“Майкрософт” и “Амазон” щяха да оправят климата, но влизат в сделки с нефтени компании

https://www.24chasa.bg/novini/article/8230605 “Майкрософт” и “Амазон” щяха да оправят климата, но влизат в сделки с нефтени компании “Майкрософт” и “Амазон” щяха да оправят климата, но влизат в сделки с нефтени компании www.24chasa.bg
Илюстрация на проекта на “Майкрософт” за улавяне на въглерод с големи вентилатори, които да насочват струята към филтри.
Илюстрация на проекта на “Майкрософт” за улавяне на въглерод с големи вентилатори, които да насочват струята към филтри. СНИМКА: КАРБОН ЕНДЖИНИЪРИНГ

Да вярваме ли на обещанията на технологичните гиганти?

Бунт на собствените им служители окончателно затегна хватката около големите технологични компании да поемат отговорност за своя отпечатък върху климата. Десетки утопични климатични цели заваляха през последните месеци. Инвестициите в зелени проекти доведоха до невиждани технологични пробиви. Световни корпорации обаче направиха гръмки обещания, но продължиха да дават хляб на петролни и газови компании.

Емисиите на въглероден диоксид се разделят на три групи. Първата обхваща директните емисии от операциите на компаниите, например от автопарка, с който тя разполага. В група 2 влизат косвените емисии от електричество, отопление или вода, използвани от компанията. Третата група обхваща всички други косвени емисии, които не са свързани с мощността, като корпоративните пътувания и доставките. Поставените цели рядко визират и трите вида производство на въглерод.

Хиляди служители на “Амазон” неведнъж рискуваха работните си места и излизаха на безпрецедентни по размерите си, координирани в рамките на компанията стачки.

Какво обеща “Амазон”?

Още през септември 2019 г. шефът на компанията Джеф Безос заяви, че до 2024 г. вятърната и слънчевата енергия ще съставляват 80% от енергийния микс на “Амазон”. Компанията ще използва 100% чиста енергия до 2030 г. спрямо 40% в момента. За 10 години трябва и поне 50% от доставките на гигантската верига за електронна търговия да имат нулев отпечатък върху атмосферата.

Окончателно въглеродно неутрална “Амазон” ще стане до 2040 г., като Безос обеща да купи 100 000 електрически микробуса за доставки. През 2018 г. “Амазон” е отделил 44,4 млн. метрични тона въглероден диоксид в атмосферата - приблизително равни на годишните емисии на цяла Норвегия.

За да потуши назряващия вътрешен бунт, преди седмица Безос обеща още да дари $ 10 млрд. от богатството си за създаване на Фонд на Безос за Земята.

“Тази глобална инициатива ще финансира учени, активисти, неправителствени организации - всяко усилие, което предлага реална възможност да се помогне за запазването и опазването на природния свят. Можем да спасим Земята”, каза Безос.

В същото време “Амазон” си сътрудничи с редица нефтени и газови компании, продава тонове пластмасови продукти и работи със софтуерни фирми, които са напълно незаинтересовани от климата. Огромното енергопотребление на сървърни ферми, използвано от бизнеса с облачни компютри на “Амазон”, допълнително увеличава парниковите емисии.

Групата “Служители на “Амазон” за климатична справедливост” приветства инициативата на Безос. Тя обаче не спести критиките, коментирайки, че

не може “едната

ръка да дава,

а другата да

продължава да взима”

“Хората на Земята трябва да знаят: Кога “Амазон” ще спре да помага на петролни и газови компании да опустошават Земята с още повече нефтени и газови кладенци... Ще покаже ли Джеф Безос истинско лидерство, или ще продължи да бъде съучастник в ускоряването на климатичната криза, докато уж се опитва да помогне за решаването ѝ?”, гласи изявление на групата.

В отговор на протестите “Амазон” се опитва да прокара вътрешни политики за поведение, според които всеки работник, осмелил се да говори публично за фирмените действия (или бездействия) по дадена тема, може да бъде незабавно уволнен.

“Майкрософт” от своя страна обяви, че ще извлече от атмосферата толкова въглерод, колкото компанията е произвела за цялото си 45-годишно съществуване. Създателят на операционната система “Уиндоус” обяви, че ще стане въглеродно отрицателен до 2030 г., а до 2050 г. се надява да изтегли достатъчно въглерод от атмосферата, за да се реваншира за всички преки въглеродни емисии, които компанията е произвела от 1975 г.

Софтуерният гигант създава фонд, който ще инвестира $ 1 млрд. през следващите 4 години в нови технологии, за да намали въглеродния си отпечатък.

Намерението за премахване на въглерод, който вече е в атмосферата, отличава климатичните цели на “Майкрософт”. Много компании си поставят за цел да станат “въглеродно неутрални”, докато “Майкрософт” иска да бъде “въглеродно отрицателна”.

Мнозина повдигнаха вежди, като чуха за “изтегляне” на въглероден диоксид. Според компанията това може да стане със засаждане на нови гори и разширяване на съществуващите. Друг метод може да е връщане на въглерод в почвата с добавяне на микроби и хранителни вещества към изсъхнала почва, което трябва да направи почвата по-плодородна и по-малко податлива на ерозия. Въглеродът може и директно да бъде улавян от въздуха, вероятно с помощта на големи вентилатори, които да насочват струята към филтри, където ще става отстраняването.

Инвестирайки и в нови решения, “Майкрософт” все пак

призна, че

технологията за

изсмукване на

емисиите все още не

е напълно създадена

Служители на “Майкрософт” настояват да се спрат доставките на технологии за нефтени и газови компании. През 2017 г. компанията се похвали с многогодишна сделка за продажба на облачни услуги на американския енергиен гигант Chevron Corp.

Организация на служителите на софтуерния гигант похвали климатичния план, но подчерта, че “тази цел е несъвместима с договорите, които имат за цел да увеличат добива на нефт”.

Съоснователят на “Майкрософт” Бил Гейтс направи друга похвална климатична стъпка. Богаташът финансира пазен доскоро в тайна стартъп, чийто пробив в производството на соларна енергия може да се окаже спасителен пояс за планетата.

Компанията за производство на чиста енергия “Хелиоген” откри начин да използва изкуствен интелект и голям брой огледала, така че да генерира температура от над 1000° по Целзий. Така за първи път ще може да се използва концентрирана соларна енергия, за да се осигури нужната свръхвисока температура за производството на цимент, стомана и други индустриални процеси. По данни на Международната енергийна агенция циментовата индустрия е отговорна за 7% от световните емисии на въглероден диоксид.

Какво правят

останалите?

“Фейсбук” обяви, че през 2020 г. се ангажира да намали отпечатъка си на парникови газове със 75% спрямо нивата от 2017 г. и да използва 100% възобновяема енергия. Доклад на социалната мрежа показва, че тя е намалила емисиите на парникови газове с 23% до 339 000 метрични тона от 2014 г. насам.

След като напусна компанията, бившият директор по устойчивостта във “Фейсбук” Бил Уейл създаде организация, чиято цел е да помага на служителите в големите компании да натискат работодателите си към солидарност в борбата с климатичните промени. “Клаймът войс” има подкрепа и от друг ветеран на Силициевата долина - бившия технически програмен мениджър на “Гугъл” Брус Хане. След като подаде оставка по-рано през февруари, Хане публично критикува “Гугъл” относно продажбата на технологии в енергийния сектор, които подкрепят добива и употребата на изкопаеми горива.

Рожбата на “Алфабет” - “Гугъл” обеща да неутрализира въглеродните емисии от доставката на потребителски хардуер до 2020 г. и да включи рециклирана пластмаса във всеки от своите продукти до 2022 г.

Гигантската търсачка обяви през август, че свързаните с транспорта въглеродни емисии на единица паднали с 40% през 2018 г. в сравнение с 2017 г., като разчитат повече на кораби вместо на самолети, за да преместват хардуер от фабрики.

Миналия март “Епъл” се похвали, че от 2011 г. е намалил емисиите си на въглерод с 64%, предотвратявайки навлизането на 2,8 милиона тона CO2 в атмосферата. Производителят на айфони обяви още, че е удвоил броя на доставчиците, използващи само чиста енергия за производство, и е на път да добави 6 гигавата възобновяема енергия към енергията, използвана от нейната верига за доставки до 2020 г.

През декември

“Епъл” закупи първата по

рода си търговска партида

алуминий без въглерод,

която ще се използва в продуктите на “Епъл”. Глобалните съоръжения, включително магазините за търговия на дребно, офисите и центровете за данни в 43 държави използват 100% възобновяема енергия, бе обявено през 2018 г.

Въпреки основателните критики от служителите големите корпорации могат да се похвалят, че са закупили достатъчно чиста енергия през последните 12 години, за да засенчат целия енергиен капацитет на страни като Виетнам и Полша. Нови данни на “Блумбърг” за 2019 г. сочат, че количеството енергия, което компаниите в сектора закупили, се е утроило. Първите четири места в класацията се заемат от американски компании: “Гугъл” е закупила най-много възобновяема енергия - близо 2700 мегавата; втора е компанията собственост на Марк Зукърбърг “Фейсбук” с 1100 мегавата; трета е “Амазон” на Джеф Безос с 900 мегавата, а четвърта - “Майкрософт” на Бил Гейтс с 800 мегавата.

Често доброволните обещания и действия идват на фона на вакуум в действията на правителствата. Миналата година приключи с това, че световните лидери не успяха да постигнат напредък в борбата с изменението на климата на конференцията за климата на ООН в Мадрид. През последните четири години пък администрацията на американския президент Доналд Тръмп се пробва да премахне 95 различни екологични закона. И дори САЩ да изглеждат далеч, планетата Земя е една.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Наука и технологии

Франция с приложение, което ни предупреждава за заразен с коронавирус наоколо СНИМКА: Pixabay

Франция с приложение, което ни предупреждава за заразен с коронавирус наоколо

Френското правителство работи по създаването на смартфон приложение, което да предупреждава потребителите, когато са близо до заразен с коронавирус, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че това може да повдигне въпроси за въздействието на проследяващите технологии върху гражданските свободи. Франция

СНИМКА: Pixabay

Русия избра основния екипаж за следващата експедиция на МКС

Държавна комисия утвърди екипажа на пилотирания кораб "Союз МС-16", който ще бъде изстрелян утре към Международната космическа станция (МКС) на фона на пандемията от новия коронавирус, съобщи ТАСС. В основния екипаж са руските космонавти Анатолий Иванишин и Иван Вагнер, и астронавтът от НАСА Кристофър Касиди

Снимка: Pixabay

Едно черешово дърво поглъща 9 кг парникови емисии годишно

Черешовите дървета могат да компенсират парниковите емисии - едно черешово дърво може да погълне 9 кг парникови емисии годишно, увериха южнокорейски учени, цитирани от ЮПИ и БТА. Корейският институт за горски изследвания оповести, че черешовите дървета могат да са от полза за съкращаване на парниковите емисии

Супер розова Луна в Босна и Херцеговина СНИМКИ: Ройтерс

Наблюдаваме Супер розова Луна тази вечер (Снимки)

Тази нощ ще се наблюдава явлението Супер розова Луна - най-голямата и най ярката пълна Луна за 2020 г., предаде БНТ. Всяка супер Луна изглежда около 7% по-голяма и 15% по-ярка от обичайната, защото тогава естественият спътник на Земята е в най-голяма близост до нея. През април тя е наречена розова, защото по това време цъфти розовият флокс

Ежедневното публикуване на данни за броя на заразените и починалите от коронавирус по света е грешно СНИМКА: Pixabay

Учени: Ежедневното публикуване на цифрите за коронавируса е подвеждащо

Ежедневното публикуване на данни за броя на заразените и починалите от коронавирус по света е грешно и вероятно подвеждащо. До този извод стигнаха учени от университета в Оксфорд, които съветват да не вярваме на публикуваните всеки ден цифри и да не вадим от тях прибързани изводи, предаде Нова тв. .Един от професорите дава за пример данните от

За 5G и коронавируса - вие сериозно ли?

За 5G и коронавируса - вие сериозно ли?

Българската версия на руската пропаганда призовава 3/4 от учените да бъдат гонени и бити и да се въведат растящи тарифи за разговори. Боян Иванович Коронавирус. Пандемия. Гълъби. Комуникацията между клетките. Каква е връзката между всички тези думи? 5G, разбира се. В последно време най-използваното обяснение за всичките ни проблеми като че ли е

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Наука и технологии

СНИМКА: Pixabay

Роботи заменят студенти на дипломирането им заради пандемията

Церемониите по дипломирането на студентите в Япония бяха отменени заради пандемията от коронавируса, но младежите от токийски университет изпратиха роботи аватари да получат дипломите им, съобщи Ройтерс. Роботите "Нюми" на производителя АНА (ANA Holdings), бяха облечени в тоги за церемонията в университета Би Би Ти (Business Breakthrough) в Токио

Безухи тюлени са живели в Австралия преди 3 милиона години СНИМКА: Pixabay

Безухи тюлени са живели в Австралия преди 3 милиона години

Тюлените и морските лъвове, които днес се срещат в крайбрежните води на Австралия, са били предхождани от безухи тюлени преди 3 милиона години, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА. Специалисти установиха, че зъб на 3 милиона години, открит на брега на щата Виктория, е от древен вид безухи тюлени. Става въпрос за едва втория открит в Австралия фосил от

СНИМКА: Pixabay

Корабът "Старлайнър" с безпилотен полет тази есен

Американската корпорация "Боинг" предвижда новият изпитателен безпилотен полет на нейния космически кораб "Старлайнър" да бъде проведен тази есен, предават световните агенции. Те цитират изявление на официалния представител на компанията Ребека Риган. "Боинг" си взаимодейства с НАСА за определянето на приемливи срокове за втория изпитателен

Китай ще изстреля последния сателит от навигационната система „Бейдоу" през месец май

Китай ще изстреля последния сателит от навигационната система „Бейдоу" през месец май

Очаква се Китай да пусне последния си сателит от навигационната спътникова система „Бейдоу-3" през месец май. Той ще бъде 55-ият от системата и на 4 април бе транспортиран до Центъра за изстрелване на сателити Сичан, предаде "Радио Китай".  Навигационната спътникова система „Бейдоу" е самостоятелно разработена от Китай

СНИМКА: pixabay

Лекарите в Античността били едни от най-скъпо платените специалисти

Лекарите в Античността били едни от най-скъпо платените специалисти, а изолацията е била първата предприемана мярка при епидемии още от четвъртото столетие преди Христа, разказа за БТА археологът Калин Чакъров от Регионалния исторически музей във Велико Търново. Той припомни, че терминът "пандемия" произлиза от гръцките думи "пан" /цял/ и "демос"

Снимка: Pixabay

"Бепи Коломбо" ще се приближи до Земята, преди да продължи към Меркурий

Космическият апарат "Бепи Коломбо", построен от "Еърбъс", на 10 април ще се приближи до Земята, преди да продължи полета си към Меркурий, съобщи сайтът на компанията. Апаратът ще премине на около 13 хиляди километра от нашата планета. Това разстояние е по-малко от орбитата на навигационните спътници "Джипиес" и "Галилео", предаде БТА

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber