Химици дойдоха от Германия, за да правят лекарства в БАН

https://www.24chasa.bg/novini/article/8221825 Химици дойдоха от Германия, за да правят лекарства в БАН Химици дойдоха от Германия, за да правят лекарства в БАН www.24chasa.bg
Ася, Ларс и Цветина (от ляво на дясно) са част от екипа млади учени в БАН, решили да се развиват в България.
Ася, Ларс и Цветина (от ляво на дясно) са част от екипа млади учени в БАН, решили да се развиват в България. СНИМКА: Румяна Тонeва

Искат с препарати от охлюви и билки да лекуват диабетни рани

Млади български учени на световно ниво се завърнаха от Европа в България, за да разработват различни лекарства с билки и охлюви, с които да лекуват тежки диабетни рани.

Цветина Стоянова е обещаващ кадър на химията от университета в Хайделберг. Тя обаче предпочете да се завърне и да направи докторантурата си в Института по органична химия на БАН вместо в престижен европейски университет. 23-годишното момиче проучвало в продължение на няколко седмици къде да продължи да се развива, преди да избере да се върне в България по програмата “Еразъм +”. В научноизследователската си дейност съм научила доста техники в Хайделберг, но исках да ги допълня с други и да видя как мога да прилагам наученото, разказа тя. “Апаратурата е на изключително ниво и имаме възможност да участваме в различни проекти и изследвания. Уредите са последно поколение.

Тук има

страшно много

възможности,

а човек трябва да има време и желание за наука”, доволно описва условията в БАН Цвети. И е сигурна, че при възможност да се развива в България ще остане.

Заедно с Цвети в България е дошъл и 23-годишният Ларс Вьолки, който пише дипломната си работа по “Молекулярна биология” в Университета в Хайделберг.

Двамата са част от екипа на проф. Павлина Долашка. Тя е успяла да привлече младежи на възраст от 22 до 35 години в Института по органична химия. От години Долашка изследва кръвта и слузта на охлювите и възможносттите с тях да лекува различни заболявания. Младите учени пък ѝ помагат да развие алтернативни подходи за борба с инфекциозни, невродегенеративни и злокачествени заболявания. Разработват и препарати от охлюв, които се прилагат при тежки рани на хора с диабет.

“Тези млади хора са завършили в престижни университети в чужбина, но дойдоха, видяха възможностите и апаратурата ни и решиха да останат. Те имат желание да бъдат не само учени на високо ниво, но и да намерят приложение на науката, защото ние предлагаме участие в много проекти и стартъп фирми”, разказа проф. Долашка.

Екипът е на път да докаже, че

кръвта на

охлюва може

да се бори

с тумори

на кожата,

матката и дори на пикочния мехур. На пазара вече е и сироп за гастрит, колит и язва. “Разработваме гел, който се комбинира с лазерна терапия. Той ще бъде предназначен за тежки декубитални рани. Все повече хора се разболяват от диабет, това е много коварна болест и често се стига до отстраняване на крайници. Ефектът вече е установен, но заедно с доказани лечебни заведения се правят клинични изпитвания”, каза още професорката.

“За мен бе голямо удоволствие да се запозная с Цвети и Ларс - те са нашият зареждащ пример за хора, които искат да се реализират в България”, коментира пък заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Тя лично отиде в Института на БАН, за да разкаже за новата програма, с която социалното министерство иска да привлече у нас добре образовани българи от Европа.

“Един млад човек много по-лесно може да се развие и да направи кариера в България, отколкото в чужбина”, обясни Русинова. След кариерен форум във Виена тя е успяла да накара Ади и Никълъс също да изберат България.

“Засега сме се насочили към

Пловдив, защото

там има повече

възможности

за работа. Харесах си и работодател. В България вече има много социално отговорни фирми.

Не говорим само за цифри и заплата, а за кариерно развитие и различни възможности, които ни предлагат”, обясни пред “24 часа” Ади, която ще се прибере заедно с приятеля си Никълъс през тази година.

Той е австриец, но смята, че това ще е огромна възможност да гради кариера у нас като маркетинг мениджър. “Харесвам страната и хората в България”, каза с усмивка Никълъс.

А на кариерния форум са получили информация и за детските градини, социалните услуги и наемите в различните квартали на Пловдив.

Борисов: За 6 години 3 пъти повече избраха да се върнат

Над 3 пъти се е увеличил броят на завръщащите се в България българи, живеещи в чужбина, за 6 години. Това обяви в неделя премиерът Бойко Борисов. И публикува във фейсбук справка за данните от 2012 до 2018 г.

4964 души са избрали да се върнат в България през 2012 г., която е последната година от първото правителство на Борисов, показват данните на премиера. За 2018 г. хората, които са се завърнали, са вече 16 169.

“През последните години у нас има видим напредък. Това е мнението на хората и анализаторите, това показват и всички статистически данни. Днес в Европа няма стена, която да разделя хората, миграционните процеси са сравнително лесни, но за нас е важно, че посоката вече е двупосочна. Разбира се, че в страната ни има проблеми, но те са решими и по тях се работи”, написа Борисов към графиката с данните.

От тази година държавата има вече специална политика за подпомагане на завръщането в България на млади и образовани емигранти. Правителството предлага на тези хора различни стимули - помощ с наема на жилище, детегледачка или място в детска градина, бонус от половин минимална заплата, като помощта може да достигне до 1200 лв. на месец. Общият бюджет по тази програма е 10 млн. лв. (24часа)

Зорница Русинова: Ще помогнем на 300 млади и образовани

- Г-жо Русинова, как ще се дава от 1 април държавната помощ за връщащи се от чужбина?

- Заедно с посолствата организираме кариерни форуми в страните от ЕС. Разясняваме и тенденциите на пазара на труда, сравняваме данъци и осигуровки. Около 6000 студенти учат във Великобритания, а 7000 в Германия. Наше проучване показа, че над 60% от младежите искат да се върнат. Затова разработихме един финансов пакет, който ще подкрепи около 300 човека тази година - висшисти, до 54 г. и с осигурена работа у нас. Може и да не са българи, но трябва да са пребивавали 6 месеца извън България.

- Защо избрахте да е само за висшисти?

- Защото не е демографска, а цели да отговори на нуждите на бизнеса от квалифицирани хора. Стимулираме младите хора да работят в малките населени места, а не само в София. Ако изберат град, където заплатата е под средната за страната, в рамките на една година ще отпускаме допълнително половин минимална заплата.

Една от най-успешните ни програми е стаж за младежи. С нея покриваме заплатата в рамките на шест месеца, като плащаме на база средни осигурителни прагове. А голяма част от стажантите остават да работят при същия работодател.

- Само през 2020 г. ли ще е тази програма?

- Разбира се, ако видим, че към нея има интерес, ще продължим. Ние разчитаме основно на стимулите, които дава бизнесът. Има фирми които предлагат доста атрактивни работни заплати и допълнителни пакети за здраве, спорт, почивки, както и възможности за работа от разстояние. В България младите хора имат възможност за добро кариерно развитие. А това е един от механизмите, с които можем да решим част от предизвикателствата на пазара на труда.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Млади след COVID-19 с най-малко антитела - лесни за повторна зараза

Млади след COVID-19 с най-малко антитела - лесни за повторна зараза

Около една трета от излекуваните от COVID-19 остават с твърде малко антитела срещу вируса, което ги прави уязвими за повторна зараза и способни да разпространят болестта отново. Това показват последни проучвания на учени от университета Фу-тан в Шанхай, Китай, ръководени от проф. Хуанг Джингхе, цитирани от чешкия сайт lidovky.cz

Социалният министър Деница Сачева обясни в сряда как ще работи мярката.

Държавата обещава да поеме 60% от осигуровките по схемата 60/40, реално ще са по-малко (Обзор)

l Плащането ще започне след 14 април, а промяната ще бъде автоматична за фирмите, които вече са подали документи l Безработните стигнаха 61 хил., само 3% от тях подали електронно документи l Обмислят и нова помощ - 40% от минималната заплата до два месеца след като изтече схемата 60/40 Пореден подводен камък за фирмите

Премиерът Бойко Борисов и доц. Атанас Мангъров разговаряха в сряда повече от час и половина.

Борисов и Мангъров свалиха маските, доцентът пак ще съветва премиера (Обзор и интервю)

Двамата говорели едно и също, но го обяснявали различно Шефът на детското отделение на Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров отново ще съветва премиера Бойко Борисов и ще дава алтернативно мнение. Това става ясно в сряда, след като двамата разговаряха повече от час и половина. И говореха без предпазни маски

Екипите, които ще извършват тестовете в Банско, вече са готови.

1000 бързи теста в Банско ще покажат колко хора са защитени вече от вируса (обзор)

- Правят изследването по разпореждане на премиера - Кметът Иван Кадев: Интересно е, че контактни без симптоми дават положителен резултат 1000 души от Банско ще бъдат проверени с бързи тестове за антитела на коронавирус. Това съобщи кметът Иван Кадев, след като по-рано през деня премиерът Бойко Борисов обяви, че е разпоредил масово тестване в града

СНИМКА: pixabay

Агенцията по геодезия и кадастър бележи ръст на онлайн услугите (Видео)

Онлайн услугите на Агенцията по геодезия, картография и кадастър - АГКК стават все по-популярни по време на извънредното положение, съобщава NOVA. Сроковете на изпълнение остават непроменени. По време на извънредното положение в България се изповядват само „неотложни” имотни сделки. Работата в Агенцията по геодезия и кадастър обаче продължава

Как са подредени най-ароматните цветя във Вашата класация?

Цветя за медиците от "Пирогов" подаряват производителите на декоративни растения

Цветя за медиците от "Пирогов” подаряват от Асоциацията на производителите на декоративни растения в България. Благородната инициатива е по повод предстоящите празници Цветница и Великден и част от кампанията #останиВкъщиЗасадиЦвете и #ЗасадиДървоСпасиЗемята". От Асоциацията са подготвили над 1000 цветя

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Депутатът Даниела Савеклиева дари храни и маски на социално слаби

Депутатът Даниела Савеклиева дари храни и маски на социално слаби

Депутатът от ГЕРБ от Благоевград Даниела Савеклиева дари хранителни продукти и предпазни маски от най-висок клас на нуждаещи се жители на община Благоевград. От БЧК се ангажираха да предоставят пакетите  на хора, които са останали без работа и не ползват социални услуги. В пакетите има стоки от първа необходимост - варива, олио

Министърът на образованието Красимир Вълчев е изпратил до директорите на училища писмо с препоръки за времето на пролетната ваканция.

Скъсиха пролетната ваканция за учениците

И през ваканцията ще се учи, но до 4 часа на ден и без домашни Без истинска пролетна ваканция остават учениците тази година. Тя трябваше да е от 13 до 16 април. Заради извънредното положение обаче в тези дни ще се учи, но на облекчен режим, става ясно от писмо на образователния министър Красимир Вълчев до директорите на училища

Жена, заразена с COVID-19: Приятелите ми дори не искаха да говорим по телефона (Видео)

Жена, заразена с COVID-19: Приятелите ми дори не искаха да говорим по телефона (Видео)

"Коронавирусът е изпитание на морала. Приятелите ми се страхуваха да говорят с мен дори по телефона", сподели пред NOVA жена, болна от COVID-19 oт 9 март, но тествала се две седмици по-късно Жената е била на ски в Банско. Синът ѝ се разболял на 8-ми март. Г-жа Маринова решила да го тества за грип, за да знае как да процедира

НЗОК предприе мерки да не се прекъсва лечението на пациенти, болни от хепатит В

НЗОК предприе мерки да не се прекъсва лечението на пациенти, болни от хепатит В

Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ е предприела мерки да не се прекъсва лечението на пациенти, болни от хепатит В. Това се посочва в съобщение на НЗОК. В институцията е постъпило писмо от упълномощен представител на притежателя на разрешението за употреба на лекарствения продукт "Tenofovir" - Polpharma Film coated tablet 245 mg x 30

Румен Радев СНИМКА: Велислав Николов

Президентът пусна промените в закона за извънредното положение и в бюджета

Президентът Румен Радев е подписал двата указа, с които пуска промените в закона за извънредното положение и актуализацията на бюджета. Това потвърдиха за "24 часа" от "Дондуков" 2. Промените ще бъдат обнародвани в извънреден брой на "Държавен вестник" утре. С промените в закона за извънредното положение се разписват новите мерки за подкрепата на

Министърът на външните работи Екатерина Захариева КАДЪР: БНТ

Захариева: Много са малко закъсалите ни туристи, които не могат да се приберат

Много са малко закъсалите ни туристи, които не могат да се приберат заради пандемията. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева пред БНТ. "Постоянно има хора, които искат да се върнат - по последни данни са 666 човека", каза още тя. Тя припомни, че почти няма държава, която да не е въвела ограничителни мерки по границите си

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber