Найденови и Божков - 30 години съдружие, 3 месеца кървава война

https://www.24chasa.bg/novini/article/8190066 Найденови и Божков - 30 години съдружие, 3 месеца кървава война Найденови и Божков - 30 години съдружие, 3 месеца кървава война www.24chasa.bg
Миналато лято Efbet стана генерален спонсор на българското футболно първенство. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Бъдещият милиардер работи пред “Магурата”, а бизнесът на бащата, наричан Цеката, е пред кафене “Колумбия” в София

Контактите на семейство Найденови с Васил Божков започват през далечната 1990 г. Според различни източници по онова време бъдещият милиардер се подвизава край столичната сладкарница “Магурата” и се занимава с обмяна на валута.

След началото на демократичните промени той започва да развива собствен бизнес с обменни бюра, с търговия, а според някои - и с охранителен бизнес. Твърди се, че първото му бюро било в партера на ЦУМ.

По това време братята Найденови са тийнейджъри, а

силната фигура в

семейството е

баща им Стефан,

наричан Цеката

Медии твърдят, че е бил сътрудник на Държавна сигурност преди 10 ноември 1989 г.

Както Божков, когото наричат Черепа, “работи” на “Магурата” преди промените, така и бизнесът на Цеката е пред кафене “Колумбия” срещу Централна поща.

Там при социализма се събират хора, които се интересуват от залагания върху мачове, но не са доволни от възможностите, предоставяни им от държавното тото 1.

Да обясним разликата - в тото 1 може да се залага само върху краен резултат (1 за победа на домакина, Х за равен и 2 за победа на госта), докато при другия вид залагания всеки знак си има коефициент, съответно печели се много повече при успех. Носят се легенди за сумите, спечелени и главно загубени пред “Колумбия”, говори се дори за проиграни апартаменти и коли.

Найденов-баща създава “Еврофутбол” през 1990 г. - по думите на Цветомир - веднага след обединението на Германиите.

Прави бланка с

коефициенти и я

разпространява в

градинката пред

Народния театър

После семейството купува първия си игрален автомат и взема под наем 1/3 от кафене “Колумбия”.

Найденови твърдят, че “Еврофутбол” си е тяхна идея, тяхно ноу-хау, тяхна инвестиция.

По онова време Божков бил само клиент в кафенето им и според Цветомир Найденов “пиеше кафе с много пакетчета захар”. Пак той твърди, че три години печелят добре от залаганията, имат пунктове в София, Пловдив, Благоевград, Смолян, Мездра, Плевен.

Така, докато разбират, че ще се въвежда първата наредба за хазарт през април 1993 г.

Семейният съвет

решава да се търси

съдружие с

Илия Павлов

(според някои източници - и с Александър Найденов, собственика на “Олинеза”).

Собственикът на “Мултигруп” обаче е един месец в САЩ. Чуват, че Васил Божков смята да прави подобно нещо, затова търсят среща с него, за да му предложат да са съдружници вместо конкуренти. Той се съгласява при 60 на 40 процента в негова полза, Найденови са окей. По думите им Божков води Александър Тумпаров за управител - той му дава 3%, те също трябва да му дадат 3%. После води и Борис Бекяров, но само на него Найденови трябва да му дадат 5%. Според братята при създаването Божков не е дал и стотинка, това му било запазена марка.

“Еврофутбол” бързо се разраства и дълго време е монополист на терена на залаганията върху резултати от спортни състезания, главно футболни мачове. Носи се

слух, че Васил

Божков се разбрал с

държавното тото да

не прави цифрови игри

В замяна Българският спортен тотализатор няма да развива тото 1, което постепенно ще отмре.

Както и става.

Разбира се, приближени до Божков лансират съвсем друга история - че именно той е в основата на създаването на “Еврофутбол”, а семейството има помощна и консултантска функция.

От 2000 г. братя Найденови карат съдружниците си да развиват залаганията в глобалната мрежа и в България. Отговорът на Божков бил:

Аз интернет

залаганията в

България ще

ги забраня

Пред 2002 г. 49% от “Еврофутбол” са купени от един от най-богатите гърци Сократис Кокалис. Братята предлагат интернет залаганията и на гръцките си партньори, но те отказват.

Тогава Найденови решават да го правят сами, Цветомир отива и регистрира фирма “Еврофутбол лимитед” в Малта. По това време островната държава е най-големият център за издаване на подобни лицензи в Европейския съюз. Стартират през лятото на 2006 г. за световното в Германия под марката “Балканбет”. Според братята тогава в България има лоби срещу този вид залагания и те се водят незаконни.

Първите сериозни търкания между милиардера и семейството всъщност започват още през 2003 г., пак според твърденията на Цветомир Найденов.

Свързани са все така с желанието на семейството да развива залаганията в интернет, което в началото обаче е свързано с трудности и финансови загуби.

През 2012 г. у нас е приет Законът за хазарта и горе-долу тогава

фирмата на

Найденови за онлайн

залагания излиза

на нула,

тоест спира да губи. Според тях точно тогава Божков ги слага в черния списък на комисията по хазарта.

А по-късно, когато вижда, че Efbet е сайт №1 в България за онлайн залагания, му се изостря апетитът.

През 2016 г. Стефан, Цветомир и Боян Найденови създават нова фирма, която е 100% тяхна - Efbet ООД. Подават документи за лиценз за онлайн залагания. По думите на Цветомир са извикани от Васил Божков, който им казва: “Това няма да стане, момчета. Няма кой да ви даде лиценз. Или ме пускате вътре във фирмата, или забравете.”

Отговарят му, че нямат никакво намерение да му прехвърлят каквото и да било и ще чакат да видят как ще реагира Комисията по хазарта.

“16 месеца нямахме официален отговор, при условие че на втория месец трябваше да имаме да или не. През тези 16 месеца ние три пъти поискахме среща с Комисията по хазарта, за да попитаме защо вместо два месеца чакаме толкова време. Те ни казаха:

“Приятелски огън,

ходете се разберете

с Васил Божков.

Иначе ще седите на

трупчета.”

Докато не му прехвърлихме 60%, ние лиценз не взехме. Efbet ООД остана без дейност”, твърди Цветомир Найденов в интервю в интернет.

През 2018 г. се влошава здравето на Стефан Найденов и според синовете му именно тогава се появяват първите признаци, че Божков иска да завземе целия им бизнес. Те твърдят, че са последните му бизнес партньори. Преди тях по този начин се бил разделил поне с десетина човека - сред които Стойне Манолов, Тони Наумов, Орлин Хаджиянков, Боре Халачев, Огнян Енчев, Димитър Гьошев, Пламен Манов, който починал и взели всичките му проценти.

Пикът на конфликта

е на 12 юни

миналата година,

когато Васил Божков вика двамата братя на разговор. Цветомир Найденов твърди, че има запис, както и че Божков също е записвал. Според него милиардерът им е поискал 51% от “Ефбет”, а те отказват, след което той ги заплашва. Впоследствие дори поискал на практика целия им хазартен бизнес. Найденови твърдят още, че заедно с тях е бил заплашен и друг много богат българин - Кирил Домусчиев. Когато питали защо и той, Божков им отговорил: Защото искате да правите бизнес с него. Вероятно става въпрос за нова компания за онлайн залагания или за влизането на Домусчиев в Efbet. Но за това няма никакви потвърждения. Връзките на Найденови със собственика на Нова телевизия и “Лудогорец” са главно по линия на футбола - Efbet е спонсор на 8-кратния шампион от Разград, както и на още няколко отбора от Първа и Втора лига. а Нова телевизия излъчва мачовете чрез каналите си “Диема спорт” и “Диема спорт 2”. Efbet има и сключен договор за главен спонсор на първенството в Първа лига, което носи името на фирмата.

От лагера на Васил Божков разказваха по друг начин историята за фамилията -

братята мамели

милиардера с

оборотите на общите

им фирми, които

излизали на загуба

В същото време само техните печелили, при това внушително. Божков ги привикал за обяснения и поискал компенсация.

Тъй като всички споменати в историята - Борис Бекяров, Александър Тумпаров и самият хазартен бос, са в ареста, няма как да се потвърди тяхната версия с днешна дата. 

Междувременно конфликтът между Божков и Найденови ескалира.

“На 3 юли Божков дойде в офиса и каза, че вече не съм управител на “Еврофутбол”, да си събирам багажа и да си ходя. Спряха достъпа до фирмата на цялото семейство, прекратиха ми трудовия договор”, разказва вторият брат Боян Найденов. Тези действия очевидно убеждават фамилията в сериозността на намеренията на Божков.

Те увеличават охраната си и започват да обмислят ответни мерки, защото вече се страхуват не за бизнеса си, а за живота си - пак според техните думи.

Следват нови срещи, на които Божков твърдял, че е откупил братята за 40 млн. лв. Не става ясно обаче дали наистина е купил, какво е купил и от кого го е купил. Цветомир Найденов твърди, че има записи от 17 септември, в които

Божков им казва, че

трябва да му плащат

10 млн. на година, за

да ги остави на мира Негови счетоводители водили сметките им и преценили, че може да им иска такава сума.

Заплашвал ги, че с негови хора от прокуратурата и полицията ще ги вкара в ареста за осем месеца и така ще им вземе бизнеса.

“Друга глупост, която ни каза, е, че Кирил Домусчиев и Делян Пеевски искали да ни убият, да прехвърлят убийствата на него и да го вкарат в затвора”, твърди Найденов. 

През октомври семейството пререгистрира фирмата си и марката Efbet става собственост на малтийското дружество Brobet LTD, регистрирана в Малта (Brobet Limited Reg.No: C 40842, Villa Ichang, No.16, TriqMons.Alfredo Mifsud, TaТXbiex XBX1063, Malta), представлявано само от Стефан, Цветомир и Боян Найденови.

По това време малко известни сайтове започват да пишат за тях, доста от материалите са цитирани и в централни медии и фамилията предусеща избухването на жестока хазартна война.

На 5 декември те подават два сигнала в прокуратурата. Единият е за заплахи за живота им, а другият - че дружествата на Божков, реализиращи моментни лотарии (“Национална лотария” и “Лотария България”), са ощетили бюджета с над 250 млн. лева. Впоследствие сумата набъбва на около 500 млн. лв.

Цветомир Найденов твърди, че някъде около 20 декември, когато Божков усеща, че може и да загуби, се обадил на баща им, за да обяви, че едностранно прекратява медийните атаки. Братята не му вдигат телефона.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Пускат Елена Динева от ареста с мярка "подписка" СНИМКА: Архив

Жената на Божков - Елена Динева, излиза на свобода

Пускат Елена Динева от ареста с мярка "подписка", научи БНТ. Според техни източници, наблюдаващият делото прокурор е изменил мярката и за неотклонение тъй като на 27 октомври изтичат осемте месеца от задържането й. На 6.10 Апелативният специализиран наказателен съд измени мярката на съпругата на Васил Божков на гаранция от 1 млн. лв

Бизнесменът Васил Божков СНИМКА: Архив

Борил Соколов: Божков няма да има управленска длъжност в "Българско лято"

„Васил Божков няма да има управленска или каквато и да е длъжност в „Българско лято“. Юридически партията няма да е свързана с лицето Васил Божков“. Това обясни Борил Соколов, който е част от политическия проект, цитиран от БНР. По думите му идеята на проекта, който има амбицията да се превърне в партия, е да се даде публичност на хора

Проф. Борис Велчев

КС ще каже до декември за комисията за Конституцията

Конституционният съд със сигурност ще спази срока и до началото на декември ще се произнесе по искането на президента Румен Радев срещу създаване на временната парламентарна комисия за проекта за нова конституция, каза във Велико Търново председателят на съда проф. Борис Велчев. Делото беше допуснато по същество и вече са изпратени писма за

Семейните месечни детски добавки без доходен тест само догодина

Семейните месечни детски добавки без доходен тест само догодина

Правителството предвижда семействата да получават месечни детски добавки без доходен тест само за периода от 1 януари до 31 декември 2021 г. Това става ясно от публикувания проект на бюджета за догодина, съобщи БНР. В момента критерият за получаване на детските добавки е доходът на член от семейството да не е по-висок от 500 лева

Тестовете, при които се взема секрет от носа и гърлото, дават по-сигурни резултати.

Опашки се извиха пред столичните лаборатории за тестване за COVID-19

Опашки се извиха пред столични лаборатории от желаещи да се изследват за коронавирус. От лабораториите отчитат, че все по-рядко хора се тестват профилактично, а повечето са били в контакт със заразен или имат симптоми, съобщава Би Ти Ви. За да не поемаме излишен риск, личните лекари съветват – тествайте се само при необходимост и при следните

СНИМКА: МВнР

Захариева потвърди подкрепата на България за страните от Западните Балкани

Съвместното председателство на България и Република Северна Македония на Берлинския процес за Западните Балкани бе основна тема на разговора между вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и генералния секретар на Съвета за регионално сътрудничество (СРС) Майлинда Брегу. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

СНИМКА: Pixabay

Адвокат на Васил Божков излезе от ареста заради заболяване

Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) пусна от ареста адвокат Славчо Марков заради заболяване, което не позволява да остане с най-тежката мярка за неотклонение, предаде lex.bg. Марков беше арестуван в началото на юли и обвинен, че е бил част от престъпна група за принуда, изнасилвания и убийства

НИКОЛАЙ РУСЕВ

И командирът на "Граф Игнатиево" с COVID, докаран е с линейка във ВМА

Вероятно се е заразил на коктейла за празника на ВВС, където празнува президентът Командирът на "Граф Игнатиево" бригаден генерал Николай Русев е приет във ВМА със сериозни симптоми на коронавирус, казаха неофициално от базата за "24 часа". Летецът е съпруг на журналистката от Би Ти Ви Габриела Наплатанова. Ген

Валентин Вълчев

Пребили във Варна общински лидер на БСП

Лидерът на общинската организация на БСП в Долни чифлик Валентин Вълчев е бил брутално пребит във Варна преди три дни. Побоят е извършен пред офиса на областната организация на партията в морския град, съобщава варненският сайт Петел.. "На 20.10.2020 г. около 19:00 часа на ул. „Братя Миладинови“ до офиса на Областен съвет на БСП във Варна бе

Арест за бивш затворник, опитал да внесе дрога зад решетките, скрита в банан

Арест за бивш затворник, опитал да внесе дрога зад решетките, скрита в банан

Пенсионер остава в ареста за наркотици, след като Окръжен съд - Кюстендил, под председателството на съдия Евгения Стамова потвърди мярката за неотклонение "задържане под стража" за Янчо К., 68-годишният мъж е привлечен като обвиняем за държане, с цел разпространение на наркотични вещества в затвора в гр. Бобов дол, в условията на опасен рецидив

Снимка прокуратура на Република България

Гешев връчи отличие на прокурор от ВКП

Обвинител номер едно поздрави Радосвет Андреев за прецизната му работа Главният прокурор Иван Гешев връчи отличие „Почетен знак на Прокуратура на Република България“ на Радосвет Андреев - прокурор в отдел „Международен“ към Върховна касационна прокуратура (ВКП), съобщиха от прокуратурата на сайта си

Емил Димитров

Министър Димитров: Проблемни са язовирите "Ястребино", "Тича" и "Камчия"

Проблемни са три язовира - "Ястребино", "Тича" и "Камчия". Всички останали са в добро състояние. Това стана ясно от отговор на министърът на околната среда и водите Емил Димитров по време на парламентарния контрол. Наложени са ограничения от началото на годината на яз. "Камчия", Министерски съвет е взел решение два язовира да бъдат сложени към

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber