20 мерки да не се мами с болничните – ще ловят мними болни по границите

https://www.24chasa.bg/novini/article/8194578 20 мерки да не се мами с болничните – ще ловят мними болни по границите 20 мерки да не се мами с болничните – ще ловят мними болни по границите www.24chasa.bg
Сред идеите е джипито да дава само до 7 дни.
Сред идеите е джипито да дава само до 7 дни. СНИМКА: Евгени Цветков

Целта е да се намали рекордната сума, изплащана сега - 463 милиона лева

Близо 6 млн. дни отсъствия поема бизнесът, държавата - над 17 млн. дни

Държавата предлага пакет от 20 мерки, които трябва да спрат злоупотребите с болнични. Причината е, че само за 8 години лекарите са изписали двойно повече болнични.

През 2010 г. са издадени 1 473 800 болнични листове, докато през 2018 г. те вече са стигнали 2 243 500. Това показва анализ на Националния осигурителен институт, който трябва да бъде обсъден от правителство, синдикати и работодатели през следващите дни.

В петък стана ясно, че държавата категорично отказва да поеме плащането на първите 3 дни от болничния, както искаше бизнесът. То остава за сметка на работодателите. Но на бизнеса ще се дадат сериозни възможности за контрол дали болничните са реални.

Според статистиката три пъти повече са и платените от държавата работни дни (тези след 3-ия) - през 2018 са стигнали почти 17,2 млн. дни. Двойно повече дни са били и за сметка на работодателите. Така ако през 2010 г. те са платили 2 468 200 дни , то през 2018 г. са стигнали до 5 779 200 дни.

Вдига се и средното обезщетение на ден, като от 20,1 лв. през 2010 г., то стига 27,0 лв. през 2018 г. Тук основната причина е ръстът на доходите на българите. За 8 години само минималната заплата се е вдигнала от 240 на 510 лв. Затова НОИ е платил 463 млн. лв. през 2018 г. парични обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване, докато през 2010 г. са били 253 млн. лв. Това е

ръст с

около 83,2%,

пише в доклада

Какво предлага държавата?

До два месеца трябва да се изготви правилник с нови контролни отговорности за работа на регионалните съвети, които са съставени от местните здравни инспектори. Регионалният съвет ще има право да извършва планови и внезапни проверки за спазване на определения в болничния лист режим на лечение. Те ще се правят и по сигнали от граждани и шефове. Ако болният трябва да се лекува в лечебно заведение, а лежи на плажа, ще трябва да върне парите за целия период. Освен това ще проверят здравословното му състояние при друга лекарска комисия.

Ако се докаже,

че не е болен,

той ще бъде

и глобен

Министерството на здравеопазването пък трябва да разпореди извършване на планова тематична проверка от агенция “Медицински надзор” как се поддържа документацията за здравното състояние на работещите.

Освен това ще се направи и информационна система за контрол и мониторинг на решенията за болнични в реално време. Целта е бързо да се хващат измамите.

Здравното министерсство пряко ще наблюдава санкциониращата дейност на местните здравни инспектори. Сега такива санкции се налагат изключително рядко и по този начин се губи дисциплиниращият ефект върху органите на медицинската експертиза, пише в доклада.

В отчетните документи ще бъдат въведени полета, в които да се записва номерът на болничния лист. Целта е да се правят контролни справки от компютрите.

Едно от

най-спорните

предложения е

да се издават

по-кратки

болнични

От 30 на 20 дни се намалява продължителността на временната неработоспособност с болничен от лекарска комисия. И от 180 на 120 стават дните без прекъсване. След изтичане на 120 дни непрекъснат отпуск или 240 дни с прекъсване в две предходни календарни години и в годината на боледуването ще се ходи на ТЕЛК. Заложено е да не се разрешава ползването на отпуск за временна неработоспособност непрекъснато за повече от 360 дни.

Джипито пък ще изписва до 7 вместо 14 дни накуп по болест. Ако болният не оздравее, ще отива пак до личния лекар. За една година джипито ще има право да ни предписва едва до 20 дни с прекъсване.

В Закона за здравето трябва да се създадат текстове, с които да се оспорват и болнични, издадени от личните лекари. Сега могже да се оспорват само тези на лекарските комисии.

НОИ и работодателят няма да плащат обезщетение, ако призован болен не се яви пред лекарска комисия. Освен това за профилактични прегледи вече няма да се издава болничен, а служебна извинителна бележка от лекаря, в която ще се посочва часът на явяването и на приключването на изследването или прегледа.

Работодателите също ще бъдат включени в интегрираната информационна система , за да получават информацията за временната неработоспособност на своите подчинени в реално време. Така при съмнение те веднага ще обжалват болничния лист.

Листът да се подписва и от лекар, с когото работодателят има сключен договор, е още сред мерките срещу злоупотреби. Шефът може да сключи договор с лечебно заведение, в което да изпраща за повторна експертиза своите служители, но това ще става само с личното им съгласие.

Гранична полиция

ще докладва

веднага на НОИ, ако дадено лице напуска България, докато е в болнични. За целта служителите ѝ също ще имат достъп до системата.

Да пращат копие и на шефа, предлагат джипитата

3 вида режим: болничен, санаторно-курортен и домашен

Личните лекари да изпращат и на шефа копие от болничния. Това предложение е залегнало в становището на Националното сдружение на общопрактикуващите лекар. Като първа стъпка обаче и те искат НОИ да поеме отново изплащането на обезщетението и за първите три дни от болничния.

Джипитата са категорично против да се намаляват дните за издаване на временната нетрудоспособност. Това би било в ущърб на здравето на болните, но също и с отрицателен икономически резултат, когато недолекувани, нездрави хора се връщат в работната среда, пишат медиците.

Според тях сега режимът на лечение се пренебрегва и се разчита повече на медикаментите. Пациентите не искат да спазват дори болничния режим и си позволяват да го нарушават, какво остава за домашния, опасяват се те. И обясняват, че домашният режим може да бъде строг постелен или олекотен - няколко часа на легло, през останалото време леко раздвижване, което понякога дори е задължително в процеса на възстановяване. Но това е обект на обяснение и договаряне между лекуващия лекар и пациента, а не на отметка в болничния лист. Дават за пример, че сковаващата болка в кръста постепенно отзвучава, когато човекът се раздвижва - на такива пациенти се препоръчват бавни разходки.

Затова лекарите предлагат ясно да се разпишат видовете режими: болничен, санаторно-курортен и домашен, без да напуска района на населеното място. Както и да се правят комбинации от тях според заболяването и индивидуалните нужди на пациента.

Бизнесът не иска да плаща първите 3 дни

Бизнесът категорично отказва да плаща първите 3 дни от болничните и заплашва да бойкотира тристранката, ако не види в дневния ѝ ред отпадането на това задължение.

Предлага компромисен вариант - тази година държавата да поеме 3-ия ден, а догодина и 2-ия. Държавата обаче също не иска да плаща за първите три дни. Би струвало допълнителни 200 млн. лв., отсече министър Деница Сачева.

Сред исканията на бизнеса са незабавни промени в медицинската експертиза на работоспособността и уврежданията. Настояват болничните и пенсиите да се дават само срещу платени осигурителни вноски. И предупреждават, че се вдига броят на осигурителните измами чрез начисляване на осигурителни вноски на фиктивни работници. Така те получават незаслужени обезщетения от държавата, но и пенсионни права. Настояват още за ефективни санкции и контролни мерки от НЗОК, Агенция “Медицински одит” и Министерството на здравеопазването. Предлагат също по искане на шефа да се прави и заверка на болничния в службите по трудова медицина, но за определен списък от заболявания.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Земеделският министър Десислава Танева (вляво) оповести помощ от 5 млн. лв. за български производители, които ще влязат в търговските вериги.

Отварят пазари на паркингите на веригите за български стоки

Да обособят фермерски пазари с български производители на паркингите си предлагат търговските вериги. Около тази идея са се обединили търговците, съобщиха от земеделското министерство, след като представители на веригите проведоха в сряда видеоконферентен разговор с министър Десислава Танева. Продукцията ще е на пазарите

Моловете затвориха врати още в началото на извънредното положение с изключение на достъпа до супермаркети, аптеки и банки.

Половината наематели в молове спряха да плащат

Почти всички преразглеждат договорите си 48%, или почти половината от собствениците на търговски обекти в моловете в България, са преустановили плащането на наемите и режийните си разходи. Това показва експресно проучване на консултантската компания Coliers, направено между 30 март и 1 април тази година

В сряда премиерът Бойко Борисов публично уволни целия ръковеден екип на ББР.

Борисов обезглави цяла банка, загубила обоняние с кредит за 75 млн. лв. в извънредно положение

6-има финансисти си отидоха след иначе перфектна сделка, с която са изкупени лоши заеми от 2 банки Иво Прокопиев, от чийто “Капитал” гръмна казусът, познава добре “С. Г. груп” - имал е общ бизнес с тази най-голяма колекторска фирма у нас Защо не ме питате за банката за развитие? Учуден, Бойко Борисов започна да задава въпроси на репортерите

ЕК одобрява схема за гаранция от 255 млн евро за малките и средните дружества в България

ЕК одобрява схема за гаранция от 255 млн евро за малките и средните дружества в България

Европейската комисия съобщи, че одобрява схема за гаранция от 255 милиона евро за подкрепа на малките и средните дружества в България заради епидемията от Ковид-19, предаде БТА.  Схемата е одобрена съгласно временните облекчени правила за държавната помощ. България е уведомила ЕК за схема за гаранции за 500 милиона лева за съществуващи или нови

Търговските вериги предлагат паркинги на родните фермери да продават продукцията си

Търговските вериги предлагат паркинги на родните фермери да продават продукцията си

Търговските вериги предлагат да обособят фермерски пазари с български производители на паркингите си. Около това предложение се обединиха Сдружението за модерна търговия и представителите на търговските вериги. Това стана по време на видеоконферентен разговор с министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева

Еър Канада" планира да наеме отново 16 500 служители, които бяха в техническа безработица заради кризата СНИМКА: Pixabay

"Еър Канада" може отново да наеме 16 500 служители, уволнени заради пандемията

"Еър Канада" (Air Canada) обяви днес, че планира да наеме отново 16 500 служители, които бяха в техническа безработица заради кризата, предизвикана от разпространението на новия коронавирус. Компанията ще се възползва от програма за субсидиране на заплати на канадското правителство, информира Франс прес

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

Хърватия има нужда от 10 милиарда долара, за да се справи с кризата от коронавируса СНИМКА: Pixabay

Хърватия има нужда от 10 млрд. долара за справяне с кризата от коронавируса

Хърватия ще има нужда от около 70 милиарда куни (10 милиарда долара) през следващите няколко месеца, за да финансира мерките за борба с кризата, причинена от пандемията от COVID-19, заяви днес финансовият министър Здравко Марич, цитиран от Ройтерс. Правителството вече предприе някои мерки в подкрепа на икономиката

Полша възнамерява да предостави до 100 млрд. злоти ликвидни средства за компаниите СНИМКА: Ройтерс

Полша отпуска 24 млрд. долара ликвидност за бизнеса

Полша възнамерява да предостави до 100 млрд. злоти (близо 24 млрд. долара) ликвидни средства за компаниите, за да им помогне да се справят с последиците от икономическите ограничения, наложени заради коронавируса. Това съобщи днес премиерът Матеуш Моравецки, цитиран от ДПА. Програмата ще позволи на Полша да спаси между 2 и 5 милиона работни места

Стоян Мавродиев КАДЪР: Би Ти Ви

Стоян Мавродиев: Премиерът е подведен от фалшивите новини на медии терористи

Опасявам се, че премиерът е бил сериозно подведен по въпроса с тази сделка, поради това, че материята е сложна, и не е имал време в тази тежка ситуация, за да стигне до детайлите. Не е извършено нищо нередно, и намирам за крайно несправедливо към целия екип, който работи честно, почтено и професионално

СНИМКА: Архив

Колекторите предлагат индивидуално решение към пострадалите от кризата

Във връзка с извънредната ситуация, в която всички сме поставени, ние, членовете на Асоциацията на колекторските агенции в България, заявяваме нашата обща съпричастност и готовността си да проявим максимална гъвкавост като предложим индивидуално решение за всеки един наш клиент, с което да облекчим бита му и същевременно да ограничим риска от

Световната търговия вероятно ще се свие с до 32 % заради пандемията от коронавируса, прогнозира Световната търговска организация СНИМКА: Pixabay

Световната търговия вероятно ще се свие с до 32% заради пандемията

Световната търговия вероятно ще се свие с до 32 на сто през 2020 година заради пандемията от новия коронавирус, прогнозира днес Световната търговска организация (СТО), цитирана от Франс прес и Ройтерс. СТО посочи широк диапазон за спада тази година - от 13 на сто до 32 на сто с аргумента, че продължава да има голяма въпросителна за отражението на

"Кауфланд" дарява 10 000 лв. на хранителната банка

"Кауфланд" дарява 10 000 лв. на хранителната банка

"Кауфланд България" дарява 10 000 лева на Българска хранителна банка (БХБ), съобщиха от търговската верига в сряда. Със средствата компанията ще подпомогне дейността на първата и единствена организация у нас, която в съответствие с всички стандарти за безопасност на храните събира и складира хранителни продукти с кратък срок на годност и ги

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber