Ще има пак саниране, но с кредити с ниска лихва

https://www.24chasa.bg/novini/article/8221800 Ще има пак саниране, но с кредити с ниска лихва Ще има пак саниране, но с кредити с ниска лихва www.24chasa.bg
Само 7% от жилищата в България в момента покриват изискванията за енергийна ефективност.

Предвиждат помощи за социално слаби, които нямат пари за самоучастие

Посредници ще помагат за кандидатстване, общините ще приемат проектите на едно гише

В България отново ще има програми за саниране на жилищни сгради, но този път те ще бъдат насочени към целия сграден фонд, а не само към блоковете. Очаква се програмите да включват финансов механизъм, а не както досега ресурсът да се осигурява изцяло от държавата.

В момента се подготвя нова стратегия за подобряване на енергийните характеристики на сградите. Документът се съгласува между министерствата и скоро се очаква да бъде пуснат за обществено обсъждане.

След като го приеме Министерският съвет, ще бъде представен на Европейската комисия като част от документите, които се изискват от всяка страна членка във връзка със Зеления пакт на ЕК - набор от законодателни мерки, които трябва да направят Европа климатично неутрална до 2050 г. В частта за сградите всяка страна трябва да предприеме мерки за реновиране на сградния фонд, така че

разходите за

отопление да

бъдат намалени

средно с 40%

Стратегията е за срок от 30 години с индикативни етапни цели за 2030-а, 2040-а и 2050 г.

В периода до 2030 г. е реалистично да се очаква постепенно активизиране на действията по обновяване и постепенно нарастване на търсенето на енергийно-ефективни услуги. Реалистичното и консервативното определяне на целите е свързано и с необходимостта от натрупване на опит и средства за финансовите инструменти. Трябвало да се преодолее постепенно и очакването за голяма безвъзмездна помощ при санирането.

За осигуряване на процента съфинансиране от страна на собствениците ще бъдат разработени нисколихвени кредитни линии, както и ще бъдат осигурени социални мерки за хората с ниски доходи. Според стратегията

средната

стойност на

саниране е

125 лв. за

кв. метър

или 9375 лв. за жилище от 75 квадрата. Този показател е валиден за достигне на клас С по скалата за енергопотребление в съществуваща сграда, който се смята за енергийно ефективен.

Каквато и част от този разход да се поеме от държавата, ще има социално слаби, които не могат да си позволят финансирането, поради което се предвижда създаването на

целеви помощи

за хората с

ниски доходи

Едната от възможностите е общините да направят специални програми за подпомагане. Те са подходящи за случаи, при които етажната собственост е готова да създаде сдружение за санирането и само няколко собственици на жилища няма да имат средства да се включат със съфинансиране.

В стратегията се предвиждат отделни програми за различен тип сгради, които ще действат паралелно. Например ще има само за еднофамилни жилища, които ще са по-лесни за изпълнение, тъй като там не е нужно да се постига съгласие между различни собственици. Според документа около 42% от санираните до 2030 г. жилища у нас ще бъдат еднофамилни.

Други ще са програмите за едропанелни жилищни блокове, трети - за тухлено строителство.

Идеята е в тези програми да бъдат внедрени мерки към различните категории сгради. Така например някои от тях ще бъдат насочени към подмяна на вида отопление, който ползват, или смяна на горивото с по-ефективно, за други ще се предложи инсталиране на слънчеви панели за производство например на ток.

Около 704 хиляди са обитаваните жилищни сгради, чиято енергийна ефективност трябва да бъде подобрена, показва анализ за състоянието на жилищния фонд у нас по поръчка на МРРБ.

Сред сградите

най-много са

еднофамилните

къщи – 650 хил.,

55 хиляди са

блоковете,

3200 сгради са от семеен тип, има и 500 общежития.

По разчети на Министерството на регионалното развитие и благоустройството се очаква до 2030 година да бъдат обновени около една пета от 700-те хиляди обитавани жилищни сгради.

Целта е до 2025 година да има разработени мерки за енергийна ефективност, които да обхванат по-голямата част от сградния фонд, като след това ще продължи изпълнението на още мерки поетапно.

За да бъдат улеснени хората, се предвижда регламентирането на т.нар. специализирани

посредници,

които да

подпомагат

целия процес

по обновяване

на сградите

- от кандидатстването за финансиране до момента, в който се отчитат изпълнените мерки.

Предвижда се създаването и на т.нар. едно гише към общините, където да се дава безплатна консултация на хората за целия процес по обновяване на сградите.

Затягат правилата за етажната собственост 

Подготвят се промени в Закона за етажната собственост, които да дадат нов статут на домоуправителите, както и задължение всяка община да направи регистър на етажните собствености.
Той ще включва техническите паспорти на сградите и цялата тази документация трябва да е публична и да може да има достъп до нея през интернет.
Ще се ремонтират изцяло текстовете, които уреждат дейността на фирмите за професионална поддръжка на многофамилни жилищни сгради, тъй като вече има случаи на измами от такива фирми.
Както беше и в националната програма за саниране, договори за цялостно обновяване ще се сключват между специално създадените за тази цел сдружения на собствениците, като ще има нови изисквания как да се поддържа занапред сградата.

Над 2000 сгради бяха обновени с пари от държавата

Над 2000 сгради бяха обновени с пари от държавата при предишните програми за саниране. В тях живеят близо 350 000 души. Очаква се след завършването на всички сгради годишно да се пестят 1 млн. мегаватчаса ток и двойно повече вредни емисии. В саниран апартамент през отоплителния сезон температурата се е повишила с до 5 градуса заради добрата изолация, а сметките за отопление са намалели с 40 - 60 на сто.

Най-голям ефект е имало при домакинства, които се отопляват на твърдо гориво - дърва и въглища, които са и най-големите замърсители на въздуха през зимата.

Ползите са и по отношение на повишения топлинен комфорт на жилищата. Така имало възможност за отопляване на повече помещения, което подобрявало здравето на хората, за енергийно спестяване, намаление на вредни емисии, повишена стойност на жилищата, спестени пари на собствениците.

Бургас е безспорният първенец по саниране на жилищни блокове по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

От безплатното саниране, което стартира през 2015 г., в морския град досега са се възползвали собствениците на жилища в 205 блока, което е доста повече от втората община в тази класация – далеч по-малкия Благоевград с неговите 143 блока, и дори от огромната столица с нейните 111 кооперации. Това е бройката на жилищните блокове, които са обновени към 3 януари 2020 г., сочи справка на сайта на МРРБ. В цялата страна те са 1820.

Бургас е първенец и като област – там са санирани 236 блока, като останалите са в Карнобат, Поморие, Айтос и Сунгурларе.

В Бургас са били и най-ентусиазирани от програмата - там са регистрирани 684 сдружения на собствениците, а това е почти двойно повече, отколкото в София – само 388. Причините далеч не всички от тях да са успели да си санират блока са най-различни. Много от тези сгради не са отговаряли на условията, не са успели да сключат навреме договори или са се отказали по средата на процедурата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

България с план за 12 млрд. лв. срещу кризата (Видео, инфографика)

България с план за 12 млрд. лв. срещу кризата (Видео, инфографика)

Парите са извън средствата, които страната ни чака от еврофондове Над 12 млрд. лв. грантово финансиране и още 9 млрд. във вид на заем може да получи България за изпълнение на националния План за възстановяване и устойчивост, разработен от правителството. Той беше представен от вицепремиера Томислав Дончев онлайн в петък

Финансовият министър Кирил Ананиев

15 000 лева глоба за скрити доходи в чужбина

Отказват се от идеята данъкът да се намалява, ако се обяви колко е платено за ремонт вкъщи 15 000 лева глоба за скрити доходи в чужбина предвиждат промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), внесени в парламента. При невнасяне или такъв в по-малък размер съгласно Закона за корпоративното подоходно облагане или Закона за данъците

ЕК ни плаши със съд заради щандове с BG храни в магазини

ЕК ни плаши със съд заради щандове с BG храни в магазини

Европейската комисия продължава да настоява България да отмени постановлението, което задължава търговските вериги да предлагат български храни от регионални производители. В петък е изпратено т.нар. мотивирано становище, съобщиха от представителството на ЕК. Това е втора стъпка в процедурата след официалното уведомително писмо до България през

Българска народна банка

Активите на банките вече са колкото БВП на България

Активите на банките вече достигнаха нивото на БВП, показват данни на Българската народна банка. Към 30 септември в банковата система има 119,2 млрд. лв., а брутният вътрешен продукт на страната тази година се очаква да е 120 млрд. лв. заради кризата. Спрямо юни активите на банките са се увеличили с 3,4%, или с 3,9 млрд. лв

Бюджетът на плюс с 871 млн. лв. до септември, за октомври се очаква дефицит от 253,4 млн.

Бюджетът на плюс с 871 млн. лв. до септември, за октомври се очаква дефицит от 253,4 млн.

Бюджетното салдо към 30 септември е положително с 871,4 млн. лв., съобщиха от министерството на финансите. Приходите по националния бюджет превишават разходите с 484,9 млн. лв., а останалите 386,5 млн. лева. са по линия на европейските средства. На база на данните от месечните отчети за касово изпълнение на бюджетите на първостепенните

Вицепремиерът Томислав Дончев СНИМКА: Архив

Над 12 млрд. кв. грантово и още 9 млн. заем може да получи България от ЕС (Видео, обновена)

Над 12 млрд. кв. грантово и още 9 млн. във вид на заем може да получи България от ЕС за изпълнение на националния План за възстановяване и устойчивост. Това стана ясно, след като вицепремиерът Томислав Дончев го представи онлайн. Средствата ще се разпределят по 4 основни стълба – Иновативна България

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

Заводът на „Девин“ ЕАД мина на 100% зелена енергия

Заводът на „Девин“ ЕАД мина на 100% зелена енергия

Това е една от стъпките, с които компанията полага целенасочени усилия да намали въглеродния си отпечатък От лятото на 2020 г., заводът за бутилиране на вода в град Девин – откъдето идват популярните марки вода DEVIN Минерална, DEVIN Изворна и DEVIN Air, вече работи изцяло със 100% зелена енергия. Това води до намаляване с 18% на общите емисии

Министър-председателят Бойко Борисов СНИМКА: Архив

Борисов нареди на министрите: Всеки човек и бизнес да бъдат обгрижени

Необходими са гъвкави заповеди за целта, посочи премиерът Да бъде приложен по-гъвкав подход във всяка една сфера на социално-икономическия живот у нас, така че тя да може да функционира максимално пълноценно в условията на пандемия разпореди премиерът Бойко Борисов по време на работно видеоконферентно съвещание с членовете на Министерския съвет

СНИМКА: pixabay

Нов рекорден спад на турската лира

Нов рекорден спад отбеляза турската национална валута, чиято стойност днес падна до 8,34 за долар, съобщи ТАСС, позовавайки се на Блумбърг. Предишният рекорд беше от 26 октомври, когато стойността на турската лира беше 8,04 спрямо щатската валута, предаде БТА.  От началото на годината валутата е изгубила около 26 процента от стойността си спрямо

Германски производител изтегля „козе сирене с благородна плесен“

Германски производител изтегля „козе сирене с благородна плесен“

Германският производител JERMI Kasewerk GmbH изтегля от пазара всички произведени партиди от продукта си „Козе сирене с благородна плесен“, съобщи БАБХ. Причина за изтеглянето е една партида от козето сирене с марка Milbona Selection на производителя с установено замърсяване с листерия (Listeria monocytogenes)

Искаме плочките като нови? Лесна работа

Искаме плочките като нови? Лесна работа

Влизаме в банята и не може да познаем цвета на част от фаянсовите плочките, защото се е променил. Някои от тях са потъмнели, а други са изсветлели от теклата по тях варовита вода. Има начин да променим излъчването им и да ги върнем в прекрасния вид, в който сме ги купили. Защо плочките потъмняват и се получават петна Виж целия материал в mila

Най-много се увеличават местните данъци в първата година след местни избори.

Утре изтича срокът за плащане на данък сгради и коли

Утре - 31 октомври изтича крайният срок за плащане на местните данъци - за недвижими имоти и за МПС. Ако се пропусне този срок, върху дължимите суми започват да се начисляват лихви, предупредиха от дирекция "Общински приходи" на Столична община. Първата вноска за местните данъци трябваше да се внесе до 30 юни, а до края на октомври - втората

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber