Гешев в Бобов дол: Да си продадат яхтата, майбаха и някоя вила и да сложат пречиствателни инсталации на тецовете (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8185966 Гешев в Бобов дол: Да си продадат яхтата, майбаха и някоя вила и да сложат пречиствателни инсталации на тецовете (Обзор) Гешев в Бобов дол: Да си продадат яхтата, майбаха и някоя вила и да сложат пречиствателни инсталации на тецовете (Обзор) www.24chasa.bg
Главният прокурор Иван Гешев и вътрешният министър Младен Маринов излизат от сградата на общината в Бобов дол след среща с местната власт. СНИМКА: ЕЛИЦА ИВАНОВА

Главният прокурор: ТЕЦ “Бобов дол” незаконно гори боклук

Само ТЕЦ “Сливен” имал разрешително за отпадъци

Емил Димитров ще кани бизнесмена Христо Ковачки да му обясни какво иска държавата от него

Горят ли незаконно боклуци от държави от Европейския съюз в четири теца. Това трябва да изясни министърът на околната среда Емил Димитров, след като в четвъртък Върховната административна прокуратура (ВАП) му възложи да провери за нерегламентирано изгаряне на отпадъци в ТЕЦ “Бобов дол”, ТЕЦ “Брикел”, ТЕЦ “Сливен” и ТЕЦ “Перник”. Те са свързани с бизнесмена Христо Ковачки.

“Констатирани са няколко нарушения в ТЕЦ “Бобов дол”. Едното е, че има замърсяване на въздуха. Образувано е досъдебно производство, че централата е горила боклук”, съобщи Иван Гешев пред общината в Бобов дол. Отпадъците били смесени с въглища.

Главният прокурор, вътрешният министър Младен Маринов и министърът на околната среда и водите Емил Димитров пристигнаха за среща с местната власт в 14,30 ч в четвъртък.

С тях бяха окръжният прокурор на Кюстендил и районният на Дупница.

“Имате проблем с чистота на въздуха, най-вероятно заради теца. Изключително брутална картина. ТЕЦ “Бобов дол” дава работа на много хора, но не може да се прави компромис с чистотата на въздуха. Никой не иска да го затваря. Въпросът е, че

щом печелиш

милиони, ще

инвестираш,

за да е добре

за всички”

Това каза Гешев пред представителите на местната власт. Срещата продължи около час. Пред общината главният прокурор увери хората, които го очакваха, че никой не иска да ги остави без работа.

“Но в случай че не се спазва законът, държавата трябва да принуди нарушителите да го спазват. Щом се поставят пречистващи инсталации, ще се оправят нещата”, успокои той местните хора.

“Смятам да поканя собственика или консултанта, за да му кажа какво точно иска държавата от него и какви ще са последствията. Ще поканя един, който каза, че е консултант”, съобщи министърът на околната среда Емил Димитров. Преди три дни бизнесменът Христо Ковачки отрече пред Би Ти Ви да се занимава с внос на боклук. Той имал консултантски договор с ТЕЦ “Бобов дол” и Топлофикация “Сливен”.

В Бобов дол Иван Гешев увери, че не познава Христо Ковачки.

Часове преди отиването на тримата министри в градчето от ВАП съобщиха, че проверката на четирите теца се налага “заради голямата обществена значимост на проблема и възможните

неблагоприятни

последици за

живота и

здравето на

хората,

които са в непосредствена близост до централите. Екоминистърът трябва да провери издадените разрешителни на четирите теца за изгаряне на отпадъци.

Емил Димитров трябва и да изясни съответства ли в момента дейността на четирите централи по обезвреждане или оползотворяване на отпадъци в пълна степен на разрешената.

Министерството на околната среда следва да установи налични ли са филтри и друго оборудване в четирите дружества, както и да се установят хората, които извършват идентична дейност, с която замърсяват или увреждат околната среда.

“ТЕЦ “Бобов дол” е на 24-часов контрол. Всичките централи, за които прокуратурата поиска проверка, ще бъдат на специален отчет”, увери Емил Димитров.

Той уточни, че от всички централи само ТЕЦ “Сливен” има право да гори отпадъци.

“Той гори отпадъците на София. Там трябва да се провери количеството, което пристига, и дали няма допълнително. Всички други тецове нямат право да горят отпадъци”, обясни екоминистърът. И припомни, че в Бобов дол беше установено, че от май 2019 г. експерименталното разрешително е изтекло, а коплексното е издадено при наличието на филтри и други системи за сигурност, които не са поставени.

“Затова ги спряхме, докато ги поставят”, каза Димитров.

“Най-вероятно не са спазени необходимите законови изисквания и екологичните норми. По-лесно е да караш “Майбах”, отколкото да го продадеш и да го вкараш в инсталации за чистота на въздуха. Защо да не си караш хубави коли, яхти... Ако трябва, ще си продадеш яхтата, майбаха и някоя вила, ще си монтираш пречиствателни устройства”, каза Гешев. Той заяви, че ако трябва,

ще се проверява

всяка вечер

какво се гори

в теца

“Ще има постоянна връзка с окръжния и районния прокурор, с представители на населените места, директора на ОДМВР, за да бъдем сигнализирани в реално време, ако има съмнения, че се нарушава екологичното законодателство”, обеща главният прокурор. И допълни, че при нарушения ще бъдат образувани наказателни производства. Едно от вече установените нарушения на ТЕЦ “Бобов дол” е, че е изтекло разрешителното да гори каквото и да е освен въглища. Другото - че в площадка в съседство с централата нерегламентирано се складирал боклук за изгаряне.

“Не се спазват екологичните норми – защо да даваш 100-200 милиона за това да се спазват нормите, като можеш да си ги спестиш”, възмути се главният прокурор.

Камиони с въглища рушали

пътищата и домовете в Бобов дол

Тежка техника, вероятно с въглища, рушала пътната инфраструктура, но и домовете на хората. За това са се оплакали на главния прокурор Иван Гешев представители на местната власт на срещата им с него в четвъртък.

Хората имали сериозни съмнения, че камионите, които по документи трябвало да превозват глина, всъщност били натоварени с въглища.

Главният прокурор обеща, че ще се извършат проверки.

Вътрешното министерство съвместно с ДАИ щяло да инспектира и транспортните фирми, за да се разбере дали съмненията на хората са основателни.

Жителите на Бобов дол неведнъж са се оплаквали, че през града минава тежка техника, която не само руши асфалта, но причинява напукване на стените на домовете им. Заради това през 2019 г. имаше и протести.

Оперативен център в екологията следи язовирите онлайн

Оперативен център в министерството на екологията следи водите в язовирите онлайн и 24 часа в денонощието. Той бе създаден от новия министър на екологията Емил Димитров- Ревизоро. Пред журналисти го представи заместникът му Красимир Живков.

“Имаме възможност да се следят обемите на язовирите в реално време. След водите ще разгледаме и управление на отпадъците”, каза Живков. По думите му новата система дава възможност всеки ден да се прави анализ на водния режим на язовирите. “Работим с различните институции, които са свързани със стопанисването на язовирите. Графиците за язовирите се утвърждават годишно. Анализът за миналата година показва 3 млн. 500 хил. кубика за Перник, това се получи при климатичните условия”, добави още зам.-министърът на околната среда и водите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

По-рано недоволните хвърляха тикви по сградата на Министерския съвет. СНИМКА: Николай Литов/Архив

Протестиращи нахлуха на Немския коледен базар

Недоволните от правителството излязоха за 150-и ден на протест в София. Протестиращите нахлуха на Немския коледен базар, въпреки строгата организация заради коронавируса там, съобщи Нова тв. Стигна се и до словесни сблъсъци с хората, които чакаха на опашка за да влязат. По-рано недоволните хвърляха тикви по сградата на Министерския съвет

"168 часа": Турската МИТ - България е в топ 10 в Европа по свързани с ИДИЛ жители

"168 часа": Турската МИТ - България е в топ 10 в Европа по свързани с ИДИЛ жители

Поне 77 български граждани са се сражавали редом до джихадистите Тук имало тяхна обучителна база “Ислямска държава” се трансформира в световен киберхалифат България е в топ 10 на европейските държави, в които живеят хора, свързани с ИДИЛ, твърди доклад на турските секретни служби. Доколко е достоверна тази информация

Мария Грубешлиева - Муки не спря да плаче по време на опелото, но в ритуалната зала поговори с всички опечалени. Снимки Румяна Тонева

Муки без сили да говори, само плака на опелото за година от смъртта на Стоянка Мутафова

„Слънцето грее за Стоянка Мутафова“, каза личният й мениджър Евгени Боянов, поднасяйки червени рози на гроба на голямата актриса и покланяйки се пред портрета й. Времето на 5 декември наистина беше благосклонно и направи топъл и спокоен помена за нея. Любимата комичка си отиде от живота преди година – на 6 декември, в 6,15 ч във Военна академия

Главният прокурор Иван Гешев

Гешев: Не крием проблемите, а ги решаваме

Противодействието на корупцията в правоохранителната система е един от основните ни приоритети. Не крием проблемите, а ги решаваме. Поздравления за дирекция "Вътрешна сигурност" - МВР и колегите от Окръжна прокуратура - Варна. Това написа в личния си профил в туитър главният прокурор Иван Гешев по повод задържания заради подкуп от 2000 лева

Минчо Йовчев

Почина Минчо Йовчев, член на Политбюро на БКП и зам.-премиер

На 78-годишна възраст почина бившият министър на индустрията и зам.-председател на Министерски съвет по соцвреме Минчо Йовчев. Това съобщи Областният съвет на БСП в Стара Загора. „Напусна ни един достоен социалист, антифашист, дълбоко етичен, добродушен, честен и забележителен човек, до последния си дъх останал верен на идеите ни

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев

Кунчев: Разхлабваме мерките, ако новозаразените станат 300 на 100 000 души

При спадане на регистрираните случаи с коронавирус на 300 на 100 хиляди души в рамките на 14 дни ще разхлабим мерките, заяви доц. Ангел Кунчев при гостуването си в Радио Дарик. В момента са 600 на 100 хиляди души. В средата на януари е възможно да започнат първите ваксинации в България, като това ще е ваксината на „Пфайзер“

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

МВР с указания за предотвратяване на инциденти като този с патрулката

МВР с указания за предотвратяване на инциденти като този с патрулката

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски, главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов и ръководството на ГДНП разпоредиха допълнителни мерки и указания към личния състав на СДВР, ОД на МВР, дирекцията "Жандармерия" и ГДНП, съобщиха от пресцентъра на МВР. Повод са последните инциденти със служебни автомобили

Проф. Кирил Топалов

Проф. Топалов: Македонските историци четат както дяволът чете евангелието

Българо-македонската историческа комисия постигна нулеви резултати, защото няма желание от другата страна да се придвижат нещата напред. Това каза по бТВ “ историкът проф. Кирил Топалов, член на комисията. По думите му тя заседава от две години и всяко съгласие е постигано с много труд и остри спорове

Бойко Борисов в БулБИО
Снимка: Фейсбук

Борисов опроверга руснаците: Модернизираме летищата си, не трупаме оръжия (видео)

Единственото, което България прави, различно от годините досега, е да модернизира летищата си, което правят всички държави. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, опровергавайки руските твърдения, че в България има оръжия, с които се подготвя удар по тяхната територия. Коментара премиерът Борисов направи по време на посещението си в

Цветан Цветанов

Партията на Цветанов: Държавата не прави нищо за психосоциалната подкрепа на хората

ООН сигнализира в свой доклад, че наложената карантина в повечето страни увеличава с над 20% случаите на домашно насилие. Карантинните мерки затрудняват службите и неправителствените организации да се свържат с жертвите. Много страни вече съобщиха за увеличаване на случаите на домашно насилие като ги наричат "сенчеста пандемия"

Бойко Борисов Снимки: Фейсбук

Борисов лично се увери в готовността да посрещнем първата доставка на ваксини (Видео)

България вече е готова да посрещне първата доставка на ваксини срещу COVID-19, похвали се във фейсбук премиерът Бойко Борисов. "Днес лично се уверих в това по време на посещението си в Центъра по заразни и паразитни болести, където се помещава и БулБИО. Там са разположени специализирани хладилници с температурен режим - 71 градуса

ПРОФ. НИКОЛАЙ ГАБРОВСКИ

Проф. Николай Габровски: Станахме жертва на привидно лятно успокоение

COVID стана политическа тема много бързо Станахме жертва на собствения си успех и на това привидно лятно успокоение. COVID стана политическа тема много бързо. Това заяви по БНТ в "Денят започва с Георги Любенов" проф. Николай Габровски, заместник-директор на "Пирогов" и заместник-председател на БЛС. "За съжаление след първоначалния страх

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber