Вадят храна и вода от резерва, ако се наложи карантина заради коронавирус (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8226733 Вадят храна и вода от резерва, ако се наложи карантина заради коронавирус (Обзор) Вадят храна и вода от резерва, ако се наложи карантина заради коронавирус (Обзор) www.24chasa.bg

Ревизия на запасите от храна и вода в държавния резерв и осигуряване на механизма за спешна доставка в градове, които се налага да бъдат затворени заради евентуална карантира за коронавирус, ще започне от утре.

Премиерът Бойко Борисов свика снощи извънредно заседание на Съвета за сигурност към Министерския съвет. На него председателят на държавната агенция “Държавен резерв и военновременни запаси” Станимир Пеев докладва как точно ще се изпълни мярката и какви са запасите в момента.

Целта е държавният резерв да може да осигури навреме хранителни продукти в градове, в които бъде обявена карантина. И така

да се избегне

опразване на

магазините и

евентуална криза

за хранителни

продукти,

както се случи в Северна Италия.

В заседанието на Съвета за сигурност, на което задължително има представител и на президента, бяха поканени да участват и шефовете на Александровска болница, “Пирогов”, ВМА, както и на Спешна помощ.

Те ще са основните места за лечение при поява на коронавирус у нас според плановете на правителството за посрещане на евентуална епидемия.

В тях трябва да бъдат създадени специални отделения, в които ще се изолират болни от коронавирус на територията на България.

И в момента във ВМА действа такова отделение, където под карантина бяха поставени върнатите от Ухан български студенти.

При тях пробите бяха отрицателни, както и при всички останали изследвани досега у нас.

Как се разпространява заболяването по света и каква е вероятността да влезе и в България, докладваха вицепремиерката Екатерина Захариева и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Повече от 20 дни към него действа междуведомствен щаб за ограничаване на заразата, в който влизат дори представители на ДАНС.

И по сухопътните гранични пунктове вече се измерва температурата на влизащите в страната, докладва на заседанието шефът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

От края на януари по летищата се осъществява контрол с термокамери, а на пътници с температура се налага 14-дневна карантина.

Да бъдат

набелязани и

общи европейски

мерки

за ограничаване на разпространението на заразата, след като в Северна Италия обявиха карантина заради смъртните случаи от COVID-19, поиска пък премиерът Бойко Борисов на среща с еврокомисарката по вътрешни работи Илва Йохансон.

“Със събитията в Италия главоломно се развива ситуацията и може би ще ни трябва общоевропейско решение как да действаме”, заявил той на среща с комисарката в София според съобщение от правителствената пресслужба.

Европейска помощ от 232 млн. евро отпусна в понеделник Европейската комисия. Те обаче ще бъдат дадени за международна помощ, а не толкова за опазване на територията на ЕС от заразата.

114 млн. евро се заделят в подкрепа на Световната здравна организация (СЗО), по-специално за глобалния план за готовност и реакция. Така

ще бъдат

подпомогнати

държави със

слаби здравни

системи

15 млн. евро пък се планира да бъдат отпуснати в Африка, включително за института “Пастьор” в Дакар, Сенегал, за подкрепа на мерки като бърза диагностика и епидемиологично наблюдение.

100 млн. евро, от които 90 милиона за публично-частно партньорство с фармацевтичната промишленост, ще се насочат за търсене на ваксина. 10 млн. евро са за изследователски проекти по епидемиология, диагностика, терапия и клиничен мениджмънт по отношение на ограничаването и превенцията.

3 млн. евро са отпуснати по линия на Механизма за гражданска защита на ЕС за полети за репатриране на граждани на ЕС от Ухан.

Министерството на образованието и науката пък препоръча на училищата

да се въздържат

от екскурзии

в Италия

и други държави, в които има регистрирани случаи на зараза с новия коронавирус COVID-19.

Ограничават се и пътуванията, организирани по линия на участие на ученици и учители в различни международни програми и проекти.

Няма нужда от изследване, ако липсват симптоми

Изследванията за коронавирус на хора без температура не са нужни, обяви главният здравен инспектор Ангел Кунчев преди заседанието на Съвета по сигурност на МС.

Вадят храна и вода от резерва, ако се наложи карантина заради коронавирус (Обзор)

В страната има 2000 теста за коронавирус и няма смисъл да се изразходват за здрави хора, категоричен бе и шефът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

Военни с маски охраняват района на катедралата в Милано, която е затворена заради коронавируса.
Военни с маски охраняват района на катедралата в Милано, която е затворена заради коронавируса. СНИМКА: РОЙТЕРС

Полетите от Италия до България са 37 седмично и с тях се връщат 4-5 хиляди души и няма смисъл те да бъдат изследвани, ако не контактуват с болни.

Не се прави изследване за коронавирус на човек, ако няма 38 градуса, каза Тодор Кантарджив, директор Националния център за заразни и паразитни болести (ЦЗПБ). При здрав човек или такъв, който няма проявени симптоми, изследването няма ефект. Вирусът може да се изследва, ако човек се разболее след няколко дни. Изследването е безплатно и се извършва само по лекарско предписание за лежащо болен. Досега сме изследвали 30-тина случая, но само на хора с признаци на заболяването - всички те са отрицателни за коронавирус. Тестът не може да докаже вирус, ако той не се е развил в белия дроб или дихателната система, посочи Кантарджиев. 

Разполагат граничари с термометри по всички пунктове

Мерене на температурата на влизащите в страната като мярка срещу коронавируса започва на всички гранични пунктове на България, е решил още Съветът по сигурност.

На всички имаме оборудвани граничари. Където няма термокамери, са с мобилни термометри. Болниците ще изпратят лекари, за да се вземат всички мерки, заяви Бойко Борисов. “Нищо не може да ни опази повече от дисциплината - хората трябва да спазват карантинния период”, добави премиерът.

На граничните пунктове са разработени мерки за откриване на заразени хора, каза пък шефът на ВМА и на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

утре ще има учение как се третират пристигнали на летище София болни хора.

Коронавирусът има сравнително ниска смъртност в сравнение с останалите инфекциозни заболявания, успокои Мутафчийски.

По-рано през деня вътрешният министър Младен Маринов и германският му колега Йоахим Херман също обсъдиха мерките за охрана на границите в страните от ЕС за ограничаване на заразата. “Трябва да се засили контролът - най-вече бърза реакция при поява на симптоми, бърз обмен на информация”, категоричен бе Маринов.

Външно: Пътуване до Италия - само в краен случай!

Родители искат да приберат децата си - студенти в страната

Българските граждани, които пребивават или пътуват до Италия, да ходят в районите с установена зараза от новия коронавирус “Ковид-19” само в краен случай, препоръчаха от Министерството на външните работи. За момента няма данни за заразени българи в Китай и в Италия.

Гражданите да се въздържат от посещения на публични мероприятия, да избягват места със струпване на хора, апелират от Външно. Да се спазват мерките за безопасност като носене на предпазна медицинска маска, поддържане на лична хигиена,

да се избягва

пряк контакт

с непознати

Досега няма сигнали за български граждани, живеещи в италианските области Ломбардия и Венето, които да са заразени, потвърди за “24 часа” генералният консул на България в Милано Таня Димитрова. В посолството ни в Рим и в генералното консулство в Милано не са получавани и сигнали от наши сънародници за съдействие във връзка с ограниченията в рамките на карантината в някои градове. На спешния телефон на консулството ни в Милано пък са постъпили 2 обаждания от българи с молба за препоръки.

В най-тежко засегнатата от заразата провинция Лоди (област Ломбардия) са официално регистрирани 313 български граждани. Броят на българите в областите Ломбардия, Венето и Пиемонт е над 15 000 според генералния консул.

В консулството са получили много обаждания на български родители, които възнамеряват да приберат децата си, учещи в университетите на Ломбардия, съобщи Димитрова. Няма обаче точна информация какъв е броят на българските студенти там. Само в Католическия университет на Милано има над 100.

Жертвите в Италия станаха шест вчера и с 219 заразени тя стана третата най-пострадала от коронавируса страна в света след Китай (над 77 000 заразени) и Южна Корея (над 830).

Италия постави

под карантина

над 50 000 души,

живеещи в 11 общини в областите Ломбардия и Венето. В богатата Ломбардия е в сила и заповед за затваряне на училищата. В Милано затвориха и службите на прокуратурата.

Шестата жертва на новия вирус стана 80-годишен пациент от Кастильоне д’Ада. Той постъпил в болницата в град Лоди в четвъртък заради инфаркт. Същия ден там се намирал и известният като пациент номер 1 на Италия - 38-годишен мъж от Кодоньо.

Получилият инфаркт италианец бил третиран за заболяването си, но след като се оказало, че е заразен и с коронавирус, бил преместен в Милано, където починал. Само час преди преди това в болницата на Бреша почина онкоболна пациентка от град Крема. И за нея се оказа, че е заразена с вируса. Четвъртият починал беше 88-годишен мъж от Казеле Ланди, за когото не е ясно дали е имал други заболявания. Третият беше на 84 г. Мъжът също бил лекуван в болницата на Бреша от други болести.

Само в богатата Ломбардия има 172 случая на заразени. Автобус с пътници от Милано за Франция беше спрян в град Лион, южната част на страната. Това станало, след като пътничка се обадила на полицията, разтревожена заради силната кашлица на шофьора. Той и един от пътниците били откарани в болница за тест за коронавирус. Италиански туристи, пътуващи със самолет за остров Мавриций, били спрени на летището, където им предложили да се върнат обратно в Италия или да изкарат 14 дни карантина в болница.

Според италианските власти най-вероятно земеделец от село във Венето, който посещавал редовно бар във Во, е пренесъл заразата от Ломбардия. Заради вируса Джорджо

Армани

представи пред

празна зала

колекцията си

за сезона есен/зима 2020-2021 на Седмицата на модата в Милано. Дизайнерът обясни решението си с мерките на правителствота за избягване на събиранията на хора. “Лаура Биаджоти” също представи колекцията си без публика.

В Италия бе преустановено спирането на влаковете в градовете под карантина, където са регистрирани случаи на заразени хора - малките общини около град Лоди, Ломбардия: Кодоньо, Казалпустерленго, Малео Кастильоне дАда, Теранова дей Пасерини, Сомаля, Сан Фиорано и Сесто Кремонезе. В тези населени места е забранено напускането или посещението на външни лица.

Гърция свика извънредно заседание заради вируса. Епидемиолози предупредиха, че е само въпрос на време в Гърция да бъде регистриран случай на заразяване. Ирак, Кувейт и Бахрейн съобщиха за първи случаи на коронавирус, като всички заразени са били в съседен Иран. С 12 жертви досега Иран стана страната е с най-голям брой потвърдени смъртни случаи от вируса извън Китай. Вече са засегнати 33 държави.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Пускат Елена Динева от ареста с мярка "подписка" СНИМКА: Архив

Жената на Божков - Елена Динева, излиза на свобода

Пускат Елена Динева от ареста с мярка "подписка", научи БНТ. Според техни източници, наблюдаващият делото прокурор е изменил мярката и за неотклонение тъй като на 27 октомври изтичат осемте месеца от задържането й. На 6.10 Апелативният специализиран наказателен съд измени мярката на съпругата на Васил Божков на гаранция от 1 млн. лв

Бизнесменът Васил Божков СНИМКА: Архив

Борил Соколов: Божков няма да има управленска длъжност в "Българско лято"

„Васил Божков няма да има управленска или каквато и да е длъжност в „Българско лято“. Юридически партията няма да е свързана с лицето Васил Божков“. Това обясни Борил Соколов, който е част от политическия проект, цитиран от БНР. По думите му идеята на проекта, който има амбицията да се превърне в партия, е да се даде публичност на хора

Проф. Борис Велчев

КС ще каже до декември за комисията за Конституцията

Конституционният съд със сигурност ще спази срока и до началото на декември ще се произнесе по искането на президента Румен Радев срещу създаване на временната парламентарна комисия за проекта за нова конституция, каза във Велико Търново председателят на съда проф. Борис Велчев. Делото беше допуснато по същество и вече са изпратени писма за

Семейните месечни детски добавки без доходен тест само догодина

Семейните месечни детски добавки без доходен тест само догодина

Правителството предвижда семействата да получават месечни детски добавки без доходен тест само за периода от 1 януари до 31 декември 2021 г. Това става ясно от публикувания проект на бюджета за догодина, съобщи БНР. В момента критерият за получаване на детските добавки е доходът на член от семейството да не е по-висок от 500 лева

Тестовете, при които се взема секрет от носа и гърлото, дават по-сигурни резултати.

Опашки се извиха пред столичните лаборатории за тестване за COVID-19

Опашки се извиха пред столични лаборатории от желаещи да се изследват за коронавирус. От лабораториите отчитат, че все по-рядко хора се тестват профилактично, а повечето са били в контакт със заразен или имат симптоми, съобщава Би Ти Ви. За да не поемаме излишен риск, личните лекари съветват – тествайте се само при необходимост и при следните

СНИМКА: МВнР

Захариева потвърди подкрепата на България за страните от Западните Балкани

Съвместното председателство на България и Република Северна Македония на Берлинския процес за Западните Балкани бе основна тема на разговора между вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и генералния секретар на Съвета за регионално сътрудничество (СРС) Майлинда Брегу. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

СНИМКА: Pixabay

Адвокат на Васил Божков излезе от ареста заради заболяване

Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) пусна от ареста адвокат Славчо Марков заради заболяване, което не позволява да остане с най-тежката мярка за неотклонение, предаде lex.bg. Марков беше арестуван в началото на юли и обвинен, че е бил част от престъпна група за принуда, изнасилвания и убийства

НИКОЛАЙ РУСЕВ

И командирът на "Граф Игнатиево" с COVID, докаран е с линейка във ВМА

Вероятно се е заразил на коктейла за празника на ВВС, където празнува президентът Командирът на "Граф Игнатиево" бригаден генерал Николай Русев е приет във ВМА със сериозни симптоми на коронавирус, казаха неофициално от базата за "24 часа". Летецът е съпруг на журналистката от Би Ти Ви Габриела Наплатанова. Ген

Валентин Вълчев

Пребили във Варна общински лидер на БСП

Лидерът на общинската организация на БСП в Долни чифлик Валентин Вълчев е бил брутално пребит във Варна преди три дни. Побоят е извършен пред офиса на областната организация на партията в морския град, съобщава варненският сайт Петел.. "На 20.10.2020 г. около 19:00 часа на ул. „Братя Миладинови“ до офиса на Областен съвет на БСП във Варна бе

Арест за бивш затворник, опитал да внесе дрога зад решетките, скрита в банан

Арест за бивш затворник, опитал да внесе дрога зад решетките, скрита в банан

Пенсионер остава в ареста за наркотици, след като Окръжен съд - Кюстендил, под председателството на съдия Евгения Стамова потвърди мярката за неотклонение "задържане под стража" за Янчо К., 68-годишният мъж е привлечен като обвиняем за държане, с цел разпространение на наркотични вещества в затвора в гр. Бобов дол, в условията на опасен рецидив

Снимка прокуратура на Република България

Гешев връчи отличие на прокурор от ВКП

Обвинител номер едно поздрави Радосвет Андреев за прецизната му работа Главният прокурор Иван Гешев връчи отличие „Почетен знак на Прокуратура на Република България“ на Радосвет Андреев - прокурор в отдел „Международен“ към Върховна касационна прокуратура (ВКП), съобщиха от прокуратурата на сайта си

Емил Димитров

Министър Димитров: Проблемни са язовирите "Ястребино", "Тича" и "Камчия"

Проблемни са три язовира - "Ястребино", "Тича" и "Камчия". Всички останали са в добро състояние. Това стана ясно от отговор на министърът на околната среда и водите Емил Димитров по време на парламентарния контрол. Наложени са ограничения от началото на годината на яз. "Камчия", Министерски съвет е взел решение два язовира да бъдат сложени към

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber