Записите на президента – от дело за доставки на оборудване за милиони за армията (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8168236 Записите на президента – от дело за доставки на оборудване за милиони за армията (Обзор) Записите на президента – от дело за доставки на оборудване за милиони за армията (Обзор) www.24chasa.bg
Главният прокурор Иван Гешев

Записите на разговори между президента Румен Радев, командира на Военновъздушните сили (ВСС) ген.-майор Цанко Стойков и негови подчинени са направени при разследване на фирма за доставки на оборудване за армията.

Разработката е на ДАНС, а материалите са отишли в спецпрокуратурата. “Разследването е с предмет и обем, различни от представеното в медиите. Става дума за една фирма, която е контрагент на Министерството на отбраната (МО) и въобще на въоръжените сили за различни доставки за стотици милиони през годините”, съобщи в интервю пред БНР главният прокурор Иван Гешев.

“Ако се върнете назад в съобщенията, ще се досетите коя е тя, защото са извършени претърсвания в офисите ѝ”, добави той, но не спомена името на фирмата.

По-рано прокуратурата обяви, че делото се води за престъпен сговор между хора, наговорили се да вършат престъпления в страната и чужбина от май 2017 г. насам.

Според запознати

разследването е

за търговия

с влияние

за доставка на обрурдване за ВВС. То вероятно е свързано с проверка от лятото на м.г., когато са претърсени офиси на дружество, което доставя техника на армията. Обискирани са и частни жилища. По това време са изискани документи от МО и от ВВС. Иззети са компютри. (Още за фирмата - на 5-а стр.)

Записите са направени от агенти на ДАНС.

“ДАНС в един момент са експлоатирали специални разузнавателни средства (СРС) извън наказателно производство - не по искане на прокурор. Изготвили са ВДС (веществени доказателствени средства), преценили са, че те са относими към това разследване, пратили са ги на наблюдаващите прокурори и те са ги присъединили към досъдебното производство”, обясни Гешев.

На 22 януари т.г. след анализ на записите от април м.г. наблюдаващите прокурори по делото за доставките стигнали до извода, че вероятно президентът говори с ген.-майор Стойков.

“И аз бих направил това, което колегите направиха, единствено възможното - да спрат наказателното производство. Всяко друго действие, за да се установи дали президентът разговаря с г-н Стойков и дали наистина е смачкана една проверка, която, вие казвате, касае назначение на съпругата му, или за нещо друго, би било нарушение на чл. 103 от конституцията”, поясни Гешев. Той каза още, че огласяването на ВДС от СРС не е изключение в практиката на прокуратурата.

Прокурорското постановление за спиране на делото, по което са записани разговорите, е с дата 23 януари 2020 г. В него пише, че се разследват действия на лица, които включват “обещаване и даване на дар и облага, водещи до

нерегламентирани

контакти с

длъжностни

лица от МО

Гешев обясни, че след като наблюдаващите прокурори се обърнали към него, той е решил да отправи питане до КС. Там е образувано дело №1 от 2020 г. и се чака конституционните съдии да кажат дали ще го допуснат до разглеждане. Според Гешев той е направил единствено възможното - да поиска тълкуване на текста, който се отнася до имунитета на президента.

“Какво да направя с това дело - да го изям ли, да го скрия ли? Да извърша това, което хората около Прокопиев (бизнесмен и издател - б.р.) твърдят - че прокуратурата и главният прокурор потенциално всеки ден извършват престъпление”, попита Гешев. Той поясни, че не се е обърнал към парламента, защото не е 100 % доказано дали на записа е президентът и дали е извършено престъпление заради неяснотата на чл. 103 от конституцията.

Според него всички се “хванали за определението “държавна измяна”, защото е по-колоритно”, а не прочели другата, по-важна част от искането до КС.

Единственият специалист, който застъпва тезата, че чл. 103 от конституцията е много ясен, бил Славов, бивш съветник на ексминистъра Христо Иванов, който гравитира около неговия политически проект.

“Моето мнение е, че

в България няма

абсолютни

имунитети

Смятам, че когато има данни или доказателства, че вероятно лице с имунитет - дали президент, дали вицепрезидент, може да е извършило престъпление, трябва да се направи всичко възможно да се съберат всякакви доказателства дали е извършено престъпление и какво. След като се установи, че лицето е извършило престъпление, да се спре производството и да се изпрати на Народното събрание, което да прецени дали има основания за импийчмънт”, добави главният прокурор. Според него оттук нататък всичко е в ръцете на Конституционния съд: “Ако те решат, че има абсолютни имунитети, ако решат, че има недосегаеми хора. Ако има хора над закона, аз не споделям това виждане, но ние ще се съгласим”.

Главният прокурор изрази учудване, че се твърди, че назначаването на съпругата на президента е повод за проверката в КПКОНПИ. “Аз твърдя, че може да е нещо друго различно”, каза Гешев. Той уточни, че преди КС да се произнесе по неговото питане, прокуратурата не може да се интересува за проверката. Ако го направи, ще наруши конституцията.

“Сблъсък с президента не сме имали. Главният прокурор няма лични врагове. Няма как да се твърди, че се търси реванш”, заяви за пореден път Гешев. 

“Президентът инициира дебат, свързан с прокуратурата, но тя не беше поканена на тези дебати. Не ми е ясно какъв е този дебат”, добави Гешев. Той заяви, че дебатът за промени в конституцията не е свързан с “изтърканите политически клишета”, че главният прокурор е недосегаем, а е свързан с прокуратурата, “но не е ясен обемът му”. Гешев подчерта, че питането му до КС не е търсене на реванш за това, че Радев не е подписал от първия път указа за назначаването му за главен прокурор.

Гешев припомни, че не е бил канен в президентството, а е получил есемес. “Да те кани съветник, който вероятно е

този Митко, на

когото вероятно е

било възложено

да смачка една

проверка,

това е обидно за институцията”, обяви Гешев. На въпрос любезен ли е бил есемесът, Гешев отговори: “Естествено -

с мен всички

са любезни

напоследък

И обясни, че да изпратиш “покана” с есемес, е все едно чистачка от прокуратурата да изпрати есемес и да привиква президента при главния прокурор.

Ние не съобразяваме работата си с политическия контекст - кой ще е доволен и кой - не, каза Гешев, но не скри, че съзнава, че действията на прокуратурата имат политически последствия.

“Фактът, че вицепремиер (Красимир Каракачанов - бел.ред.) казва, че сме извършили политическо убийство, т.е. не е особено щастлив от действията на прокуратурата по задържането под стража на министър от неговата квота (министъра на екологията Нено Димов, който подаде оставка след задържането му - б.р.); фактът, че Корнелия Нинова каза в декларация в Народното събрание, че пак прокуратурата е виновна; фактът, че милиардери се крият и са недоволни как ги репресира и колко страшна е прокуратурата. Това означава едно - ние си вършим работата", заяви Гешев.

На въпрос дали очаква да получи обаждане от високо да не “удря” по някого, Гешев отговори: “Не вярвам да има такива самоубийци. След случая с есемеса телефонната ми комуникация е доста редуцирана”. 

От юли 2019 г. разследват

сделки с “Балкантел”

Още от юли 2019 г. Специализираната прокуратура започна разследване за сделки на Военновъздушните сили с компанията “Балкантел”. Тогава дори се стигна до претърсвания в офиси на фирмата и жилищата на няколко човека, свързани със сделките. Бяха изискани и документи от ВВС и Министерството на отбраната.

“Балкантел” е доставчик и изпълнител на системата за мониторинг в реално време на трите авиобази “Граф Игнатиево”, “Безмер” и “Крумово” и освен това е изградила система за централизиран контрол на основните информационни и комуникационни системи на ВВС.

Тези проекти са били изпълнявани в периода 2009-2017 г. От 2009 до 2014 г. сегашният президент Румен Радев бе заместник-командир на ВВС, а от 2014 до 2016 г. и командващ на авиацията.

Гешев: На войводата Радон Тодев му е било трудно, на нас - не.

Не стрелят по нас - засега!

Нямам притеснения, че ще се изтощи прокуратурата. Тя има голям потенциал, който не се използва в пълния му обем. Да ни е трудно? В крайна сметка колко да ни е трудно, замисли се Иван Гешев и разказа пред БНР история от миналото:

“Не знам дали знаете историята с войводата Радон Тодев. Моят род е от едно разложко село Годлево, откъдето е и той. Този човек и четата му задържат 1800 човека турска войска и башибозук, за да могат селата около Разложко да се изнесат, да избягат тогава. На тези хора им е било трудно. На нас какво да ни е трудно - живеем в собствена държава, вземаме добри заплати, член сме на ЕС, който е клубът на най-богатите държави. Не стрелят по нас, засега.

Не виждам какво може да ни е трудно. Колегите разбират, че в крайна сметка работят за себе си, за своите деца. Колкото и да сме черногледи, ние живеем в хубава държава. За разлика от много държави ние нямаме проблем с престъпността, какъвто имат в някои европейски столици. В България може да се разхождаш по “Витошка” цяла нощ, цял месец и трябва да си голям карък, за да ти се случи нещо”.

Миналата година почти нямало неразкрито убийство с изключение на едно - поръчково.

“Ние имаме два проблема - липсата на приличие, краде се много. Мисля, че не е тайна, богата държава сме, но просто се краде много. Излишно е да казвам какво можеше да се направи с тези 500 млн. на Божков. (Виж карето на 5-а стр.) Вторият проблем е битовата престъпност в определени региони, в малки населени места”, обясни Гешев. Той заяви, че единственото, което той и прокуратурата може да направят, е: “Да дадем на българите това, което очакват. А те очакват справедливост и това, което наричат криминален преход, в крайна сметка да свърши. Това не може да бъде направено само от прокуратурата”.

Гешев: Знам какви сили седят зад Цветан Василев

“Хибридни тези са, че в момента Васил Божков ни слуша спокойно отнякъде. Той е в арестните помещения в Обединените арабски емирства, не в нашите. Не отговаря на истината, че се разхожда свободно или е затворен в хотел. Ще направим всичко възможно да си го приберем”, заяви главният прокурор. До момента срещу Божков има 7 обвинения. Според прокуратурата на хазната са нанесени щети за 559 млн. лв. от това, че не е плащан реалният размер на таксите от лотарийните игри.

Прокуратурата твърди, че има връзка между престъпленията, в които Божков е обвинен, и колекцията му от антики. По думите на Гешев част от антиките са изкопани от иманяри от “българска земя”, после предметите са били изведени и дадени на аукциони, където са продадени. 

Главният прокурор припомни думи на културния министър Боил Банов, че само 200 предмета са регистрирани у нас. Гешев заяви, че прокуратурата никога не е твърдяла, че Божков е извършвал убийства и изнасилвания, а само, че от голямото дело са отделени материали по сигнали, които се проверяват.

Според Гешев зад забавената екстрадиция на банкера беглец Цветан Василев “стоят сериозни сили в Сърбия". “Аз знам какви сили седят и знам защо седят. И за всеки не е трудно да предположи”, коментира Гешев. “Няма такъв случай в историята на Европа да няма решение. Кажете, че няма да го екстрадирате, или че ще го екстрадираме. Няма решение...”, възмути се Гешев. Той поясни, че прокуратурата показва какъв е проблемът, а “дали българската държава и политици, дали сръбската държава и чуждите интереси, които седят в сръбската държава, ще съобразят това нещо”, не може да каже.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Министър Красен Кралев отговори на въпрос по време на петъчния парламентарен контрол в НС.

Министерството на спорта спира финансирането на клубове чрез БФС

„Към момента Министерството на младежта и спорта не може да финансира клубове чрез БФС предвид констатацията на приключилата проверка, според която съюзът трябва да възстанови 143 510,99 лв. на държавата за нецелесъобразно изразходване на средства по 2 прорами и един договор със спортното министерство“

ГЕОРГИ АЛЕКСАНДРОВ

Георги Александров не вярвал в теорията за фекалното замърсяване, “избило рибата” във Варненското езеро

Още не са открити фотоапаратът, лаптопът и личните му документи Учел екология като втора специалност На 20 май след полунощ журналистът Георги Александров тръгва към Аспаруховия мост. Няколко часа по-рано е бил на купон с приятели. В заведение - напук на забраните заради коронакризата. Почерпил се стабилно, майка му го посреща

Десислава Танева КАДЪР: Би Ти Ви

Десислава Танева: Започват проверки за български стоки във веригите

От днес започват проверки за специално място за български стоки, местно производство, в търговските вериги. Това заяви в интервю за предаването „Тази сутрин“ земеделският министър Десислава Танева във връзка с новия Закон за храните. „Най-важната промяна в закона е, че те ще даде сигурност на потребителя в това

Младен Маринов.

Престъпленията намалели по време на извънредното положение

Сериозно намаление на битовата престъпност в цялата страна бе отчетено по време на извънредното положение. Само за първия месец още на 13 март с повече от 30 на сто са намалели престъпленията. Това стана ясно днес по време на парламентарния контрол от изказване на вътрешния министър Младен Маринов. В населените места без постоянно полицейско

Диана Ковачева

Омбудсманът поиска безлихвени кредити и за хора с неплатени, но декларирани осигуровки

Ковачева предлага подкрепа и за хора, били вече на борсата Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на труда и социалната политика Деница Сачева, в която поиска да отпадне изискването за платени осигуровки на работници и служители шест месеца назад, срещу което те биха могли да получат безлихвени кредити

Депутатите приеха законопроект за ратифициране на Споразумението за предоставяне на консултантски услуги между Министерството на образованието и науката и Изпълнителна агенция "Оперативна програма за "Наука образование за интелигентен растеж", от една страна, и Международната банка за възстановяване и развитие, от друга страна, подписано на 12 февруари 2020 г.

Образованието скара ГЕРБ и БСП, стигна се до уроци по правоговор

По времето на чие управление образованието в България е отбелязало растеж? Този въпрос се превърна в спор между ГЕРБ и БСП в пленарната зала. Стигна се и до забележки къде се слага ударението на думата „училища“. Дебатите бяха около законопроект за консултантски услуги за простветното министерство. С него се очаква Международната банка за

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Аделина Радева

Аделина Радева водеща на "Още от деня" по БНТ

Аделина Радева ще е новото лице в публицистичното предаване "Оше от деня" по БНТ. Тя се връща в обществената телевизия от понеделник, след като днес за последно води сутрешния блок "Здравей, България" в Нова тв. Минути преди края на блока Радева се сбогува със зрителите на Нова тв и екипа на сутрешното предаване

Аделина Радева

Нова тв изпрати Аделина Радева с огромен букет от рози

Аделина Радева - водещата на "Здравей, България" по Нова тв, се мести в БНТ от понеделник. Самата тя съобщи, че си тръгва от Нова тв, в сутрешния й блок, а Виктор Николаев й поднесе огромен букет от рози. "Всички промени минават през сърцето. За да бъде човек щастлив, трябва и да е благодарен. Много голямо благодаря за прекрасните последни две и

Аделина Радева и Виктор Николаев

Аделина Радева напуска сутрешния блок на Нова

Ади си тръгва от сутрешния блок на Нова телевизия, така нейният партньор като водещ Виктор Николаев обяви промяна в предаването. Наистина много благодаря за прекрасните 2 и половина години на Нова телевизия, на зрителите, че ми дадоха възможност да водя предаването с най-висок рейтинг в сутрешния ефир, сбогува се Радева със зрителите

Кадър: БНТ

Къщата на Пламен Бобоков в Русе е запечатана, охранява се от полиция

Като част от акцията на спецпрокуратурата в МОСВ бяха извършени обиски в къщата на Пламен Бобоков в центъра на Русе и в офиса на фирмата в София, на която той и брат му Атанас са собственици. По информация на съседи Пламен Бобоков рядко посещава къщата си в Русе, за нея се грижи иконом. Вчера тук имаше жандармерия

Евдокия Манева

Евдокия Манева: Бизнесът с отпадъци е доста атрактивен

Арестуваният зам.-министър на екологията Красимир Живков няма нужната професионална подготовка - той е историк. Поставен е на този пост от определени бизнес среди и както се вижда - добре си е свършил работата. Бизнесът с отпадъци е доста атрактивен и дава сигурна и добра печалба. Така в тв предаването "Тази сутрин" на bTB коментира бившият

СНИМКА: Архив

Парламентът приема споразумение за консултантски услуги в областта на науката

Парламентът ще обсъди Законопроект за ратифициране на Споразумението за предоставяне на консултантски услуги между Министерството на образованието и науката и Изпълнителна агенция "Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" (Република България), от една страна, и Международната банка за възстановяване и развитие

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber