Мелодията на българския химн била повлияна от стара еврейска песен

https://www.24chasa.bg/novini/article/8215540 Мелодията на българския химн била повлияна от стара еврейска песен Мелодията на българския химн била повлияна от стара еврейска песен www.24chasa.bg
Цветан Радославов

Защо се вдигна врява, че шведски композитор краде музиката на “Мила Родино”

Нe  ни стигат вътрешните скандали, та един шведски композитор ни набърка и в международен. Или поне със скандинавско сияние.

Акад. Петко Стайнов казва, че мелодията е еврейска и не може да се пее като химн на българите.
Акад. Петко Стайнов казва, че мелодията е еврейска и не може да се пее като химн на българите.

На 9 февруари кандидатът за евродепутат от партия “Възраждане” Пламен Пасков удря камбаната, че “Мила Родино” била с присвоени авторски права от Томи Стиг Хансен. Тоест химнът бил монетизиран от шведа.

Според акад. Добри Христов в българската песенна памет има стотици мелодии, взети от други народи.
Според акад. Добри Христов в българската песенна памет има стотици мелодии, взети от други народи.

Пасков се опитал да качи в ютюб видео от протест на партия “Възраждане” в София, на който хората пеят химна на България. Алгоритъмът обаче “казал”, че с качването на видеото

“има опасност

да наруши

авторските права

на друг човек”. Така Пасков стига до името на композитора Томи Стиг Ларсон. Оказа се обаче, че фактите са други - през 2001 г. са изтекли авторските права върху “Мила Родино” и оттогава химнът е обществено достояние, а шведът може да претендира само за своя аранжимент, не за оригиналния химн.

Нека погледнем на казуса от историческа гледна точка.

Авторът на текста на “Мила Родино” е Цветан Радославов. Той е роден на 19 април 1863 г. в Свищов. Майка му е дъщеря на възрожденския книгоиздател и просветител Христаки Павлович и сестра на художника Николай Павлович.

Младежът учи при Емануил Васкидович и има приятели видни свищовлии като Иван Шишманов и Алеко Константинов. След завършване на Априловската гимназия в Габрово Радославов е няколко години студент по история и славистика във Виена. През 1897 г. защитава докторска степен по философия в Лайпциг.

През 1885 г. избухва Сръбско-българската война и студентите в чужбина се завръщат в родината. С няколко свои другари Цветан Радославов потегля с кораб по Дунав към България. В същия кораб пътуват и много сърби. Не след дълго те ще облекат военната униформа и ще влязат в окопите от другата страна на фронта. В един момент сърбите запяват своя патриотична песен. Българските младежи няма с какво да им отговорят. Не иде да запеят “Шуми Марица”, защото с нея наши доброволци се бият в Сръбско-турската война през 1876 г.

Цветан Радославов взема цигулката си и обладан от вътрешен патриотичен плам, започва да свири и да пее по собствени стихове:

Горда Стара планина,

до ней север се синей.

Слънце Витош

позлатява,

към Цариград се белей.

Другите българи на кораба се присъединяват към Радославов:

Мила Родино,

ти си земен рай,

твойта хубост,

твойта прелест,

ах, те нямат край.

Хайде братя българи,

към Балкана

да вървим.

Там се готви

бой юнашки,

за свобода, правдини.

Освен създател на българския химн Цветан Радославов е и блестящ учен. Той е един от тримата българи (заедно с д-р Кръстьо Кръстев и Никола Алексиев), които са защитили доктората си при бащата на съвременната научна психология Вилхелм Вунт.

Цветан Радославов е канен за преподавател в университетите в Лайпциг, Виена и Прага, но отказва на всичките. Връща се в България, където обучава студентите по психология, етика, логика, както и на западни и древни езици.

Радославов умира през 1931 г. в София. През 2001 г. изтича 70-годишният срок за авторските права върху “Мила Родино” и химнът става обществено достояние. “Което означава, че той няма авторскоправна защита и може съвсем свободно да бъде бъде ползван от всеки”, коментира юристът Георги Григоров.

Първият

официален химн

на България

е “Шуми Марица” - от 1879. Текстът е написан от Никола Живков, главен учител във Велес, Тулча, Свищов и др. градове по време на Възраждането. След много варианти върху този текст остава редакцията на Иван Вазов от 1912 г.

Ето неговия вариант:

Шуми Марица

окървавена,

плаче вдовица

люто ранена.

Припев:

Марш, марш,

с генерала наш

в бой да летим

и враг да победим!

Български чеда,

цял свят ни гледа.

Хай, към победа

славна да вървим!

Левът Балкански

в бой великански

с орди душмански

води ни крилат.

Млади и знойни

във вихрите бойни

ний сме достойни

лаври да берем.

Ний сме народа

за чест, за свобода,

за мила родина

който знай да мре.

След като завзема властта през 1944 г., комунистическата власт променя дори това, което не се променя. Химнът “Шуми Марица” издържа до 1950 г., когато е сменен от “Българийо мила”. Текстът е написан от Елисавета Багряна, Никола Фурнаджиев и Младен Исаев. Музиката е на композиторите Георги Димитров, Георги Златев-Черкин и Светослав Обретенов.

Българийо мила,

земя на герои,

безспирен и мощен

е твоят възход!

Да крепне навеки

съюзът ни боен

с могъщия братски

съветски народ!

Припев:

Слава републико

наша свободна!

Страж на мира

непреклонно бъди!

Враг ли нападне

земята ни родна,

в бой до победа

ни смело води!

Великото слънце

на Ленин и Сталин

с лъчите си нашия

път освети.

Димитров за подвиг

сърцата запали,

в борбата и в мирния

труд ни сплоти.

Припев:

Строим ний заводи,

разкриваме мини,

нивята широки

задружно орем.

За нашата скъпа,

прекрасна родина

готови сме труд

и живот да дадем!

През 1963 г. Тодор Живков става едноличен властник и решава да смени и химна на Червенковото време.

Същата година е обявен конкурс за написване на нов национален химн на НРБ. Поети лъскат перата, композитори кършат пръсти над пианото, но властта не харесва нищо. В крайна сметка Политбюро на ЦК на БКП решава да осъвремени песента “Мила Родино” и тя пак да стане национален химн на България.

През 1964 г. е свикана специална комисия, която трябва да утвърди новия стар химн. Против е композиторът Петко Стайнов, според когото мелодията е еврейска и не може да се пее като химн на българите.

Стайнов е

освободен

от комисията

и песента е утвърдена за химн.

Акад. Добри Христов също казва, че мелодията е заимствана от еврейската музика. С уточнението, че в българската песенна памет има стотици мелодии, които са взети от други народи, но са станали неразделна част от българското музикално наследство. Още през 1905 г. “Мила Родино” е обработена от Добри Христов, той прави аранжимент на песента за еднороден хор.

Направена е и допълнителна хармонизация на песента от Филип Кутев и Александър Райчев.

На поетите Георги Джагаров и Димитър Методиев е поръчано да включат в текста и куплети за комунистическата партия и “братската дружба с великия Съветски съюз”. И те добавят:

Паднаха борци безчет

за народа наш любим,

Майко, дай ни

мъжка сила

пътя им

да продължим.

Дружно братя

българи,

с нас Москва е

в мир и бой,

партия велика води,

нашия победен строй.

Като махнем “кръпката” на Джагаров и Методиев, България прави заслужен поклон към Цветан Радославов - първооснователя на химна, роден от самото сърце на автора в една много напрегната обстановка.

В Седмото ВНС през 1990 г. ъщо има дебати за химна на България. Някои депутати искаха да се върне “Шуми Марица”. След горещи спорове обаче се наложи “Мила Родино”, но без куплетите на Джагаров и Методиев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

До 1,5 млн. лева депутатски заплати щяха да помогнат в 28 областни болници

До 1,5 млн. лева депутатски заплати щяха да помогнат в 28 областни болници

Сумата сега ще влезе в здравното министерство за битката срещу коронавируса. А по-честно беше да са за медици и техника на първата линия във всеки избирателен район, пратил партийци в парламента - да получи част от техните възнаграждения Да вземат заплати и да даряват от тях, или парите да отидат направо за борба срещу заразата

Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова КАДЪР: БНТ

Проф. Стоименова: Небходими са аргументи в дебата за генеричната замяна

Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова заяви, че е необходимо приемането на генеричната замяна като възможност за недопускане на дефицит на лекарствени средства в условията на извънредно положение, предаде БНТ. С това тя изрази позицията на колегите си фармацевти във връзка с отхвърленото от депутатите тяхно

ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА

Десислава Атанасова към Румен Радев: Можеш да нареждаш само на "Любов-60"

Президентът сбъркал цитата от Гьоте Депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова много се разгневи на президента Радев след днешните му словоизлияния пред "Пирогов". ВирОсолог, "бегом, кръгом и ходом марш", можеш да нареждаш единствено на "Любов - 60", написа тя във фейсбук профила си. "Любов-60" е името на фирмата на президентската съпруга Десислава

Проф. Николай Овчаров Снимка: Архив

Проф. Овчаров: Китайска епидемия от 14 в. е сред причините за падането ни под османско иго

Китайска пандемия загробва България през втората половина на 14-и век. Мнението е на археолога проф. Николай Овчаров. Той цитира Улиям МакНийл, историк от университета в Чикаго, според когото източник на причинители на този мор била провинция Йънан в Китай, предаде БТА. По "пътя на коприната" епидемията достига Кафа - голяма крепост в Крим

Екатерина Захариева.

Захариева благодари на японския си колега за безвъзмездно дадения авиган

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева благодари в профила си във фейсбук на японския си колега Тошимицу Мотеги и на японското правителство за решението да се предостави безвъзмездно на България противогрипното лекарство авиган, известно още като фавипиравир. То ще бъде използвано за лечението на заболелите от коронавирус

Болницата в Силистра благодари за дарен апарат за изкуствено дишане Bellavista 1000

Болницата в Силистра благодари за дарен апарат за изкуствено дишане Bellavista 1000

Болницата в Силистра благодари за дарен апарат за изкуствено дишане. В позиция на д-р Даниела Костадинова, директор на МБАЛ Силистра се казва следното: "В Световния ден на здравето - 7 април и наш професионален празник, изказвам благодарност към нашия съгражданин г- н Явор Георгиев – син на нашия многоуважаван колега Д-р Стоян Петров Георгиев

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Снимка: ВМА

577 са случаите на COVID-19 у нас, 36-годишен мъж е починал в "Света Анна"

577 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 12 нови случая, като 7 са в София, 3 в Стара Загора, 1 в Пловдив и 1 в Кърджали. Лабораториите продължават да работят. 213 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия

Лекарите били от най-скъпо платените още в Древния Рим, поставяли хора в изолация

Лекарите били от най-скъпо платените още в Древния Рим, поставяли хора в изолация

Лекарите в Античността били едни от най-скъпо платените специалисти, а изолацията е била първата предприемана мярка при епидемии още от четвъртото столетие преди Христа, разказа за БТА археологът Калин Чакъров от Регионалния исторически музей във Велико Търново. Той припомни, че терминът "пандемия" произлиза от гръцките думи "пан" /цял/ и "демос"

Снимки: Велислав Николов

През обектива на "24 часа" в София: Слънчево по време на изолация (Галерия)

У нас няма пълна забрана за излизане от домовете като мярка срещу разпространението на коронавируса. Призивът е "стойте си у дома" и от обявяването на извънредното положение българинът дисциплинирано показа как може да се вслушва. Слънчевото време през последните дни примамва хората навън - разходките обаче остават поединично, с кучето

БАБХ ще проверява агнешкото и яйцата СНИМКА: Pixabay

Прокуратурата разпореди на БАБХ да проверява агнешкото и яйцата

Софийската градска прокуратура е разпоредила на БАБХ да извърши проверка на предлагани в търговската мрежа хранителни продукти, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Целта е "генерална превенция спрямо некоректни практики от страна на търговци, производители и други лица по веригата на снабдяване в търговската мрежа"

Снимка: Архив

Първото класиране за прием в детските градини ще е на 15 май

Първото класиране за прием на деца в общинските детски градини и в подготвителните групи към училищата ще се извърши на 15 май. Това съобщава на страницата си във фейсбук Дирекция "Образование" на Столичната община във връзка с разпространението на COVID 19 на територията на страната и обявеното извънредно положение

От тази тръба се изливат мръсни води в реката.

Мандрата в с. Маноле замърси река Черна, грози я до 10 000 лева глоба

Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив днес реагира незабавно и извърши проверка по сигнал от гражданин, че мандрата в с. Маноле, общ. Марица, зауства оцветени в бяло отпадъчни води в река Черна. Веднага беше сформиран екип от представители на инспекцията, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“  и Регионална лаборатория

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber