От петък талоните за лотария само в тотото

https://www.24chasa.bg/novini/article/8197245 От петък талоните за лотария само в тотото От петък талоните за лотария само в тотото www.24chasa.bg
Допреди дни билетите на частните лотарии се продаваха свободно, въпреки че организаторите им престанаха да изплащат печалби.
Допреди дни билетите на частните лотарии се продаваха свободно, въпреки че организаторите им престанаха да изплащат печалби. СНИМКА: Велислав Николов

Два са сценариите за неизплатените печалби - изплащане на всички или обявяване в несъстоятелност

От 21 февруари талоните на Националната лотария трябва да изчезнат от всички места, на които сега може да се купят. Лотарийни билети вече ще се продават само от държавното тото. В петък изтича 3-дневният срок след обнародването във вторник в “Държавен вестник” на промените в Закона за хазарта.

Приетите на извънредно заседание на парламента текстове предвиждат лотарийни игри да не бъдат организирани от частни хазартни оператори. Българският спортен тотализатор ще бъде единственият организатор на такива игри. Забранява се и продажбата на талоните на места извън тотопунктовете, както и на други места, като например големи търговски вериги или павилиони.

Продавачите

задължително

трябва да имат

договор с

тотализатора

за това, а предлагането им трябва да става на специални места, на които има голям надпис “Лотария”. Още преди да се появят промените в закона, тотото започна да предлага лотарийни билети в пунктовете си.

Два са основните нерешени проблема, след като депутатите решиха държавата да получи монопол над тези игри, но се отказаха от текст на вносителя Валери Симеонов, според който частните оператори, чиято дейност се прекратява, трябваше да учредят банкови гаранции в полза на държавата. Чрез тях трябваше да се осигурят неизплатените печалби на лотарията, както и да бъдат възмездени търговци, купили талони, които ще останат непродадени. Предложението фиксираше и краен срок за погасяване на задълженията по неизплатени суми.

Това предизвика в края на миналата седмица

призив на

търговци

държавата да

реши въпроса с

непродадените

лотарийни билети

на частни фирми, които трябва да бъдат иззети и унищожени след влизането в сила на Закона за хазарта. Ако искането им не бъде изпълнено, те обявиха готовност за протести, както и за завеждане на колективен иск срещу държавата.

Реално промените в закона засягат малките търговци, купили талони, които няма да могат да продадат до влизането на закона в сила, като през същото време продажбите са паднали и няма как да бъдат покрити разходите им.

Още при приемането на поправките и финансовият министър Владислав Горанов, и шефката на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова заявиха, че проблемът с неизплатените печалби е частен търговски спор и държавата няма намерение да се намесва в разрешаването му. Дистрибуторите на билети категорично отказаха да приемат такова обяснение, защото са платили талончетата и всички данъци. Според техните сметки

непродадените

билети са на

стойност между

27 и 35 млн. лв., които се намират в хиляди търговски обекти в цялата страна. Търговци и дистрибутори обявиха, че настояват представител на държавата да опише талоните, те да бъдат предадени за унищожение, а сметките на организаторите на Националната лотария да бъдат отблокирани, за да им бъдат изплатени дължимите суми.

Другият “горещ картоф”, чието разрешаване предстои, е този с неизплатените печалби. В края на миналата седмица Комисията по хазарта обяви на сайта си обяснения за предстоящите промени. От институцията подчертаха, че с обнародването на промените лотарийните игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, ако са организирани от друг оператор извън

държавното тото,

са нелегитимни,

защото

лицензите им

се прекратяват

Печалбите от игрите, които не са изплатени до влизането в сила на закона, се изплащат според съответните условия и правила.

“Добър съвет към българските граждани е да спрат да купуват талони. Защото спирането на действието на частните лотарии ще се извърши в момента, в който се публикува законът в Държавен вестник”, посъветва хората и вносителят на поправките Валери Симеонов.

Юристи обаче са категорични, че отнемането на лицензите не отменя задължението им да изплащат вече предявени печалби. Става дума за големи печалби, които се изплащат по схема за години напред. Деликатността на ситуацията се състои в това, че

може да засегне

не само

лoтoмилиoнeри,

a и хoрa c

пo-мaлки

пeчaлби,

кoитo не са им изплатени към датата на отнемане на лиценза.

Според експерти, след като правото да се организират лотарийни игри бъде отнето, то към всеки казус с дължими суми трябва да се прилагат oбщитe уcлoвия нa игритe и oбщoтo грaждaнcкo зaкoнoдaтeлcтвo, което означава, че може да се наложи всеки, който има претенции към организаторите, да води дело, за да си получи парите.

Все повече експерти смятат, че ако бъдат заведени множество единични или няколко колективни иска, то фирмите, които остават без лиценз и с дължими печалби, предявени преди датата на отнемането му, ще посочат като причина за неизплащането обективни обстоятелства, независещи от тях. Впрочем това е записано и в повечето общи условия на някои от лотарийните игри,обявени на сайтовете на организаторите, установи проверка на “24 часа”. Текстовете са почти идентични и определят като форсмажорни обстоятелства всички, които не зависят от компанията организатор и са обективно непредвидими и невъзможни за предотвратяване от нея. Ако съдиите приемат за основателно такова тълкуване, то на практика задълженията ще бъдат oпрocтeни чрез съдебни решения. Единствените суми, които ще останат като дължими, е връщането на цената на талона.

Запознати с плановете на засегнатите от закона компании смятат, че е напълно възможно лoтaриятa дa бъдe ocъдeнa, чe дължи съответните суми, нo да изпадне в неплатежоспособност и да обяви фалит. Същият сценарий може да се случи и по искане на един или няколко по-големи кредитора на затворените компании, включително и на държавата. В подкрепа на това опасение е и фактът, че компаниите, които ще бъдат затворени, нямат друга дейност или активи, които да обезпечат задълженията им. Ако се развие този вариант, тогава всеки, който е минал през съд и е доказал, че лотарията му дължи пари, ще бъде признат за неин крeдитoр в бъдещо прoизвoдcтвo пo нecъcтoятeлнocт. Вероятно ще се наложи и вещи лица да определят кoй кoлкo щe пoлучи, но най-големият въпрос при такъв вариант е дали изобщо щe имa имущecтвo, кoeтo дa бъдe ocрeбрeнo зa изплaщaнe нa пeчaлби. Още повече че, както се твърди, и запорираните от НАП сметки на компании, свързани с бизнесмена Васил Божков, не показват големи наличности.

Затова и все по-малко експерти допускат благоприятния сценарий – затворените частни оператори да изплатят коректно печалбите на играчите и дължимите суми на дистрибутори и търговци за продажбата на талоните.

И личните сметки на мениджъри в лотарийните фирми - под запор

Националната агенция за приходите е запорирала и личните сметки на висши мениджъри в лотарийните фирми, които остават без лиценз, научи “24 часа”.

Компанията, която стопанисва самолета на Васил Божков - “Вабо 2017”, също е с отнет лиценз за летене, твърдят запознати с действията на държавата.

Мярката по запорите е записана в Данъчно-осигурителния и процесуален кодекс и предвижда собственици, членове на управителни, надзорни и контролни съвети, прокуристи и висши мениджъри да отговарят с личното си имущество за задължения към хазната. Запорът на данъчните над сметките пък е предварителен, тъй като ревизиите в тях едва сега започват. Предварителното запориране се налага, когато има основателни съмнения, че при ревизията ще бъдат открити неизчистени задължения към бюджета.

Както стана ясно миналата седмица, данъчните са сложили запор над мажоритарните пакети в “Ню геймс” и “Евробет”, собственост на Васил Божков, както и едноличните му “Вабо 2012” и “Вабо 2017”. Докато траят запорите, никой няма право да се разпорежда с фирмите или дяловете в тях, а евентуални сделки може да бъдат обявени за недействителни.

Днес се очаква Комисията по хазарта да обяви отнемането на лицензите. Както и да съобщи какви актове са наложени на частните оператори, организирали лотарийните игри. Първоначалното съобщение от държавната финансова инспекция бе за дължими 210 млн. лв. Шефът на агенцията Георги Начев обаче загатна, че сумата се очаква да набъбне. Впоследствие самият той съобщи за 510 млн. лв. От петък миналата седмица в социалните мрежи се тиражира информация, според която неплатените към хазната суми възлизат на над 700 млн. лв. Предизвикателството пред държавата, независимо от размера на дължимите суми, ще е как да ги събере със задна дата. Проблемът е, че данъчният кодекс е разписал правила и процедури за събиране на данъци и осигуровки със задна дата. Никъде обаче няма специален ред за дължими такси. Според общите разпоредби те може да бъдат събрани за 3 месеца назад, но не и за години, каквито са претенциите на държавата в случая с лотарията.

Божков в ареста или на свобода? Конфуз в държавата

В ареста ли е бизнесменът Васил Божков, или е пуснат по негова молба от центъра за задържане в Абу Даби? В неделя този въпрос не намери категоричен отговор. Оказа се, че дори прокуратурата е изненадана, защото досега нямало официално потвърждение, че Божков е престоял в ареста повече от две седмици.

Новината, че обявеният за издирване бизнесмен е арестуван в Обединените арабски емирства, съобщи първо главният прокурор Иван Гешев на 31 януари. С уточнението, че все още от ОАЕ няма официално потвърждение. Два дни по-късно - на 2 февруари, Гешев обяви, че вече има официално потвърждение от емирствата: “Изготвят се необходимите документи за екстрадицията му”. Очакваше се документите от около 120 страници да бъдат преведени миналата седмица.

В четвърътък обаче стана ясно, че обвиненията срещу най-богатия българин са нараснали от 7 на 11, в резултат на което документите са вече 200 страници.

В неделя по обед сайтът “Банкеръ” съобщи, че Божков е бил освободен от Центъра за задържане в Абу Даби и вече е в Дубай. Бил на свобода по негова молба, докато тече процедурата по екстрадицията.

Последва съобщение от външното ни министерство: “България не е уведомявана официално от ОАЕ г-н Васил Божков да е освободен от ареста. Посланик Богдан Коларов е отправил спешно запитване дали изнесената информация е вярна”.

Малко по-късно и БНТ съобщи, че собственикът на “Нове холдинг” е пуснат от ареста в Абу Даби, но му е отнет задграничният паспорт.

В изясняването на загадъчния казус се включи и говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Пред Би Ти Ви тя обясни, че “българската прокуратура не е уведомявана официално дали обвиняемият Васил Божков е бил в арест”.

“Дори за прокуратурата е изненада, че той е бил в арестно помещение повече от 2 седмици. Практиката в такива държави е да се отнема само паспортът”, уточни Милева. И припомни, че дали Божков е освободен, няма нищо общо с искането за екстрадиция.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Куриерските фирми са едни от малкото, които печелят от пандемията, показват данните за оборотите им.

Телекоми, куриери и IT излязоха от кризата

Оборотите в тези сектори надминават миналогодишните Далекосъобщенията, куриерските фирми, IT секторът, радио- и телевизионната дейност, юридическите и счетоводните услуги и донякъде издателската дейност през третото тримесечие на 2020 г. имат по-големи обороти, отколкото миналата година по същото време и на практика са преодолели кризата

Пуснаха тока на Бистрица по алтернативни  далекопроводи

Пуснаха тока на Бистрица по алтернативни далекопроводи

Бистрица е без ток, сигнализира в редакцията на "24 часа" жител селото. Попитахме ЧЕЗ каква е аварията и кога хората ще имат електричество. От компанията ни отговориха в 19,40 ч, че всички клиенти са с възстановено електрозахранване по алтернативни пътища. Екипите продължават да правят обходи, за да открият причината за прекъсването на

Износът на ток спадна с 40%.

40% спад в износа на ток

40,28% е спадът на износа на ток от 1 до 22 ноември в сравнение със същия период на миналата година. Това показва справка на Електроенергийния системен оператор. Производството е намаляло с над 8 на сто, а потреблението - с 3%. Спадът при базовите централи - АЕЦ и ТЕЦ, е 10,4 на сто. Ръст има при веитата

Максим Бехар

Прогнози 2021: До 5 години рекламата, пиарът и дигиталният бизнес ще се обединят

Кризисният пиар вече стана всекидневие, казва Максим Бехар, главен изпълнителен директор на PR компанията М3 communications Group. Inc. Световен тренд е с по-малко хора да постигаш повече при по-малко печалба - Г-н Бехар, само преди дни ви преизбраха за президент на Световния комуникационен форум в Давос. С какво се занимава той? - През 2009 г

„Практикер“ дари предпазни средства на Община Добрич

„Практикер“ дари предпазни средства на Община Добрич

Новооткритият хипермаркет в град Добрич предостави маски и шлемове в знак на благодарност и съпричастност към града На 23 ноември хипермаркет за дома и градината „Практикер“ дари на Община Добрич 10 000 маски за еднократна употреба и 100 предпазни шлема. По този начин веригата показа отговорност и изрази своята съпричастност към жителите на града

СНИМКА: Pixabay

Турция е посрещнала 11,2 млн. чужди туристи до октомври тази година

Общо 11,2 милиона чужди туристи са посетили Турция през първите десет месеца на тази година, съобщи Анадолската агенция, като се позовава на данни на турското министерство на културата и туризма. Заради карантинните мерки и ограниченията за пътувания по цял свят във връзка с коронавируса броят на чуждите туристи

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

В коронакризата клиентите се пренасочват от моловете към ритейл парковете заради по-добрата вентилация и възможност за проветряването им.

Моловете отмират в кризата, идват търговските паркове

В България вече има поне 15 такива работещи проекта и масово се изграждат нови Всеки знае какво става в моловете по време на предколедната треска за пазаруване. Тази година обаче по всяка вероятност в търговските центрове ще видим нещо, което досега не сме наблюдавали - минимум оживление и съвсем малко хора

СНИМКА: Радио Китай

МВФ: Китай е единствената икономика с положителен растеж за тази година

Неотдавна Хелге Бергер, ръководителят на мисията на Международния валутен фонд (МВФ) в Китай, в интервю за агенция Синхуа посочи, че китайската икономика се възстановява бързо от отрицателното влияние на епидемията и предприетите от китайските власти редица мерки за задълбочаване на реформите са помогнали за вътрешното икономическо развитие и

До 15.12. фирмите плащат авансовия корпоративен данък за 2020 година СНИМКА: Архив

До 15.12. фирмите плащат авансовия корпоративен данък за 2020 година

На 15 декември изтича срокът за внасяне на последната месечна или тримесечна авансова вноска за корпоративен данък за 2020 година. Това е и последният срок, в който фирмите имат възможност да направят корекция на декларираните от тях авансови вноски за тази година, обясниха от НАП. Фирмите, чийто приходи от продажби за предходната година

Автобуси и таксита спират да возят на 25-и, протестират срещу ветото на президента

Автобуси и таксита спират да возят на 25-и, протестират срещу ветото на президента

Заплашват да спрат автобуси и таксита за дълго време В сряда, 25 ноември, автобусни и таксиметрови превозвачи излизат на протест срещу ветото на президента Румен Радев за криминализирането на нереграментираните превози и приемането му от парламента. Промяната в Наказателния кодекс, която се прави през Кодекса за търговско корабоплаване предвижда

СНИМКА: Pixabay

С над 75% по-ниски обороти във въздушния транспорт

През третото тримесечие на 2020 г. общият индекс на календарните данни на оборота в сектор "Транспорт, складиране и пощи" е с 13.9 на сто под равнището на същото тримесечие на 2019 година, показват предварителни данни на Националния статистически институт . Най-голям спад е регистриран при "Въздушен транспорт" - със 75

Ричард Алибегов КАДЪР: БНТ

Ричард Алибегов: Всички къщи за гости и вили са наети за 8 декември

Всички къщи за гости и вили са наети за 8 декември, даже се чува, че са наети диджеи, хората ще празнуват. Това каза пред БНТ председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. "Както ние предположихме още преди месец, особен здравен ефект от затварянето на заведенията няма. Хората

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber