Гешев в Бобов дол: Да си продадат яхтата, майбаха и някоя вила и да сложат пречиствателни инсталации на тецовете (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8185966 Гешев в Бобов дол: Да си продадат яхтата, майбаха и някоя вила и да сложат пречиствателни инсталации на тецовете (Обзор) Гешев в Бобов дол: Да си продадат яхтата, майбаха и някоя вила и да сложат пречиствателни инсталации на тецовете (Обзор) www.24chasa.bg
Главният прокурор Иван Гешев и вътрешният министър Младен Маринов излизат от сградата на общината в Бобов дол след среща с местната власт. СНИМКА: ЕЛИЦА ИВАНОВА

Главният прокурор: ТЕЦ “Бобов дол” незаконно гори боклук

Само ТЕЦ “Сливен” имал разрешително за отпадъци

Емил Димитров ще кани бизнесмена Христо Ковачки да му обясни какво иска държавата от него

Горят ли незаконно боклуци от държави от Европейския съюз в четири теца. Това трябва да изясни министърът на околната среда Емил Димитров, след като в четвъртък Върховната административна прокуратура (ВАП) му възложи да провери за нерегламентирано изгаряне на отпадъци в ТЕЦ “Бобов дол”, ТЕЦ “Брикел”, ТЕЦ “Сливен” и ТЕЦ “Перник”. Те са свързани с бизнесмена Христо Ковачки.

“Констатирани са няколко нарушения в ТЕЦ “Бобов дол”. Едното е, че има замърсяване на въздуха. Образувано е досъдебно производство, че централата е горила боклук”, съобщи Иван Гешев пред общината в Бобов дол. Отпадъците били смесени с въглища.

Главният прокурор, вътрешният министър Младен Маринов и министърът на околната среда и водите Емил Димитров пристигнаха за среща с местната власт в 14,30 ч в четвъртък.

С тях бяха окръжният прокурор на Кюстендил и районният на Дупница.

“Имате проблем с чистота на въздуха, най-вероятно заради теца. Изключително брутална картина. ТЕЦ “Бобов дол” дава работа на много хора, но не може да се прави компромис с чистотата на въздуха. Никой не иска да го затваря. Въпросът е, че

щом печелиш

милиони, ще

инвестираш,

за да е добре

за всички”

Това каза Гешев пред представителите на местната власт. Срещата продължи около час. Пред общината главният прокурор увери хората, които го очакваха, че никой не иска да ги остави без работа.

“Но в случай че не се спазва законът, държавата трябва да принуди нарушителите да го спазват. Щом се поставят пречистващи инсталации, ще се оправят нещата”, успокои той местните хора.

“Смятам да поканя собственика или консултанта, за да му кажа какво точно иска държавата от него и какви ще са последствията. Ще поканя един, който каза, че е консултант”, съобщи министърът на околната среда Емил Димитров. Преди три дни бизнесменът Христо Ковачки отрече пред Би Ти Ви да се занимава с внос на боклук. Той имал консултантски договор с ТЕЦ “Бобов дол” и Топлофикация “Сливен”.

В Бобов дол Иван Гешев увери, че не познава Христо Ковачки.

Часове преди отиването на тримата министри в градчето от ВАП съобщиха, че проверката на четирите теца се налага “заради голямата обществена значимост на проблема и възможните

неблагоприятни

последици за

живота и

здравето на

хората,

които са в непосредствена близост до централите. Екоминистърът трябва да провери издадените разрешителни на четирите теца за изгаряне на отпадъци.

Емил Димитров трябва и да изясни съответства ли в момента дейността на четирите централи по обезвреждане или оползотворяване на отпадъци в пълна степен на разрешената.

Министерството на околната среда следва да установи налични ли са филтри и друго оборудване в четирите дружества, както и да се установят хората, които извършват идентична дейност, с която замърсяват или увреждат околната среда.

“ТЕЦ “Бобов дол” е на 24-часов контрол. Всичките централи, за които прокуратурата поиска проверка, ще бъдат на специален отчет”, увери Емил Димитров.

Той уточни, че от всички централи само ТЕЦ “Сливен” има право да гори отпадъци.

“Той гори отпадъците на София. Там трябва да се провери количеството, което пристига, и дали няма допълнително. Всички други тецове нямат право да горят отпадъци”, обясни екоминистърът. И припомни, че в Бобов дол беше установено, че от май 2019 г. експерименталното разрешително е изтекло, а коплексното е издадено при наличието на филтри и други системи за сигурност, които не са поставени.

“Затова ги спряхме, докато ги поставят”, каза Димитров.

“Най-вероятно не са спазени необходимите законови изисквания и екологичните норми. По-лесно е да караш “Майбах”, отколкото да го продадеш и да го вкараш в инсталации за чистота на въздуха. Защо да не си караш хубави коли, яхти... Ако трябва, ще си продадеш яхтата, майбаха и някоя вила, ще си монтираш пречиствателни устройства”, каза Гешев. Той заяви, че ако трябва,

ще се проверява

всяка вечер

какво се гори

в теца

“Ще има постоянна връзка с окръжния и районния прокурор, с представители на населените места, директора на ОДМВР, за да бъдем сигнализирани в реално време, ако има съмнения, че се нарушава екологичното законодателство”, обеща главният прокурор. И допълни, че при нарушения ще бъдат образувани наказателни производства. Едно от вече установените нарушения на ТЕЦ “Бобов дол” е, че е изтекло разрешителното да гори каквото и да е освен въглища. Другото - че в площадка в съседство с централата нерегламентирано се складирал боклук за изгаряне.

“Не се спазват екологичните норми – защо да даваш 100-200 милиона за това да се спазват нормите, като можеш да си ги спестиш”, възмути се главният прокурор.

Камиони с въглища рушали

пътищата и домовете в Бобов дол

Тежка техника, вероятно с въглища, рушала пътната инфраструктура, но и домовете на хората. За това са се оплакали на главния прокурор Иван Гешев представители на местната власт на срещата им с него в четвъртък.

Хората имали сериозни съмнения, че камионите, които по документи трябвало да превозват глина, всъщност били натоварени с въглища.

Главният прокурор обеща, че ще се извършат проверки.

Вътрешното министерство съвместно с ДАИ щяло да инспектира и транспортните фирми, за да се разбере дали съмненията на хората са основателни.

Жителите на Бобов дол неведнъж са се оплаквали, че през града минава тежка техника, която не само руши асфалта, но причинява напукване на стените на домовете им. Заради това през 2019 г. имаше и протести.

Оперативен център в екологията следи язовирите онлайн

Оперативен център в министерството на екологията следи водите в язовирите онлайн и 24 часа в денонощието. Той бе създаден от новия министър на екологията Емил Димитров- Ревизоро. Пред журналисти го представи заместникът му Красимир Живков.

“Имаме възможност да се следят обемите на язовирите в реално време. След водите ще разгледаме и управление на отпадъците”, каза Живков. По думите му новата система дава възможност всеки ден да се прави анализ на водния режим на язовирите. “Работим с различните институции, които са свързани със стопанисването на язовирите. Графиците за язовирите се утвърждават годишно. Анализът за миналата година показва 3 млн. 500 хил. кубика за Перник, това се получи при климатичните условия”, добави още зам.-министърът на околната среда и водите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Боил Банов Снимка: Архив

Боил Банов: Антиките на Божков, които не са регистрирани, са силно надценени

Антиките на Васил Божков, които не са регистрирани – близо 2700, са силно надценени. Това обяви в телефонно включване за bTV министърът на културата Боил Банов. Той се обади, за да обяви, че е некоректно внушението за липсата на проверки от страна на Министерството на културата на колекцията на Божков

Снимка: Архив

Ремонт на "Тракия", шофирайте внимателно

Шофьорите да карат с повишено внимание от км 24 до км 25 и от км 28 до км 30 на АМ "Тракия" в посока София. Това съветват от Агенция "Пътна инфраструктура". Временно движението ще се осъществява в изпреварваща лента поради ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Ограничено е движението в активна и аварийна лента. До 17:30 ч

Иван Гешев Кадър: БНТ

Гешев: Много дават акъл на прокуратурата, а тя е независима институция

Въпросът с наказателната отговорност - трябва и политиците да си поемат отговорност и да поемат необходимите законодателни изменения. След като политическите партии казват, че подкрепят Гешев - аз не искам да подкрепят Гешев, искам да подкрепят българските граждани, които искат справедливост, така че да си заработят парите

Диана Ковачева СНИМКА: Пресцентъра на омбудсмана

Омбудсманът говори пред ООН за премахване на дискриминацията срещу жените

До 19 февруари омбудсманът Диана Ковачева ще бъде в Женева за участие в 75-ата сесия на Комитета на ООН за премахване на всички форми на дискриминация срещу жените. Това съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.  След акредитирането на институцията на българския омбудсман с най-високия статут „А“ на ООН за правозащитен орган, доц

Иван Гешев Кадър: БНТ

Гешев: Изненадан съм, че Божков беше задържан в ОАЕ, там милиардери не арестуват

Искането до Обединените арабски емирства за екстрадицията на Васил Божков е изпратено в електронен вариант още в събота, а днес ще бъде изпратен и хартиен вариант. Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред БНТ в Чирпан, където се провежда акция срещу битовата престъпност. Изненадва ме, че е бил задържан 20 дни

Конусни силози от 10 до 250 т  предлага „Обитех“

Конусни силози от 10 до 250 т предлага „Обитех“

Конусни силози с вместимост от 10 до 250 т. проектира, произвежда и монтира „Обитех“ ЕООД. Фирмата е на българския пазар от 2002 г. и е официален представител на турската компания за производство на силози „Оби -Алтунташ“. Компанията–производител е сертифицирана с европейски сертификат за качество TUV

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Снимка: umbal-kirkovich.org

Мъжът със съмнения за коронавирус в Стара Загора е в добро състояние

Състоянието на украинския гражданин, който се изследва за коронавирус, е много добро тази сутрин. Мъжът е изолиран в Клиниката по инфекциозни болести в Университетската болница "Проф. д-р Ст. Киркович" в Стара Загора, спазени се всички мерки за безопасност. Това съобщи дежурният лекар д-р Галина Йосифова, предаде БТА

Миков: Не е вярно, че Божков е бил под чадъра на БСП

Миков: Не е вярно, че Божков е бил под чадъра на БСП

Твърденията, че Васил Божков е бил дълги години под политическия чадър на БСП, не са верни. Подобни твърдения са част от политиката у нас, когато няма други аргументи, заяви по Би Ти Ви тази сутрин бившият председател на БСП Михаил Миков. Най-важното е да се осигури справедлив процес за Божков. У нас дълги години имаше странни обстоятелства

Кметът на Благоевград Румен Томов обжалва прекратяването на правомощията си

Кметът на Благоевград Румен Томов обжалва прекратяването на правомощията си

Кметът на Благоевград Румен Томов е обжалвал пред Върховния административен съд решението на Административния съд в Благоевград за прекратяване на правомощията му. Това съобщи Томов в студиото на Би Ти Ви. Съдът прекрати правомощията с мотива, че Томов все още фигурира в управата на частна фирма, нещо, което забранява на градоначалниците

Николай Овчаров: От колекцията на Божков засега се изнасят само каменните статуи

Николай Овчаров: От колекцията на Божков засега се изнасят само каменните статуи

В момента от прочутата колекция на Васил Божков са изнесени единствено каменните статуи, за златните предмети се подготвят специални касетки. Това каза в студиото на Би Ти Ви историкът и археолог проф. Николай Овчаров. Още през 2004 г. тогавашният президент Георги Първанов призова да бъдат амнистирани големите колекции, които в България са три

Васил Божков СНИМКА: Архив

Изпращат документите за екстрадицията на Васил Божков

Днес Министерството на правосъдието ще изпрати до Обединените арабски емирства документите за екстрадицията на бизнесмена Васил Божков, предаде БНТ. Става въпрос за близо 200 страници, които са преведени на арабски. Вчера стана ясно, че Божков е бил освободен от ареста. Това е станало, след като в изисквания според закона в Емирствата срок от 20

През лятото на 2019 г. за първи път лагерът отваря врати в кюстендилското село Смоличано.

Лагер като пионерските, но не соц, а еко и арт

След 10 г. в САЩ българка зарязва бизнеса си във Флорида и прави първото такова селище за малчугани у нас, телефоните са табу 30 години след края на социализма и с лека носталгия към безгрижните детски лета от онова време у нас врати отвори подобрената версия на пионерските лагери - артселището “Живей с любов”

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber