Вадят спирт от държавния резерв за дезинфекция (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8243869 Вадят спирт от държавния резерв за дезинфекция (Обзор) Вадят спирт от държавния резерв за дезинфекция (Обзор) www.24chasa.bg
Премиерът Бойко Борисов се срещна вчера с черногорския си колега Душко Маркович. А после се пошегува с министрите си, че май трябва да се преглеждат за симптоми на вируса и правителствените гости. СНИМКА: Йордан Симeонов

Борисов зове хората да спрат с истерията. За да ги успокои, щабът вече докладва сутрин и вечер

Произвеждат още маски, в училища и градини денят ще почва с миене на ръце

100 000 литра спирт от държавния резерв вече са отблокирани и ще бъдат предоставени на производителите, за да правят дизифенктанти срещу коронавируса. Това съобщи премиерът Бойко Борисов, който в петък събра кабинета на извънредно заседание за мерките срещу заразата.

Във фонд “Бедствия и аварии” има 77 млн. лв., от тях държавата е готова веднага да отпусне 50 млн. лв. за мерки срещу коронавируса, обяви Боирсов. Но за пореден път обясни, че няма нито един доказан случай досега у нас и призова да се слушат лекарите и експертите.

“Хората да не се поддават на паника, изкупуват се хранителни продукти, създава се истерия”, отбеляза той. В Гърция има хиляди починали от грип, а само 2-ма болни от коронавирус, даде пример той. В единия случай няма истерия, хората познават болестта, а в другия има истерия, обясни премиерът.

Няколко пъти премиерът помоли да се запази спокойствие. Възмути се на допускането, че може да си крие информация. “Нямаме никакво основание, никакво, ако се появи случай на короновирус, да не се каже. Навсякъде има, във Франция, в Италия, да не би тяхното здравеопазване да е по-лошо, има около съседите... То ще дойде, но това не значи, че нещо по-различно се е случило”, каза още Борисов.

И дори се пошегува как всеки ден има срещи с премиери, президенти и делегации:

“Те ме целуват,

аз ги

прегръщам.”

Дали ги

преглеждат

на границата,

попита с усмивка здравният министър Кирил Ананиев.

За да се осигурят бройки от най-дефицитната стока у нас - маските, държавата вече се е свързала с двете фирми, които ги произвеждали. При нужда други фирми от текстилния бранш можело да произвеждат при предоставяне на суровините от държавата.

Шефовете на

болници ще

правят анализ

колко легла

могат да

преобразуват

В София “Пирогов” ще превърне токсикологията в инфекциозно отделение и така ще се обособят още 42 легла. В Александровска може да има още 70, ВМА ще трансформира 50 в психиатрията.

Откриват се още лаборатории - във Варна и Стара Загора, за да може резултатите да се обработват по-бързо. Сега те се правят само София.

По 100 проби за коронавирус на ден имат готовност да тестват 4-те лаборатории. В Националната референтна лаборатория е осигурен и допълнителен персонал с необходимата експертиза.

Няма опасност

от липса на

хранителни

продукти,

обяви пък икономическият министър Емил Караниколов. Той вече е част от кризисния щаб, защото се очаква до два-три дни да се пусне водата в Перник и се прибра от командировката си там, обясни премиерът.

Караниколов увери, че в момента няма увеличение на цените на хранителните продукти. Разбира се, че държавният резерв е готов да отговори при нужда, но засега няма опасност, увери министърът. И също призова хората за спокойствие: “Не се презапасявайте, не е необходимо към момента!”.

От понеделник учениците и децата в детските градини ще започват часовете си с инструкции по хигиена. Учителите ще обясняват защо е важно да си мият ръцете, а сградите ще се почистват по-често. Ще се ограничат и ученическите екскурзии.

Засега няма нужда да се отменят масови прояви, но се препоръчва да се избягват мероприятия на закрито, обясни пък шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски от ВМА. Предпазни облекла за лекари липсвали във всички държави. “С нас се свързаха да ни

молят за маски

от китайското

посолство,

а Китай е най-големият производител в света”, разказа той.

Събира се информация каква ще е необходимостта на лечебните заведения от медикаменти и консумативи за справяне с болестта, обявиха още управляващите след извънредното заседание.

Информация също се търсела и от Изпълнителната агенция по лекарствата - какво е необходимо да се осигури.

В столицата сформират щаб към общината, който е в пряка връзка с националния, обясни кметът Йорданка Фандъкова по-късно през деня. Спуснати са указания

да се

дезифекцират

всички превозни

средства

на градския транспорт, както и училища, детски градини, социални домове, болници и поликлиники. Фандъкова обясни, че общината е в готовност за ограничаване и на масовите прояви.

Шефът на щаба ген. Мутафчийски: И аз съветвам родителите си да стоят вкъщи, но заради грипа

“И аз съветвам родителите си да стоят вкъщи, да не се разхождат из града и да не ходят до личния си лекар за най-малкото нещо, но защото там има много болни хора, а сега върлува пак грип.”

Този личен пример със 76-годишните си родители даде в петък след извънредно заседание на Министерския съвет председателят на оперативния щаб срещу коронавируса и шеф на ВМА ген.-майор Венцислав Мутафчийски. 

По думите му преобладават ирационалните страхове. Всеки да преосмисли личните си хигиенни навици, да ограничи присъствието си на места със струпвания на големи групи хора, но няма нужда от презапасяване и не се готвим за ядрена война, отчете шефът на ВМА.

Грипът се разпространява много по-бързо и обхваща много по-големи групи за разлика от коронавируса. Има малко по-голяма смъртност и засяга предимно хора с хронични заболявания, припомни още той.

Иначе 799 са доказаните вече случаи на коронавирус в Европа. В близките до страната ни държави има регистрирани 1 случай в Северна Македония, 6 в Гърция, 6 в Хърватия и 1 в Румъния. В Италия са 655, обясни ген. Венцислав Мутафчийски.

Трима души с грипоподобни симптоми са били приети и поставени под карантина във ВМА в петък. Те са пътували в Италия. Резултатите им са отрицателни.

Няма положителни и сред 62-те проби, изледвани у нас в петък. Вчера беше направен и междулабораторен обмен на 6 отрицателни проби. Това е европейско изискване. По 3 проби от ВМА бяха тествани в националната референтна лаборатория и обратното. Резултатие отново са отрицателни, което показва, че лабораториите работят добре. 

Търновци топят съседи, че не спазват карантината, в Смолян забраниха на учителите да пътуват извън страната

ДИМА МАКСИМОВА,

ВАЛЕНТИН ХАДЖИЕВ

Психозата с коронавируса добива куриозни размери във Велико Търново. Търновци топят комшии в жалби до здравните власти, че не спазват домашната карантина след пътувания в страни с доказани случаи на COVID-19. Това разказа пред журналисти шефката на РЗИ д-р Евгения Недева.

“Имаме

анонимни жалби,

че съседът ходил

в Италия, но не

си стои вкъщи,

а се разхожда

по улицата. Посочват точен адрес, улица, номер”, обясни шефката на здравната инспекция. Тя е категорична, че в област Велико Търново няма случаи на вируса - нито съмнителни, нито вероятни.

22 души са поставени под 14-дневна домашна карантина. Хората в доброволна изолация и под наблюдение са пребивавали в Италия или Китай, но засега не са проявили симптоматика като кашлица, затруднено дишане и висока температура. Д-р Недева отново напомни, че ако завърнали се от държави с огнища на коронавирус проявят симптоми, следва да уведомят личния си лекар, РЗИ или да се обадят на телефон 112. В никакъв случай не бива да търсят помощ при джипито или в спешно отделение, тъй като по този начин попадат в общия поток от пациенти. Инфекциозните отделения в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново и в МБАЛ “Св. Иван Рилски” в Горна Оряховица са готови да реагират. 

Организира се контрол над летището в Горна Оряховица и порт Свищов, където засега няма интензивен поток на пътници от други държави.

В Смолян пък регионалният инспекторат забрани пътуванията на учители извън страната.

До всички хотели

в областта са

изпратени писма

с инструкции

как да се действа при случаи с болни туристи, посочиха от РЗИ.

Има белези на паника сред населението, към момента не виждаме причини за такава, коментира областният управител Недялко Славов. Общините ще качат на сайтовете си препоръките към хората.

Няма нужда от психоза, нито е налична причина да се ограничава притокът на туристи в Пампорово и за предстоящия празник в Широка лъка. Лични предпазни средства в достатъчни количества има в лечебните заведения на територията на областта, има известен недостиг при личните лекари, но това ще се отстрани, каза още областният управител.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

До 1,5 млн. лева депутатски заплати щяха да помогнат в 28 областни болници

До 1,5 млн. лева депутатски заплати щяха да помогнат в 28 областни болници

Сумата сега ще влезе в здравното министерство за битката срещу коронавируса. А по-честно беше да са за медици и техника на първата линия във всеки избирателен район, пратил партийци в парламента - да получи част от техните възнаграждения Да вземат заплати и да даряват от тях, или парите да отидат направо за борба срещу заразата

Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова КАДЪР: БНТ

Проф. Стоименова: Небходими са аргументи в дебата за генеричната замяна

Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова заяви, че е необходимо приемането на генеричната замяна като възможност за недопускане на дефицит на лекарствени средства в условията на извънредно положение, предаде БНТ. С това тя изрази позицията на колегите си фармацевти във връзка с отхвърленото от депутатите тяхно

ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА

Десислава Атанасова към Румен Радев: Можеш да нареждаш само на "Любов-60"

Президентът сбъркал цитата от Гьоте Депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова много се разгневи на президента Радев след днешните му словоизлияния пред "Пирогов". ВирОсолог, "бегом, кръгом и ходом марш", можеш да нареждаш единствено на "Любов - 60", написа тя във фейсбук профила си. "Любов-60" е името на фирмата на президентската съпруга Десислава

Проф. Николай Овчаров Снимка: Архив

Проф. Овчаров: Китайска епидемия от 14 в. е сред причините за падането ни под османско иго

Китайска пандемия загробва България през втората половина на 14-и век. Мнението е на археолога проф. Николай Овчаров. Той цитира Улиям МакНийл, историк от университета в Чикаго, според когото източник на причинители на този мор била провинция Йънан в Китай, предаде БТА. По "пътя на коприната" епидемията достига Кафа - голяма крепост в Крим

Екатерина Захариева.

Захариева благодари на японския си колега за безвъзмездно дадения авиган

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева благодари в профила си във фейсбук на японския си колега Тошимицу Мотеги и на японското правителство за решението да се предостави безвъзмездно на България противогрипното лекарство авиган, известно още като фавипиравир. То ще бъде използвано за лечението на заболелите от коронавирус

Болницата в Силистра благодари за дарен апарат за изкуствено дишане Bellavista 1000

Болницата в Силистра благодари за дарен апарат за изкуствено дишане Bellavista 1000

Болницата в Силистра благодари за дарен апарат за изкуствено дишане. В позиция на д-р Даниела Костадинова, директор на МБАЛ Силистра се казва следното: "В Световния ден на здравето - 7 април и наш професионален празник, изказвам благодарност към нашия съгражданин г- н Явор Георгиев – син на нашия многоуважаван колега Д-р Стоян Петров Георгиев

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Снимка: ВМА

577 са случаите на COVID-19 у нас, 36-годишен мъж е починал в "Света Анна"

577 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 12 нови случая, като 7 са в София, 3 в Стара Загора, 1 в Пловдив и 1 в Кърджали. Лабораториите продължават да работят. 213 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия

Лекарите били от най-скъпо платените още в Древния Рим, поставяли хора в изолация

Лекарите били от най-скъпо платените още в Древния Рим, поставяли хора в изолация

Лекарите в Античността били едни от най-скъпо платените специалисти, а изолацията е била първата предприемана мярка при епидемии още от четвъртото столетие преди Христа, разказа за БТА археологът Калин Чакъров от Регионалния исторически музей във Велико Търново. Той припомни, че терминът "пандемия" произлиза от гръцките думи "пан" /цял/ и "демос"

Снимки: Велислав Николов

През обектива на "24 часа" в София: Слънчево по време на изолация (Галерия)

У нас няма пълна забрана за излизане от домовете като мярка срещу разпространението на коронавируса. Призивът е "стойте си у дома" и от обявяването на извънредното положение българинът дисциплинирано показа как може да се вслушва. Слънчевото време през последните дни примамва хората навън - разходките обаче остават поединично, с кучето

БАБХ ще проверява агнешкото и яйцата СНИМКА: Pixabay

Прокуратурата разпореди на БАБХ да проверява агнешкото и яйцата

Софийската градска прокуратура е разпоредила на БАБХ да извърши проверка на предлагани в търговската мрежа хранителни продукти, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Целта е "генерална превенция спрямо некоректни практики от страна на търговци, производители и други лица по веригата на снабдяване в търговската мрежа"

Снимка: Архив

Първото класиране за прием в детските градини ще е на 15 май

Първото класиране за прием на деца в общинските детски градини и в подготвителните групи към училищата ще се извърши на 15 май. Това съобщава на страницата си във фейсбук Дирекция "Образование" на Столичната община във връзка с разпространението на COVID 19 на територията на страната и обявеното извънредно положение

От тази тръба се изливат мръсни води в реката.

Мандрата в с. Маноле замърси река Черна, грози я до 10 000 лева глоба

Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив днес реагира незабавно и извърши проверка по сигнал от гражданин, че мандрата в с. Маноле, общ. Марица, зауства оцветени в бяло отпадъчни води в река Черна. Веднага беше сформиран екип от представители на инспекцията, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“  и Регионална лаборатория

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber