Над 175 хил. гръцки автомобила са купили е-винетка от стартирането на системата

https://www.24chasa.bg/novini/article/8234318 Над 175 хил. гръцки автомобила са купили е-винетка от стартирането на системата Над 175 хил. гръцки автомобила са купили е-винетка от стартирането на системата www.24chasa.bg
Над 175 хил. гръцки автомобила са купили е-винетка от стартирането на системата

Над 175 хиляди превозни средства с гръцка регистрация, които са преминали през петте гранични пункта между България и Гърция, са купили електронна винетка след въвеждането й. От тях близо 20 000 са тежкотоварните автомобили и камиони. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на двустранна среща с Костас Караманлис – министър на инфраструктурата и транспорта на Република Гърция в рамките на Четвъртото заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между правителствата на двете страни. Министър Аврамова отчете, че гръцките превозни средства се нареждат на трето място по брой от всички превозни средства с чуждестранна регистрация – след тези от Турция и Румъния. Тя напомни, че за улеснение на пътуващите гръцки граждани на граничните контролно-пропускателни пунктове с Гърция е разпространена информационна брошура на гръцки език за приложимите правила за пътуване с електронни винетки по републиканската пътна мрежа в България. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Регионалният министър информира гръцкия си колега, че от 1 март 2020 г. пътните превозни средства с тегло над 3,5 т, които се движат по платени участъци в България, ще плащат за ползването им тол такса. Тя предостави на министър Караманлис подробна информация за тол системата, а той пое ангажимент да бъде разпространена до деловите среди и браншови организации на превозвачите в Гърция. Аврамова допълни, че е подготвена и информационна брошура за тол системата, начините на таксуване и контрола, която е преведена на гръцки език и скоро ще бъде налична на граничните контролно-пропускателни пунктове.

Министър Аврамова и министър Караманлис обсъдиха широк кръг въпроси, свързани с развитието на икономиката, транспортната свързаност и други от взаимен интерес. Двамата подчертаха, че страните ни имат добро сътрудничество в сферата на енергетиката, туризма, културния обмен, изграждането на транспортните връзки.

„За нас основен приоритет е реализацията на газовия интерконектор между България и Гърция с оглед на желанието ни за диверсификация на газовите доставки и постигане на енергийна сигурност на Балканите, както и доизграждане на паневропейските транспортни коридори на територията на България и свързаните с тях пътни артерии“, посочи министър Аврамова. Тя отбеляза, че България продължава работата по автомагистрала „Струма“, част от коридор номер 4, който е най-късият маршрут между Западна и Централна Европа и Бяло море, и вертикалната връзка Видин-Ботевград, която е част от същото направление. „Със завършването им от Румъния до Гърция ще се пътува по магистрален и скоростен път“, отбеляза Аврамова. Тя допълни, че страната ни работи активно и по изграждането на магистралите „Русе-Велико Търново“ по коридор номер 9 и автомагистрала „Европа“, част от коридор номер 10. Тези проекти ще подобрят свързаността в региона и ще открият по-широки възможности за бизнес, инвестиции и туризъм. „Гръцките строителни компании са добре дошли при изпълнението на големите инфраструктурни проекти. Очакваме и българските фирми, които желаят да инвестират в Гърция, да бъдат третирани равнопоставено при участието им в търгове за стратегически проекти, включително в енергийната област“, подчерта Петя Аврамова.

От своя страна министър Костас Караманлис информира, че Гърция продължава да разширява и подобрява пътните връзки с България, като важни оси за развитие на икономическото развитие. Вече е напълно обновен най-натовареният участък Промахон-Серес, по който се движи трафикът от ГКПП „Кулата“. В района предстои да се изградят също нов път до Мандра и 4 важни пътни възела. Той отбеляза, че е важно да продължи развитието на транспортната и железопътна мрежа между двете държави, за да се насърчи още повече двустранното сътрудничество.

Министър Петя Аврамова проведе среща и с Адонис-Спиридон Георгиадис – министър на развитието и инвестициите на Република Гърция. С него тя коментира насърчаването на териториалното сътрудничество като инструмент за постигане на икономическо, социално и културно сближаване, както и за подобряване на свързаността. Тя отбеляза, че ключов проект по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014-2020 г. е строителството на нов граничен пункт между България и Гърция при градовете Рудозем и Ксанти, чрез който ще се даде допълнителна възможност за развитие на двустранните отношения, бизнеса и туризма. Очаква се с него да се подобри социално-икономическото състояние на Южен централен район в България. Министър Георгиадис също посочи, че граничният пункт е много важен за развитието на района и че той ще допринесе за развитие на туризма. Той отбеляза, че Гърция се посещава от 1,5 млн. туристи от България годишно.

Двамата министри обсъдиха и бъдещата програма за трансгранично сътрудничество Гърция - България 2021-2027 г. Министър Аврамова заяви, че тя трябва да се фокусира върху потенциала и нуждите на граничните региони. „Ние предлагаме до 30 % от бюджета на бъдещата програма да бъде ориентиран към стратегически проекти като се вземат предвид трансграничната свързаност и транспортни връзки между страните и се наблегне върху развитието на железопътния транспорт. Предстои да се направи анализ и да се изготвят конкретни предложения за стратегически проекти“, посочи тя. Другото предложение е да се създаде Фонд за малки проекти като инструмент за насърчаване на икономическия растеж на малките и средни предприятия в пограничния район. Министър Георгиадис увери, че Гърция ще подкрепи това предложение, тъй като според него подпомагането на малкия и среден бизнес е много важно за граничните райони.

Двамата коментираха и бъдещата европейска програма за транснационално сътрудничество Interreg Euro-Mediterranean area 2021-2027 (EURO MED), която ще замени Програмата за транснационално сътрудничество „Балкани – Средиземно море“ 2014-2020 и програма „Югозападна Европа“ 2014 – 2020. Министър Аврамова заяви, че за България е важно да получи подкрепата на Гърция новата програма да обхваща цялата територия на страната. България насърчава включването на малките и средни предприятия като директни бенефициенти чрез прилагане на новия инструмент Фонд за малки проекти. „И не на последно място, предвид прекратяването на двете програми за транснационално сътрудничество и разширяването на допустимата територия, би следвало да се осигури бюджет, отговарящ на очаквания висок интерес към бъдещата програма“, отбеляза тя.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

50% от храните в магазините да са български - това предвижда подготвено постановление, което трябва да приеме правителството.

50% от храните в магазините трябва да са български (Обзор)

Проект за постановление, пратен за обсъждане, изнерви пазара Производители подкрепят мярката От веригите предупреждават за дефицит и скок на цените Магазините за храни да заделят 50% от щандовете си за български стоки, предвижда проект за постановление на Министерския съвет. Идеята е изпратена за обсъждане до производители

Коронавирусът засегнали 2,7 млрд. работници по целия свят СНИМКА: Pixabay

Пандемията от коронавирус засегна 81% от работещите по света

Спирането на бизнеса и другите икономически мерки във връзка с разпространението на новия коронавирус са засегнали 2,7 милиарда работници по целия свят, сочи доклад, публикуван от Международната организация на труда (МОТ). През второто тримесечие на 2020 г. поради различни ограничения ще бъдат загубени общо 6,7% от работното време

Разсрочват всички кредити до 6 месеца без бързите заеми

Разсрочват всички кредити до 6 месеца без бързите заеми

Банките са готови с общите условия От 3 до 6 месеца кредитна ваканция и различни опции за облекчаване на връщането на взети заеми предлагат банките у нас. Мерките им вече са внесени в БНБ и се очаква общите правила да бъдат обявени до дни. Повечето банки обмислят временен мораториум за вноски от 3-6 месеца, но ще има опция за още

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков СНИМКА: Румяна Тонева

Новаков: Несправедлив е моментът, избран за прокарване на пакета "Мобилност"

Несправедлив е моментът, избран за прокарване на толкова спорен законопроект като пакета „Мобилност“. Това каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, цитиран от "Фокус". Той изрази надежда, че все още има някаква минимална възможност да се повлияе на взетото от Съвета на ЕС решение за одобрение на оспорвания пакет "Мобилност"

СТОЯН МАВРОДИЕВ

До края на април тръгва помощта за хората и бизнеса през ББР (Обзор)

До края на април се очаква да тръгне отпускането на безлихвените кредити от 1500 лв. през Българската банка за развитие за хора, останали без работа заради извънредното положение. Мярката ще обхване всички засегнати от кризата след март. Ще може да се кандидатства до 3 пъти за 1500 лева, тоест ще бъдат покрити и трите месеца

Европейската централна банка улеснява кредитирането на банките на фона на пандемията СНИМКА: Pixabay

ЕЦБ улеснява кредитирането на банките на фона на пандемията

Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви днес, че ще улесни отпускането на кредити за търговските банки при възможно най-ниски лихви в периода на коронавирусната криза, предаде Ройтерс. Франкфуртската институция ще смекчи изискванията за гаранции, макар и с цената на поемането на по-голям риск. Така за банките ще стане по-лесно да използват

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

"Луфтханза" закрива филиала "Джърмануингс" заради пандемията СНИМКА: Pixabay

"Луфтханза" закрива филиала "Джърмануингс" заради пандемията

Водещата германска авиокомпания "Луфтханза" (Lufthansa) обяви днес, че значително ще свие флотилията си и ще закрие подразделението си "Джърмануингс" (Germanwings) като част от преструктуриране, продиктувано от пандемията от коронавируса, предаде ДПА. Синдикатите в бранша се опасяваха и от двете мерки

Продължава прибирането на реколтата от ягоди в Испания. Снимка: Пиксабей

Испания разчита на безработни и чужденци за бране на ягоди и череши

Испанското правителство ще подкрепя назначаването на безработни и чужденци за осигуряване на работна ръка за земеделието, след като епидемията от коронавирус доведе до затваряне на граници, предаде Франс прес. Министърът на земеделието Луис Планас посочи, че секторът се нуждае от 75 000 до 80 000 работници

Нови и нови масивни жилищни сгради на пазара на недвижими имоти.

Британският пазар на недвижими имоти е замразен

Британският пазар на недвижими имоти практически е замразен заради карантинните мерки, наложени от правителството и е много рано да се прогнозира дългосрочното му развитие. Такива са прогнозите на кредитната институция Halifax. Цените на недвижимите имоти са останали стабилни през март след пет последователни месеца на растеж

ДФ "Земеделие"  Снимка Архив

Отпуснаха 30 млн. лв. за краткосрочни кредити на земеделски стопани

Управителният съвет на ДФ "Земеделие" отпусна 30 млн. лв. за краткосрочни кредити на производителите на плодове и зеленчуци полско и оранжерийно производство за реколта 2020 г. От тях 5 млн. лв. се разпределят в помощ на оранжерийното производство, съобщиха от финансовата институция. Решението има за цел да подпомогне българските производители на

СТОЯН МАВРОДИЕВ

Ръководството на ББР дарява заплатите си

“Съветът на директорите преди 10 дни взе решение - за периода на кризата всички средства, които ние получаваме като заплати, ще бъдат дарени за медицински заведения, за бърза помощ и за различни малки болници в страната”. Това обяви изпълнителният директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев на извънредна пресконференция

Над половината от компаните в машиностроителния сектор във Франция подновиха работа СНИМКА: Ройтерс

Над половината от машиностроителните заводи във Франция подновиха работа

Над половината от компаните в машиностроителния сектор във Франция подновиха работа, обяви днес браншовата федерация, цитирана от Франс прес. Тя обаче очаква значителен спад в резултатите за 2020 година заради кризата с коронавируса. За да рестартират, компаниите ще се нуждаят от собствен капитал. През 2019 година секторът на френското

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber