по време на извънредното положение, съобщава NOVA. Сроковете на изпълнение остават непроменени. По време на извънредното положение в България се изповядват само „неотложни” имотни сделки. Работата в Агенцията по геодезия и кадастър обаче продължава

Призивът на театъра на Българската аримия

Театър на Българската армия: Останете вкъщи днес, за да бъдем заедно утре

Призив на армейската трупа Сега, когато театралната зала е притихнала и аплодисментите озвучават нощния град от прозорците на жилищните сгради, ние - трупата на Театър БЪЛГАРСКА АРМИЯ ви благодарим за отговорността и търпението в тези тежки за всички нас дни. Ние вярваме, че макар животът ни днес да напомня сюжет на мрачна пиеса

Как са подредени най-ароматните цветя във Вашата класация?

Цветя за медиците от "Пирогов" подаряват производителите на декоративни растения

Цветя за медиците от "Пирогов” подаряват от Асоциацията на производителите на декоративни растения в България. Благородната инициатива е по повод предстоящите празници Цветница и Великден и част от кампанията #останиВкъщиЗасадиЦвете и #ЗасадиДървоСпасиЗемята". От Асоциацията са подготвили над 1000 цветя

Министърът на образованието Красимир Вълчев е изпратил до директорите на училища писмо с препоръки за времето на пролетната ваканция.

Скъсиха пролетната ваканция за учениците

И през ваканцията ще се учи, но до 4 часа на ден и без домашни Без истинска пролетна ваканция остават учениците тази година. Тя трябваше да е от 13 до 16 април. Заради извънредното положение обаче в тези дни ще се учи, но на облекчен режим, става ясно от писмо на образователния министър Красимир Вълчев до директорите на училища

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Жена, заразена с COVID-19: Приятелите ми дори не искаха да говорим по телефона (Видео)

Жена, заразена с COVID-19: Приятелите ми дори не искаха да говорим по телефона (Видео)

"Коронавирусът е изпитание на морала. Приятелите ми се страхуваха да говорят с мен дори по телефона", сподели пред NOVA жена, болна от COVID-19 oт 9 март, но тествала се две седмици по-късно Жената е била на ски в Банско. Синът ѝ се разболял на 8-ми март. Г-жа Маринова решила да го тества за грип, за да знае как да процедира

НЗОК предприе мерки да не се прекъсва лечението на пациенти, болни от хепатит В

НЗОК предприе мерки да не се прекъсва лечението на пациенти, болни от хепатит В

Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ е предприела мерки да не се прекъсва лечението на пациенти, болни от хепатит В. Това се посочва в съобщение на НЗОК. В институцията е постъпило писмо от упълномощен представител на притежателя на разрешението за употреба на лекарствения продукт "Tenofovir" - Polpharma Film coated tablet 245 mg x 30

Румен Радев СНИМКА: Велислав Николов

Президентът пусна промените в закона за извънредното положение и в бюджета

Президентът Румен Радев е подписал двата указа, с които пуска промените в закона за извънредното положение и актуализацията на бюджета. Това потвърдиха за "24 часа" от "Дондуков" 2. Промените ще бъдат обнародвани в извънреден брой на "Държавен вестник" утре. С промените в закона за извънредното положение се разписват новите мерки за подкрепата на

Министърът на външните работи Екатерина Захариева КАДЪР: БНТ

Захариева: Много са малко закъсалите ни туристи, които не могат да се приберат

Много са малко закъсалите ни туристи, които не могат да се приберат заради пандемията. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева пред БНТ. "Постоянно има хора, които искат да се върнат - по последни данни са 666 човека", каза още тя. Тя припомни, че почти няма държава, която да не е въвела ограничителни мерки по границите си

Министърът на културата Боил Банов

Обсъждат се помощи за свободните артисти с доход под 1000 лв.

Три минимални заплати плюс осигуровките може би ще бъдат изплатени на свободните артисти, които досега са били с месечен доход под 1000 лв. Тази мярка за подкрепа е била обсъдена вчера, 8 април, на среща на независимите артисти с министъра на културата Боил Банов. Това на практика е третото им събиране чрез видеоконферентна връзка

Томислав Дончев КАДЪР: Би Ти Ви

Томислав Дончев: Не разбирам какви по-различни мерки предлага Румен Радев

В политиката доверието е всичко, трябва да има доверие, че институциите правят най-доброто за хората, заяви вицепремиерът Томислав Дончев в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви. Първо войната между институциите винаги е нещо лошо, напрежение е добре да има, защото се предполага институциите да се контролират една друга

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber