Найденови и Божков - 30 години съдружие, 3 месеца кървава война

https://www.24chasa.bg/novini/article/8190066 Найденови и Божков - 30 години съдружие, 3 месеца кървава война Найденови и Божков - 30 години съдружие, 3 месеца кървава война www.24chasa.bg
Миналато лято Efbet стана генерален спонсор на българското футболно първенство. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Бъдещият милиардер работи пред “Магурата”, а бизнесът на бащата, наричан Цеката, е пред кафене “Колумбия” в София

Контактите на семейство Найденови с Васил Божков започват през далечната 1990 г. Според различни източници по онова време бъдещият милиардер се подвизава край столичната сладкарница “Магурата” и се занимава с обмяна на валута.

След началото на демократичните промени той започва да развива собствен бизнес с обменни бюра, с търговия, а според някои - и с охранителен бизнес. Твърди се, че първото му бюро било в партера на ЦУМ.

По това време братята Найденови са тийнейджъри, а

силната фигура в

семейството е

баща им Стефан,

наричан Цеката

Медии твърдят, че е бил сътрудник на Държавна сигурност преди 10 ноември 1989 г.

Както Божков, когото наричат Черепа, “работи” на “Магурата” преди промените, така и бизнесът на Цеката е пред кафене “Колумбия” срещу Централна поща.

Там при социализма се събират хора, които се интересуват от залагания върху мачове, но не са доволни от възможностите, предоставяни им от държавното тото 1.

Да обясним разликата - в тото 1 може да се залага само върху краен резултат (1 за победа на домакина, Х за равен и 2 за победа на госта), докато при другия вид залагания всеки знак си има коефициент, съответно печели се много повече при успех. Носят се легенди за сумите, спечелени и главно загубени пред “Колумбия”, говори се дори за проиграни апартаменти и коли.

Найденов-баща създава “Еврофутбол” през 1990 г. - по думите на Цветомир - веднага след обединението на Германиите.

Прави бланка с

коефициенти и я

разпространява в

градинката пред

Народния театър

После семейството купува първия си игрален автомат и взема под наем 1/3 от кафене “Колумбия”.

Найденови твърдят, че “Еврофутбол” си е тяхна идея, тяхно ноу-хау, тяхна инвестиция.

По онова време Божков бил само клиент в кафенето им и според Цветомир Найденов “пиеше кафе с много пакетчета захар”. Пак той твърди, че три години печелят добре от залаганията, имат пунктове в София, Пловдив, Благоевград, Смолян, Мездра, Плевен.

Така, докато разбират, че ще се въвежда първата наредба за хазарт през април 1993 г.

Семейният съвет

решава да се търси

съдружие с

Илия Павлов

(според някои източници - и с Александър Найденов, собственика на “Олинеза”).

Собственикът на “Мултигруп” обаче е един месец в САЩ. Чуват, че Васил Божков смята да прави подобно нещо, затова търсят среща с него, за да му предложат да са съдружници вместо конкуренти. Той се съгласява при 60 на 40 процента в негова полза, Найденови са окей. По думите им Божков води Александър Тумпаров за управител - той му дава 3%, те също трябва да му дадат 3%. После води и Борис Бекяров, но само на него Найденови трябва да му дадат 5%. Според братята при създаването Божков не е дал и стотинка, това му било запазена марка.

“Еврофутбол” бързо се разраства и дълго време е монополист на терена на залаганията върху резултати от спортни състезания, главно футболни мачове. Носи се

слух, че Васил

Божков се разбрал с

държавното тото да

не прави цифрови игри

В замяна Българският спортен тотализатор няма да развива тото 1, което постепенно ще отмре.

Както и става.

Разбира се, приближени до Божков лансират съвсем друга история - че именно той е в основата на създаването на “Еврофутбол”, а семейството има помощна и консултантска функция.

От 2000 г. братя Найденови карат съдружниците си да развиват залаганията в глобалната мрежа и в България. Отговорът на Божков бил:

Аз интернет

залаганията в

България ще

ги забраня

Пред 2002 г. 49% от “Еврофутбол” са купени от един от най-богатите гърци Сократис Кокалис. Братята предлагат интернет залаганията и на гръцките си партньори, но те отказват.

Тогава Найденови решават да го правят сами, Цветомир отива и регистрира фирма “Еврофутбол лимитед” в Малта. По това време островната държава е най-големият център за издаване на подобни лицензи в Европейския съюз. Стартират през лятото на 2006 г. за световното в Германия под марката “Балканбет”. Според братята тогава в България има лоби срещу този вид залагания и те се водят незаконни.

Първите сериозни търкания между милиардера и семейството всъщност започват още през 2003 г., пак според твърденията на Цветомир Найденов.

Свързани са все така с желанието на семейството да развива залаганията в интернет, което в началото обаче е свързано с трудности и финансови загуби.

През 2012 г. у нас е приет Законът за хазарта и горе-долу тогава

фирмата на

Найденови за онлайн

залагания излиза

на нула,

тоест спира да губи. Според тях точно тогава Божков ги слага в черния списък на комисията по хазарта.

А по-късно, когато вижда, че Efbet е сайт №1 в България за онлайн залагания, му се изостря апетитът.

През 2016 г. Стефан, Цветомир и Боян Найденови създават нова фирма, която е 100% тяхна - Efbet ООД. Подават документи за лиценз за онлайн залагания. По думите на Цветомир са извикани от Васил Божков, който им казва: “Това няма да стане, момчета. Няма кой да ви даде лиценз. Или ме пускате вътре във фирмата, или забравете.”

Отговарят му, че нямат никакво намерение да му прехвърлят каквото и да било и ще чакат да видят как ще реагира Комисията по хазарта.

“16 месеца нямахме официален отговор, при условие че на втория месец трябваше да имаме да или не. През тези 16 месеца ние три пъти поискахме среща с Комисията по хазарта, за да попитаме защо вместо два месеца чакаме толкова време. Те ни казаха:

“Приятелски огън,

ходете се разберете

с Васил Божков.

Иначе ще седите на

трупчета.”

Докато не му прехвърлихме 60%, ние лиценз не взехме. Efbet ООД остана без дейност”, твърди Цветомир Найденов в интервю в интернет.

През 2018 г. се влошава здравето на Стефан Найденов и според синовете му именно тогава се появяват първите признаци, че Божков иска да завземе целия им бизнес. Те твърдят, че са последните му бизнес партньори. Преди тях по този начин се бил разделил поне с десетина човека - сред които Стойне Манолов, Тони Наумов, Орлин Хаджиянков, Боре Халачев, Огнян Енчев, Димитър Гьошев, Пламен Манов, който починал и взели всичките му проценти.

Пикът на конфликта

е на 12 юни

миналата година,

когато Васил Божков вика двамата братя на разговор. Цветомир Найденов твърди, че има запис, както и че Божков също е записвал. Според него милиардерът им е поискал 51% от “Ефбет”, а те отказват, след което той ги заплашва. Впоследствие дори поискал на практика целия им хазартен бизнес. Найденови твърдят още, че заедно с тях е бил заплашен и друг много богат българин - Кирил Домусчиев. Когато питали защо и той, Божков им отговорил: Защото искате да правите бизнес с него. Вероятно става въпрос за нова компания за онлайн залагания или за влизането на Домусчиев в Efbet. Но за това няма никакви потвърждения. Връзките на Найденови със собственика на Нова телевизия и “Лудогорец” са главно по линия на футбола - Efbet е спонсор на 8-кратния шампион от Разград, както и на още няколко отбора от Първа и Втора лига. а Нова телевизия излъчва мачовете чрез каналите си “Диема спорт” и “Диема спорт 2”. Efbet има и сключен договор за главен спонсор на първенството в Първа лига, което носи името на фирмата.

От лагера на Васил Божков разказваха по друг начин историята за фамилията -

братята мамели

милиардера с

оборотите на общите

им фирми, които

излизали на загуба

В същото време само техните печелили, при това внушително. Божков ги привикал за обяснения и поискал компенсация.

Тъй като всички споменати в историята - Борис Бекяров, Александър Тумпаров и самият хазартен бос, са в ареста, няма как да се потвърди тяхната версия с днешна дата. 

Междувременно конфликтът между Божков и Найденови ескалира.

“На 3 юли Божков дойде в офиса и каза, че вече не съм управител на “Еврофутбол”, да си събирам багажа и да си ходя. Спряха достъпа до фирмата на цялото семейство, прекратиха ми трудовия договор”, разказва вторият брат Боян Найденов. Тези действия очевидно убеждават фамилията в сериозността на намеренията на Божков.

Те увеличават охраната си и започват да обмислят ответни мерки, защото вече се страхуват не за бизнеса си, а за живота си - пак според техните думи.

Следват нови срещи, на които Божков твърдял, че е откупил братята за 40 млн. лв. Не става ясно обаче дали наистина е купил, какво е купил и от кого го е купил. Цветомир Найденов твърди, че има записи от 17 септември, в които

Божков им казва, че

трябва да му плащат

10 млн. на година, за

да ги остави на мира Негови счетоводители водили сметките им и преценили, че може да им иска такава сума.

Заплашвал ги, че с негови хора от прокуратурата и полицията ще ги вкара в ареста за осем месеца и така ще им вземе бизнеса.

“Друга глупост, която ни каза, е, че Кирил Домусчиев и Делян Пеевски искали да ни убият, да прехвърлят убийствата на него и да го вкарат в затвора”, твърди Найденов. 

През октомври семейството пререгистрира фирмата си и марката Efbet става собственост на малтийското дружество Brobet LTD, регистрирана в Малта (Brobet Limited Reg.No: C 40842, Villa Ichang, No.16, TriqMons.Alfredo Mifsud, TaТXbiex XBX1063, Malta), представлявано само от Стефан, Цветомир и Боян Найденови.

По това време малко известни сайтове започват да пишат за тях, доста от материалите са цитирани и в централни медии и фамилията предусеща избухването на жестока хазартна война.

На 5 декември те подават два сигнала в прокуратурата. Единият е за заплахи за живота им, а другият - че дружествата на Божков, реализиращи моментни лотарии (“Национална лотария” и “Лотария България”), са ощетили бюджета с над 250 млн. лева. Впоследствие сумата набъбва на около 500 млн. лв.

Цветомир Найденов твърди, че някъде около 20 декември, когато Божков усеща, че може и да загуби, се обадил на баща им, за да обяви, че едностранно прекратява медийните атаки. Братята не му вдигат телефона.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

До 1,5 млн. лева депутатски заплати щяха да помогнат в 28 областни болници

До 1,5 млн. лева депутатски заплати щяха да помогнат в 28 областни болници

Сумата сега ще влезе в здравното министерство за битката срещу коронавируса. А по-честно беше да са за медици и техника на първата линия във всеки избирателен район, пратил партийци в парламента - да получи част от техните възнаграждения Да вземат заплати и да даряват от тях, или парите да отидат направо за борба срещу заразата

Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова КАДЪР: БНТ

Проф. Стоименова: Небходими са аргументи в дебата за генеричната замяна

Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова заяви, че е необходимо приемането на генеричната замяна като възможност за недопускане на дефицит на лекарствени средства в условията на извънредно положение, предаде БНТ. С това тя изрази позицията на колегите си фармацевти във връзка с отхвърленото от депутатите тяхно

ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА

Десислава Атанасова към Румен Радев: Можеш да нареждаш само на "Любов-60"

Президентът сбъркал цитата от Гьоте Депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова много се разгневи на президента Радев след днешните му словоизлияния пред "Пирогов". ВирОсолог, "бегом, кръгом и ходом марш", можеш да нареждаш единствено на "Любов - 60", написа тя във фейсбук профила си. "Любов-60" е името на фирмата на президентската съпруга Десислава

Проф. Николай Овчаров Снимка: Архив

Проф. Овчаров: Китайска епидемия от 14 в. е сред причините за падането ни под османско иго

Китайска пандемия загробва България през втората половина на 14-и век. Мнението е на археолога проф. Николай Овчаров. Той цитира Улиям МакНийл, историк от университета в Чикаго, според когото източник на причинители на този мор била провинция Йънан в Китай, предаде БТА. По "пътя на коприната" епидемията достига Кафа - голяма крепост в Крим

Екатерина Захариева.

Захариева благодари на японския си колега за безвъзмездно дадения авиган

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева благодари в профила си във фейсбук на японския си колега Тошимицу Мотеги и на японското правителство за решението да се предостави безвъзмездно на България противогрипното лекарство авиган, известно още като фавипиравир. То ще бъде използвано за лечението на заболелите от коронавирус

Болницата в Силистра благодари за дарен апарат за изкуствено дишане Bellavista 1000

Болницата в Силистра благодари за дарен апарат за изкуствено дишане Bellavista 1000

Болницата в Силистра благодари за дарен апарат за изкуствено дишане. В позиция на д-р Даниела Костадинова, директор на МБАЛ Силистра се казва следното: "В Световния ден на здравето - 7 април и наш професионален празник, изказвам благодарност към нашия съгражданин г- н Явор Георгиев – син на нашия многоуважаван колега Д-р Стоян Петров Георгиев

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Снимка: ВМА

577 са случаите на COVID-19 у нас, 36-годишен мъж е починал в "Света Анна"

577 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 12 нови случая, като 7 са в София, 3 в Стара Загора, 1 в Пловдив и 1 в Кърджали. Лабораториите продължават да работят. 213 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия

Лекарите били от най-скъпо платените още в Древния Рим, поставяли хора в изолация

Лекарите били от най-скъпо платените още в Древния Рим, поставяли хора в изолация

Лекарите в Античността били едни от най-скъпо платените специалисти, а изолацията е била първата предприемана мярка при епидемии още от четвъртото столетие преди Христа, разказа за БТА археологът Калин Чакъров от Регионалния исторически музей във Велико Търново. Той припомни, че терминът "пандемия" произлиза от гръцките думи "пан" /цял/ и "демос"

Снимки: Велислав Николов

През обектива на "24 часа" в София: Слънчево по време на изолация (Галерия)

У нас няма пълна забрана за излизане от домовете като мярка срещу разпространението на коронавируса. Призивът е "стойте си у дома" и от обявяването на извънредното положение българинът дисциплинирано показа как може да се вслушва. Слънчевото време през последните дни примамва хората навън - разходките обаче остават поединично, с кучето

БАБХ ще проверява агнешкото и яйцата СНИМКА: Pixabay

Прокуратурата разпореди на БАБХ да проверява агнешкото и яйцата

Софийската градска прокуратура е разпоредила на БАБХ да извърши проверка на предлагани в търговската мрежа хранителни продукти, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Целта е "генерална превенция спрямо некоректни практики от страна на търговци, производители и други лица по веригата на снабдяване в търговската мрежа"

Снимка: Архив

Първото класиране за прием в детските градини ще е на 15 май

Първото класиране за прием на деца в общинските детски градини и в подготвителните групи към училищата ще се извърши на 15 май. Това съобщава на страницата си във фейсбук Дирекция "Образование" на Столичната община във връзка с разпространението на COVID 19 на територията на страната и обявеното извънредно положение

От тази тръба се изливат мръсни води в реката.

Мандрата в с. Маноле замърси река Черна, грози я до 10 000 лева глоба

Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив днес реагира незабавно и извърши проверка по сигнал от гражданин, че мандрата в с. Маноле, общ. Марица, зауства оцветени в бяло отпадъчни води в река Черна. Веднага беше сформиран екип от представители на инспекцията, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“  и Регионална лаборатория

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber