Преселници, нарекли себе си мажире, правят неподражаем празник в Момчиловци

https://www.24chasa.bg/novini/article/8219082 Преселници, нарекли себе си мажире, правят неподражаем празник в Момчиловци Преселници, нарекли себе си мажире, правят неподражаем празник в Момчиловци www.24chasa.bg
В една от махалите на Момчиловци правят мажирски празник повече от 80 години. По-рано канели музиканти, сега си имат свои.

Откриват тържествата на 14 януари с една и съща песен, приемат молби за нови членове, почитат умрелите

Преди много години, когато се събирали за Петровден, палели огромни огньове с борина - да ги видят другите

“Мажире сме, правим си празник, затова сме се събрали”, отговорили компания в Момчиловци на въпрос на учудени съселяни защо цяла нощ са под Агупчовата ябълка и празнуват. Никой не е предполагал тогава, че махалата в долната част на селото ще получи това име и ще се появи нова дума в местния диалект. Вече повече от 80 години махалата на родопското село си прави мажирски празник.

“Думата

“мажир” се

употребява

в селото за

преселник,

бежанец

В този си вид тя няма аналог в българския език.

Вероятно идва от маджури, която се използвала по време на войните в началото на миналия век за бежанци и преселници от Беломорска и Одринска Тракия. Имало е и село Маджура, вилает Лозенград, в днешна Турция, което вече не съществува.  

“По онова време много хора от Момчиловци са били из Беломорието като рибари и дюлгери, вероятно там са я чули и така се е появила тук. Сигурно тогава по време на първите празници са отговаряли, че са мажире, защото махалата, където са празнували, е била нова. Първите заселници са дошли от Каньовската, Керемедчиевата махала, от махала Шипката в Момчиловци и си направили къщи”, казва 79-годишният Тодор Каневски. Той е сред доайените на местните мажире.

“В момчиловския говор “д” е отпаднало от маджури и е станало мажире. Сменило се и значението на думата като - с нея назовават и преселник в рамките на едно населено място. Не съм срещала подобен празник другаде”, обяснява дъщеря му проф. д-р Елена Николова-Каневска. Тя допуска, че е възможно чрез трансформации думата да е придобила днешния си вид от арабската muhacir.

Странният празник води началото си от 1935 г., но през годините на социализма не се провеждал. В основата му са петима души - Колю Канюски, Райчо Берето, Коста Кермедчиев, Райчо Кудин и Васил Шопов. Те поканили и дядо Янчо Дойчински, Стайко и Анастас Дойчински. Провеждали го на открито на Петровден. Било е правило вечеринката да продължи до зори.  

“Баща ми, който е сред основателите, е бил горски и имал хубава борина - осветявали ливадата с огън през нощта, за да видят всички в селото как мажирите са сговорни. Откривали са празника винаги със стриковата - Янчова пясня

“Керушка двори

метяше, Стуян в

пътян вървяше”.

Бавна и тежка

песен е”,

казва бай Тодор.

По-късно се приело празникът да се премести, тъй като по Петровден имало кърска работа. Решили да го правят срещу Нова година по стар стил - 14 януари.

“Всяка година се редували в различни къщи. У нас помня се събираха наведнъж 40 души в една стая 3 на 4 метра. Заради това ли, заради мода ли, но хората започнаха да правят портали, за да съединят две стаи и да стане по-широко”, спомня си той.

През 1992 г. Тодор Каневски направил механа и оттогава вече 28 г. е неизменен домакин.

“Откакто е в механата, повече млади хора идват. Последния път се застъпиха 4 поколения мажире”, отбелязва той.

През това време Тодор Каневски бил и нещо като председател на мажирете. Заради здравословни причини от 2 години постът е сдаден на зет му Илия, който е от Момчиловци, но идва от Каньовската махала и следователно отговаря на условията.

На празника всяка година се приемат нови членове на организацията. Нужно е обаче да бъде поканен устно, а той да напише молба. Тази година молба подали две млади семейства - Тодор и Ана и Радомила и Кольо. Най-малкият мажирин - Митко, вече кара четвърти празник. Той участва в уникалното тържество още от 3-месечна възраст. Най-възрастният е Тошо Парасковски - на 87 години. По-рано викали музиканти на празника, но сега вече си имат сред тях гайдар и акордеонист. 

На тържеството всички жители на махалата решават дали да ги приемат, а след това с едноминутно мълчание отбелязват паметта на починалите мажире поименно. Тази година са прочетени и почетени имената на 49 души.

“Едни умират, други се раждат, нови мажире доходат, най-важното е сгода да има. Първите мажире, Бог да ги прости, не съм ги чувал да се карат за нещо - това го предадоха и на по-младите”, казва бай Тодор.

Той счита, че

празникът

сплотява и

пази местните

традиции

- нищо че изглежда само като ядене и пиене. Дядото е един от малкото останали живи, които знаят т.нар. мащренски език. Научил го покрай дюлгерството.

С езика местните дюлгери в миналото се пазели от чорбаджиите и си разменяли информация, без да ги разбират. Сега е почти изчезнал. Знаят го неколцина от старите строители в селото.

Някога обаче той бил толкова разпространен, че и жените по селата със зидари го употребявали.

“Малко сме останали живи и знаем мащренски”, казва възрастният строител. Той започнал да го говори от 1954 г., когато се захванал с дюлгерството.

Научил го е от по-възрастните от него. Бай Тодор е самоук, тръгнал първо на работа по Кърджалийско, където изкарал 3-4 години.

“В онези времена дюлгерството на частно бе забранено. Отиваш в някое далечно село да строи и никой не знаеше къде е, дори вкъщи не знаехме, защото властта можеше да го накаже”, казва съпругата му Велика.

По-късно се прибрал и работел по бригади. При строителството на новия център в Смолян е ръководел бригада с над 100 човека.

Освен десетките сгради из цялата област бай Тодор е направил 3 параклиса в Момчиловци, както и 3 чешми, една от които за почитаната в селото Тижа Мария - мюсюлманка с име Хатидже, която приела християнството, но била убита от братята си.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

До 1,5 млн. лева депутатски заплати щяха да помогнат в 28 областни болници

До 1,5 млн. лева депутатски заплати щяха да помогнат в 28 областни болници

Сумата сега ще влезе в здравното министерство за битката срещу коронавируса. А по-честно беше да са за медици и техника на първата линия във всеки избирателен район, пратил партийци в парламента - да получи част от техните възнаграждения Да вземат заплати и да даряват от тях, или парите да отидат направо за борба срещу заразата

Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова КАДЪР: БНТ

Проф. Стоименова: Небходими са аргументи в дебата за генеричната замяна

Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова заяви, че е необходимо приемането на генеричната замяна като възможност за недопускане на дефицит на лекарствени средства в условията на извънредно положение, предаде БНТ. С това тя изрази позицията на колегите си фармацевти във връзка с отхвърленото от депутатите тяхно

ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА

Десислава Атанасова към Румен Радев: Можеш да нареждаш само на "Любов-60"

Президентът сбъркал цитата от Гьоте Депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова много се разгневи на президента Радев след днешните му словоизлияния пред "Пирогов". ВирОсолог, "бегом, кръгом и ходом марш", можеш да нареждаш единствено на "Любов - 60", написа тя във фейсбук профила си. "Любов-60" е името на фирмата на президентската съпруга Десислава

Проф. Николай Овчаров Снимка: Архив

Проф. Овчаров: Китайска епидемия от 14 в. е сред причините за падането ни под османско иго

Китайска пандемия загробва България през втората половина на 14-и век. Мнението е на археолога проф. Николай Овчаров. Той цитира Улиям МакНийл, историк от университета в Чикаго, според когото източник на причинители на този мор била провинция Йънан в Китай, предаде БТА. По "пътя на коприната" епидемията достига Кафа - голяма крепост в Крим

Екатерина Захариева.

Захариева благодари на японския си колега за безвъзмездно дадения авиган

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева благодари в профила си във фейсбук на японския си колега Тошимицу Мотеги и на японското правителство за решението да се предостави безвъзмездно на България противогрипното лекарство авиган, известно още като фавипиравир. То ще бъде използвано за лечението на заболелите от коронавирус

Болницата в Силистра благодари за дарен апарат за изкуствено дишане Bellavista 1000

Болницата в Силистра благодари за дарен апарат за изкуствено дишане Bellavista 1000

Болницата в Силистра благодари за дарен апарат за изкуствено дишане. В позиция на д-р Даниела Костадинова, директор на МБАЛ Силистра се казва следното: "В Световния ден на здравето - 7 април и наш професионален празник, изказвам благодарност към нашия съгражданин г- н Явор Георгиев – син на нашия многоуважаван колега Д-р Стоян Петров Георгиев

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Снимка: ВМА

577 са случаите на COVID-19 у нас, 36-годишен мъж е починал в "Света Анна"

577 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 12 нови случая, като 7 са в София, 3 в Стара Загора, 1 в Пловдив и 1 в Кърджали. Лабораториите продължават да работят. 213 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия

Лекарите били от най-скъпо платените още в Древния Рим, поставяли хора в изолация

Лекарите били от най-скъпо платените още в Древния Рим, поставяли хора в изолация

Лекарите в Античността били едни от най-скъпо платените специалисти, а изолацията е била първата предприемана мярка при епидемии още от четвъртото столетие преди Христа, разказа за БТА археологът Калин Чакъров от Регионалния исторически музей във Велико Търново. Той припомни, че терминът "пандемия" произлиза от гръцките думи "пан" /цял/ и "демос"

Снимки: Велислав Николов

През обектива на "24 часа" в София: Слънчево по време на изолация (Галерия)

У нас няма пълна забрана за излизане от домовете като мярка срещу разпространението на коронавируса. Призивът е "стойте си у дома" и от обявяването на извънредното положение българинът дисциплинирано показа как може да се вслушва. Слънчевото време през последните дни примамва хората навън - разходките обаче остават поединично, с кучето

БАБХ ще проверява агнешкото и яйцата СНИМКА: Pixabay

Прокуратурата разпореди на БАБХ да проверява агнешкото и яйцата

Софийската градска прокуратура е разпоредила на БАБХ да извърши проверка на предлагани в търговската мрежа хранителни продукти, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Целта е "генерална превенция спрямо некоректни практики от страна на търговци, производители и други лица по веригата на снабдяване в търговската мрежа"

Снимка: Архив

Първото класиране за прием в детските градини ще е на 15 май

Първото класиране за прием на деца в общинските детски градини и в подготвителните групи към училищата ще се извърши на 15 май. Това съобщава на страницата си във фейсбук Дирекция "Образование" на Столичната община във връзка с разпространението на COVID 19 на територията на страната и обявеното извънредно положение

От тази тръба се изливат мръсни води в реката.

Мандрата в с. Маноле замърси река Черна, грози я до 10 000 лева глоба

Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив днес реагира незабавно и извърши проверка по сигнал от гражданин, че мандрата в с. Маноле, общ. Марица, зауства оцветени в бяло отпадъчни води в река Черна. Веднага беше сформиран екип от представители на инспекцията, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“  и Регионална лаборатория

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber