Проф. Асен Балтов: Отчитам къде в "Пирогов" са вашите 1,3 млн. лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/8340104 Проф. Асен Балтов: Отчитам къде в "Пирогов" са вашите 1,3 млн. лв. Проф. Асен Балтов: Отчитам къде в "Пирогов" са вашите 1,3 млн. лв. www.24chasa.bg
Проф. Асен Балтов чрез “24 часа” отчете първите дарения.
Проф. Асен Балтов чрез “24 часа” отчете първите дарения.

Проф. Асен Балтов чрез “24 часа” отчита първите дарения

От понеделник “Пирогов” влиза в обичаен ритъм - приема всички, които имат нужда от спешен преглед или лечение

От понеделник “Пирогов” възстановява в пълен обем работата на временно карантинираните до неделя отделения.

Спешната болница връща към обичайния ритъм на прегледи и лечение вътрешното отделение, неврологията, кардиологията и инвазивната кардиология.

“Благодаря сърдечно на всички дарители, които според възможностите си помагат със средства, лекарства, консумативи “Пирогов” да се подготви за предизвикателствата на новата коронавирусна болест.

Благодаря на всеки един. Сред дарителите освен хора и организации, които превеждат големи суми, са и

българи, които

са заделили и

даряват по

10-20 лв.

Хората разбират, че има нужда максимално бързо да се подготвим за най-тежките пациенти от епидемията. Към неделя в сметката са събрани общо 1,3 милиона лева. Благодаря!” каза директорът на спешната болница проф. Асен Балтов. Той пожела чрез “24 часа” да обяви къде са вложени даренията.

Със средствата “Пирогов” създава условия за възможно най-добро лечение на COVID-19 според инструкциите на Световната здравна организация и натрупания досега опит, неразпространение на инфекцията и безопасност на лекуващите екипи.

С дарения “Пирогов” ще закупи 20 реанимационни легла със специфично оборудване. То включва антидекубитални дюшеци, които предотвратяват т.нар. рани от залежаване на тежко болните, инфузионни помпи и др.

14 реанимационни легла ще бъдат разположени в сградата на

токсикологията,

която вече е

адаптирана

за лечение

на COVID-19

Още толкова реанимационни легла ще се поставят в Клиниката по неврология, която има самостоятелни изход и вход. Тези две звена ще бъдат оборудвани и с 28 респираторни апарата, 8 от които са дарени от Делян Пеевски, 2 са от кампанията #ЗАДОБРОТО на BCause, 4 са купени от “Пирогов” с дарителски средства.

За реанимационните легла закупихме и 15 нови монитора за проследяване на жизнените показатели на пациентите и 66 инфузионни помпи с бърз и бавен дебит за поставяне на медикаменти на настанените в интензивните клиники. Закупихме и 2 безжични системи за рентгенови “снимки”. Те са необходими при сегашните условия, които изискват изолиране на секторите с пациентите с коронавирусната болест. Така направените на място образни изследвания ще са достъпни и ще може да се консултират от рентгенолозите “отвън” и всички останали специалисти в болницата.

Подготвяме и два реанимационни поста с негативно налягане в детската реанимация – въздухът от тях не може да преминава в другите помещения, защото макар и редки са възможни и случаи при под 18-годишните.

 Едновременно с всичко това изграждаме собствена вирусологична лаборатория само за бърз скрининг и проследяване на състоянието на пациентите, които са настанени за лечение в “Пирогов”.

Закупени бяха и лични предпазни средства - костюми, маски, очила, шлемове. Получихме и много

дарения за

безопасния труд

на екипите

и консумативи като дезинфектанти и тампони за взимане на проби, както и бързи тестове, които не са последна инстанция за диагностика, но дават възможност за бърз ориентировъчен скрининг на постъпващите пациенти - обясни директорът. - Болницата вече разполага и с два видеоларингоскопа, които са изключително необходими за безопасността за лекаря при интубиране на пациенти в тежко състояние от по-безопасно разстояние.

Тези апарати дават възможност

само ръцете на

лекаря да са

в рисковото поле

за контакт

със секрети на пациента. Всички тези мероприятия осигуряват за анестезилозите и реаниматорите в интензивните сектори максимална увереност за безопасност.

“Пирогов” е получил и част от дарените за кризисния щаб медикаменти от Кирил Домусчиев. Спешната болница

разполага с

хлорохинов

фосфат за

пълния лечебен

курс на 25-има

пациенти в тежко

състояние Медикаментът вече се прилага на 3-ма от лекуваните в спешната болница.

Проф. Балтов оценява високо и жеста на 30-имата доброволците, които работят в “Пирогов”, за дезинфекция на общите части в лечебното заведение и на клиниките. Така болницата ше може да продължава да изпълнява ролята си на основен спешен многопрофилен център и да преглежда и лекува хора с други заболявания. Доброволците обаче не навлизат в среда, в която се лекуват пациенти с COVID-19. “Панда фууд” и грандхотел “София” безвъзмездно осигуряват обяд и вечеря както за доброволците, така и за дежурните екипи.

Водят се разговори с хотел “Интерфорум” да предостави стаи за живеещи извън София служители на “Пирогов”. Временно “общежитие” за пироговци ще е необходимо, ако в някакъв момент се стигне до карантина на столицата.

Около 20% от

работещите в

спешната

болница са от

Перник и искаме

да сме готови предварително с възможност за реакция, ако няма да може да пътуват до дома си. За момента сме им издали служебни бележки за преминаване през контролните пунктове на входове и изходи, но при усложняване на обстановката може да трябва да имат подслон в София, обясни директорът.

Всеки лев се насочва към целта болницата да е готова да окаже помощ на най-тежките случаи и да осигури безопасни условия на медицинските екипи.

На този принцип се използват дарените:

- 496 680 лв. от Дилян Пеевски,

- 200 000 лв. от “Теленор”,

- 150 000 лв. от “Америка за България” и Българския дарителски форум,

- 100 000 лв. от “Уникредит”.

- Очакват се още около 300 000 от дарители, които са се включили в почивните дни

и ще са видими в сметката в първия работен ден.

“Заедно с даренията на по-малки суми общо са събрани около 1,3 млн. лв. - пресметна проф. Балтов. - Те и даренията, които може да постъпят в бъдеще, ще бъдат използвани до стотинка само за осигуряване на лечението на коронавирусната болест.

Професорът се извинява, ако е изпуснал някой дарител при така проявената съпричастност .

“Благодарни сме на всеки и водим стриктна отчетност на даренията”, увери директорът на “Пирогов”.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Невидимите герои

Маноил Манев

Депутатът Маноил Манев осигурява безплатна храна за старозагорските полицаи

Полицаите от Стара Загора, които ежедневно съпровождат тежкотоварните автомобили по т.нар. „зелен коридор“ от днес получават безплатна храна, осигурена им от депутата от ГЕРБ Маноил Манев, който над 10 години е работил в системата на МВР и е член на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред

Съветниците от ГЕРБ в Павликени дариха възнагражденията си на местната болница

Съветниците от ГЕРБ в Павликени дариха възнагражденията си на местната болница

Общинските съветници от групата на ГЕРБ в Павликени се отказаха от възнагражденията си за месец март в полза на МБАЛ – Павликени. Преди няколко дни болничното заведение стартира кампания за набиране на средства във връзка с подпомагане на дейността си и за борба срещу коронавируса. По предварителна информация на местните парламентаристи

Над 3000 лева дариха граждани за болницата в Добрич само за ден. Снимка: Пиксабей

Над 3000 лева дариха граждани за болницата в Добрич само за ден

С 50 000 лева ще бъде финансирана болницата в град Добрич - решиха общинските съветници, по предложение на кмета Йордан Йорданов. Средствата ще бъдат използвани за закупуването на лични предпазни средства за персонала на болницата – каза директорът на здравното заведение д-р Светозар Байчев. Сумата ще бъде взета от резерва в тазгодишния бюджет на

ОББ дарява таксите за левови преводи през ОББ Мобайл за борбата с COVID-19

ОББ дарява таксите за левови преводи през ОББ Мобайл за борбата с COVID-19

Обединена българска банка (ОББ) ще дари таксите си за левови преводи през мобилното банкиране ОББ Мобайл през целия месец април в полза на борбата с коронавирус. Целта на банката е да насърчи повече хора да останат по домовете си и да извършват основни банкови операции от вкъщи като алтернатива на посещението в банков клон

Фондация "Лъчезар Цоцорков" направи дарение на лични предпазни средства и експресни тестове.

Фондация “Лъчезар Цоцорков” дарява предпазни средства и тестове за 300 хил.лв.

Дарение в размер на 300 000 лева под формата на лични предпазни средства, експресни тестове и финансова подкрепа в борбата срещу коронавируса в национален мащаб ще предостави фондация „Лъчезар Цоцорков“ със съдействието на МБАЛ „Уни Хоспитал“ – Панагюрище и подкрепата на Български лекарски съюз (БЛС)

"ВП Брандс Интернешънъл" 
дарява респиратори  за 300 000 лева

"ВП Брандс Интернешънъл" дарява респиратори за 300 000 лева

Компанията ще предостави дихателните апарати на най-нуждаещите се медицински заведения Категорична подкрепа на предприетите действия от Националния оперативен щаб заяви „ВП Брандс Интернешънъл“ АД - правоприемник на „Винпром Пещера“ АД. Дружеството ще подпомогне опазване здравето на българските граждани

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Невидимите герои

Атанас Добрев, изпълнителен директор на “Виваком”

“Виваком” и “Юнайтед груп” дават 900 000 лв. – 1/5 от търсените пари за болниците

Собственикът на телекома дава общо $ 3 млн. в държавите, в които оперира 900 000 лева даряват “Виваком” и собственикът на телекома “Юнайтед груп” на Министерството на здравеопазването. Средствата са за овладяване на разпространението на COVID- 19 в България, съобщиха двете компании в понеделник. Парите ще бъдат преведени в дарителската сметка на

Над 125 000 лв. събрани чрез DMS SOLIDARNOST, купуват 3 респиратора за Шумен, Монтана и Силистра

Над 125 000 лв. събрани чрез DMS SOLIDARNOST, купуват 3 респиратора за Шумен, Монтана и Силистра

По 1 респиратор ще бъде купен за областните болници в Монтана, Силистра и Шумен, за да се осигури адекватна медицинска помощ на пациенти с COVID-19, съобщи здравното министерство в понеделник. Апаратите ще бъдат доставени най-късно в началото на май. Средствата са осигурени от постъпилите до момента дарения чрез изпращане на SMS с текст DMS

Купуват 3 респиратора с дарения, постъпили чрез DMS SOLIDARNOST

Купуват 3 респиратора с дарения, постъпили чрез DMS SOLIDARNOST

За всяка от областните болници в Монтана, Силистра и Шумен ще бъде закупен по един респиратор, от какъвто лечебните заведения се нуждаят, за да осигурят в максимална степен адекватна медицинска помощ на пациенти с COVID-19, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство. Средствата са осигурени от постъпилите до момента дарения чрез изпращане

А1 дарява и 1% от плащанията през А1 Wallet

А1 дарява и 1% от плащанията през А1 Wallet

1% от средствата, платени от потребителите на А1 Wallet на ПОС терминал или онлайн, ще се дарявата на Министерството на здравеопазването за подкрепа на българските лекари в борбата с коронавируса, съобщгиха от А1 България. Средствата ще бъдат превеждани по специално създадената дарителска сметка за осигуряване на цялостни предпазни комплекти за

Виваком дарява 900 000 лева на Министерството на здравеопазването

Виваком дарява 900 000 лева на Министерството на здравеопазването

VIVACOM и United Group даряват 900 000 лв. на Министерството на здравеопазването за овладяване на разпространението на COVID- 19 в България. Средствата ще бъдат преведени в дарителската сметка на Министерството на здравеопазването, открита за подпомагане на лечебните заведения при спешни ситуации. Преди дни министерството обяви дарителска кампания

Горнооряховска фирма дари 100 000 лв. на общинската болница за борба с коронавируса

Горнооряховска фирма дари 100 000 лв. на общинската болница за борба с коронавируса

Компания от хранително-вкусовата промишленост дари 100 000 лв. на МБАЛ"Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица за покриване на всички нужди, свързани с епидемията от коронавирус. Жестът е на фирма "Ден и нощ" ООД, свързвана с мъжа на попфолк дивата Галена, Галин Анастасов.    В ход са и други дарения, съобщиха от общинското здравно зеведение

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber