Правят фейсбук страници на знаменитост, набират фенове, после ги продават на фирми с ново име

https://www.24chasa.bg/novini/article/8176943 Правят фейсбук страници на знаменитост, набират фенове, после ги продават на фирми с ново име Правят фейсбук страници на знаменитост, набират фенове, после ги продават на фирми с ново име www.24chasa.bg
Измамници рекламирали виагра с лицето на Ани Салич.

Нова мода с продажба на фалшиви страници на знаменитости става все по-популярна във фейсбук. При нея менте акаунтът набира харесвания, а след това собственикът на страницата я продава за 10 000 лв. на фирма за недвижими имоти например. Тя сменя името и вече има голяма аудитория.

Схемата работи по следния начин. Прави се фейсбук страница на известна личност. Тя почва да имитира едно към едно истинския профил на звездата. Качват се същите снимки, публикува се всяко едно обновяване на статута. Така хората се заблуждават, че става дума за истински профил, тъй като в него има и кадри от личния живот на звездите.

Страницата се

поддържа

няколко месеца -

целта е да набере

поне 10 000

харесвания

След това собственикът ѝ я продава за около 10 000 лв. на някоя фирма. Обикновено тя изтрива всички предишни публикации и сменя името със своето собствено. Още на старта обаче получава огромен брой последователи.

В последните месеци са засечени десетки подобни случаи. При един от тях обаче компанията се изхитрила. Новият собственик бил фирма за продажба на недвижими имоти. Вместо да смени името, тя се възползвала от старото - профил на популярна манекенка. Фирмата пуснала от нейно име публикация, че си е купила нов апартамент. Красавицата “публикувала статус”, в който изразявала благодарността си към брокерската къща. Засега не е ясно кой стои зад измамите. Проблемът е, че продажбата на фейсбук страници не е престъпление, ако преди това не са били хакнати и взети от истинските им собственици.

Другата нова фейсбук мода в измамите е свързана със създаването на фалшиви профили на журналисти. Акаунтите се ползват за реклама на козметични продукти и добавки за отслабване.

Мошеник

създал профил

на Мира Добрева и постоянно рекламирал, че тя отслабва с помощта на определена хранителна добавка. След сигнал до разследващите измамникът бил разкрит. Оказал се бивш колега на тв водещата, който успял да заработи 95 000 лв. преди да го хванат.

При предишния вариант на схемата известни личности “рекламираха” продукти в сайтове, регистрирани в държави като Панама. Дописките се разпространяваха в менте профили с крадени снимки на обикновени хора. Такива акаунти с 3-годишна история се търгуват и до днес за около 50 долара в биткойни. Целта е да не се проследи трансакцията.

В няколко фалшиви новини, разпространени от такива профили, попада телевизионната водеща Ани Салич. Първата е от преди 2 години. Тогава тя разбрала от приятелки, че е “много доволна” от крем против бръчки. След неин сигнал сайтът, който промотирал продукта, е спрян.

Последната е от края на 2019 г. Тогава Салич отново разбира, че е жертва на измамна реклама. Този път за виагра, а ментето се разпространява от фалшиви профили и новосъздадени фейсбук страници.

“Едно е сигурно – нямам никакво отношение към това как българският мъж задоволява българската жена. Друго е по-страшно - че подобни медикаменти, които се разпространяват с лицата на известните хора, може и да са опасни. Обикновено разбирам, че пак се е появила подобна страница с мен, когато ми звънне някой близък или дори ми пишат непознати хора, за да питат какво е това чудо на чудесата, което е измислено и което аз в момента ползвам, за да го купят и те”, обясни Салич след поредната измама.

Сред жертвите на подобни схеми са били актрисата Теодора Духовникова, при която дори бе измислено фалшиво интервю, Андрей Слабаков и други.

Добрата новина е, че в последните месеци подобни измами намаляват. Разследващите обясниха пред “24 часа” причините: “Много е просто - хората научиха за старата схема. Отделно се вижда, че сайтът, в който се рекламира продукт, пък макар и от звезда, е със странно име. Разширението му не е .bg или .com”.

Според маркетинг експерти хората вярват на публикации във фейсбук, защото ги възприемат като нещо лично, а не като реклама, което често няма нищо общо с истината.

Извън измамите със звезди, във фейсбук има още няколко. При едната човек получава покана от красиво момиче. Пишат си и тя го приканва да мастурбира пред камерата. Ако се съгласи, следва изнудване със записа.

Рекетират я за

3000 долара или

клипът ще бъде

качен в интернет

и разпратен на приятелите на жертвата. 

Дори човек да плати, следва нова заплаха, че ако не даде още пари, всичките му близки ще получат видеото. За съжаление, заплахата не е фалшива и така извратеняци публикуваха подобно видео на фейсбук стената на сина на изнудван мъж.

Подобен вариант има и с директно включване в месинджър, че вече са хакнали уебкамерата на човек и го имат заснет. Искат се пари, за да не се разпространят кадрите. Разбира се, това е абсолютен блъф. И все пак е факт, че дори Марк

Зукърбърг държи

камерата на

личния си лаптоп

залепена с

изолирбанд

При жените пък особено популярна е измама, при която “ги харесва” красавец - най-често е адмирал, тъй като белите им униформи са възхитителни. Мъжът е облечен с нея на профилната си снимка, личат и множество награди. Адмиралът праща покана за приятелство и започва комуникация с “щастливката”.

След няколко месеца мъжът обяснява, че е в затруднено положение, защото се развежда и сметките му са блокирани, а му трябват пари. Жертвите изпращат сумите чрез фирми за бързи преводи. Парите отиват най-често в Кот д'Ивоар и Нигерия. При тези профили си личи, че са новосъздадени. Индикацията за измама е, че обикновено имат само профилна снимка. Затова експертите съветват да не се приемат покани.

Една от последните измами е дело на мъж, представящ се за Filip Breedlove (“дишам любов” - от англ.) от “американската армия в база в Кабул”. Той пише на българката Даниела. Използва 3 профила, чийто разширения са gohaan7, pihilip.breedlove- и philip.breedlove2312.

“Ще ти изпратя кутия, пълна с бижута”, пише Филип и иска 1950 паунда. Даниела ги изпраща в Лондон и повече не вдишва любовта.

По-крупни са измамите по мейла - BG фирма изгоря с 1,5 млн. лева

И докато измамите по фейсбук са за суми до максимум 10 000 лв., то тези по електронната поща са за много повече пари. Най-голямата, с пострадала българска фирма, е за над 1,5 млн. лв.

Схемата става с изпращане на вирус до мейл на голяма фирма. Първият е троянски кон, какъвто беше и този, достигнал до хората през електронно писмо, уж от КАТ. При тази атака в текста пишеше за неплатени глоби, които човек да види в прикачения файл. Той обаче не бе текстови документ, а инсталационен файл. При отварянето му се инсталира троянският кон.

Пряка щета при това за човек няма. Троянецът обаче дава достъп на мошениците до всички пароли, запазени в браузъра. Те се ползват, за да се следи междуфирмена комуникация. Гледа се как две компании се разбират за плащане и от името на едната се изпраща фактура, досущ като старите, които хакерите са намерили в предишни писма. Подменена е само банковата сметка и така бандитите получават парите. Атаката е известна като “Мен ин дъ мидъл” (Човек по средата). В България от нея са си патили няколко фирми от топ 100, рекордът е щета за над 1,5 млн. лв. накуп.

Най-често парите постъпват в сметка на малоимотен човек, наричан финансово муле. Той взема между 0,5 и 10% от парите и ги пренарежда в сметка на друго муле. След няколко трансфера авоарите достигат до офшорка, а мозъкът на операцията ги пренарежда оттам. Възможността да се спре измамата, ако вече парите са преведени, е да се съобщи максимално бързо. Така българските специалисти от отдел “Киберпрестъпност” успяха да възстановят 9 млн. долара на китайска фирма. Парите бяха от измама в чужбина, а една от сметките, в която попаднали, била българска.

Другият разпращан по мейл вирус е криптолокърът. Той криптира - заключва, файловете на компютъра на човек. Ако машината е вързана в мрежа с други, както е във всички офиси, изгарят всички. За да ги разкодира, иска 300 $ в биткойни. У нас има поне 6 вълни от подобна атака още от 2015 г. Почна се с писмо за дълг от частен съдебен изпълнител, после стана нотариус, НАП, кредитна компания, банка и други. Най-големият удар обаче беше по време на световната кибератака WannaCry (Искаш ли да плачеш). Той удари на 15 май 2017 г. и бяха засегнати всички компютри на областната управа в Ямбол. Системата на Висшия съдебен съвет, ползвана от всички съдилища в страната, пострада при друга атака през 2013 г. От ГДБОП обаче успяха да се справят и да предотвратят последиците.

И докато при институциите нямаше фатални последици, докторант се оказа със заключен докторат, готов 99%. За щастие, имал негова версия 95% и не платил.

Последната мейл измама е фишингът. Най-старата от всички, тя приканва с текст да потвърдим паролата си за онлайн банкиране например. Има и линк, а в писмото е логото на банката. Самият сайт, отварящ се от линка, е точно като на банката. Адресът отгоре обаче е друг и при въвеждане човек дава паролата и потребителското си име на мошениците. Така те могат да се разпореждат с авоарите му. Отново се правят трансфери през поне 15 сметки, за да се замажат следите.

За да се спаси човек, трябва да влиза в онлайн банкирането си само след като сам въведе адреса в браузъра. Добре е и да активира есемес известие при теглене на пари от сметката му. Така до 2 часа след измама сумата може да бъде възстановена.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Крими

СНИМКА: Pixabay

Разследват инцидента, при който загинаха 2-ма работници на АМ "Хемус"

Досъдебно производство за тежка трудова злополука, при която са загинали двама работници, ръководи Окръжната прокуратура в Търговище. Производството е образувано по член 123 от Наказателния кодекс. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. В събота около 10, 30 часа е подаден сигнал в полицията за инцидент на изграждащия се виадукт

Откриха труп на 62-годишен мъж на улица
в село Самоводене

Откриха труп на 62-годишен мъж на улица в село Самоводене

62-годишен мъж от с. Самоводене е бил намерен в безпомощно състояние на пътното платно в селото. Сигнал за случая е получен в събота в 20,30 ч., съобщи ОДМВР - Велико Търново. Тялото е откарано за аутопсия във великотърновската болница. Започнато е досъдебно производство. Работата по изясняване на случая продължава

СНИМКА: Pixabay

Неизвестен задигна лек автомобил в Монтана

В РУ Монтана е получен сигнал за извършена кражба на лек автомобил „Фолксваген Поло”. Kражбата станала на 15/16.02.2020 г. от паркинг в ж.к. "Пъстрина". Собственик на автомобила е 67-годишен монтански жител. По данни на пострадалия нанесената щета е в размер на 2 000 лв. По случая е образувано досъдебно производство в РУ Монтана

КАДЪР: Нова тв

2-ма задържани при акцията срещу битовата престъпност в Чирпан

Деветима са задържани при специализирана полицейска акция срещу битовата престъпност в Чирпан и Стара Загора. Това обявиха пред журналисти главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов, предаде БТА. Първите двама са задържани в чирпанското село Зетьово по обвинение за въоръжен грабеж

Мартин Трифонов СНИМКА: Архив

Протест заради обжалване на доживотната присъда на убиеца на Кристин от Сотиря

Протест в Сливен заради обжалване на доживотната присъда на убиеца на малката Кристин от Сотиря, предаде Би Ти Ви. Близките на детето са притеснени, че адвокатът Мартин Данчев обжалва наказанието. Според защитника на почерненото семейство няма почти никаква възможност за намаляване на присъдата, понеже събраните доказателства безспорно показват

Ивайло Иванов Кадър: Би Ти Ви

Седем задържани в Стара Загора за крупна кражба

Седем души са задържани в Стара Загора във връзка с крупна кражба, съобщи главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Открадната е техника от склад на фирма. Кражбата е установена на 15 февруари, предаде Би Ти Ви. По думите на Ивайло Иванов между грабежите през последните дни, извършени на различни места в страната, няма нищо общо

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Крими

Данчо Катаджията Кадър: Нова тв

Внасят искане за постоянен арест на Данчо Катаджията

Прокуратурата в Ловеч ще внесе искане в съда за постоянен арест на обвинения в две тежки престъпления служител на "Пътна полиция" Йордан Петков. Известният като Данчо Катаджията беше задържан в петък за 72 часа с прокурорско постановление. Днес ще стане ясно точно в какви тежки престъпления е обвинен той

Потърпевшият д-р Пламен Миланов КАДЪР: Vbox7

Пациент налита на медици от Спешна помощ в София (Видео)

Агресия срещу екип на Спешна помощ - пациент с болки в сърцето се нахвърлил с обиди към кардиолог, след което е изгонил екипа, предаде "Нова тв". Инцидентът стана късно снощи в столичен квартал. Според първоначалната информация, след като са пристигнали на място, лекарите са установили, че 59-годишният мъж има прищипан нерв

СНИМКА: Архив

Акция срещу битовата престъпност в Чирпан, Гешев и Иванов са на място

Полицейска операция срещу битовата престъпност е започнала тази сутрин в Чирпан и село Зетьово. Полицейското присъствие в района е засилено, предаде БНР. Проверяват се адреси, извършват се разпити. На място са главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов и главният прокурор Иван Гешев. Малко по-късно се очаква двамата да разговарят с

Наркопласьорът е заловен с четири дози кокаин.

Закопчаха дилър на кока в пловдивско село

Полицаите от Труд сложиха белезниците на дилър на кокаин. Пласьорът е хванат в момент на сделка за продажба на 4 дози от общо 3 грама. Операцията по задържането се е провела на бензиностанция край Пловдив. 40-годишният, криминално проявен мъж, наел автомобил, за да се иде до село Рогош и да снабди свои клиенти с дрога

Сийка Милева Снимка: Архив

Прокуратурата е изненадана, че Божков е бил в ареста над 2 седмици

Българската държава не е уведомявана официално дали обвиняемият Васил Божков е бил в арест. Дори за прокуратурата е изненада, че той е бил в помещението за арест повече от 2 седмици. Практиката в такива държави е да се отнема само паспорта. Това заяви за bTV говорителят на главния прокурор Сийка Милева

СНИМКА: Pixabay

Жена почина при пожар в къща в центъра на Добрич

Възрастна жена е починала при пожар, възникнал в дома й около 19 ч. на 15 февруари. В 19,04 часа е получено съобщение за възникнал пожар в къща по ул.“Охрид“, №4 в центъра на Добрич. Огънят се е разразил на втория етаж на къщата. По време на пожара в дома са били още трима родственици на жертвата - нейният син, дъщеря й и нейното дете

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber