Правят фейсбук страници на знаменитост, набират фенове, после ги продават на фирми с ново име

https://www.24chasa.bg/novini/article/8176943 Правят фейсбук страници на знаменитост, набират фенове, после ги продават на фирми с ново име Правят фейсбук страници на знаменитост, набират фенове, после ги продават на фирми с ново име www.24chasa.bg
Измамници рекламирали виагра с лицето на Ани Салич.

Нова мода с продажба на фалшиви страници на знаменитости става все по-популярна във фейсбук. При нея менте акаунтът набира харесвания, а след това собственикът на страницата я продава за 10 000 лв. на фирма за недвижими имоти например. Тя сменя името и вече има голяма аудитория.

Схемата работи по следния начин. Прави се фейсбук страница на известна личност. Тя почва да имитира едно към едно истинския профил на звездата. Качват се същите снимки, публикува се всяко едно обновяване на статута. Така хората се заблуждават, че става дума за истински профил, тъй като в него има и кадри от личния живот на звездите.

Страницата се

поддържа

няколко месеца -

целта е да набере

поне 10 000

харесвания

След това собственикът ѝ я продава за около 10 000 лв. на някоя фирма. Обикновено тя изтрива всички предишни публикации и сменя името със своето собствено. Още на старта обаче получава огромен брой последователи.

В последните месеци са засечени десетки подобни случаи. При един от тях обаче компанията се изхитрила. Новият собственик бил фирма за продажба на недвижими имоти. Вместо да смени името, тя се възползвала от старото - профил на популярна манекенка. Фирмата пуснала от нейно име публикация, че си е купила нов апартамент. Красавицата “публикувала статус”, в който изразявала благодарността си към брокерската къща. Засега не е ясно кой стои зад измамите. Проблемът е, че продажбата на фейсбук страници не е престъпление, ако преди това не са били хакнати и взети от истинските им собственици.

Другата нова фейсбук мода в измамите е свързана със създаването на фалшиви профили на журналисти. Акаунтите се ползват за реклама на козметични продукти и добавки за отслабване.

Мошеник

създал профил

на Мира Добрева и постоянно рекламирал, че тя отслабва с помощта на определена хранителна добавка. След сигнал до разследващите измамникът бил разкрит. Оказал се бивш колега на тв водещата, който успял да заработи 95 000 лв. преди да го хванат.

При предишния вариант на схемата известни личности “рекламираха” продукти в сайтове, регистрирани в държави като Панама. Дописките се разпространяваха в менте профили с крадени снимки на обикновени хора. Такива акаунти с 3-годишна история се търгуват и до днес за около 50 долара в биткойни. Целта е да не се проследи трансакцията.

В няколко фалшиви новини, разпространени от такива профили, попада телевизионната водеща Ани Салич. Първата е от преди 2 години. Тогава тя разбрала от приятелки, че е “много доволна” от крем против бръчки. След неин сигнал сайтът, който промотирал продукта, е спрян.

Последната е от края на 2019 г. Тогава Салич отново разбира, че е жертва на измамна реклама. Този път за виагра, а ментето се разпространява от фалшиви профили и новосъздадени фейсбук страници.

“Едно е сигурно – нямам никакво отношение към това как българският мъж задоволява българската жена. Друго е по-страшно - че подобни медикаменти, които се разпространяват с лицата на известните хора, може и да са опасни. Обикновено разбирам, че пак се е появила подобна страница с мен, когато ми звънне някой близък или дори ми пишат непознати хора, за да питат какво е това чудо на чудесата, което е измислено и което аз в момента ползвам, за да го купят и те”, обясни Салич след поредната измама.

Сред жертвите на подобни схеми са били актрисата Теодора Духовникова, при която дори бе измислено фалшиво интервю, Андрей Слабаков и други.

Добрата новина е, че в последните месеци подобни измами намаляват. Разследващите обясниха пред “24 часа” причините: “Много е просто - хората научиха за старата схема. Отделно се вижда, че сайтът, в който се рекламира продукт, пък макар и от звезда, е със странно име. Разширението му не е .bg или .com”.

Според маркетинг експерти хората вярват на публикации във фейсбук, защото ги възприемат като нещо лично, а не като реклама, което често няма нищо общо с истината.

Извън измамите със звезди, във фейсбук има още няколко. При едната човек получава покана от красиво момиче. Пишат си и тя го приканва да мастурбира пред камерата. Ако се съгласи, следва изнудване със записа.

Рекетират я за

3000 долара или

клипът ще бъде

качен в интернет

и разпратен на приятелите на жертвата. 

Дори човек да плати, следва нова заплаха, че ако не даде още пари, всичките му близки ще получат видеото. За съжаление, заплахата не е фалшива и така извратеняци публикуваха подобно видео на фейсбук стената на сина на изнудван мъж.

Подобен вариант има и с директно включване в месинджър, че вече са хакнали уебкамерата на човек и го имат заснет. Искат се пари, за да не се разпространят кадрите. Разбира се, това е абсолютен блъф. И все пак е факт, че дори Марк

Зукърбърг държи

камерата на

личния си лаптоп

залепена с

изолирбанд

При жените пък особено популярна е измама, при която “ги харесва” красавец - най-често е адмирал, тъй като белите им униформи са възхитителни. Мъжът е облечен с нея на профилната си снимка, личат и множество награди. Адмиралът праща покана за приятелство и започва комуникация с “щастливката”.

След няколко месеца мъжът обяснява, че е в затруднено положение, защото се развежда и сметките му са блокирани, а му трябват пари. Жертвите изпращат сумите чрез фирми за бързи преводи. Парите отиват най-често в Кот д'Ивоар и Нигерия. При тези профили си личи, че са новосъздадени. Индикацията за измама е, че обикновено имат само профилна снимка. Затова експертите съветват да не се приемат покани.

Една от последните измами е дело на мъж, представящ се за Filip Breedlove (“дишам любов” - от англ.) от “американската армия в база в Кабул”. Той пише на българката Даниела. Използва 3 профила, чийто разширения са gohaan7, pihilip.breedlove- и philip.breedlove2312.

“Ще ти изпратя кутия, пълна с бижута”, пише Филип и иска 1950 паунда. Даниела ги изпраща в Лондон и повече не вдишва любовта.

По-крупни са измамите по мейла - BG фирма изгоря с 1,5 млн. лева

И докато измамите по фейсбук са за суми до максимум 10 000 лв., то тези по електронната поща са за много повече пари. Най-голямата, с пострадала българска фирма, е за над 1,5 млн. лв.

Схемата става с изпращане на вирус до мейл на голяма фирма. Първият е троянски кон, какъвто беше и този, достигнал до хората през електронно писмо, уж от КАТ. При тази атака в текста пишеше за неплатени глоби, които човек да види в прикачения файл. Той обаче не бе текстови документ, а инсталационен файл. При отварянето му се инсталира троянският кон.

Пряка щета при това за човек няма. Троянецът обаче дава достъп на мошениците до всички пароли, запазени в браузъра. Те се ползват, за да се следи междуфирмена комуникация. Гледа се как две компании се разбират за плащане и от името на едната се изпраща фактура, досущ като старите, които хакерите са намерили в предишни писма. Подменена е само банковата сметка и така бандитите получават парите. Атаката е известна като “Мен ин дъ мидъл” (Човек по средата). В България от нея са си патили няколко фирми от топ 100, рекордът е щета за над 1,5 млн. лв. накуп.

Най-често парите постъпват в сметка на малоимотен човек, наричан финансово муле. Той взема между 0,5 и 10% от парите и ги пренарежда в сметка на друго муле. След няколко трансфера авоарите достигат до офшорка, а мозъкът на операцията ги пренарежда оттам. Възможността да се спре измамата, ако вече парите са преведени, е да се съобщи максимално бързо. Така българските специалисти от отдел “Киберпрестъпност” успяха да възстановят 9 млн. долара на китайска фирма. Парите бяха от измама в чужбина, а една от сметките, в която попаднали, била българска.

Другият разпращан по мейл вирус е криптолокърът. Той криптира - заключва, файловете на компютъра на човек. Ако машината е вързана в мрежа с други, както е във всички офиси, изгарят всички. За да ги разкодира, иска 300 $ в биткойни. У нас има поне 6 вълни от подобна атака още от 2015 г. Почна се с писмо за дълг от частен съдебен изпълнител, после стана нотариус, НАП, кредитна компания, банка и други. Най-големият удар обаче беше по време на световната кибератака WannaCry (Искаш ли да плачеш). Той удари на 15 май 2017 г. и бяха засегнати всички компютри на областната управа в Ямбол. Системата на Висшия съдебен съвет, ползвана от всички съдилища в страната, пострада при друга атака през 2013 г. От ГДБОП обаче успяха да се справят и да предотвратят последиците.

И докато при институциите нямаше фатални последици, докторант се оказа със заключен докторат, готов 99%. За щастие, имал негова версия 95% и не платил.

Последната мейл измама е фишингът. Най-старата от всички, тя приканва с текст да потвърдим паролата си за онлайн банкиране например. Има и линк, а в писмото е логото на банката. Самият сайт, отварящ се от линка, е точно като на банката. Адресът отгоре обаче е друг и при въвеждане човек дава паролата и потребителското си име на мошениците. Така те могат да се разпореждат с авоарите му. Отново се правят трансфери през поне 15 сметки, за да се замажат следите.

За да се спаси човек, трябва да влиза в онлайн банкирането си само след като сам въведе адреса в браузъра. Добре е и да активира есемес известие при теглене на пари от сметката му. Така до 2 часа след измама сумата може да бъде възстановена.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Крими

СНИМКА: Архив

Полиция проверява сигнал за кучешки бой в с. Краище

Полицията проверява сигнал за кучешки бой в белишкото с. Краище. Сигналът е подаден от Муса Гагъм, който е успял да заснеме част от боя между две кучета, под погледите на стопаните им. Посочил е и името на човека, организирал боя в съседен имот. Гагъм качи във фейсбук заснетото и написа: "Успях да заснема част от случката

Полицейска лента

Трима се сбиха до училище в Пирдоп, единият стреля с пистолет

Двама мъже са задържани във връзка със сбиване в Пирдоп, съобщиха от полицията. Около 22.12 часа на 27 ноември в полицията бил получен сигнал за инцидента станал в близост до учебно заведение в града. Изпратените на място служители на реда установили тримата участници. По първоначални данни до сбиването се стигнало след отправени заплахи от страна

Софийска районна прокуратура

Задържаха обвиняем за отправяне на закани с убийство към родителите си

Мъж на 40 години се е заканил на родителите си с думите: „Ще ви изкормя, ще умрете в мъки...“, размахвайки нож в ръката си. Това би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му, коментират от прокуратурата. На 29.11.2020 г. дежурен прокурор при Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност обвиняемия В. В

СНИМКА: Pixabay

В Шуменско задържаха мъж, обвинен от френски съд за отвличане

Служители на РУ-Нови пазар установиха и задържаха мъж, обявен за общодържавно издирване, съобщиха днес от пресцентъра на ОД на МВР в Шумен. В дежурната част на полицейското управление в града е приет сигнал за установяване на местонахождението на 25-годишен жител на гр. Каспичан с цел арест, предаване и екстрадиция във Франция

Специализираната прокуратура Снимка: Архив

5-има от група за данъчни измами нанесли щети за над 22 млн. лева

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу пет лица за участие в организирана престъпна група, създадена с цел избягване установяването и плащането на ДДС в особено големи размери.  Според доказателствата досега за времето на съществуването си – от февруари 2011 г. до януари 2015 г

Съдят 4-ма от Банско, набили 2-ма от Разлог край заведение

Съдят 4-ма от Банско, набили 2-ма от Разлог край заведение

Четирима банскалии ще бъдат съдени за нанесен побой и хулиганство в заведение в Разлог.  В РУ-Разлог е приключено досъдебно производство срещу четири лица - на 32, 31, 31 и 27 години, и четиримата от Банско, извършили непристойни действия и грубо нарушили обществения ред, като на нанесли побой на двама младежи от гр. Разлог

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Крими

Катализатор на кола

Отново бум на кражбите на катализатори

Отново бум на кражбите на катализатори отчитат автосервизите в България. Катализаторът е устройството на автомобила, което предпазва околната среда. Катализатор, дори и втора употреба, струва неколкостотин лева. Именно това е предизвикателството за крадците, които се преквалифицираха от автокражби към кражби на катализатори, обясни инж

Не могат да изгонят Нубар, изнасилил 3 жени - подава молби да остане в България

Не могат да изгонят Нубар, изнасилил 3 жени - подава молби да остане в България

Молба за оставане у нас е спасила от експулсиране серийния изнасилвач Нубар Али Мохамед, макар да има 2 присъди за сексуални престъпления, научи “24 часа” от полицаи. На 26 ноември той изнасили трета жена. Жертвата му е на 49 г., има два избити зъба след зверския побой, както и множество охлузвания и хематоми по тялото от изнасилването

Полицейска кола Снимка: Архив

Разбиха схема за платена любов в Пловдив, двама в ареста

Пловдивската полиция разби схема с предлагане на платена любов, осъществявана в града от ботевградчани. В хода на проверка, свързана с придобита оперативна информация по линия трафик на хора, служители на Второ РУ проверили на улица "Иван Вазов" лек автомобил "Сеат Леон", управляван от 26-годишния Х.И от Ботевград

Осъдиха безработен, складирал във Вършец незаконно добити дърва

Осъдиха безработен, складирал във Вършец незаконно добити дърва

Районен съд – Берковица осъди на 4 месеца „Лишаване от свобода“ условно и 1000 лева глоба мъж от Вършец, заловен от полицията с незаконно отсечени дърва. На 7 май 2020 г. служители на МВР и Регионална дирекция на горите установили, че Ц. Х. Л. съхранявал в двора на имот във Вършец, намиращ се на ул.”Извън регулация”

Снимката е илюстративна.

Обвиняемият за убийството на баба си и дядо си край Шумен остава в ареста

Най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ наложи Окръжен съд – Шумен на Георги Д. Йорданов. Това съобщиха от съда. Младият мъж е обвинен в убийството на своите баба и дядо, извършено във вилата им, в местността Под манастира край Шумен на 22 ноември 2020 г. Според представените доказателства се предполага

.

Младежи, на 15 и 18 г., арестувани заради грабеж в София

Двама души са задържани от полицията в София заради грабеж в столицата, съобщи МВР.  Разследването стартира, когато мъж на 36 години е съобщил, че пред блока му е бил нападнат от двама непознати, те му нанесли побой и отнели портфейла му. Служителите на реда предприели действия и разкрили извършителите

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber