От петък талоните за лотария само в тотото

https://www.24chasa.bg/novini/article/8197245 От петък талоните за лотария само в тотото От петък талоните за лотария само в тотото www.24chasa.bg
Допреди дни билетите на частните лотарии се продаваха свободно, въпреки че организаторите им престанаха да изплащат печалби.
Допреди дни билетите на частните лотарии се продаваха свободно, въпреки че организаторите им престанаха да изплащат печалби. СНИМКА: Велислав Николов

Два са сценариите за неизплатените печалби - изплащане на всички или обявяване в несъстоятелност

От 21 февруари талоните на Националната лотария трябва да изчезнат от всички места, на които сега може да се купят. Лотарийни билети вече ще се продават само от държавното тото. В петък изтича 3-дневният срок след обнародването във вторник в “Държавен вестник” на промените в Закона за хазарта.

Приетите на извънредно заседание на парламента текстове предвиждат лотарийни игри да не бъдат организирани от частни хазартни оператори. Българският спортен тотализатор ще бъде единственият организатор на такива игри. Забранява се и продажбата на талоните на места извън тотопунктовете, както и на други места, като например големи търговски вериги или павилиони.

Продавачите

задължително

трябва да имат

договор с

тотализатора

за това, а предлагането им трябва да става на специални места, на които има голям надпис “Лотария”. Още преди да се появят промените в закона, тотото започна да предлага лотарийни билети в пунктовете си.

Два са основните нерешени проблема, след като депутатите решиха държавата да получи монопол над тези игри, но се отказаха от текст на вносителя Валери Симеонов, според който частните оператори, чиято дейност се прекратява, трябваше да учредят банкови гаранции в полза на държавата. Чрез тях трябваше да се осигурят неизплатените печалби на лотарията, както и да бъдат възмездени търговци, купили талони, които ще останат непродадени. Предложението фиксираше и краен срок за погасяване на задълженията по неизплатени суми.

Това предизвика в края на миналата седмица

призив на

търговци

държавата да

реши въпроса с

непродадените

лотарийни билети

на частни фирми, които трябва да бъдат иззети и унищожени след влизането в сила на Закона за хазарта. Ако искането им не бъде изпълнено, те обявиха готовност за протести, както и за завеждане на колективен иск срещу държавата.

Реално промените в закона засягат малките търговци, купили талони, които няма да могат да продадат до влизането на закона в сила, като през същото време продажбите са паднали и няма как да бъдат покрити разходите им.

Още при приемането на поправките и финансовият министър Владислав Горанов, и шефката на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова заявиха, че проблемът с неизплатените печалби е частен търговски спор и държавата няма намерение да се намесва в разрешаването му. Дистрибуторите на билети категорично отказаха да приемат такова обяснение, защото са платили талончетата и всички данъци. Според техните сметки

непродадените

билети са на

стойност между

27 и 35 млн. лв., които се намират в хиляди търговски обекти в цялата страна. Търговци и дистрибутори обявиха, че настояват представител на държавата да опише талоните, те да бъдат предадени за унищожение, а сметките на организаторите на Националната лотария да бъдат отблокирани, за да им бъдат изплатени дължимите суми.

Другият “горещ картоф”, чието разрешаване предстои, е този с неизплатените печалби. В края на миналата седмица Комисията по хазарта обяви на сайта си обяснения за предстоящите промени. От институцията подчертаха, че с обнародването на промените лотарийните игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, ако са организирани от друг оператор извън

държавното тото,

са нелегитимни,

защото

лицензите им

се прекратяват

Печалбите от игрите, които не са изплатени до влизането в сила на закона, се изплащат според съответните условия и правила.

“Добър съвет към българските граждани е да спрат да купуват талони. Защото спирането на действието на частните лотарии ще се извърши в момента, в който се публикува законът в Държавен вестник”, посъветва хората и вносителят на поправките Валери Симеонов.

Юристи обаче са категорични, че отнемането на лицензите не отменя задължението им да изплащат вече предявени печалби. Става дума за големи печалби, които се изплащат по схема за години напред. Деликатността на ситуацията се състои в това, че

може да засегне

не само

лoтoмилиoнeри,

a и хoрa c

пo-мaлки

пeчaлби,

кoитo не са им изплатени към датата на отнемане на лиценза.

Според експерти, след като правото да се организират лотарийни игри бъде отнето, то към всеки казус с дължими суми трябва да се прилагат oбщитe уcлoвия нa игритe и oбщoтo грaждaнcкo зaкoнoдaтeлcтвo, което означава, че може да се наложи всеки, който има претенции към организаторите, да води дело, за да си получи парите.

Все повече експерти смятат, че ако бъдат заведени множество единични или няколко колективни иска, то фирмите, които остават без лиценз и с дължими печалби, предявени преди датата на отнемането му, ще посочат като причина за неизплащането обективни обстоятелства, независещи от тях. Впрочем това е записано и в повечето общи условия на някои от лотарийните игри,обявени на сайтовете на организаторите, установи проверка на “24 часа”. Текстовете са почти идентични и определят като форсмажорни обстоятелства всички, които не зависят от компанията организатор и са обективно непредвидими и невъзможни за предотвратяване от нея. Ако съдиите приемат за основателно такова тълкуване, то на практика задълженията ще бъдат oпрocтeни чрез съдебни решения. Единствените суми, които ще останат като дължими, е връщането на цената на талона.

Запознати с плановете на засегнатите от закона компании смятат, че е напълно възможно лoтaриятa дa бъдe ocъдeнa, чe дължи съответните суми, нo да изпадне в неплатежоспособност и да обяви фалит. Същият сценарий може да се случи и по искане на един или няколко по-големи кредитора на затворените компании, включително и на държавата. В подкрепа на това опасение е и фактът, че компаниите, които ще бъдат затворени, нямат друга дейност или активи, които да обезпечат задълженията им. Ако се развие този вариант, тогава всеки, който е минал през съд и е доказал, че лотарията му дължи пари, ще бъде признат за неин крeдитoр в бъдещо прoизвoдcтвo пo нecъcтoятeлнocт. Вероятно ще се наложи и вещи лица да определят кoй кoлкo щe пoлучи, но най-големият въпрос при такъв вариант е дали изобщо щe имa имущecтвo, кoeтo дa бъдe ocрeбрeнo зa изплaщaнe нa пeчaлби. Още повече че, както се твърди, и запорираните от НАП сметки на компании, свързани с бизнесмена Васил Божков, не показват големи наличности.

Затова и все по-малко експерти допускат благоприятния сценарий – затворените частни оператори да изплатят коректно печалбите на играчите и дължимите суми на дистрибутори и търговци за продажбата на талоните.

И личните сметки на мениджъри в лотарийните фирми - под запор

Националната агенция за приходите е запорирала и личните сметки на висши мениджъри в лотарийните фирми, които остават без лиценз, научи “24 часа”.

Компанията, която стопанисва самолета на Васил Божков - “Вабо 2017”, също е с отнет лиценз за летене, твърдят запознати с действията на държавата.

Мярката по запорите е записана в Данъчно-осигурителния и процесуален кодекс и предвижда собственици, членове на управителни, надзорни и контролни съвети, прокуристи и висши мениджъри да отговарят с личното си имущество за задължения към хазната. Запорът на данъчните над сметките пък е предварителен, тъй като ревизиите в тях едва сега започват. Предварителното запориране се налага, когато има основателни съмнения, че при ревизията ще бъдат открити неизчистени задължения към бюджета.

Както стана ясно миналата седмица, данъчните са сложили запор над мажоритарните пакети в “Ню геймс” и “Евробет”, собственост на Васил Божков, както и едноличните му “Вабо 2012” и “Вабо 2017”. Докато траят запорите, никой няма право да се разпорежда с фирмите или дяловете в тях, а евентуални сделки може да бъдат обявени за недействителни.

Днес се очаква Комисията по хазарта да обяви отнемането на лицензите. Както и да съобщи какви актове са наложени на частните оператори, организирали лотарийните игри. Първоначалното съобщение от държавната финансова инспекция бе за дължими 210 млн. лв. Шефът на агенцията Георги Начев обаче загатна, че сумата се очаква да набъбне. Впоследствие самият той съобщи за 510 млн. лв. От петък миналата седмица в социалните мрежи се тиражира информация, според която неплатените към хазната суми възлизат на над 700 млн. лв. Предизвикателството пред държавата, независимо от размера на дължимите суми, ще е как да ги събере със задна дата. Проблемът е, че данъчният кодекс е разписал правила и процедури за събиране на данъци и осигуровки със задна дата. Никъде обаче няма специален ред за дължими такси. Според общите разпоредби те може да бъдат събрани за 3 месеца назад, но не и за години, каквито са претенциите на държавата в случая с лотарията.

Божков в ареста или на свобода? Конфуз в държавата

В ареста ли е бизнесменът Васил Божков, или е пуснат по негова молба от центъра за задържане в Абу Даби? В неделя този въпрос не намери категоричен отговор. Оказа се, че дори прокуратурата е изненадана, защото досега нямало официално потвърждение, че Божков е престоял в ареста повече от две седмици.

Новината, че обявеният за издирване бизнесмен е арестуван в Обединените арабски емирства, съобщи първо главният прокурор Иван Гешев на 31 януари. С уточнението, че все още от ОАЕ няма официално потвърждение. Два дни по-късно - на 2 февруари, Гешев обяви, че вече има официално потвърждение от емирствата: “Изготвят се необходимите документи за екстрадицията му”. Очакваше се документите от около 120 страници да бъдат преведени миналата седмица.

В четвърътък обаче стана ясно, че обвиненията срещу най-богатия българин са нараснали от 7 на 11, в резултат на което документите са вече 200 страници.

В неделя по обед сайтът “Банкеръ” съобщи, че Божков е бил освободен от Центъра за задържане в Абу Даби и вече е в Дубай. Бил на свобода по негова молба, докато тече процедурата по екстрадицията.

Последва съобщение от външното ни министерство: “България не е уведомявана официално от ОАЕ г-н Васил Божков да е освободен от ареста. Посланик Богдан Коларов е отправил спешно запитване дали изнесената информация е вярна”.

Малко по-късно и БНТ съобщи, че собственикът на “Нове холдинг” е пуснат от ареста в Абу Даби, но му е отнет задграничният паспорт.

В изясняването на загадъчния казус се включи и говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Пред Би Ти Ви тя обясни, че “българската прокуратура не е уведомявана официално дали обвиняемият Васил Божков е бил в арест”.

“Дори за прокуратурата е изненада, че той е бил в арестно помещение повече от 2 седмици. Практиката в такива държави е да се отнема само паспортът”, уточни Милева. И припомни, че дали Божков е освободен, няма нищо общо с искането за екстрадиция.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Земеделският министър Десислава Танева (вляво) оповести помощ от 5 млн. лв. за български производители, които ще влязат в търговските вериги.

Отварят пазари на паркингите на веригите за български стоки

Да обособят фермерски пазари с български производители на паркингите си предлагат търговските вериги. Около тази идея са се обединили търговците, съобщиха от земеделското министерство, след като представители на веригите проведоха в сряда видеоконферентен разговор с министър Десислава Танева. Продукцията ще е на пазарите

Моловете затвориха врати още в началото на извънредното положение с изключение на достъпа до супермаркети, аптеки и банки.

Половината наематели в молове спряха да плащат

Почти всички преразглеждат договорите си 48%, или почти половината от собствениците на търговски обекти в моловете в България, са преустановили плащането на наемите и режийните си разходи. Това показва експресно проучване на консултантската компания Coliers, направено между 30 март и 1 април тази година

В сряда премиерът Бойко Борисов публично уволни целия ръковеден екип на ББР.

Борисов обезглави цяла банка, загубила обоняние с кредит за 75 млн. лв. в извънредно положение

6-има финансисти си отидоха след иначе перфектна сделка, с която са изкупени лоши заеми от 2 банки Иво Прокопиев, от чийто “Капитал” гръмна казусът, познава добре “С. Г. груп” - имал е общ бизнес с тази най-голяма колекторска фирма у нас Защо не ме питате за банката за развитие? Учуден, Бойко Борисов започна да задава въпроси на репортерите

ЕК одобрява схема за гаранция от 255 млн евро за малките и средните дружества в България

ЕК одобрява схема за гаранция от 255 млн евро за малките и средните дружества в България

Европейската комисия съобщи, че одобрява схема за гаранция от 255 милиона евро за подкрепа на малките и средните дружества в България заради епидемията от Ковид-19, предаде БТА.  Схемата е одобрена съгласно временните облекчени правила за държавната помощ. България е уведомила ЕК за схема за гаранции за 500 милиона лева за съществуващи или нови

Търговските вериги предлагат паркинги на родните фермери да продават продукцията си

Търговските вериги предлагат паркинги на родните фермери да продават продукцията си

Търговските вериги предлагат да обособят фермерски пазари с български производители на паркингите си. Около това предложение се обединиха Сдружението за модерна търговия и представителите на търговските вериги. Това стана по време на видеоконферентен разговор с министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева

Еър Канада" планира да наеме отново 16 500 служители, които бяха в техническа безработица заради кризата СНИМКА: Pixabay

"Еър Канада" може отново да наеме 16 500 служители, уволнени заради пандемията

"Еър Канада" (Air Canada) обяви днес, че планира да наеме отново 16 500 служители, които бяха в техническа безработица заради кризата, предизвикана от разпространението на новия коронавирус. Компанията ще се възползва от програма за субсидиране на заплати на канадското правителство, информира Франс прес

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

Хърватия има нужда от 10 милиарда долара, за да се справи с кризата от коронавируса СНИМКА: Pixabay

Хърватия има нужда от 10 млрд. долара за справяне с кризата от коронавируса

Хърватия ще има нужда от около 70 милиарда куни (10 милиарда долара) през следващите няколко месеца, за да финансира мерките за борба с кризата, причинена от пандемията от COVID-19, заяви днес финансовият министър Здравко Марич, цитиран от Ройтерс. Правителството вече предприе някои мерки в подкрепа на икономиката

Полша възнамерява да предостави до 100 млрд. злоти ликвидни средства за компаниите СНИМКА: Ройтерс

Полша отпуска 24 млрд. долара ликвидност за бизнеса

Полша възнамерява да предостави до 100 млрд. злоти (близо 24 млрд. долара) ликвидни средства за компаниите, за да им помогне да се справят с последиците от икономическите ограничения, наложени заради коронавируса. Това съобщи днес премиерът Матеуш Моравецки, цитиран от ДПА. Програмата ще позволи на Полша да спаси между 2 и 5 милиона работни места

Стоян Мавродиев КАДЪР: Би Ти Ви

Стоян Мавродиев: Премиерът е подведен от фалшивите новини на медии терористи

Опасявам се, че премиерът е бил сериозно подведен по въпроса с тази сделка, поради това, че материята е сложна, и не е имал време в тази тежка ситуация, за да стигне до детайлите. Не е извършено нищо нередно, и намирам за крайно несправедливо към целия екип, който работи честно, почтено и професионално

СНИМКА: Архив

Колекторите предлагат индивидуално решение към пострадалите от кризата

Във връзка с извънредната ситуация, в която всички сме поставени, ние, членовете на Асоциацията на колекторските агенции в България, заявяваме нашата обща съпричастност и готовността си да проявим максимална гъвкавост като предложим индивидуално решение за всеки един наш клиент, с което да облекчим бита му и същевременно да ограничим риска от

Световната търговия вероятно ще се свие с до 32 % заради пандемията от коронавируса, прогнозира Световната търговска организация СНИМКА: Pixabay

Световната търговия вероятно ще се свие с до 32% заради пандемията

Световната търговия вероятно ще се свие с до 32 на сто през 2020 година заради пандемията от новия коронавирус, прогнозира днес Световната търговска организация (СТО), цитирана от Франс прес и Ройтерс. СТО посочи широк диапазон за спада тази година - от 13 на сто до 32 на сто с аргумента, че продължава да има голяма въпросителна за отражението на

"Кауфланд" дарява 10 000 лв. на хранителната банка

"Кауфланд" дарява 10 000 лв. на хранителната банка

"Кауфланд България" дарява 10 000 лева на Българска хранителна банка (БХБ), съобщиха от търговската верига в сряда. Със средствата компанията ще подпомогне дейността на първата и единствена организация у нас, която в съответствие с всички стандарти за безопасност на храните събира и складира хранителни продукти с кратък срок на годност и ги

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber