Голяма верига сладкарници с 40 фирми, за да крие данък

https://www.24chasa.bg/novini/article/8194573 Голяма верига сладкарници с 40 фирми, за да крие данък Голяма верига сладкарници с 40 фирми, за да крие данък www.24chasa.bg
Данъчни са затворили поредното заведение, на чийто адрес са се появили няколко нови фирми на същия собственик, но без регистрация по ДДС. Това е сигнал, че се готви укриване на оборот.

l Само за седмица засекли 1500 фирми дубльори

Много често измамни схеми се използват от вериги заведения - когато оборотът наближи максимума от 50 хил. лв., се открива нова фирма.
Много често измамни схеми се използват от вериги заведения - когато оборотът наближи максимума от 50 хил. лв., се открива нова фирма.

l Укриването на обороти лишава хазната от 500 млн. лева годишно

Компания работи в един и същи офис, но чрез няколко фирми. Едната е регистрирана по ДДС, а останалите не са. Когато оборотът на нерегистрираните дружества от групата наближи 50 хил. лв., се създава ново дружество и новите клиенти се фактурират през него или се прехвърлят част от старите. Крайната цел е да се поддържа само една регистрирана по ДДС фирма, а останалите да са “свободни”.

Друга компания работи също в един обект, също чрез няколко нерегистрирани по ДДС фирми, като за целта всяка от тях контролирано поддържа оборот под 50 хил. лв. При достигане на този праг се регистрира нова фирма, така че нито една от фирмите от групата да не достигне оборот от 50 хил. лв. за предходните 12 месеца и да не се регистрира.

Най-често фирмите дубльори са на един собственик, но има и случаи, в които се сменят собственици, и то така, че да не се установи връзка между тях.

Тези две данъчни схеми за укриване на ДДС набраха сила през 2018 и 2019 г., разказаха за “24 часа” инспектори. И дадоха реални примери. Популярна верига сладкарници е регистрирала над 40 фирми, за да използва схемите.

Друг пример - търговец на бяла техника отваря нова фирма веднага след като наближи облагаемият оборот и през нея прекарва търговската си дейност.

Така за година

работи с над 60

нови дружества

Разновидност на тази схема е да се работи с една фирма ЕТ и една регистрирана по ДДС, като различните сделки минават през едната или другата според необходимостта.

Само за седмица данъчните засичат около 1500 нови фирми, за които впоследствие се установява, че са свързани с вече работещи компании.

В края на миналата година НАП дори започна акция срещу заведения в София заради натрупани публични задължения в размер на 15 млн. лв.

“Проверяват се ресторанти, няколко вериги, които имат десетина популярни ресторанта в София. Проблемът е доста по-значим от конкретния случай, защото се превърна в практика  едно и също заведение да бъде експлоатирано от много на брой фирми, т.е. създава се едно дружество, то работи, работи, ако възникне някакъв данъчен проблем, на

следващата

сутрин се оказва,

че обектът се

стопанисва от

нова фирма,

и така този цикъл продължава безкрайно, като предходните дружества трупат задължения, често в размер на милиони”, обясни причините тогава говорителят на НАП Росен Бъчваров.

При рутинна проверка в известно заведение в центъра на столицата данъчните откриват, че невинаги се издават касови бележки и се укрива оборот. След като то е запечатано за две седмици, инспекторите установяват, че същият персонал е преназначен в нова фирма, която продължава да оперира в съседен обект. През това време

запечатаният е

с табела

“Заведението

е в ремонт”

В отговор на парламентарен въпрос през декември 2019 г. финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че по консервативни оценки почти половин милиард лева се губи ежегодно от некоректно отчитане на продажби и обороти.

Сложността на този вид данъчни измами идва от това, че чрез хватки, всъщност позволени от закона, се извършват данъчни нарушения, които нанасят щети на хазната. Законът не забранява използване на един офис или обект от две и повече фирми, няма пречка и за брой регистрирани фирми на един или няколко собственици.

За да затворят тези вратички, по предложение на финансовото министерство в края на 2019 г. парламентът прие поправки в Закона за ДДС. Според тях фирми или еднолични търговци, които извършват еднородна дейност в един и същи обект, или две и повече свързани лица, които действат съгласувано, при задължителната регистрация по ДДС подават справка за облагаемия оборот.

Заради многото спорове около тази разпоредба НАП издаде тълкуване, което обясни що е то еднородна дейност, както и други указания, които облекчават решаването на спорни казуси при проверки.

“Замяна или редуване непосредствено във времето на две или повече данъчно задължени лица, извършващи дейността, е записано в тълкуванието. Това правило

не се прилага,

ако има

прекъсване

над 1 месец

В указанието се цитират съдебни решения и е описан конкретен случай на злоумишлено избягване на законови разпоредби. Фирма, приближавайки прага за регистрация по ДДС, формално не прекъсва работа и не напуска обекта, но паралелно с нея в същия обект се появява нова фирма с друг собственик. Тя поема част от дейностите, но в такъв обем, че присъствието ѝ там противоречи на нормалната икономическа логика, дават пример данъчните.

В този случай инспекторите са инструктирани да приемат, че първата фирма е преустановила работата си де факто, а фирмата дубльор се подготвя да поеме нейната дейност, докато самата тя достигне прага от задължителна регистрация по ДДС, когато ще се е появила следващата в същия обект, и т.н.

Освен по липсата на нормална икономическа логика за съществуване на няколко фирми в един и същи обект данъчните работят с няколко критерия, по които да установят т.нар. безспорно еднородна дейност - това са общо ползване на активи, производство на едни и същи стоки или услуги, търговска марка, наименование на обекта, общ персонал, общи доставчици, общи клиенти, общ счетоводител.

“Има хипотези, при които две лица обективно работят в един и същи търговски обект. Той може да е собственост на едни и същи физически лица, едното регистрирано, другото нерегистрирано по ЗДДС, такива въпроси ни бяха задавани и преди. Оттам възникна въпросът каква е разликата, когато един счетоводител има ЕТ, нерегистриран по ДДС, и ЕООД с регистрация по ДДС, и той в зависимост от житейската хипотеза решава от кое от двете да осъществи услуга. Коментирайки този въпрос, доведохме ситуацията до един абсурд, за да илюстрираме темата - какво би било, ако в едно заведение

1/3 от масите са

на ЕООД “Х”, а

другите на още

четири фирми,

което ясно илюстрира как данъчната креативност в края на краищата налага изменения в закона, за да бъде намалено до минимум неплащането на ДДС”, даде пример по време на данъчен семинар говорителят на НАП Росен Бъчваров.

И добави: “Няма да допуснем разделянето на една дейност на много фирми с цел неплащане на ДДС. Например в един магазин обувки да продава една фирма, а дрехи - друга, и то свързани помежду си чрез собственика, персонала и използваните помещения. Или пък в сладкарница фризерите за безалкохолните да се държат от една фирма, а тортите - от друга, с цел да не достигнат оборота от 50 хил. лв. годишно и да не плащат ДДС.”

Според запознати специалният софтуер на данъчните, който открива свързани лица, тази година ще има много работа. Той ще установява близка или далечна свързаност, тъй като, за да заличат следите, дружествата, които действат координирано и си прехвърлят като щафета дейността, вече

използват

различни, а не

едни и същи

собственици при

роенето

на фирми. Софтуерът обаче селектира всички собственици на различни нива на свързаност според общи седалища, общи пощенски адреси, общи доставчици, общи счетоводители и др. Проблем при ревизиите ще бъде реалното доказване на тази свързаност. Най-често обаче тя се подкрепяла и от роднински, приятелски или съседски връзки между различните собственици на един и същи обект или дейност.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Земеделският министър Десислава Танева (вляво) оповести помощ от 5 млн. лв. за български производители, които ще влязат в търговските вериги.

Отварят пазари на паркингите на веригите за български стоки

Да обособят фермерски пазари с български производители на паркингите си предлагат търговските вериги. Около тази идея са се обединили търговците, съобщиха от земеделското министерство, след като представители на веригите проведоха в сряда видеоконферентен разговор с министър Десислава Танева. Продукцията ще е на пазарите

Моловете затвориха врати още в началото на извънредното положение с изключение на достъпа до супермаркети, аптеки и банки.

Половината наематели в молове спряха да плащат

Почти всички преразглеждат договорите си 48%, или почти половината от собствениците на търговски обекти в моловете в България, са преустановили плащането на наемите и режийните си разходи. Това показва експресно проучване на консултантската компания Coliers, направено между 30 март и 1 април тази година

В сряда премиерът Бойко Борисов публично уволни целия ръковеден екип на ББР.

Борисов обезглави цяла банка, загубила обоняние с кредит за 75 млн. лв. в извънредно положение

6-има финансисти си отидоха след иначе перфектна сделка, с която са изкупени лоши заеми от 2 банки Иво Прокопиев, от чийто “Капитал” гръмна казусът, познава добре “С. Г. груп” - имал е общ бизнес с тази най-голяма колекторска фирма у нас Защо не ме питате за банката за развитие? Учуден, Бойко Борисов започна да задава въпроси на репортерите

ЕК одобрява схема за гаранция от 255 млн евро за малките и средните дружества в България

ЕК одобрява схема за гаранция от 255 млн евро за малките и средните дружества в България

Европейската комисия съобщи, че одобрява схема за гаранция от 255 милиона евро за подкрепа на малките и средните дружества в България заради епидемията от Ковид-19, предаде БТА.  Схемата е одобрена съгласно временните облекчени правила за държавната помощ. България е уведомила ЕК за схема за гаранции за 500 милиона лева за съществуващи или нови

Търговските вериги предлагат паркинги на родните фермери да продават продукцията си

Търговските вериги предлагат паркинги на родните фермери да продават продукцията си

Търговските вериги предлагат да обособят фермерски пазари с български производители на паркингите си. Около това предложение се обединиха Сдружението за модерна търговия и представителите на търговските вериги. Това стана по време на видеоконферентен разговор с министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева

Еър Канада" планира да наеме отново 16 500 служители, които бяха в техническа безработица заради кризата СНИМКА: Pixabay

"Еър Канада" може отново да наеме 16 500 служители, уволнени заради пандемията

"Еър Канада" (Air Canada) обяви днес, че планира да наеме отново 16 500 служители, които бяха в техническа безработица заради кризата, предизвикана от разпространението на новия коронавирус. Компанията ще се възползва от програма за субсидиране на заплати на канадското правителство, информира Франс прес

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

Хърватия има нужда от 10 милиарда долара, за да се справи с кризата от коронавируса СНИМКА: Pixabay

Хърватия има нужда от 10 млрд. долара за справяне с кризата от коронавируса

Хърватия ще има нужда от около 70 милиарда куни (10 милиарда долара) през следващите няколко месеца, за да финансира мерките за борба с кризата, причинена от пандемията от COVID-19, заяви днес финансовият министър Здравко Марич, цитиран от Ройтерс. Правителството вече предприе някои мерки в подкрепа на икономиката

Полша възнамерява да предостави до 100 млрд. злоти ликвидни средства за компаниите СНИМКА: Ройтерс

Полша отпуска 24 млрд. долара ликвидност за бизнеса

Полша възнамерява да предостави до 100 млрд. злоти (близо 24 млрд. долара) ликвидни средства за компаниите, за да им помогне да се справят с последиците от икономическите ограничения, наложени заради коронавируса. Това съобщи днес премиерът Матеуш Моравецки, цитиран от ДПА. Програмата ще позволи на Полша да спаси между 2 и 5 милиона работни места

Стоян Мавродиев КАДЪР: Би Ти Ви

Стоян Мавродиев: Премиерът е подведен от фалшивите новини на медии терористи

Опасявам се, че премиерът е бил сериозно подведен по въпроса с тази сделка, поради това, че материята е сложна, и не е имал време в тази тежка ситуация, за да стигне до детайлите. Не е извършено нищо нередно, и намирам за крайно несправедливо към целия екип, който работи честно, почтено и професионално

СНИМКА: Архив

Колекторите предлагат индивидуално решение към пострадалите от кризата

Във връзка с извънредната ситуация, в която всички сме поставени, ние, членовете на Асоциацията на колекторските агенции в България, заявяваме нашата обща съпричастност и готовността си да проявим максимална гъвкавост като предложим индивидуално решение за всеки един наш клиент, с което да облекчим бита му и същевременно да ограничим риска от

Световната търговия вероятно ще се свие с до 32 % заради пандемията от коронавируса, прогнозира Световната търговска организация СНИМКА: Pixabay

Световната търговия вероятно ще се свие с до 32% заради пандемията

Световната търговия вероятно ще се свие с до 32 на сто през 2020 година заради пандемията от новия коронавирус, прогнозира днес Световната търговска организация (СТО), цитирана от Франс прес и Ройтерс. СТО посочи широк диапазон за спада тази година - от 13 на сто до 32 на сто с аргумента, че продължава да има голяма въпросителна за отражението на

"Кауфланд" дарява 10 000 лв. на хранителната банка

"Кауфланд" дарява 10 000 лв. на хранителната банка

"Кауфланд България" дарява 10 000 лева на Българска хранителна банка (БХБ), съобщиха от търговската верига в сряда. Със средствата компанията ще подпомогне дейността на първата и единствена организация у нас, която в съответствие с всички стандарти за безопасност на храните събира и складира хранителни продукти с кратък срок на годност и ги

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber