Мелодията на българския химн била повлияна от стара еврейска песен

https://www.24chasa.bg/novini/article/8215540 Мелодията на българския химн била повлияна от стара еврейска песен Мелодията на българския химн била повлияна от стара еврейска песен www.24chasa.bg
Цветан Радославов

Защо се вдигна врява, че шведски композитор краде музиката на “Мила Родино”

Нe  ни стигат вътрешните скандали, та един шведски композитор ни набърка и в международен. Или поне със скандинавско сияние.

Акад. Петко Стайнов казва, че мелодията е еврейска и не може да се пее като химн на българите.
Акад. Петко Стайнов казва, че мелодията е еврейска и не може да се пее като химн на българите.

На 9 февруари кандидатът за евродепутат от партия “Възраждане” Пламен Пасков удря камбаната, че “Мила Родино” била с присвоени авторски права от Томи Стиг Хансен. Тоест химнът бил монетизиран от шведа.

Според акад. Добри Христов в българската песенна памет има стотици мелодии, взети от други народи.
Според акад. Добри Христов в българската песенна памет има стотици мелодии, взети от други народи.

Пасков се опитал да качи в ютюб видео от протест на партия “Възраждане” в София, на който хората пеят химна на България. Алгоритъмът обаче “казал”, че с качването на видеото

“има опасност

да наруши

авторските права

на друг човек”. Така Пасков стига до името на композитора Томи Стиг Ларсон. Оказа се обаче, че фактите са други - през 2001 г. са изтекли авторските права върху “Мила Родино” и оттогава химнът е обществено достояние, а шведът може да претендира само за своя аранжимент, не за оригиналния химн.

Нека погледнем на казуса от историческа гледна точка.

Авторът на текста на “Мила Родино” е Цветан Радославов. Той е роден на 19 април 1863 г. в Свищов. Майка му е дъщеря на възрожденския книгоиздател и просветител Христаки Павлович и сестра на художника Николай Павлович.

Младежът учи при Емануил Васкидович и има приятели видни свищовлии като Иван Шишманов и Алеко Константинов. След завършване на Априловската гимназия в Габрово Радославов е няколко години студент по история и славистика във Виена. През 1897 г. защитава докторска степен по философия в Лайпциг.

През 1885 г. избухва Сръбско-българската война и студентите в чужбина се завръщат в родината. С няколко свои другари Цветан Радославов потегля с кораб по Дунав към България. В същия кораб пътуват и много сърби. Не след дълго те ще облекат военната униформа и ще влязат в окопите от другата страна на фронта. В един момент сърбите запяват своя патриотична песен. Българските младежи няма с какво да им отговорят. Не иде да запеят “Шуми Марица”, защото с нея наши доброволци се бият в Сръбско-турската война през 1876 г.

Цветан Радославов взема цигулката си и обладан от вътрешен патриотичен плам, започва да свири и да пее по собствени стихове:

Горда Стара планина,

до ней север се синей.

Слънце Витош

позлатява,

към Цариград се белей.

Другите българи на кораба се присъединяват към Радославов:

Мила Родино,

ти си земен рай,

твойта хубост,

твойта прелест,

ах, те нямат край.

Хайде братя българи,

към Балкана

да вървим.

Там се готви

бой юнашки,

за свобода, правдини.

Освен създател на българския химн Цветан Радославов е и блестящ учен. Той е един от тримата българи (заедно с д-р Кръстьо Кръстев и Никола Алексиев), които са защитили доктората си при бащата на съвременната научна психология Вилхелм Вунт.

Цветан Радославов е канен за преподавател в университетите в Лайпциг, Виена и Прага, но отказва на всичките. Връща се в България, където обучава студентите по психология, етика, логика, както и на западни и древни езици.

Радославов умира през 1931 г. в София. През 2001 г. изтича 70-годишният срок за авторските права върху “Мила Родино” и химнът става обществено достояние. “Което означава, че той няма авторскоправна защита и може съвсем свободно да бъде бъде ползван от всеки”, коментира юристът Георги Григоров.

Първият

официален химн

на България

е “Шуми Марица” - от 1879. Текстът е написан от Никола Живков, главен учител във Велес, Тулча, Свищов и др. градове по време на Възраждането. След много варианти върху този текст остава редакцията на Иван Вазов от 1912 г.

Ето неговия вариант:

Шуми Марица

окървавена,

плаче вдовица

люто ранена.

Припев:

Марш, марш,

с генерала наш

в бой да летим

и враг да победим!

Български чеда,

цял свят ни гледа.

Хай, към победа

славна да вървим!

Левът Балкански

в бой великански

с орди душмански

води ни крилат.

Млади и знойни

във вихрите бойни

ний сме достойни

лаври да берем.

Ний сме народа

за чест, за свобода,

за мила родина

който знай да мре.

След като завзема властта през 1944 г., комунистическата власт променя дори това, което не се променя. Химнът “Шуми Марица” издържа до 1950 г., когато е сменен от “Българийо мила”. Текстът е написан от Елисавета Багряна, Никола Фурнаджиев и Младен Исаев. Музиката е на композиторите Георги Димитров, Георги Златев-Черкин и Светослав Обретенов.

Българийо мила,

земя на герои,

безспирен и мощен

е твоят възход!

Да крепне навеки

съюзът ни боен

с могъщия братски

съветски народ!

Припев:

Слава републико

наша свободна!

Страж на мира

непреклонно бъди!

Враг ли нападне

земята ни родна,

в бой до победа

ни смело води!

Великото слънце

на Ленин и Сталин

с лъчите си нашия

път освети.

Димитров за подвиг

сърцата запали,

в борбата и в мирния

труд ни сплоти.

Припев:

Строим ний заводи,

разкриваме мини,

нивята широки

задружно орем.

За нашата скъпа,

прекрасна родина

готови сме труд

и живот да дадем!

През 1963 г. Тодор Живков става едноличен властник и решава да смени и химна на Червенковото време.

Същата година е обявен конкурс за написване на нов национален химн на НРБ. Поети лъскат перата, композитори кършат пръсти над пианото, но властта не харесва нищо. В крайна сметка Политбюро на ЦК на БКП решава да осъвремени песента “Мила Родино” и тя пак да стане национален химн на България.

През 1964 г. е свикана специална комисия, която трябва да утвърди новия стар химн. Против е композиторът Петко Стайнов, според когото мелодията е еврейска и не може да се пее като химн на българите.

Стайнов е

освободен

от комисията

и песента е утвърдена за химн.

Акад. Добри Христов също казва, че мелодията е заимствана от еврейската музика. С уточнението, че в българската песенна памет има стотици мелодии, които са взети от други народи, но са станали неразделна част от българското музикално наследство. Още през 1905 г. “Мила Родино” е обработена от Добри Христов, той прави аранжимент на песента за еднороден хор.

Направена е и допълнителна хармонизация на песента от Филип Кутев и Александър Райчев.

На поетите Георги Джагаров и Димитър Методиев е поръчано да включат в текста и куплети за комунистическата партия и “братската дружба с великия Съветски съюз”. И те добавят:

Паднаха борци безчет

за народа наш любим,

Майко, дай ни

мъжка сила

пътя им

да продължим.

Дружно братя

българи,

с нас Москва е

в мир и бой,

партия велика води,

нашия победен строй.

Като махнем “кръпката” на Джагаров и Методиев, България прави заслужен поклон към Цветан Радославов - първооснователя на химна, роден от самото сърце на автора в една много напрегната обстановка.

В Седмото ВНС през 1990 г. ъщо има дебати за химна на България. Някои депутати искаха да се върне “Шуми Марица”. След горещи спорове обаче се наложи “Мила Родино”, но без куплетите на Джагаров и Методиев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

От 1 ноември всички заведения в София ще са с намалено работно време.

Вечерен час - 23,30 ч, за заведения в София (Обзор)

Браншът сам поискал ограничения Някои барове и дискотеки отворили предната нощ въпреки забраната ГЕРБ спешно намалява на 9% ДДС и за доставката на храна по домовете Ресторантите и питейните заведения в София ще работят до 23,30 ч. съгласно заповедта на министъра на здравеопазването до 12 ноември. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова във

2891 заразени с COVID-19, 22.8% от тестваните, 29 са починали за 24 часа

2891 заразени с COVID-19, 22.8% от тестваните, 29 са починали за 24 часа

2891, с 202 случая повече от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица при направени общо 12 634 PCR теста през изминалите 24 часа. Тоест положителни са 22.8% от тестваните. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 51 041, от които активни 29 910

Бившият евродепутат Николай Бареков.

Бареков за Нинова: Да не взема леглото на наистина нуждаещ се

"Корни Нинова днес обясни в Парламента с много слюнки и викове, че няма страшно от самия вирус. Вече е във ВМА. Бързо атакува понякога короната", това написа журналистът и евродепутат Николай Бареков във Фейсбук по повод положителната проба на лидера на БСП Корнелия Нинова, която бе приета на лечение във ВМА

Министър-председателят Бойко Борисов СНИМКА: Архив

Премиерът Борисов поднесе съболезнования по повод труса в Егейско море

Министър-председателят Бойко Борисов изразява своите дълбоки съболезнования във връзка с разрушителното земетресение, което предизвика жертви и щети в Гърция и Турция, съобщиха от правителствената пресслужба. По този повод премиерът Борисов проведе телефонен разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган

Министърът на образованието Красимир Вълчев и заместничката му Таня Михайлова връчиха наградите на "Отличниците на България".

“Отличниците на България” поискаха: С маски в час (Видео, обзор)

Деца с кауза да помагат и ученици с вече работещи бизнес проекти отличават четвъртия випуск на инициативата на “24 часа” Учениците в гимназиалните класове да носят предпазни маски и в час, а освен дискотеките да бъдат затворени и ресторантите. Това предложи при връчването на наградите на четвъртия випуск “Отличниците на България” ученикът от СМГ

ДЕНИЦА САЧЕВА

1,1 млн. души остават без увеличение на пенсиите, ако бъдат преизчислени (Обзор)

Правилата за изплащане на втория стълб трябва да са готови през ноември Преизчислението на пенсиите с актуален доход от 2015 г. ще струва над един милиард лева, но ще остави без увеличение 1,1 млн. души. Това каза социалната министърка Деница Сачева на разискванията по темата в парламента. 2,7 млрд. лв

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Цвета Караянчева СНИМКА: Архив

Караянчева изпрати съболезнования на гръцкия и турския си колега

Председателят на парламента Цвета Караянчева изпрати съболезнователни адреси до председателите на парламентите на Гърция и Турция по повод опустошителните земетресения по рано през деня. "С дълбока загриженост научих новината за жертвите, пострадалите граждани на Гърция и разрушенията, причинени от земетресението, засегнало остров Самос"

АСЕНКА ХРИСТОВА

88% от учениците влизали редовно в онлайн часовете (Графики)

Децата са отделяли повече време за учене, смятат половината родители Около 88% от учениците са участвали сравнително редовно в учебните занятия - всеки ден или през повечето дни, докато те се провеждаха онлайн през пролетта заради пандемията от COVID-19. Най-редовни са били учениците от V до VIII клас

Светослав Иванов

И Светослав Иванов с COVID. Журналистът: Силно вярвам, че всичко ще е наред

"След леко неразположение вчера, днес официално се присъединявам към отбора на борещите се с Ковид-19. Влизам в тази среща с лека отпадналост, но силна вяра, че всичко ще бъде наред. Пожелавам го на всички, които в момента се лекуват". Това съобщи в профила си във Фейсбук тв журналистът Светослав Иванов

Театрални работници протестират пред офиса на италианския премиер срещу ограниченията за борба с коронавируса в Рим.

Борисов праща Мутафчийски в Брюксел. Ваксините за всички идват едновременно (Обзор)

ЕС ще финансира трансфера на пациенти с коронавирус за лечение от една държава в друга Бойко Борисов ще предложи проф. Венцислав Мутафчийски да представлява България в ЕС по въпросите с коронавируса. “Доволен съм, че колегите се съгласиха да изпратим представител и всяка държава да има по един практик

Корнелия Нинова СНИМКА: БСП

Нинова от болницата: Добре съм, пазете се и бъдете здрави

"Здравейте! Имам положителен тест за COVID - 19. Днес ме приеха за лечение във ВМА. Добре съм. Благодаря за загрижеността на всички, които ми звъните и пишете. Извинете ме, че в момента не мога да ви отговоря. Това написа във Фейсбук Корнелия Нинова. Ето какво послание отправи още тя: Пожелавам на всички българи здраве и кураж

Снимка Архив

Заведенията в София с най-късен вечерен час (Обзор)

Заведенията в София се оказаха с най-късен вечерен час. Ресторанти и барове ще работят до 23,30 часа съгласно заповедта на министъра на здравеопазването до 12 ноември. “Предложението за ограничаване на работното време на всички заведения идва от браншовите организации. Проверките на полицията и столичната РЗИ миналата нощ установиха работещи нощни

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber