КЗП: Край на двойния стандарт при храните

https://www.24chasa.bg/novini/article/8178440 КЗП: Край на двойния стандарт при храните КЗП: Край на двойния стандарт при храните www.24chasa.bg
КЗП: Край на двойния стандарт при храните

Двойният стандарт при храните, предлагани в България и в страните в Западна Европа, вече не се прилага. Това е установила Комисията за защита на потребителите при сравнителен анализ на храни и напитки, закупени от Гърция, Испания, Германия, Португалия,Унгария и аналозите им в България.
“Изключително важен извод е, че по линия безопасност на храните и напитките, няма никакво съмнение. Категорично се доказва, че храните са безопасни.
Ние виждаме, че понятието двоен стандарт придобива нова окраска, няма такъв по оста изток-запад”, коментира председателят на комисията Димитър Маргаритов.
Според него трябва да се работи повече за понятието “съществена разлика”.

Тъй като такава е установена при някои от изследваните храни, но това не означавало, че “разликите не могат да бъдат дефинирани като разлика в полза на чуждия продукт”, обясни Маргаритов. 

Даде пример с шоколадов продукт, чието съдържание на протеин било по-високо, купен на българския пазар, отколкото същия десерт, но купен в чужбина. 

“На въпроса: По-лоша храна ли ядем в България? Не, не ядем по-лоша храна, не пием по-лоши продукти”, каза той. 
Трябвало да се въведе конкретна дефиниция в закона за него, каза той и обясни, че Европейската комисия работи по промяната.
Освен това производителите трябвало да описват на етикетите произхода на суровините, които са вложили.
“Например “грах балкански”, даде пример Маргаритов.

При консервите се получават различия, тъй като суровината - грахът, царевицата и т.н. може да са различни сортове.
“Обяснимо е защо има такова голямо разминаване. Няма как градчетата или зърната от царевица да са с едни и същи показатели”, казва Сергей Иванов.
Според него при храни от растителна продукция, трябва да се отбелязва и сортът.
В българската консерва с риба тон е установено, че има с 20% по-малко сол. Изследваният зехтин е идентичен, установил анализът.
Три вида алкохол, включени в тестовете, не са показали разлика нито в алкохолното съдържание, нито в това на метанола.
“Категорично тези напитки са с еднакво качество”, коментира Иванов.
При 11 тествани консерви се наблюдават съществени разлики, при 4 - минимални, а при трите спиртни - не се наблюдават различия.
Относно органолептиката, Иванов обясни, че трябват специалисти, които са преминали специални обучения. Такива в България имало само от лозаро-винарската камара.
Детски храни не са включени в изследването, тъй като не са установени идентичности при тези продукти, добави Маргаритов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Милен Велчев Снимка: Архив

Милен Велчев: След приемане на еврото цените няма да скочат

Земеделската комисия на ЕП прие предложение на Иво Христов за опазване на пчелите и българските породи

Земеделската комисия на ЕП прие предложение на Иво Христов за опазване на пчелите и българските породи

Пускат банкнота от 1 милион заради инфлацията във Венецуела

Пускат банкнота от 1 милион заради инфлацията във Венецуела

България се готви да въведе еврото от 1 януари  2024 г. Страната ни вече изготвя и национален план, за да стане това без сътресения.

Цени в евро от 1 януари 2024 г., евентуално

На 9 март КЕВР ще проведе две онлайн открити заседания за лицензи за държавната и за частната газова борси.

В един ден обсъждат лицензи за две газови борси – държавната и частна

Сейшелите СНИМКА: Pixabay

Сейшелите отварят границите си за всички държави от 25 март

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber