Двойки месят любовен хляб, за да помогнат на връзката си и на хора с увреждания

https://www.24chasa.bg/novini/article/8176370 Двойки месят любовен хляб, за да помогнат на връзката си и на хора с увреждания Двойки месят любовен хляб, за да помогнат на връзката си и на хора с увреждания www.24chasa.bg
Арпи и Владимир представят “Театър на трохите”, рисувайки общите си мечти върху брашно. СНИМКА: Румяна Тонeва

Онлайн платформата “ДарПазар” предлага и други продукти и услуги с кауза

Да държиш любовта си в ръце, да я оформиш и да ѝ придадеш нов смисъл, като помогнеш не само на връзката си, но и на други хора. Това е идеята зад преживяването “Хляб за двама”, с което заедно с половинката си можем да омесим собствен любовен хляб.

Идеята е на Мрежа Хлебни Къщи, които използват т. нар. от тях хлебна терапия, за да помагат на хора с увреждания. Всяка седмица при тях идват хора от различни центрове, които чрез пресяване на брашно и месене на тесто изразяват своите емоции и споделят своите мисли.

“Хляб за двама” е насочен към всяка една двойка, която иска да преживее нещо различно, да си направи

оригинален подарък

за Свети Валентин

или друг повод и да открие нови аспекти на любовта си. Същевременно средствата от това отиват за хора с увреждания. Ваучер за събитието може да се вземе от онлайн платформата за продукти и услуги с кауза “ДарПазар”, разработена от гражданската организация Български център за нестопанско право заедно с друга международна социално отговорна компания.

Владимир Коцев и Арпи Анжилян избират да омесят своя хляб на деня на влюбените миналата година и толкова им харесва, че тази година се връщат отново в Хлебната къща. “Ние сме от 10 години заедно и всичко, което е лесно да се избере и да се подари по повод и без повод, вече беше подарено. На етап сме, в който искаме да си подаряваме преживявания. Започнах да търся и стигнах до “Хляб за двама” и това много ме грабна - самото месене, изпичането, ароматът са неща, които топлят всеки на символно ниво. Успяхме с това преживяване да си откраднем минути за нас, имаше отзвук у нас доста време след това. Хлябът си го изпекохме вкъщи като продължение на това преживяване, което не може да секне веднага, излизайки оттук. Изчакахме го да преседи, което удължи емоцията”, разказва Арпи.

Терапевтичната част на приготвянето на хляба започва още с пресяването на брашното, с което се разиграва “Театър на трохите”. Така двойката пресява своите избори, а това, което остава в ситото, са нещата, които не искат в живота си. Цялата маса се покрива с тънък слой брашно, върху което с житен клас влюбените рисуват своите емоции, общи мечти, как възприемат другия и какво обичат най-много в него.

Арпи и Владимир получават за задача да изобразят приоритетите за връзката им през започналата 2020-а година. Върху брашното пред Владимир се появява самолет, излитащ от терминала на летището. “Аз искам да пътуваме повече тази година, не го правим достатъчно”, обяснява той.

И явно мечтата им е обща, защото Арпи очертава земното кълбо. “При мен има много пътища и посока. Посоката липсва като че ли у хората и у нас самите. Съзнателно няма посока назад. Винаги смятам, че е хубаво човек да знае накъде е тръгнал и какво седи зад избора му, но мислите напред са по-ценни. Има и три сърчица, защото нашето семейство е от трима души с нашия син и когато има обич и любов, нещата се случват”, споделя тя.

След театъра на трохите брашното се събира в центъра на масата, за да се обедини енергията от всички пресявания, и започва месеното на самия хляб. То също е изпълнено с

много метафори - със

захарта добавяме това,

което най-много обичаме

и ценим у другия,

а солта символизира предизвикателствата във връзката. Добавят се водата и квасът, както и подправки по избор - куркума, червен пипер, сусам, чубрица, мащерка. Чрез месеното двойката може да усети собственото си темпо, дали някой избързва или прилага повече сила например. Оформянето на хляба и украсата върху него е по избор. Арпи и Владимир например рисуват кръст и слънце. “Защото ти си моето слънце”, обръща се той към приятелката си.

“Любовните хлябове се родиха като събитие, с което да разнообразим дейността си. От есента направихме и приятелски хляб. Опитваме се да бъдем финансово независими и затова правим платени събития, които да подкрепят безплатните ни дейности с хората с увреждания”, обяснява Милена Караканова, която работи в Хлебната къща. Чрез тях се интегрират социално и образоват младежи от аутистичния спектър, деца от дневни центрове, за които това е съпътстваща терапия. Всеки път се избира някаква тема, свързана със сезона или предстоящ празник например. Често идват едни и същи хора, които знаят, че тук може да бъдат изслушани и се чувстват спокойни, а същевременно добиват по-висока оценка за себе си.

За незрящи хора пък се организира “Хляб на тъмно”. При спуснати завеси обучен екип от 17 незрящи младежи помагат на зрящи да омесят хляб, без да виждат, за да усетят света без едно от основните си сетива. Същевременно се заформят интересни разговори на теми като изкуството в живота ни или доверието между хората.

“Хлеботерапията е вид арттерапия, има рисуване, хлябът може да се оформя, а и това е единственият вид, който се основава на нещо базисно - знаеш, че си направил насъщния и можеш да хапнеш”, казва Милена.

Мрежа Хлебни Къщи е разпространена навсякъде по света. В София е единствената физическа къща в България, но такава терапия се провежда и в различни центрове във Варна, Пловдив и Стара Загора.

Чрез платформата “ДарПазар” можеш да дариш любов, като закупиш подарък с кауза.
Чрез платформата “ДарПазар” можеш да дариш любов, като закупиш подарък с кауза.

Освен с хора с увреждания, всеки месец екипът в София работи и с бежанци от Ирак, Сирия, Афганистан, за да им помогне да се интегрират в обществото, да им даде “сцената” и да вземат нещата в свои ръце. Те самите показват различни видове хляб и тестени изделия от техните страни. Сега Милена и колегите ѝ искат да направят и онлайн платформа, на която да качват своите методи на работа и хора от цял свят да се възползват от тях.

Здрава Воденичарова също работи в Българския център по нестопанско право (БЦНП) - фондация, която подкрепя гражданските организации. Част от дейността ѝ е подпомогната от Фондация “Америка за България”. БЦНП подава ръка и

финансира проекта

“Хляб на тъмно”,

а сега помага и като включва дейността им в онлайн платформата “ДарПазар”. Тя продава продукти на социални предприятия, които произвеждат изделия и предлагат услуги, чрез които подкрепят хора в нужда, опазване на природата и други каузи.

“Стартирахме с едно притеснение, че това е поредната платформа за пазаруване. Но през декември, още със старта ѝ, започнахме с голям успех, което говори, че хората имат нужда да правят добро”, щастлива е Здрава.

Тя обяснява, че БЦНП е само администратор на платформата, а тя е отворена за всички, защото целта ѝ е организациите да се научат да продават продуктите си на повече хора. В момента в нея са се включили 24 социални предприятия.

За 14 февруари освен “Хляб за двама”, могат да се намерят и други подаръци. Предлагат се различни продукти във формата на сърце - като възглавнички, бижута или свещи, но и други оригинални неща. Романтичната “Природа в кутия” на Българска Фондация Биоразнообразие съдържа шоколад с натурална морска сол, добита от Атанасовско езеро, червено вино от семейна винарска изба и ръчно изработена свещ от 100% натурален пчелен восък. Целта на фондацията е да подкрепя българската природа, като я събират в една кутия чрез продукти на фермери, които работят и живеят в защитени зони.

“Каритас София” предлага комплект червен и черен кожени визитници, изработени от жени, търсещи и получили международна закрила и пребиваващи на територията на България. А ако някой иска да помогне за опазването на дивите птици и техните местообитания, може да избере “значки за любов”. Те са комбинация между орел и пеперуда или дива роза, символизиращи значението на мъжа и жената един за друг.

Освен любовната кампания “ДарПазар” вече се предлагат различни мартеници, защото центровете за работа с хора с увреждания много добре умеят да ги изработват.

А на 22-23 февруари 13 организации ще се включат и на физически базар “Малкото е много”, където, освен че ще се предлагат продукти, ще има и работилници и посетителите сами ще могат да се включат в изработката на някои от изделията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

2814 са новозаразените с коронавирус в страната, 1971 излекувани

2814 са новозаразените с коронавирус в страната, 1971 излекувани

2814, с 2075 случая повече от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 6825 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 145 300, от които 90 700 активни

“Майчин дом” бе първата държавна болница в София и втора след Плевен, която през 2019 г. въведе роботизираната система Da Vinci. СНИМКА : “24 ЧАСА”

Касата ще плаща за щадяща операция с робот и при рак на стомах и панкреас

Здравното министерство допълни пакета от дейности по линия на НЗОК Случаите, за които здравната каса ще заплаща лечение с щадяща роботизирана хирургия, ще бъдат разширени. Така освен при гинекологични злокачествени заболявания иновативният метод ще може да се прилага още при рак на стомах, черва, черен и бял дроб, панкреас, хранопровод, простата

Струпване пред здравната инспекция в Благоевград има всяка сутрин вече два месеца. Хората чакат по няколко часа, след това още толкова пред лабораториите. СНИМКА: ТОНИ МАСКРЪЧКА

Личните лекари вече с достъп до е-направленията

Благоевградчани чакаха с часове пред РЗИ Достъп до е-направленията за пакет от изследвания - кръвни, рентген на бял дроб и сърце и PCR тест, трябва да имат всички лични лекари в страната от днес. До късно снощи от “Информационно обслужване” и софтуерните доставчици, които обслужват практиките на джипитата, са правили последни тестове на системата

Борис Бонев и Албена Александрова в спор за това каква трябва да бъде столичната улица "Съборна".

За кого е ул. “Съборна” в София?

“24 часа” събра и чу двете страни в един спор Четете утре двойно интервю с общинския съветник Борис Бонев и с бизнесмена Албена Александрова. Според Бонев, представител и на “Спаси София”, мястото с 38 магазина, 6 ресторанта, хотел и над 700 живеещи е за пешеходци. Дамата е категорична, че улицата трябва да е за всички: пешеходци, търговци

Проф. Митко Цветков

Почина урологът проф. Митко Цветков, допринесъл за трансплантацията на бъбреци

На 76-годишна възраст ни напусна проф. Митко Цветков, чиято професионална кариера е свързана в продължение на 45 г.с Клиниката по урология на УМБАЛ „Александровска“, съобщи университетската болница. "Проф. Цветков остава едно от големите имена в българската урология, със значим принос за развитието на бъбречната трансплантология у нас

Бойко Борисов събра министри на съвещание за мерките срещу коронавируса.

125 000 ваксини идват по Нова година (обзор)

Ваксината срещу COVID-19 ще пристигне у нас по Нова година и ще е на “Пфайзер” Първите 125 хил. дози ще са безплатни и напълно доброволно ще се поставят на работещите в здравеопазването, възрастните хора в домовете, учителите и полицаите. Работи се и по план за ваксинацията, докладва здравният министър проф

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

За поредна година международната общност отбелязва 1 декември - Световен ден за борба срещу СПИН. СНИМКА: Pixabay

98% от хората с ХИВ/СПИН в България са включени на терапия

За поредна година международната общност отбелязва 1 декември - Световен ден за борба срещу СПИН. Тази година той е под надслов "Глобална солидарност, гъвкави услуги", съобщават от пресцентъра на Министерството на здравеопазването (МЗ). Въпреки че светът е постигнал значителен напредък от края на 90-те години на миналия век

Деница Николова. Снимка МРРБ

България подкрепи новата Харта за развитие на градовете в ЕС

България подкрепи Новата Лайпцигска харта „Трансформиращата сила на градовете за общото благо“ и документа за нейното прилагане „Чрез многостепенно управление: Следващи стъпки за Градския дневен ред на ЕС“. Това са основополагащите документи за изпълнение на политиката за развитие и модернизиране на градовете в ЕС в периода след 2020 г

Акад. Юлиан Ревалски

Втори мандат за акад. Юлиан Ревалски като председател на БАН

Акад. Юлиан Ревалски е избран за председател на Българската академия на науките за периода 2021-2024 г. Заседанието на Общото събрание на БАН за избор на председател се проведе онлайн на 30 ноември. Съгласно противоепидемичните мерки в страната тайното гласуване се проведе по предварително уточнен график. Това съобщиха от БАН. Акад

Вижте състоянието и ограниченията по пътищата към 17,30 часа

Вижте състоянието и ограниченията по пътищата към 17,30 часа

І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от - 6° до + 10°С Времето над страната е предимно облачно. Слаб вятър духа в областите: Благоевград, Бургас, Перник, Русе, Смолян, София, Хасково, Шумен и Ямбол. Дъжд вали в областите: Пловдив, Пазарджик, Плевен, Сливен, Хасково и Ямбол. Сняг вали в областите: Варна, В

СЛАВИ АНГЕЛОВ

Слави Ангелов с голямата награда "Вероника Герин"

За поредна година Община Благоевград проведе конкурса за журналисти „Сърце и слово срещу наркотиците“ в памет на убитата от мафията ирландска журналистка Вероника Герин. Инициативата е по идея на Общински съвет по наркотични вещества Благоевград и се провежда ежегодно съвместно с посолството на Ирландия в България

Снимки: АМ

Два пъти хващат един и същи микробус тъпкан с нелегални цигари

Митнически служители задържаха 2 802 кутии цигари в един и същ микробус, проверен два пъти в рамките на единадесет дни. В района на ГКПП Дунав мост-2 Видин- Калафат митнически инспектори спрели за проверка микробус, пътуващ за Германия и управляван от лице, което вече е санкционирано за превоз без необходимите документи на тютюневи изделия с

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber