Преселници, нарекли себе си мажире, правят неподражаем празник в Момчиловци

https://www.24chasa.bg/novini/article/8219082 Преселници, нарекли себе си мажире, правят неподражаем празник в Момчиловци Преселници, нарекли себе си мажире, правят неподражаем празник в Момчиловци www.24chasa.bg
В една от махалите на Момчиловци правят мажирски празник повече от 80 години. По-рано канели музиканти, сега си имат свои.

Откриват тържествата на 14 януари с една и съща песен, приемат молби за нови членове, почитат умрелите

Преди много години, когато се събирали за Петровден, палели огромни огньове с борина - да ги видят другите

“Мажире сме, правим си празник, затова сме се събрали”, отговорили компания в Момчиловци на въпрос на учудени съселяни защо цяла нощ са под Агупчовата ябълка и празнуват. Никой не е предполагал тогава, че махалата в долната част на селото ще получи това име и ще се появи нова дума в местния диалект. Вече повече от 80 години махалата на родопското село си прави мажирски празник.

“Думата

“мажир” се

употребява

в селото за

преселник,

бежанец

В този си вид тя няма аналог в българския език.

Вероятно идва от маджури, която се използвала по време на войните в началото на миналия век за бежанци и преселници от Беломорска и Одринска Тракия. Имало е и село Маджура, вилает Лозенград, в днешна Турция, което вече не съществува.  

“По онова време много хора от Момчиловци са били из Беломорието като рибари и дюлгери, вероятно там са я чули и така се е появила тук. Сигурно тогава по време на първите празници са отговаряли, че са мажире, защото махалата, където са празнували, е била нова. Първите заселници са дошли от Каньовската, Керемедчиевата махала, от махала Шипката в Момчиловци и си направили къщи”, казва 79-годишният Тодор Каневски. Той е сред доайените на местните мажире.

“В момчиловския говор “д” е отпаднало от маджури и е станало мажире. Сменило се и значението на думата като - с нея назовават и преселник в рамките на едно населено място. Не съм срещала подобен празник другаде”, обяснява дъщеря му проф. д-р Елена Николова-Каневска. Тя допуска, че е възможно чрез трансформации думата да е придобила днешния си вид от арабската muhacir.

Странният празник води началото си от 1935 г., но през годините на социализма не се провеждал. В основата му са петима души - Колю Канюски, Райчо Берето, Коста Кермедчиев, Райчо Кудин и Васил Шопов. Те поканили и дядо Янчо Дойчински, Стайко и Анастас Дойчински. Провеждали го на открито на Петровден. Било е правило вечеринката да продължи до зори.  

“Баща ми, който е сред основателите, е бил горски и имал хубава борина - осветявали ливадата с огън през нощта, за да видят всички в селото как мажирите са сговорни. Откривали са празника винаги със стриковата - Янчова пясня

“Керушка двори

метяше, Стуян в

пътян вървяше”.

Бавна и тежка

песен е”,

казва бай Тодор.

По-късно се приело празникът да се премести, тъй като по Петровден имало кърска работа. Решили да го правят срещу Нова година по стар стил - 14 януари.

“Всяка година се редували в различни къщи. У нас помня се събираха наведнъж 40 души в една стая 3 на 4 метра. Заради това ли, заради мода ли, но хората започнаха да правят портали, за да съединят две стаи и да стане по-широко”, спомня си той.

През 1992 г. Тодор Каневски направил механа и оттогава вече 28 г. е неизменен домакин.

“Откакто е в механата, повече млади хора идват. Последния път се застъпиха 4 поколения мажире”, отбелязва той.

През това време Тодор Каневски бил и нещо като председател на мажирете. Заради здравословни причини от 2 години постът е сдаден на зет му Илия, който е от Момчиловци, но идва от Каньовската махала и следователно отговаря на условията.

На празника всяка година се приемат нови членове на организацията. Нужно е обаче да бъде поканен устно, а той да напише молба. Тази година молба подали две млади семейства - Тодор и Ана и Радомила и Кольо. Най-малкият мажирин - Митко, вече кара четвърти празник. Той участва в уникалното тържество още от 3-месечна възраст. Най-възрастният е Тошо Парасковски - на 87 години. По-рано викали музиканти на празника, но сега вече си имат сред тях гайдар и акордеонист. 

На тържеството всички жители на махалата решават дали да ги приемат, а след това с едноминутно мълчание отбелязват паметта на починалите мажире поименно. Тази година са прочетени и почетени имената на 49 души.

“Едни умират, други се раждат, нови мажире доходат, най-важното е сгода да има. Първите мажире, Бог да ги прости, не съм ги чувал да се карат за нещо - това го предадоха и на по-младите”, казва бай Тодор.

Той счита, че

празникът

сплотява и

пази местните

традиции

- нищо че изглежда само като ядене и пиене. Дядото е един от малкото останали живи, които знаят т.нар. мащренски език. Научил го покрай дюлгерството.

С езика местните дюлгери в миналото се пазели от чорбаджиите и си разменяли информация, без да ги разбират. Сега е почти изчезнал. Знаят го неколцина от старите строители в селото.

Някога обаче той бил толкова разпространен, че и жените по селата със зидари го употребявали.

“Малко сме останали живи и знаем мащренски”, казва възрастният строител. Той започнал да го говори от 1954 г., когато се захванал с дюлгерството.

Научил го е от по-възрастните от него. Бай Тодор е самоук, тръгнал първо на работа по Кърджалийско, където изкарал 3-4 години.

“В онези времена дюлгерството на частно бе забранено. Отиваш в някое далечно село да строи и никой не знаеше къде е, дори вкъщи не знаехме, защото властта можеше да го накаже”, казва съпругата му Велика.

По-късно се прибрал и работел по бригади. При строителството на новия център в Смолян е ръководел бригада с над 100 човека.

Освен десетките сгради из цялата област бай Тодор е направил 3 параклиса в Момчиловци, както и 3 чешми, една от които за почитаната в селото Тижа Мария - мюсюлманка с име Хатидже, която приела християнството, но била убита от братята си.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Семейните месечни детски добавки без доходен тест само догодина

Семейните месечни детски добавки без доходен тест само догодина

Правителството предвижда семействата да получават месечни детски добавки без доходен тест само за периода от 1 януари до 31 декември 2021 г. Това става ясно от публикувания проект на бюджета за догодина, съобщи БНР. В момента критерият за получаване на детските добавки е доходът на член от семейството да не е по-висок от 500 лева

Тестовете, при които се взема секрет от носа и гърлото, дават по-сигурни резултати.

Опашки се извиха пред столичните лаборатории за тестване за COVID-19

Опашки се извиха пред столични лаборатории от желаещи да се изследват за коронавирус. От лабораториите отчитат, че все по-рядко хора се тестват профилактично, а повечето са били в контакт със заразен или имат симптоми, съобщава Би Ти Ви. За да не поемаме излишен риск, личните лекари съветват – тествайте се само при необходимост и при следните

СНИМКА: Pixabay

Близо 25 години работник съди работодател за обезщетение

Дело на работник срещу работодател за обезщетяване на вреди от професионално заболяване, продължило почти 25 години е най-продължителното производство, констатирано от Инспектората към ВСС при проверка на 122 заявления за компенсация на вреди от бавно правосъдие за периода 1 юли – 30 септември 2020 г

СНИМКА: МВнР

Захариева потвърди подкрепата на България за страните от Западните Балкани

Съвместното председателство на България и Република Северна Македония на Берлинския процес за Западните Балкани бе основна тема на разговора между вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и генералния секретар на Съвета за регионално сътрудничество (СРС) Майлинда Брегу. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР

СНИМКА: Pixabay

Адвокат на Васил Божков излезе от ареста заради заболяване

Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) пусна от ареста адвокат Славчо Марков заради заболяване, което не позволява да остане с най-тежката мярка за неотклонение, предаде lex.bg. Марков беше арестуван в началото на юли и обвинен, че е бил част от престъпна група за принуда, изнасилвания и убийства

Валентин Вълчев

Пребили във Варна общински лидер на БСП

Лидерът на общинската организация на БСП в Долни чифлик Валентин Вълчев е бил брутално пребит във Варна преди три дни. Побоят е извършен пред офиса на областната организация на партията в морския град, съобщава варненският сайт Петел.. "На 20.10.2020 г. около 19:00 часа на ул. „Братя Миладинови“ до офиса на Областен съвет на БСП във Варна бе

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Арест за бивш затворник, опитал да внесе дрога зад решетките, скрита в банан

Арест за бивш затворник, опитал да внесе дрога зад решетките, скрита в банан

Пенсионер остава в ареста за наркотици, след като Окръжен съд - Кюстендил, под председателството на съдия Евгения Стамова потвърди мярката за неотклонение "задържане под стража" за Янчо К., 68-годишният мъж е привлечен като обвиняем за държане, с цел разпространение на наркотични вещества в затвора в гр. Бобов дол, в условията на опасен рецидив

Снимка прокуратура на Република България

Гешев връчи отличие на прокурор от ВКП

Обвинител номер едно поздрави Радосвет Андреев за прецизната му работа Главният прокурор Иван Гешев връчи отличие „Почетен знак на Прокуратура на Република България“ на Радосвет Андреев - прокурор в отдел „Международен“ към Върховна касационна прокуратура (ВКП), съобщиха от прокуратурата на сайта си

Емил Димитров

Министър Димитров: Проблемни са язовирите "Ястребино", "Тича" и "Камчия"

Проблемни са три язовира - "Ястребино", "Тича" и "Камчия". Всички останали са в добро състояние. Това стана ясно от отговор на министърът на околната среда и водите Емил Димитров по време на парламентарния контрол. Наложени са ограничения от началото на годината на яз. "Камчия", Министерски съвет е взел решение два язовира да бъдат сложени към

СНИМКА: Авторът

Полицаи и пожарникари излязоха на протест в Кърджали

Полицаи и пожарникари излязоха на протест в центъра на Кърджали. Десетки служители на МВР се събраха в 12 часа пред сградата на областната дирекция в града, за да поискат включването им в министерското постановление за финансово стимулиране на служители на първа линия в условията на пандемия. Искането е за 30 процента увеличение на месечните

Радев връчи ордени на изтъкнати българи за значимите им заслуги в областта на културата на церемония на "Дондуков" 2. Снимка прессекретариат на президента

Президентът Радев връчи ордени на изтъкнати българи от културата

Президентът Румен Радев връчи ордени на изтъкнати българи за значимите им заслуги в областта на културата на церемония на "Дондуков" 2. С орден "Св. Св. Кирил и Методий" - огърлие бяха удостоени проф. Елена Кутева-Тъпкова, директор на Държавния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев", кинорежисьорът, поет и преводач Мая Вапцарова

Lidl на 10: Другите за нас

Lidl на 10: Другите за нас

Продължаваме нашата рубрика, в която ви споделяме поздравленията и пожеланията от наши партньори, производители, организации и известни личности, с които сме работили заедно през изминалите 10 години. Благодарим ви, че сме заедно, защото успехът не е възможен, ако не е споделен и не се постига в екип от съмишленици

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber