Двойки месят любовен хляб, за да помогнат на връзката си и на хора с увреждания

https://www.24chasa.bg/novini/article/8176370 Двойки месят любовен хляб, за да помогнат на връзката си и на хора с увреждания Двойки месят любовен хляб, за да помогнат на връзката си и на хора с увреждания www.24chasa.bg
Арпи и Владимир представят “Театър на трохите”, рисувайки общите си мечти върху брашно. СНИМКА: Румяна Тонeва

Онлайн платформата “ДарПазар” предлага и други продукти и услуги с кауза

Да държиш любовта си в ръце, да я оформиш и да ѝ придадеш нов смисъл, като помогнеш не само на връзката си, но и на други хора. Това е идеята зад преживяването “Хляб за двама”, с което заедно с половинката си можем да омесим собствен любовен хляб.

Идеята е на Мрежа Хлебни Къщи, които използват т. нар. от тях хлебна терапия, за да помагат на хора с увреждания. Всяка седмица при тях идват хора от различни центрове, които чрез пресяване на брашно и месене на тесто изразяват своите емоции и споделят своите мисли.

“Хляб за двама” е насочен към всяка една двойка, която иска да преживее нещо различно, да си направи

оригинален подарък

за Свети Валентин

или друг повод и да открие нови аспекти на любовта си. Същевременно средствата от това отиват за хора с увреждания. Ваучер за събитието може да се вземе от онлайн платформата за продукти и услуги с кауза “ДарПазар”, разработена от гражданската организация Български център за нестопанско право заедно с друга международна социално отговорна компания.

Владимир Коцев и Арпи Анжилян избират да омесят своя хляб на деня на влюбените миналата година и толкова им харесва, че тази година се връщат отново в Хлебната къща. “Ние сме от 10 години заедно и всичко, което е лесно да се избере и да се подари по повод и без повод, вече беше подарено. На етап сме, в който искаме да си подаряваме преживявания. Започнах да търся и стигнах до “Хляб за двама” и това много ме грабна - самото месене, изпичането, ароматът са неща, които топлят всеки на символно ниво. Успяхме с това преживяване да си откраднем минути за нас, имаше отзвук у нас доста време след това. Хлябът си го изпекохме вкъщи като продължение на това преживяване, което не може да секне веднага, излизайки оттук. Изчакахме го да преседи, което удължи емоцията”, разказва Арпи.

Терапевтичната част на приготвянето на хляба започва още с пресяването на брашното, с което се разиграва “Театър на трохите”. Така двойката пресява своите избори, а това, което остава в ситото, са нещата, които не искат в живота си. Цялата маса се покрива с тънък слой брашно, върху което с житен клас влюбените рисуват своите емоции, общи мечти, как възприемат другия и какво обичат най-много в него.

Арпи и Владимир получават за задача да изобразят приоритетите за връзката им през започналата 2020-а година. Върху брашното пред Владимир се появява самолет, излитащ от терминала на летището. “Аз искам да пътуваме повече тази година, не го правим достатъчно”, обяснява той.

И явно мечтата им е обща, защото Арпи очертава земното кълбо. “При мен има много пътища и посока. Посоката липсва като че ли у хората и у нас самите. Съзнателно няма посока назад. Винаги смятам, че е хубаво човек да знае накъде е тръгнал и какво седи зад избора му, но мислите напред са по-ценни. Има и три сърчица, защото нашето семейство е от трима души с нашия син и когато има обич и любов, нещата се случват”, споделя тя.

След театъра на трохите брашното се събира в центъра на масата, за да се обедини енергията от всички пресявания, и започва месеното на самия хляб. То също е изпълнено с

много метафори - със

захарта добавяме това,

което най-много обичаме

и ценим у другия,

а солта символизира предизвикателствата във връзката. Добавят се водата и квасът, както и подправки по избор - куркума, червен пипер, сусам, чубрица, мащерка. Чрез месеното двойката може да усети собственото си темпо, дали някой избързва или прилага повече сила например. Оформянето на хляба и украсата върху него е по избор. Арпи и Владимир например рисуват кръст и слънце. “Защото ти си моето слънце”, обръща се той към приятелката си.

“Любовните хлябове се родиха като събитие, с което да разнообразим дейността си. От есента направихме и приятелски хляб. Опитваме се да бъдем финансово независими и затова правим платени събития, които да подкрепят безплатните ни дейности с хората с увреждания”, обяснява Милена Караканова, която работи в Хлебната къща. Чрез тях се интегрират социално и образоват младежи от аутистичния спектър, деца от дневни центрове, за които това е съпътстваща терапия. Всеки път се избира някаква тема, свързана със сезона или предстоящ празник например. Често идват едни и същи хора, които знаят, че тук може да бъдат изслушани и се чувстват спокойни, а същевременно добиват по-висока оценка за себе си.

За незрящи хора пък се организира “Хляб на тъмно”. При спуснати завеси обучен екип от 17 незрящи младежи помагат на зрящи да омесят хляб, без да виждат, за да усетят света без едно от основните си сетива. Същевременно се заформят интересни разговори на теми като изкуството в живота ни или доверието между хората.

“Хлеботерапията е вид арттерапия, има рисуване, хлябът може да се оформя, а и това е единственият вид, който се основава на нещо базисно - знаеш, че си направил насъщния и можеш да хапнеш”, казва Милена.

Мрежа Хлебни Къщи е разпространена навсякъде по света. В София е единствената физическа къща в България, но такава терапия се провежда и в различни центрове във Варна, Пловдив и Стара Загора.

Чрез платформата “ДарПазар” можеш да дариш любов, като закупиш подарък с кауза.
Чрез платформата “ДарПазар” можеш да дариш любов, като закупиш подарък с кауза.

Освен с хора с увреждания, всеки месец екипът в София работи и с бежанци от Ирак, Сирия, Афганистан, за да им помогне да се интегрират в обществото, да им даде “сцената” и да вземат нещата в свои ръце. Те самите показват различни видове хляб и тестени изделия от техните страни. Сега Милена и колегите ѝ искат да направят и онлайн платформа, на която да качват своите методи на работа и хора от цял свят да се възползват от тях.

Здрава Воденичарова също работи в Българския център по нестопанско право (БЦНП) - фондация, която подкрепя гражданските организации. Част от дейността ѝ е подпомогната от Фондация “Америка за България”. БЦНП подава ръка и

финансира проекта

“Хляб на тъмно”,

а сега помага и като включва дейността им в онлайн платформата “ДарПазар”. Тя продава продукти на социални предприятия, които произвеждат изделия и предлагат услуги, чрез които подкрепят хора в нужда, опазване на природата и други каузи.

“Стартирахме с едно притеснение, че това е поредната платформа за пазаруване. Но през декември, още със старта ѝ, започнахме с голям успех, което говори, че хората имат нужда да правят добро”, щастлива е Здрава.

Тя обяснява, че БЦНП е само администратор на платформата, а тя е отворена за всички, защото целта ѝ е организациите да се научат да продават продуктите си на повече хора. В момента в нея са се включили 24 социални предприятия.

За 14 февруари освен “Хляб за двама”, могат да се намерят и други подаръци. Предлагат се различни продукти във формата на сърце - като възглавнички, бижута или свещи, но и други оригинални неща. Романтичната “Природа в кутия” на Българска Фондация Биоразнообразие съдържа шоколад с натурална морска сол, добита от Атанасовско езеро, червено вино от семейна винарска изба и ръчно изработена свещ от 100% натурален пчелен восък. Целта на фондацията е да подкрепя българската природа, като я събират в една кутия чрез продукти на фермери, които работят и живеят в защитени зони.

“Каритас София” предлага комплект червен и черен кожени визитници, изработени от жени, търсещи и получили международна закрила и пребиваващи на територията на България. А ако някой иска да помогне за опазването на дивите птици и техните местообитания, може да избере “значки за любов”. Те са комбинация между орел и пеперуда или дива роза, символизиращи значението на мъжа и жената един за друг.

Освен любовната кампания “ДарПазар” вече се предлагат различни мартеници, защото центровете за работа с хора с увреждания много добре умеят да ги изработват.

А на 22-23 февруари 13 организации ще се включат и на физически базар “Малкото е много”, където, освен че ще се предлагат продукти, ще има и работилници и посетителите сами ще могат да се включат в изработката на някои от изделията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Боил Банов Снимка: Архив

Боил Банов: Антиките на Божков, които не са регистрирани, са силно надценени

Антиките на Васил Божков, които не са регистрирани – близо 2700, са силно надценени. Това обяви в телефонно включване за bTV министърът на културата Боил Банов. Той се обади, за да обяви, че е некоректно внушението за липсата на проверки от страна на Министерството на културата на колекцията на Божков

Снимка: Архив

Ремонт на "Тракия", шофирайте внимателно

Шофьорите да карат с повишено внимание от км 24 до км 25 и от км 28 до км 30 на АМ "Тракия" в посока София. Това съветват от Агенция "Пътна инфраструктура". Временно движението ще се осъществява в изпреварваща лента поради ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Ограничено е движението в активна и аварийна лента. До 17:30 ч

Иван Гешев Кадър: БНТ

Гешев: Много дават акъл на прокуратурата, а тя е независима институция

Въпросът с наказателната отговорност - трябва и политиците да си поемат отговорност и да поемат необходимите законодателни изменения. След като политическите партии казват, че подкрепят Гешев - аз не искам да подкрепят Гешев, искам да подкрепят българските граждани, които искат справедливост, така че да си заработят парите

Диана Ковачева СНИМКА: Пресцентъра на омбудсмана

Омбудсманът говори пред ООН за премахване на дискриминацията срещу жените

До 19 февруари омбудсманът Диана Ковачева ще бъде в Женева за участие в 75-ата сесия на Комитета на ООН за премахване на всички форми на дискриминация срещу жените. Това съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.  След акредитирането на институцията на българския омбудсман с най-високия статут „А“ на ООН за правозащитен орган, доц

Иван Гешев Кадър: БНТ

Гешев: Изненадан съм, че Божков беше задържан в ОАЕ, там милиардери не арестуват

Искането до Обединените арабски емирства за екстрадицията на Васил Божков е изпратено в електронен вариант още в събота, а днес ще бъде изпратен и хартиен вариант. Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред БНТ в Чирпан, където се провежда акция срещу битовата престъпност. Изненадва ме, че е бил задържан 20 дни

Конусни силози от 10 до 250 т  предлага „Обитех“

Конусни силози от 10 до 250 т предлага „Обитех“

Конусни силози с вместимост от 10 до 250 т. проектира, произвежда и монтира „Обитех“ ЕООД. Фирмата е на българския пазар от 2002 г. и е официален представител на турската компания за производство на силози „Оби -Алтунташ“. Компанията–производител е сертифицирана с европейски сертификат за качество TUV

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Снимка: umbal-kirkovich.org

Мъжът със съмнения за коронавирус в Стара Загора е в добро състояние

Състоянието на украинския гражданин, който се изследва за коронавирус, е много добро тази сутрин. Мъжът е изолиран в Клиниката по инфекциозни болести в Университетската болница "Проф. д-р Ст. Киркович" в Стара Загора, спазени се всички мерки за безопасност. Това съобщи дежурният лекар д-р Галина Йосифова, предаде БТА

Миков: Не е вярно, че Божков е бил под чадъра на БСП

Миков: Не е вярно, че Божков е бил под чадъра на БСП

Твърденията, че Васил Божков е бил дълги години под политическия чадър на БСП, не са верни. Подобни твърдения са част от политиката у нас, когато няма други аргументи, заяви по Би Ти Ви тази сутрин бившият председател на БСП Михаил Миков. Най-важното е да се осигури справедлив процес за Божков. У нас дълги години имаше странни обстоятелства

Кметът на Благоевград Румен Томов обжалва прекратяването на правомощията си

Кметът на Благоевград Румен Томов обжалва прекратяването на правомощията си

Кметът на Благоевград Румен Томов е обжалвал пред Върховния административен съд решението на Административния съд в Благоевград за прекратяване на правомощията му. Това съобщи Томов в студиото на Би Ти Ви. Съдът прекрати правомощията с мотива, че Томов все още фигурира в управата на частна фирма, нещо, което забранява на градоначалниците

Николай Овчаров: От колекцията на Божков засега се изнасят само каменните статуи

Николай Овчаров: От колекцията на Божков засега се изнасят само каменните статуи

В момента от прочутата колекция на Васил Божков са изнесени единствено каменните статуи, за златните предмети се подготвят специални касетки. Това каза в студиото на Би Ти Ви историкът и археолог проф. Николай Овчаров. Още през 2004 г. тогавашният президент Георги Първанов призова да бъдат амнистирани големите колекции, които в България са три

Васил Божков СНИМКА: Архив

Изпращат документите за екстрадицията на Васил Божков

Днес Министерството на правосъдието ще изпрати до Обединените арабски емирства документите за екстрадицията на бизнесмена Васил Божков, предаде БНТ. Става въпрос за близо 200 страници, които са преведени на арабски. Вчера стана ясно, че Божков е бил освободен от ареста. Това е станало, след като в изисквания според закона в Емирствата срок от 20

През лятото на 2019 г. за първи път лагерът отваря врати в кюстендилското село Смоличано.

Лагер като пионерските, но не соц, а еко и арт

След 10 г. в САЩ българка зарязва бизнеса си във Флорида и прави първото такова селище за малчугани у нас, телефоните са табу 30 години след края на социализма и с лека носталгия към безгрижните детски лета от онова време у нас врати отвори подобрената версия на пионерските лагери - артселището “Живей с любов”

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber