"168 часа": Писателката Здравка Евтимова, която засрами политиците за Левски: Хапчето за доброта е в нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/8246579 "168 часа": Писателката Здравка Евтимова, която засрами политиците за Левски: Хапчето за доброта е в нас "168 часа": Писателката Здравка Евтимова, която засрами политиците за Левски: Хапчето за доброта е в нас www.24chasa.bg
СНИМКА: ЕВА ЗЕЛЕНАЙ

Баща ми така говореше за Ботев, че като дете го мислех за наш съсед, с когото отиват да се почерпят в кръчмата

Високо ценя острата дума, съдържаща правдивост и оценка; парфюмираните слова обиждат интелекта

На 19 февруари писателката и преводачка Здравка Евтимова възхити всички със словото, което произнесе на възпоменателната церемония по повод 147 години от гибелта на Васил Левски. Нейната реч засрами политиците, които вместо овации си спечелиха само критики и обвинения в злоупотреба с образа на Апостола на свободата.

Евтимова даде повод за гордост още преди година по същото време, когато стана ясно, че нейният разказ "Кръв от къртица" е включен в американски учебник за средношколци по литература. Произведението е написано в труден за нея момент, когато баба й е зле и си отива, а в същото време предстои операция от доброкачествен тумор на мозъка на нейния син. Днес той е главен лекар в болница в Германия. Писателката има още един по-малък син, който също живее и се труди зад граница като програмист. Дъщеря й пък заменя финансите с детска педагогика и е най-близо до родителите си, които живеят в Перник. Евтимова се радва на четири внучета. Нейният съпруг е машинен инженер и така тя живее в своята светла самота като единствен писател в семейството.

Нейни произведения са публикувани в над 30 страни по света. Преводът е това, което за нея изисква огромно майсторство и труд, а писането е свобода.

По време на интервюто на Евтимова със “168 часа” непозната жена се доближи и го прекъсна. Извини се и само пожела да благодари на жената, която произнесе най-искрените и правилни думи на годишнината от обесването на Левски.

- Очаквахте ли с вашето слово да предизвикате толкова положителни реакции?

- Наистина се изненадах. Преди това понякога, когато се събудех сутрин преди да го направи телефонът, си мислех какво ме измъчва, какво ме вълнува. След това в деня, когато трябваше да говоря, нахвърлих кратки бележки. Притеснявах се да не пропусна нещо, но си казах, че ако това се случи, не е било писано да го кажа.

- Грешно ли е според вас политизирането на една така черна дата, вместо поводът да се отбелязва със смирение?

- Да. Смятам, че е погрешно. Имаше дюдюкане, което ме потресе. Отблъсна ме. Много ме натъжи. В словото на г-жа Фандъкова, както и в това на президента имаше силни страни.

19 февруари би следвало да бъде ден обединител, а не време на разцепление. В този смисъл политиците от всички разцветки трябва да проявяват уважение и толерантност. Не само към Левски, героя-символ, но и към народа, към всички нас и един към друг.

- Селфитата пред лика на Дякона преминаха ли също границата?

- Лично аз не бих си направила такова селфи.

- Според вас днешните ни лидери умеят ли да боравят с думите, или често избират неподходящите?

- За мен не е толкова важно дали лидерите избират правилния синоним, правилния глагол или прилагателно. За мен е важно да усетя искреност зад думите. Ето, всеки ден във влака виждам хора от най-различни прослойки. Един човек може да каже: “Я се махай оттук”. Или нещо по-грубо. Но това да бъде придружено с усмивка, която изцяло опровергава значението на думите му. И обратното. Някой изтънчен човек може да ви говори мило и любезно, но очите му са замръзнали кални локви. Тогава има ли значение какви красиви думи реди пред вас? Важна е кръвта, която пулсира в думите. Губя доверието си, когато не я усещам в пулса им.

За мене ласкателството е подло, вредно. Предпочитам истина, изречена в прав текст, която може да нарани, да обиди. Високо ценя острата дума, съдържаща правдивост и оценка; парфюмираните слова обиждат интелекта.

- Продължават ли и днес да бъдат предавани и Левски, и Ботев, и историята, и достойнството на българите?

- Не. Категорична съм. Може би в съзнанието си отделни членове на нашето общество изпитват синдрома на гузната съвест. С тези си думи не визирам ничие име. Нека всеки за себе си се вгледа в своя духовен строй, в мислите си, за да прецени предава ли българската история, петни ли с поведението си героите на България.

Освен смъртта, която очаква всеки човек, роден под слънцето, зад нас, хората - независимо дали са милиардери или просяци - стоят милиарди години еволюция. Когато човек извърши някаква подлост, понякога нощем се събужда и усеща, че нещо се е свило под гръдната кост. Това е знак, че милиардите години еволюция не са изтекли напразно, доказателство, че все още не сме изгубили онзи вътрешен сензор, който ни изобличава, шепти, че сме позволили да се превърнем в подлеци.

Убедена съм, че имаме сили да не предадем достойнството си. Необходимо е да осъзнаем своята сила, да поставим фокуса върху силните си страни, върху доброто, което носим и което можем да подарим не само на обичаните си хора, а на съвсем непознат човек. Надявам се, че всеки познава слабите си страни, ще ми се да вярвам, че не дава зелена светлина на тяхното проявление и залага на светлото в себе си. Само така може да направи ясен своя път напред.

- Вас предавали ли са ви някога?

- Сигурно много пъти. Но съм убедена, че предателите не са щастлива порода. Те са загърбили пътя към радостта от живота. От сърце им желая да се покаят, за да намерят покой. Не предателството определя пътя на човека и човечеството, то е урок, за да избегнем пътя към бездната.

- В речта си споменахте вашия баща Васил. Той беше ли родолюбец?

- Баща ми беше електротехник и работеше толкова много, че спеше по 5-6 часа на денонощие. От малки ни разправяше за разказите на Йовков. Знаеше наизуст “По-малката сестра”. Разказваше ни за Ботев така, че когато бях малка, вярвах, че Ботев е наш съсед. И понеже баща ми все говореше за него - смятах, че двамата заедно отиват в неделя да се почерпят в кръчмата. По-късно разбрах кой е всъщност Ботев. Баща ми умееше така да разказва, че историята оживяваше в мислите ни, пред очите на брат ми Владимир и моите. Вярвахме, че хората, за които баща ни говори, са съвсем близо до нас, от отсрещната страна на улицата. Той премахваше дистанцията между случките в миналото и тези днес. Водеше ни до старите паметници в Пернишко и Радомирско, казваше: “Ето тук е загинал дядо ти. Ето тук е убит дядо Павле. Познавам неговата внучка, тя кара колело по-хубаво от теб, Здраве. Я се стегни.”

Забележеше ли нещо силно и светло, той умееше да го изтъкне, да ни го подари, да ни внуши, че и ние можем да постъпваме така.

- С какви уроци се постарахте да превърнете децата си в достойни хора?

- Първо ги научих да не се клеветят един друг. Ако единият дойдеше да се оплаква от другия, ги затварях и двамата в стаята, и цял час не ги пусках да играят навън с другите деца. Вярвам, че у дома заедно успяхме да прережем корените на доносничеството. Днес, когато са големи мъже и имат собствени семейства, продължават да са повече от братя. Те са приятели.

Също така, след като завършиха подготвителен клас по английски език в езикова гимназия “Симеон Радев” в град Перник, с мъжа ми престанахме да им даваме джобни пари.

Превеждаха за левче, а по-късно за два лева на страница материали за вестник “Всичко за всеки” - весели истории, анекдоти, за да спечелят пари сами, да усетят стойността, усилието зад банкнотата в джоба. Същевременно обогатяваха речника си, опита си в боравенето с чужд език. Те започнаха да си плащат сами картите за лагер, маратонките, даже големият ни син сам заплати цената на костюма за абитуриентския си бал. Приятелки са споделяли с мен, че много товаря момчетата, но не смятам, че беше вредно за тях. С труда си те снеха значителна финансова тежест от ръцете ни в трудни времена и станаха хора. Единият завърши медицина в Германия, 19-годишен, докато следваше, се грижеше за възрастни хора, страдащи от алцхаймер. Другият следваше информатика в Германия, отначало работеше по строежите, после стана асистент на един от преподавателите. Сами се издържаха. След завършване на гимназията изпратих големия с 800 евро, а малкия със 700. Казах им: "Мога с това да ви помогна, нямам повече." Те сами си постигнаха всичко. Дъщеря ми живее в Перник, тя завърши финанси, но реши да учи предучилищна педагогика и вече е приета на работа в една детска градина в града.

Цялото интервю четете в "168 часа" - тук.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Кой депутат какво си купи през 2019 година

Кой депутат какво си купи през 2019 година

Коли, апартаменти или селски вили, някои от депутатите имат нови придобивки от 2019 г., сочат годишните им имуществени декларации в регистъра на Комисията по противодействие на корупцията. Други пък са упели да спестят в банката по няколкостотин хиляди. Повечето от депутатите декларират спестени средства от 2/3-ти

КАДЪР: Би Ти Ви

Протестиращи отново са на плаж пред резиденцията на Ахмед Доган

В парк Росенец протестиращи организират ново парти с плажуване край резиденцията на Ахмед Доган. За трети път демонстранти се събират край имота под надслов „Доган сарай бийч фестивал“. Протестното плажуване започна в 11 ч. Те настояват за премахване на метално ограждение край плажа, на което има надпис „строителен обект“

Христо Христев Снимка: Фейсбук

Доцент в СУ прави списък на симпатизиращи на Борисов, заканва им се

"За протокола искам само да кажа, че си водя списък на всички гербави подлизурковци, които подпляскват на всички безумия на Борисов и се подиграват на хората, които реагират на войнстващото тържество на баналната простащина, което управлението на този човек представлява. Драги люде, няма да ви забравим."  Този пост силно възмути фейсбук

Проф. Костадин Ангелов

Министър Ангелов: Нямаме никакво намерение да затваряме градове

По думите му КПП-та няма да се връщат „Следим изключително загрижено всички цифри, те са общодостъпни. Нашите решения са мотивирани на базата на тях. Нямаме никакво намерение никъде да затваряме никакви държави, градове, никакви КПП-та”. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов

Министър-председателят Бойко Борисов СНИМКА: Архив

Бойко Борисов: Днес ще запаля свещичка за успеха на България

Премиерът Бойко Борисов честити празникът Голяма Богородица в профила си във фейсбук. "Днес е един от най-големите християнски празници - Успение на Пресветата Богородица. Нека Божията майка да ни помага и да ни закриля! И днес ще се помоля за здравето на всички българи и ще запаля свещичка за успеха на България. Благословени да са всички именици

Десислава Атанасова КАДЪР: БНТ

Десислава Атанасова: Много от протестиращите искат ВНС и промяна на системата

Има разнопосочни искания на този протест, той е многостранен, многоцветен. Млади хора, които искат да живеят по различен начин. Голяма част от тях искат Велико Народно събрание, мажоритарен вот, такъв какъвто предлагаме за формирането на това ВНС и като цяло промяна на политическата система. Това заяви в извънредно издание на "Още от деня" по БНТ

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Томислав Дончев КАДЪР: Би Ти Ви

Дончев: Категорично има нужда от промени в конституцията и свикване на ВНС

Категорично има нужда от промени в конституцията и свикване на ВНС, заяви вицепремиерът Томислав Дончев в студиото на Тази събота по Би Ти Ви. Илюзия е, че един политик трябва да говори добре - един политик трябва да може да слуша добре. Мисля, че тези предложения са в резултат на добрия слух, каза Дончев

Христо Иванов КАДЪР: Би Ти Ви

Христо Иванов: Вместо промяна, се предлага подмяна

Борисов участва в сценарий за циментиране на статуквото. Вместо промяна, се предлага подмяна. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в студиото на Тази събота по Би Ти Ви. Нещата, които той предлага за промени в съдебната система, аз му ги предложих още през 2015 г., каза Иванов

Екатерина Захариева КАДЪР: Нова тв

Захариева: Още през 2017 г. поехме ангажимент за свикване на ВНС

В нашата предизборна програма още през 2017 г. поехме ангажимент да започнем дебат за нова конституция и за свикване на Велико народно събрание. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в студиото на „Събуди се” по Нова тв. „Темата за това какво още е необходимо да се направи като изменение във връзка със

Картини  от колекцията на КТБ. На преден план - портрет на Цветан Василев

Машина на времето: 13.8.2014 г. 20 години в затвора за Цветан Василев

Банкерът Цветан Василев е обвинен в длъжностно присвояване в особено големи размери. Заплашват го до 20 г. затвор, ако бъде признат за виновен. Това пише на първата си страница “24 часа” от 13 август 2014 г. Обвинението е повдигнато задочно, тъй като мажоритарният собственик на КТБ е в чужбина и адресът му не е известен

174 са новите заразени с COVID-19, 8 починаха за ден

174 са новите заразени с COVID-19, 8 починаха за ден

174, с двама по-малко от вчера, са новодиагностицираните с COVID-19 лица през последното денонощие. Направените PCR тестове за изминалите 24 часа са 5934. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград - 20; Бургас - 4; Варна - 24; Велико Търново - 3

Снимки РУМЯНА ТОНЕВА

37-и ден: Затвориха пак кръстовището на бул. "Ситняково" (Снимки)

23.30 часа: Протестиращите освободиха кръстовището пред румънското посолство, което беше блокирано от тях по-рано тази вечер. 22.00 часа: Все още никой не е дошъл от полицията, два автобуса са блокирани, някои от колите успяха да се изтеглят от кръстовището. 21.49 часа: Протестиращите се опитват да спрат движението на възловото кръстовище пред

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber