Въвеждат нов стандарт - от април ще ядем хляб без боя

https://www.24chasa.bg/novini/article/8136223 Въвеждат нов стандарт - от април ще ядем хляб без боя Въвеждат нов стандарт - от април ще ядем хляб без боя www.24chasa.bg
Новите стандарти за хляба ще гарантират на потребителите, че купуват продукти с високо качество.

Изработен е заради училища и детски градини

Няма опасност за хлебния баланс на страната, казват от браншовия съюз

Зърнопроизводители очакват по-ниски добиви от пшеница заради сушата.
Зърнопроизводители очакват по-ниски добиви от пшеница заради сушата.

Нов стандарт предвижда хляб да се прави само от брашно без генномодифицирана пшеница, без консерванти или оцветители.

Така ще се гарантира, че потребителите няма да купуват боядисан хляб, каквито практики се срещат, защото няма достатъчно ръжено брашно например.

Новите стандарти обогатяват асортимента на съществуващите, които са под логото “България”, казва председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Марияна Кукушева.

Тези стандарти са за видове брашно като пшенично пълнозърнесто, ръжено и съответните видове хляб, които се правят от тях. Те допълват списъка на досегашните продукти по утвърден стандарт “България” - бял хляб, “Добруджа”, типов.

Нови стандарти ще гарантират на потребителите, че купуват висококачествен хляб, направен от български суровини, без неразрешени стабилизатори или оцветители.

Не се допуска в състава на продуктите

да се влагат

консерванти и

други добавки,

освен аскорбинова и оцетна киселина, както и емулгатор и ензими, и то само при технологична необходимост. Брашната се произвеждат от българска пшеница и българска ръж, неподложени на генетична модификация, а хлябовете се приготвят от брашно по утвърден стандарт “България”, произведено в български мелнични предприятия, казаха експерти от Българската агенция по безопасност на храните пред “24 часа”.

“С въвеждането на новите стандарти се цели на потребителя да се предлагат традиционни за българската трапеза хлябове и брашна, от български суровини, приготвяни в миналото и предпочитани със своите високи вкусови качества”, обясниха експертите.

Отличителното за видовете хляб и брашно по утвърден стандарт “България” е, че те са разработени в съответствие с европейските регламенти и същевременно са спазени българските традиции, добавиха от БАБХ.

Марияна Кукушева припомни, че въвеждането на стандартите се случи през 2011 г. по инициатива на държавата. Целта е да се гарантира качеството на суровините и проследимостта на производството на хляб.

Този, направен по утвърден стандарт “България”, е обект на засилен контрол - от производителя, от БАБХ и от браншовите организации, обяснява Кукушева.

Стандартите са заложени, тъй като трябва доставчиците на продукти в детски градини и училища да предлагат на най-малките храни само по стандарт. Именно за да се гарантира качеството на храната за децата, министерството на здравеопазването вписва в наредба пълнозърнестия, ръжено-пшеничния хляб и ръжен като здравословни.

“Затова гамата на хлябовете по стандарт бе увеличена. Интересът на потребителите обаче е огромен. Затова ние очакваме, че през април най-късно тези хлябове по стандарт ще се появят и в търговската мрежа”, казва Кукушева.

Според нея не може да се каже, че продукти, които не са по стандарта, не са полезни, но само тези производители, които следват указанията, подлежат на ежедневен контрол.

“По сигнали на родителски организации сме виждали хлябове, които не отговарят на характерните качества, придружаващи тези видове, особено пълнозърнестия”, обяснява Кукушева.

Пшеница с високи хлебни качества е необходима за брашната по стандарт. За да има право производителят да сложи знака

за стандарт за

пълнозърнест

пшеничен хляб,

той трябва да

съдържа 60% от

същото брашно

и 40% от тип

“Добруджа”

И двата вида трябва да са по утвърдения стандарт, направени от пшеница, която не е подлагана на генетични модификации. Може да се добавят течна ръжена закваска, хлебна мая, сол, питейна вода, при технологична необходимост - и добавки. Те трябва да отговарят на изискванията на европейски регламент и могат да са аскорбинова киселина, отбелязана със знак Е300, оцетна киселина - Е260 или моно- и диглицериди на мастни киселини (Е471) или техните естери (Е472).

Не се допуска влагането на оцветители и консерванти, е посочено изрично в документацията с изискванията за стандарта.

Технологичните изисквания за ръжения и ръжено-пшеничния хляб са подобни. За да са сигурни потребителите, че ръженият хляб е направен при спазени изисквания по стандарт, той трябва да е тъмнокафяв и равномерно изпечен. Прави се от ръжено брашно по стандарт.

Червеникаво кафяв до кафяв е храктерният цвят на ръжено-пшеничния хляб. За направата му са необходими два вида брашно: пшенично и ръжено.

Според Кукушева в момента надали имало човек, който да не е притеснен за реколтата и от пролетници, и от есенници. Преди няколко месеца се коментирали въпроси, свързани с напояването, а сега се оказва, че държавата не можела да отговори дали ще осигури вода на всеки български гражданин.

Рязкото качване на температурите през деня и падане през нощта са характерни за февруари и март. Затова тези месеци не трябвало да се подценяват. Добрата новина е, че България е сериозен производител на пшеница спрямо вътрешните потребности и няма риск за хлебния баланс.

През последните 7-8 години

страната ни

произвежда

над 5,5 млн.

тона пшеница,

така че каквото и да се случи, няма притеснения, че количеството няма да стигне за хляб.

“Но имаме сериозни притеснения за фалити на зърнопроизводителите. Никой не може да застане срещу природата”, казва Кукушева. Тя обяснява, че българските хлебопроизводители работят по традиционни рецепти, които изискват основната суровина да бъде произведена от качествена пшеница.

“Трябва да се сложи край на безотговорното говорене, че България произвежда предимно фуражна пшеница. Напротив - България произвежда предимно хлебна пшеница, т.нар. меки сортове. Като такива оперираме като търговци в Черноморския басейн, в който конкуренцията е изключително висока”, казва тя. Уточнява, че фуражните сортове се отглеждат предимно в необлагодетелстваните райони, там, където има развитие на животновъдството. Нямало как качествен хляб да се произведе от такава пшеница.

Проблем!

Сушата вдига

световните цени

на пшеницата

До март ще е ясно дали добивите у нас ще са по-ниски.

Ако през март и април няма дъждове, нещата ще станат сериозни според експерти

Топлото време, липсата на влага и недостигът на пшеница вдигат световните цени. Поскъпването се отразява и в България, но според експерти няма притеснения за зърнения баланс в страната ни.

Не може да се стигне до внос. Дори и да изнесем, ние сме нетноизносители. През тази година износът на пшеницата върви с много добри темпове, коментира пред “24 часа” земеделският министър Десислава Танева.

Тя обясни, че през декември спрямо предишни години са отбелязани едни от най-добрите нива при износа на пшеница.

“Цената на пшеницата

е отражение

на търговията

в Европа

и света

А тя зависи от запасите и производството, не може да се говори за непазарни цени”, каза министърът. И допълни, че хлябът струва от стотинки до няколко лева в зависимост от вида и конкуренцията между производителите.

Има ли недостиг на пшеница на външните пазари, със сигурност това ще се отрази на цената. Котировките вече се вдигнаха и това е нормален икономически процес, коментира Радостина Жекова - председател на Добруджанският съюз на зърнопроизводителите. Тя допълни, че засяването станало при изключителна суша. Още от миналата година липсват около 300 л дъжд, имаше суша в продължение на 5-6 месеца. Дългата есен позволила на болестите да се разпространят бързо, не липсвали и нападенията от мухи, което е голям проблем.

“Пшеницата в момента е в покой. Сега прогнозите са за две седмици с изключително високи температури за сезона. После се очакват застудявания, което ще доведе до изтегляния. За наше щастие, прогнозите дават да вали през февруари. Дано да се сбъднат”, каза Жекова. Според нея зърненият баланс на страната няма да се обърка, тъй като България е голям производител и износител на пшеница.

Добивите вероятно ще са по-ниски от миналогодишните, но това ще стане ясно през февруари и март.

Пшеницата вероятно обаче щяла

да е най-малкият

проблем при

цената на хляба

Сигурно на нея ще натежат увеличението на тока, толтаксите и други фактори. Зърното нямало да е най-голямото перо.

“Има жълтеене по пшениците. Много от замеделските производители мислят, че културата изпитва глад, защото не са торили. Но посевите в момента са в покой. Смятам, че сега е много опасно да се тори. По-добре е това да стане след 15 февруари. Според мен жълтеенето се дължи на засушаването и на резките промени в температурите”, каза проф. Иван Киряков - завеждащ отдел “Селекция на зърнено-бобови и житни култури” в Добруджанския земеделски институт.

Ако температурата се задържи над 10 градуса в продължение на 3-5 дни, пшеницата ще влезе във вегетация и посевите леко ще завехнат, добави той. “Растенията почват да вретенят края на март – началото на април. Ако и тогава няма дъждове, нещата могат да станат сериозни”, допълва специалистът. Той заяви, че, ако февруари и март са без достатъчно валежи, нормите на торене трябва да бъдат намалени.

“Дъждове през април, май и юни ще дойдат много добре. Миналата година го показа. Проблемът ще бъде липсата на воден запас за пролетниците. В момента влагозапасянето е 86 литра на кв. метър при данни за миналата година от 141 литра и 205 литра през 1953 г. според метеоточката на института”, коментира Киряков.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Даже руснаците на почивка зарязаха плажа и ловят зарган на буната на Кабакум.

Наслука с Цанко: Речни рибари атакуват Варна заради заргана и чернокопа

Нашата рубрика отбелязва скромен принос за разширяване на географията на морския ни риболов Рибарите от континента нахлуха във Варна в последните дни заради изобилието на зарган. Сладководните майстори зарязаха липсващите по язовирите ни шарани и редките популации на сомове и се радват на богатата на риби морска есен

58 са новозаразените с COVID-19 у нас, 7 са починали

58 са новозаразените с COVID-19 у нас, 7 са починали

58 са новозаразените с коронавирус в България, което е със 111 случая по-малко от вчера. Починалите през последното денонощие са 7. Това сочат данните на Единния информационен портал. За последното денонощие са направени 1 103 PCR-теста. Общият брой на заразените става 20 055.  16 са излекуваните за последното денонощие и общо стават 14 176

Христо Иванов (вдясно) ще каже с кого е възможна коалиция едва след кампанията.

Раздвижване за коалиции вдясно - вече валят оферти

Христо Иванов изненадващо видя възможности за съюз с ГЕРБ без лидера му, социалните мрежи закипяха от коментари Новите републиканци вече рекламират общи ценности с “Демократична България” Раздвижване вдясно и къде предпазливи, къде изненадващи оферти за коалиция около предстоящите парламентарни избори белязаха последния уикенд на горещия в

Инцидентът стана на този паркинг.

СНИМКА: БИ ТИ ВИ

Шофьор на бус уби на задна скорост дете на 2 г. (обзор)

Трагедията станала пред очите на бабата и дядото на малчугана Водачът имал няколко платени акта в миналото Ромче на 2 г. и 8 месеца бе сгазено на задна скорост от бус пред очите на баба си и дядо си. Трагедията се разигра в събота около 11,30 ч на паркинга пред столичния базар “Илиянци”. Родителите на малчугана го оставили при баба му и дядо му

ГЕРБ победи БСП и ДПС на частичните местни избори днес

ГЕРБ победи БСП и ДПС на частичните местни избори днес

ГЕРБ спечели убедително частничните местни избори в цялата страна срещу кандидатите на БСП и ДПС, съобщиха от пресцентъра на партията. Още на първи тур с победата се поздравиха кандидатите на ГЕРБ в Септември, Стрелча, Соколаре, Бозвелийско, Киченица, Медовина, Карагеоргиево, Острец и Брестак. С убедителна преднина от 120 гласа пред кандидата на

СНИМКИ: Виктор Иванов

81-и ден на протести - Васко Кръпката: Не забравяйте кой създаде мутрите - БКП (Снимки)

22.20 ч. Протестът приключи. Хората започнаха да се разотиват. 21.40 ч. Мечтая си да имаме честни водачи, които да не се казват Бойко Борисов, да не се казват Румен Радев, да не се казват Мая Манолова, да не се казват Корнелия Нинова, да не се казват Слави Трифонов. И никога не забравяйте кой създаде мутрите - БКП

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Следват ли депутатите принципите за законотворчество?

Следват ли депутатите принципите за законотворчество?

Проучване на Националния център за парламентарни изследвания за най-големите пропуски на народните представители От години Народното събрание константно следи работата на депутатите. Голямата цел – подобряване на качеството на законодателството. Средството – анализи на собствения Национален център за парламентарни изследвания

Цветанов е председател на “Републиканци за България”.

По-яростен от всеки враг на Борисов, Цветанов учреди партията си (Обзор)

Бившият собственик на фалиралата тв BiT Павел Вълнев е зам.-шеф Бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов учреди партията си “Републиканци за България”, влизайки в остър сблъсък с премиера Бойко Борисов. Обвинения за “безотчетно харчене на пари от джипката” и за репресии на учредителите му от страна на ГЕРБ отправи бившият втори в премиерската партия

Частични избори за кметове се проведоха в 13 области у нас (Обновена)

Частични избори за кметове се проведоха в 13 области у нас (Обновена)

Днес в 13 области на страната имаше частични местни избори - за кметове на кметства в 19 населени места и за кметове на общините Стрелча и Септември.  Това е първият вот у нас на фона на епидемията от COVID-19. Окончателните резултати се очакват по-късно тази вечер, предава БНТ. Ясно е името на новия кмет на община Септември

Публиката започна да набъбва след 20 ч, но до повторение на легендарните снимки от 1990 г. нямаше как да се стигне. 
СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Васко Кръпката и стари рокаджии реанимират протеста от Орлов мост (Обзор)

Стари рокаджии дадоха нов импулс на протеста, затихнал през дъждовните вечери. В неделя следобед Орлов мост бе затворен за концерта с Васко Кръпката, групите “Контрол”, “Уикеда” и “Сленг” - “Бъдеще за България - бъдеще за младите”. Сред организаторите, търсещи алюзия с легендарния син митинг на Орлов мост приз 1990 г., бе Евгений Дайнов

Бойко Борисов Снимка: Фейсбук

Борисов: България подкрепя европейското бъдеще на Северна Македония

Двамата премиери обсъдиха организацията на Срещата на върха в София в рамките на инициативата, която предстои да се проведе през ноември Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев. Премиерът Борисов поздрави своя колега за изборната победа

Милен Керемедчиев Кадър: NOVA

Какви тайни търси Русия у нас?

Коментират бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев и журналистът Георги Милков Усилване на работата на руските служби на Балканите. Това смята бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев. Той и журналистът от „24 часа” Георги Милков коментираха пред NOVA сагата с руските шпиони у нас

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber