ЕК: България вече няма дисбаланси в икономиката, дори Германия има (Подробности от доклада)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8234106 ЕК: България вече няма дисбаланси в икономиката, дори Германия има (Подробности от доклада) ЕК: България вече няма дисбаланси в икономиката, дори Германия има (Подробности от доклада) www.24chasa.bg
ЕК: България вече няма дисбаланси в икономиката, дори Германия има (Подробности от доклада)

България вече няма дисбаланси в икономиката. Това е написано в доклада за държавата ни на Европейската комисия. Преди две години тя влезе в списъка на страните с дисбаланси, а преди това беше в този с прекомерни. В сряда бе единствената държава, която бе извадена и вече е сред 15-е в ЕС, които са без макроикономически дисбаланси. Това се посочва в зимната оценка на Европейската комисия за икономиките и реформите в държавите от ЕС.

В групата на страни с прекомерни дисбаланси остават Гърция, Италия и Кипър, а Германия, Ирландия, Испания, Нидерландия, Франция, Хърватия, Португалия, Румъния и Швеция остават в групата с дисбаланси.

“Дисбалансите в България са коригирани. България е осъществила съществен напредък при укрепването на управлението на финансовия сектор, корпоративният дълг е спаднал, както и делът на необслужваните кредити. Това показва, че поетият траен ангажимент към определени политики и реформи носи добри резултати”, уе коментарът на зам.-председателят на ЕК, с ресор икономиката в интерес на хората Валдис Домбровскис.

В анализа се казва, че твърдият ангажимент на България да се присъедини към валутния механизъм ERM II ще доведе до допълнителен тласък на реформите. Властите продължават да се справят с макроикономическите дисбаланси чрез засилване на финансовият надзор и на мерки за справяне с финансовите уязвимости в сектора.

Перспективите за растеж на България остават благоприятни. Добри макроикономически политики подкрепят стабилния икономически растеж и исторически ниски нива на безработица. Въпреки това, България бавно наваксва спрямо останалите в ЕС и все още има едно от най-високите нива на бедност и неравенство в доходите. Структурни реформи и допълнителни инвестиции са необходими за повишаване на производителността и постигане устойчив и приобщаващ растеж, особено в контекст на неблагоприятно развитие на населението, значителен недостиг на работници и нарастващи регионални различия.

От началото на европейския семестър през 2011 г. България е отбелязала някакъв напредък в 72% от специфичните препоръки за страната ни. Пазарът на труда се развива добре, регистриран е силен спад на безработицата. Проблем обаче остава продължаващият спад на населението в трудоспособна възраст. Остават и предизвикателствата, свързани с образованието, здравеопазването и социалното включване. 

Напредък обаче имаме по отношение на публичните финанси, като се отбелязват усилията ни, свързани със събирането на данъци и намаляване на сивата икономика, както и законовите промени, свързани с държавните предприятия. 

По отношение на банковия сектор също се движим в правилна посока, предприели сме повечете мерки, препоръчани ни след стрес тестовете на банките, но не всички. Въпреки това макрофинансовият риск е намален, надзорът е засилен. Застрахователният сектор също е подобрил финансовата си дейност, тук също има по-силен надзо, но не достатъчно. Тук остават още доста неразрешени проблеми, особено в автомобилното застраховане. 

Делът на необслужваните заеми намалява, но все пак остава един от най-високите в ЕС.

В доклада се посочва, че перспективата за тясно сътрудничество с ЕЦБ и приемането на европейските практики ще подпомогнат стабилността на регулаторната среда  и за сектора като цяло. През 2019 г. БНБ вече е въвела някои от европейските правила за управление на банките. 

България вече работи и по преодоляване на несъстоятелността, като е приела план с мерки и подготвя законодателни промени.

Делът на хората в риск от бедност остава висок, както и на тези, напускащи училище и тези, които нямат цифрови умения. Разполагаемият доход на домакинствата обаче расте.

Нужни са още действия по отношение борбата с корупцията, продължава докладът на ЕК. Реформите отнемат време, а същевремно липсват конкретни последствия от корупция на високо ниво, което би помогнало за изграждане на обществено доверие. България е предприела обаче стъпки срещу прането на пари и е въвела ново законодателство.

Проблемите в околната среда също остават - замърсяването на въздуха, управлението на отпадъците, липсва всеобхватна кръгова икономика. Бавно постигаме прогрес и при достигане на целите за енергийна ефективност. 

Вижте целия доклад тук

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

До 1,5 млн. лева депутатски заплати щяха да помогнат в 28 областни болници

До 1,5 млн. лева депутатски заплати щяха да помогнат в 28 областни болници

Сумата сега ще влезе в здравното министерство за битката срещу коронавируса. А по-честно беше да са за медици и техника на първата линия във всеки избирателен район, пратил партийци в парламента - да получи част от техните възнаграждения Да вземат заплати и да даряват от тях, или парите да отидат направо за борба срещу заразата

Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова КАДЪР: БНТ

Проф. Стоименова: Небходими са аргументи в дебата за генеричната замяна

Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова заяви, че е необходимо приемането на генеричната замяна като възможност за недопускане на дефицит на лекарствени средства в условията на извънредно положение, предаде БНТ. С това тя изрази позицията на колегите си фармацевти във връзка с отхвърленото от депутатите тяхно

ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА

Десислава Атанасова към Румен Радев: Можеш да нареждаш само на "Любов-60"

Президентът сбъркал цитата от Гьоте Депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова много се разгневи на президента Радев след днешните му словоизлияния пред "Пирогов". ВирОсолог, "бегом, кръгом и ходом марш", можеш да нареждаш единствено на "Любов - 60", написа тя във фейсбук профила си. "Любов-60" е името на фирмата на президентската съпруга Десислава

Проф. Николай Овчаров Снимка: Архив

Проф. Овчаров: Китайска епидемия от 14 в. е сред причините за падането ни под османско иго

Китайска пандемия загробва България през втората половина на 14-и век. Мнението е на археолога проф. Николай Овчаров. Той цитира Улиям МакНийл, историк от университета в Чикаго, според когото източник на причинители на този мор била провинция Йънан в Китай, предаде БТА. По "пътя на коприната" епидемията достига Кафа - голяма крепост в Крим

Екатерина Захариева.

Захариева благодари на японския си колега за безвъзмездно дадения авиган

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева благодари в профила си във фейсбук на японския си колега Тошимицу Мотеги и на японското правителство за решението да се предостави безвъзмездно на България противогрипното лекарство авиган, известно още като фавипиравир. То ще бъде използвано за лечението на заболелите от коронавирус

Болницата в Силистра благодари за дарен апарат за изкуствено дишане Bellavista 1000

Болницата в Силистра благодари за дарен апарат за изкуствено дишане Bellavista 1000

Болницата в Силистра благодари за дарен апарат за изкуствено дишане. В позиция на д-р Даниела Костадинова, директор на МБАЛ Силистра се казва следното: "В Световния ден на здравето - 7 април и наш професионален празник, изказвам благодарност към нашия съгражданин г- н Явор Георгиев – син на нашия многоуважаван колега Д-р Стоян Петров Георгиев

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Снимка: ВМА

577 са случаите на COVID-19 у нас, 36-годишен мъж е починал в "Света Анна"

577 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 12 нови случая, като 7 са в София, 3 в Стара Загора, 1 в Пловдив и 1 в Кърджали. Лабораториите продължават да работят. 213 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия

Лекарите били от най-скъпо платените още в Древния Рим, поставяли хора в изолация

Лекарите били от най-скъпо платените още в Древния Рим, поставяли хора в изолация

Лекарите в Античността били едни от най-скъпо платените специалисти, а изолацията е била първата предприемана мярка при епидемии още от четвъртото столетие преди Христа, разказа за БТА археологът Калин Чакъров от Регионалния исторически музей във Велико Търново. Той припомни, че терминът "пандемия" произлиза от гръцките думи "пан" /цял/ и "демос"

Снимки: Велислав Николов

През обектива на "24 часа" в София: Слънчево по време на изолация (Галерия)

У нас няма пълна забрана за излизане от домовете като мярка срещу разпространението на коронавируса. Призивът е "стойте си у дома" и от обявяването на извънредното положение българинът дисциплинирано показа как може да се вслушва. Слънчевото време през последните дни примамва хората навън - разходките обаче остават поединично, с кучето

БАБХ ще проверява агнешкото и яйцата СНИМКА: Pixabay

Прокуратурата разпореди на БАБХ да проверява агнешкото и яйцата

Софийската градска прокуратура е разпоредила на БАБХ да извърши проверка на предлагани в търговската мрежа хранителни продукти, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Целта е "генерална превенция спрямо некоректни практики от страна на търговци, производители и други лица по веригата на снабдяване в търговската мрежа"

Снимка: Архив

Първото класиране за прием в детските градини ще е на 15 май

Първото класиране за прием на деца в общинските детски градини и в подготвителните групи към училищата ще се извърши на 15 май. Това съобщава на страницата си във фейсбук Дирекция "Образование" на Столичната община във връзка с разпространението на COVID 19 на територията на страната и обявеното извънредно положение

От тази тръба се изливат мръсни води в реката.

Мандрата в с. Маноле замърси река Черна, грози я до 10 000 лева глоба

Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив днес реагира незабавно и извърши проверка по сигнал от гражданин, че мандрата в с. Маноле, общ. Марица, зауства оцветени в бяло отпадъчни води в река Черна. Веднага беше сформиран екип от представители на инспекцията, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“  и Регионална лаборатория

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber