Вадят спирт от държавния резерв за дезинфекция (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8243869 Вадят спирт от държавния резерв за дезинфекция (Обзор) Вадят спирт от държавния резерв за дезинфекция (Обзор) www.24chasa.bg
Премиерът Бойко Борисов се срещна вчера с черногорския си колега Душко Маркович. А после се пошегува с министрите си, че май трябва да се преглеждат за симптоми на вируса и правителствените гости. СНИМКА: Йордан Симeонов

Борисов зове хората да спрат с истерията. За да ги успокои, щабът вече докладва сутрин и вечер

Произвеждат още маски, в училища и градини денят ще почва с миене на ръце

100 000 литра спирт от държавния резерв вече са отблокирани и ще бъдат предоставени на производителите, за да правят дизифенктанти срещу коронавируса. Това съобщи премиерът Бойко Борисов, който в петък събра кабинета на извънредно заседание за мерките срещу заразата.

Във фонд “Бедствия и аварии” има 77 млн. лв., от тях държавата е готова веднага да отпусне 50 млн. лв. за мерки срещу коронавируса, обяви Боирсов. Но за пореден път обясни, че няма нито един доказан случай досега у нас и призова да се слушат лекарите и експертите.

“Хората да не се поддават на паника, изкупуват се хранителни продукти, създава се истерия”, отбеляза той. В Гърция има хиляди починали от грип, а само 2-ма болни от коронавирус, даде пример той. В единия случай няма истерия, хората познават болестта, а в другия има истерия, обясни премиерът.

Няколко пъти премиерът помоли да се запази спокойствие. Възмути се на допускането, че може да си крие информация. “Нямаме никакво основание, никакво, ако се появи случай на короновирус, да не се каже. Навсякъде има, във Франция, в Италия, да не би тяхното здравеопазване да е по-лошо, има около съседите... То ще дойде, но това не значи, че нещо по-различно се е случило”, каза още Борисов.

И дори се пошегува как всеки ден има срещи с премиери, президенти и делегации:

“Те ме целуват,

аз ги

прегръщам.”

Дали ги

преглеждат

на границата,

попита с усмивка здравният министър Кирил Ананиев.

За да се осигурят бройки от най-дефицитната стока у нас - маските, държавата вече се е свързала с двете фирми, които ги произвеждали. При нужда други фирми от текстилния бранш можело да произвеждат при предоставяне на суровините от държавата.

Шефовете на

болници ще

правят анализ

колко легла

могат да

преобразуват

В София “Пирогов” ще превърне токсикологията в инфекциозно отделение и така ще се обособят още 42 легла. В Александровска може да има още 70, ВМА ще трансформира 50 в психиатрията.

Откриват се още лаборатории - във Варна и Стара Загора, за да може резултатите да се обработват по-бързо. Сега те се правят само София.

По 100 проби за коронавирус на ден имат готовност да тестват 4-те лаборатории. В Националната референтна лаборатория е осигурен и допълнителен персонал с необходимата експертиза.

Няма опасност

от липса на

хранителни

продукти,

обяви пък икономическият министър Емил Караниколов. Той вече е част от кризисния щаб, защото се очаква до два-три дни да се пусне водата в Перник и се прибра от командировката си там, обясни премиерът.

Караниколов увери, че в момента няма увеличение на цените на хранителните продукти. Разбира се, че държавният резерв е готов да отговори при нужда, но засега няма опасност, увери министърът. И също призова хората за спокойствие: “Не се презапасявайте, не е необходимо към момента!”.

От понеделник учениците и децата в детските градини ще започват часовете си с инструкции по хигиена. Учителите ще обясняват защо е важно да си мият ръцете, а сградите ще се почистват по-често. Ще се ограничат и ученическите екскурзии.

Засега няма нужда да се отменят масови прояви, но се препоръчва да се избягват мероприятия на закрито, обясни пък шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски от ВМА. Предпазни облекла за лекари липсвали във всички държави. “С нас се свързаха да ни

молят за маски

от китайското

посолство,

а Китай е най-големият производител в света”, разказа той.

Събира се информация каква ще е необходимостта на лечебните заведения от медикаменти и консумативи за справяне с болестта, обявиха още управляващите след извънредното заседание.

Информация също се търсела и от Изпълнителната агенция по лекарствата - какво е необходимо да се осигури.

В столицата сформират щаб към общината, който е в пряка връзка с националния, обясни кметът Йорданка Фандъкова по-късно през деня. Спуснати са указания

да се

дезифекцират

всички превозни

средства

на градския транспорт, както и училища, детски градини, социални домове, болници и поликлиники. Фандъкова обясни, че общината е в готовност за ограничаване и на масовите прояви.

Шефът на щаба ген. Мутафчийски: И аз съветвам родителите си да стоят вкъщи, но заради грипа

“И аз съветвам родителите си да стоят вкъщи, да не се разхождат из града и да не ходят до личния си лекар за най-малкото нещо, но защото там има много болни хора, а сега върлува пак грип.”

Този личен пример със 76-годишните си родители даде в петък след извънредно заседание на Министерския съвет председателят на оперативния щаб срещу коронавируса и шеф на ВМА ген.-майор Венцислав Мутафчийски. 

По думите му преобладават ирационалните страхове. Всеки да преосмисли личните си хигиенни навици, да ограничи присъствието си на места със струпвания на големи групи хора, но няма нужда от презапасяване и не се готвим за ядрена война, отчете шефът на ВМА.

Грипът се разпространява много по-бързо и обхваща много по-големи групи за разлика от коронавируса. Има малко по-голяма смъртност и засяга предимно хора с хронични заболявания, припомни още той.

Иначе 799 са доказаните вече случаи на коронавирус в Европа. В близките до страната ни държави има регистрирани 1 случай в Северна Македония, 6 в Гърция, 6 в Хърватия и 1 в Румъния. В Италия са 655, обясни ген. Венцислав Мутафчийски.

Трима души с грипоподобни симптоми са били приети и поставени под карантина във ВМА в петък. Те са пътували в Италия. Резултатите им са отрицателни.

Няма положителни и сред 62-те проби, изледвани у нас в петък. Вчера беше направен и междулабораторен обмен на 6 отрицателни проби. Това е европейско изискване. По 3 проби от ВМА бяха тествани в националната референтна лаборатория и обратното. Резултатие отново са отрицателни, което показва, че лабораториите работят добре. 

Търновци топят съседи, че не спазват карантината, в Смолян забраниха на учителите да пътуват извън страната

ДИМА МАКСИМОВА,

ВАЛЕНТИН ХАДЖИЕВ

Психозата с коронавируса добива куриозни размери във Велико Търново. Търновци топят комшии в жалби до здравните власти, че не спазват домашната карантина след пътувания в страни с доказани случаи на COVID-19. Това разказа пред журналисти шефката на РЗИ д-р Евгения Недева.

“Имаме

анонимни жалби,

че съседът ходил

в Италия, но не

си стои вкъщи,

а се разхожда

по улицата. Посочват точен адрес, улица, номер”, обясни шефката на здравната инспекция. Тя е категорична, че в област Велико Търново няма случаи на вируса - нито съмнителни, нито вероятни.

22 души са поставени под 14-дневна домашна карантина. Хората в доброволна изолация и под наблюдение са пребивавали в Италия или Китай, но засега не са проявили симптоматика като кашлица, затруднено дишане и висока температура. Д-р Недева отново напомни, че ако завърнали се от държави с огнища на коронавирус проявят симптоми, следва да уведомят личния си лекар, РЗИ или да се обадят на телефон 112. В никакъв случай не бива да търсят помощ при джипито или в спешно отделение, тъй като по този начин попадат в общия поток от пациенти. Инфекциозните отделения в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново и в МБАЛ “Св. Иван Рилски” в Горна Оряховица са готови да реагират. 

Организира се контрол над летището в Горна Оряховица и порт Свищов, където засега няма интензивен поток на пътници от други държави.

В Смолян пък регионалният инспекторат забрани пътуванията на учители извън страната.

До всички хотели

в областта са

изпратени писма

с инструкции

как да се действа при случаи с болни туристи, посочиха от РЗИ.

Има белези на паника сред населението, към момента не виждаме причини за такава, коментира областният управител Недялко Славов. Общините ще качат на сайтовете си препоръките към хората.

Няма нужда от психоза, нито е налична причина да се ограничава притокът на туристи в Пампорово и за предстоящия празник в Широка лъка. Лични предпазни средства в достатъчни количества има в лечебните заведения на територията на областта, има известен недостиг при личните лекари, но това ще се отстрани, каза още областният управител.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Тестовете, при които се взема секрет от носа и гърлото, дават по-сигурни резултати.

Опашки се извиха пред столичните лаборатории за тестване за COVID-19

Опашки се извиха пред столични лаборатории от желаещи да се изследват за коронавирус. От лабораториите отчитат, че все по-рядко хора се тестват профилактично, а повечето са били в контакт със заразен или имат симптоми, съобщава Би Ти Ви. За да не поемаме излишен риск, личните лекари съветват – тествайте се само при необходимост и при следните

СНИМКА: Pixabay

Близо 25 години работник съди работодател за обезщетение

Дело на работник срещу работодател за обезщетяване на вреди от професионално заболяване, продължило почти 25 години е най-продължителното производство, констатирано от Инспектората към ВСС при проверка на 122 заявления за компенсация на вреди от бавно правосъдие за периода 1 юли – 30 септември 2020 г

СНИМКА: МВнР

Захариева потвърди подкрепата на България за страните от Западните Балкани

Съвместното председателство на България и Република Северна Македония на Берлинския процес за Западните Балкани бе основна тема на разговора между вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и генералния секретар на Съвета за регионално сътрудничество (СРС) Майлинда Брегу. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР

СНИМКА: Pixabay

Адвокат на Васил Божков излезе от ареста заради заболяване

Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) пусна от ареста адвокат Славчо Марков заради заболяване, което не позволява да остане с най-тежката мярка за неотклонение, предаде lex.bg. Марков беше арестуван в началото на юли и обвинен, че е бил част от престъпна група за принуда, изнасилвания и убийства

СНИМКА: Pixabay

Шестима нелегални мигранти са задържани на AM "Тракия"

Шестима нелегално пребиваващи на територията на страната ни чужденци са задържани на автомагистрала "Тракия" от пазарджишката полиция. Това съобщават от пресцентъра на ОДМВР. Снощи около 22.30 часа екип на сектор "Пътна полиция" засякъл в района на паркинг до бензиностанция група хора, сред които две деца

Валентин Вълчев

Пребили във Варна общински лидер на БСП

Лидерът на общинската организация на БСП в Долни чифлик Валентин Вълчев е бил брутално пребит във Варна преди три дни. Побоят е извършен пред офиса на областната организация на партията в морския град, съобщава варненският сайт Петел.. "На 20.10.2020 г. около 19:00 часа на ул. „Братя Миладинови“ до офиса на Областен съвет на БСП във Варна бе

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Арест за бивш затворник, опитал да внесе дрога зад решетките, скрита в банан

Арест за бивш затворник, опитал да внесе дрога зад решетките, скрита в банан

Пенсионер остава в ареста за наркотици, след като Окръжен съд - Кюстендил, под председателството на съдия Евгения Стамова потвърди мярката за неотклонение "задържане под стража" за Янчо К., 68-годишният мъж е привлечен като обвиняем за държане, с цел разпространение на наркотични вещества в затвора в гр. Бобов дол, в условията на опасен рецидив

Снимка прокуратура на Република България

Гешев връчи отличие на прокурор от ВКП

Обвинител номер едно поздрави Радосвет Андреев за прецизната му работа Главният прокурор Иван Гешев връчи отличие „Почетен знак на Прокуратура на Република България“ на Радосвет Андреев - прокурор в отдел „Международен“ към Върховна касационна прокуратура (ВКП), съобщиха от прокуратурата на сайта си

Емил Димитров

Министър Димитров: Проблемни са язовирите "Ястребино", "Тича" и "Камчия"

Проблемни са три язовира - "Ястребино", "Тича" и "Камчия". Всички останали са в добро състояние. Това стана ясно от отговор на министърът на околната среда и водите Емил Димитров по време на парламентарния контрол. Наложени са ограничения от началото на годината на яз. "Камчия", Министерски съвет е взел решение два язовира да бъдат сложени към

СНИМКА: Авторът

Полицаи и пожарникари излязоха на протест в Кърджали

Полицаи и пожарникари излязоха на протест в центъра на Кърджали. Десетки служители на МВР се събраха в 12 часа пред сградата на областната дирекция в града, за да поискат включването им в министерското постановление за финансово стимулиране на служители на първа линия в условията на пандемия. Искането е за 30 процента увеличение на месечните

Радев връчи ордени на изтъкнати българи за значимите им заслуги в областта на културата на церемония на "Дондуков" 2. Снимка прессекретариат на президента

Президентът Радев връчи ордени на изтъкнати българи от културата

Президентът Румен Радев връчи ордени на изтъкнати българи за значимите им заслуги в областта на културата на церемония на "Дондуков" 2. С орден "Св. Св. Кирил и Методий" - огърлие бяха удостоени проф. Елена Кутева-Тъпкова, директор на Държавния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев", кинорежисьорът, поет и преводач Мая Вапцарова

Lidl на 10: Другите за нас

Lidl на 10: Другите за нас

Продължаваме нашата рубрика, в която ви споделяме поздравленията и пожеланията от наши партньори, производители, организации и известни личности, с които сме работили заедно през изминалите 10 години. Благодарим ви, че сме заедно, защото успехът не е възможен, ако не е споделен и не се постига в екип от съмишленици

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber