Прокуратурата: Милионери от лотариите не съществуват. Божков: Реални са (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8132186 Прокуратурата: Милионери от лотариите не съществуват. Божков: Реални са (Обзор) Прокуратурата: Милионери от лотариите не съществуват. Божков: Реални са (Обзор) www.24chasa.bg
Главният секретар на МВР Ивайло Иванов, наблюдаващият прокурор Венцислав Фердинандов, говорителят на главния прокурор Сийка Милева и вътрешният министър Младен Маринов (отляво надясно) разказват за операцията. СНИМКА: ЛАДИСЛАВ ЦВЕТКОВ, Би Ти Ви

 

Операцията срещу бизнесмена Васил Божков бе обявена като “най-голямата, провеждана досега с участието на ДАНС, антикорупционната комисия, НАП под ръководството на Специализираната прокуратура”.

Така вътрешният министър Младен Маринов описа това, което се случва в офисите, фирмите и жилищата на най-големия в хазартния бизнес в България.

559 милиона лева са неплатените такси от двете лотарии от 2014 година насам, сочат сметките на директора на Агенцията за държавна финансова инспекция Георги Начев. Говорителката на Иван Гешев Сийка Милева пресметна, че тази е колкото коледните надбавки на пенсионерите за 10 години.

Прокуратурата продължи и в четвъртък да описва механизма, по който според обвинението е бил ощетен държавният бюджет.
Сийка Милева обяви, че Божков е предлагал подкуп от 10 хил. лв. на ден на председател на Държавната комисия по хазарта, за да се отнемат лицензи на негови конкуренти. Това се е случило през февруари 2018 г. Председателят е отказал офертата, уточни Милева.

На 8 февруари
2018 г. от този
пост е уволнен
Огнемир Митев

и е назначена Милена Филипова. Днес тя е зам.-председател на Комисията по финансов надзор (КФН). Предполага се, че точно Филипова е отказала 10-те хил. лв. на ден. Огнемир Митев е единственият засега обвинен член на разбитата престъпна група с ръководител Васил Божков. (Виж по-долу кой е той.)ю

Прокурорът Венцислав Фердинандов пък твърди, че милионерите, които всеки ден виждаме на тв екрана, не съществували. След като хвърли тази бомба, Фердинандов уточни, че тези твърдения се проверяват.

Божков и трима негови съдружници са обявени за издирване. Ще има и още обвиняеми. Още се работи със задържаните за 24 часа 19 души от комисията по хазарта, каквото и да значи това.

Най-богатият българин, както е известен Божков, е обвинен като ръководител на организирана престъпна група за изнудване, подкупи, длъжностни престъпления, укриване на данъци и пране на пари. Тя е действала от 2014 г. до сряда.

“Прокуратурата знае срещу кого се изправя.
Наясно сме,
че тази
хазартна
империя има
изключително
големи
финансови
възможности, благодарение на които ще се защити”, каза Сийка Милева.

МВР влезе в жилища на най-големия колекционер на антики, засне и пусна кадри. Освен картините и много антики от казино, собственост на Божков, са иззети 400 хил. лв. с неясен произход, допълниха разследващите.

Оказва се, че разследването срещу Божков по сигнала на бившите му съдружници Боян и Цветомир Найденови не е единственото.

МВР влезе, снима и взе от частния му музей уникални антики

По време на операцията в офисите и имотите на Васил Божков са иззети културни и исторически ценности, които ще се изследват от експерти на Министерството на културата, съобщи вътрешният министър Младен Маринов. 

Бизнесменът е известен като най-големия колекционер на антични предмети и собственик на скъпи картини. Освен това разследващите са влезли и във фондация “Тракия”, където се съхраняват огромно количество антики.

“Разследват се престъпления, за които законът предвижда конфискация на половината имущество”, обясни наблюдаващият прокурор Венцислав Фердинандов. Заради ценностите е сезирана и антикорупционната комисия, която има правомощия да запорира и да иска от съда отнемане на имущество.

Васил Божков има частен музей от антични предмети, а колекцията му е внушителна. Ценностите са от VIII век преди Христа до VI век от територията на Европа, Средния и Близкия изток, Азия, Гърция, Италия.

Това са нападателно и защитно въоръжение, части и украси за конски амуниции, накити и коланни апликации, предмети на бита и култа, метални и мраморни пластики. Съдовете са от злато, сребро и бронз. Божков притежава сбирка от уникални рогове и ритони, които нямат аналог в света. Отделно от това са и скъпите картини на световноизвестни и български художници, които красят офисите и дома му.

В четвъртък от МВР разпространиха снимки и видеоклипове от имотите на Божков. Виждат се скъпи предмети, електрически автомобил и дори собствена оранжерия. Разследващите са снимали и три големи монитора, които показват в реално време изображенията от десетки охранителни камери.

Горанов: Текат данъчни ревизии на фирмите на Божков

По искане на прокуратурата текат данъчни ревизии във фирмите на Васил Божков, съобщи Владислав Горанов в парламента. Според финансовия министър са констатирани огромен по размер дължими, но невнесени такси.

Вероятно ще се издаде акт за установяване на публични държавни вземания, който да бъде връчен на хазартните оператори и да започне изпълнително производство.

“Ако трябва да сме формалисти, нека разделим въпроса на две, тъй като хазартните оператори под надзора на комисията заплащат такси по Закона за хазарта. Те се администрират от комисията по хазарта.
Вероятно хазартните оператори, на основание на другите данъчни закони, заплащат осигурителни вноски и корпоративен данък за другите дейности, но за организирането на хазартни игри, както е посочено в чл. 30 на ал. 3 на действащия Закон за хазарта, се събират такси, които се администрират от комисията по хазарта като надзорен орган по прилагането и организирането на хазарта в България”, заяви министър Горанов в отговор на въпроса дали е имал представа през годините какви данъци е плащал Васил Божков.

Божков: Горд съм, плащам си данъците. Ако компанията дължи, може да плати

- Може би основният въпрос от вчера е къде се намирате?

- В момента не съм в България.

- Може ли да ни кажете къде сте?

- Това не е най-важният въпрос.

- Със сигурност, но сте обявен за общодържавно и международно издирване.

- Живеем във време като времето на Гьобелс. Прокуратурата прави пропаганда. Къде съм обявен, в какво съм обвинен, още нищо не знам. Какво целяха да разровят 13 офиса, да арестуват хора, които нямат нищо общо с това, не мога да ви кажа. Не мога да ви кажа какво целят, вие следихте обвиненията.

Второ, презумпцията, че съм виновен, която е на г-н Гешев, както и че дължа пари, нека да прочете търговското право.

Ако компанията

дължи пари, се

правят актове,

могат да се

обжалват и

да се платят

Ние сме достатъчно богата компания да платим тези актове, ако се окаже, че наистина ги дължим. Освен това законът е такъв, ние не сме го нарушили, не дължим нищо. Ние сме дали по 100 лв. на всеки пенсионер. Ако държавата ни беше определила друг данък, може би нямаше да ги има и 500-те милиона, които са платили в бюджета.

Таксата се определя от органа, който извършва услугата. Кой е определил ставката - органът, който регулира услугата поддръжка и издаване на лиценз. Къде е вината на компанията? Нека да не бъркаме Т ърговския закон с наказателното право. Може би господин Гешев е силен в наказателното право, но не и в търговското.

- Тъй като вчера (в сряда - б.р.) чухме различни обвинения за сумите, които дължите, ще минем и по всички обвинения, но тъй като вие започнахте - дължите ли 210 млн.?

- Нека да не бъркаме търговското право с наказателното. Аз съм акционер в компания.

Васил Божков си

е платил всички

данъци до

стотинка и винаги

съм се гордял

с това,

че не дължа данъци и винаги си плащам данъците. Ако компанията има задължения, тоест търговски отношения, може да ги платим. А ако ги нямаме, не дължим нищо. Като се загледате, всичко е по закон. Но мениджмънтът на компанията решава, не акционерите. Да сте чули някъде да се съдят акционери?

- Чувствате се застрашен за живота си и най-вероятно няма да се върнете. Така ли?

- Точно така, ако се върна, сигурно ще ме арестуват веднага и какво ще се случва с мен в ареста, не зная. Това си е репресия.

Господин Гешев иска да търси престъпници, нека да погледне по-високо във връзка с тези такси и този закон. Гледайте кой е над комисията. Министърът, А над него - премиерът.

- А защо трябва да търси главният прокурор виновниците там?

- Защото, ако има виновни, всичко е там.

- Лобистко ли е било това законодателство, което е позволявало да си избирате какви такси да плащате?

- Може би е било добро за държавата, тя е получила над 500 милиона, иначе нямаше да получи нищо. Не може механично да смяташ. Националната лотария не е спечелила парите, които твърди г-н Гешев.

- А колко е спечелила?

- Много по-малко.

- 7 обвинения, вие казахте, че не ги разбирате. Да започнем с основното - ръководител на организирана престъпна група.

- Според мен зад това стоят бръщолевенията на едни луди хора, които един път казват едно, друг път - друго, и са използвани за инструмент. Те твърдят, че работят с държавата. Всичко е съшито с бели конци.

- От кого са използвани като инструмент?

- Може би от прокуратурата. Те даже сутринта рано си постнаха във фейсбук, че акция се провежда и аз съм зад решетките. Откъде е тая информация?

- Вие познавате ли хора от комисията по хазарта?

- Нито един.

- Опитвали ли сте се да влияете на решенията на комисията по хазарта?

- Естествено, че не. Бизнесът е строго регулиран. Ако отговаряш на изискванията, получаваш лиценз, ако не - не получаваш. Няма как да се влияе.

- Как си обяснявате, че се стигна до този развой?

- Предполагам, държавата се притесни. Аз предупредих феновете на “Левски”, че ако национализират лотарията, няма да имам пари да издържам клуба. Не знам от какво се притеснява държавата. От протести ли?

- Опитахте ли се чрез фенклубовете да окажете натиск над държавата и на действията на държавата с протести, които можеше да възникнат по улиците на София?

- Естествено, че не.

- Подбуждахте ли ги към това да организират протести?

- Естествено, че не съм.

- Но ги призовахте да се срещнат с премиера Борисов.

- Да, питаха какво да правят. Казах им: “Ако искате, среща с премиера. Той сигурно ще оттегли подкрепата на ГЕРБ и този закон няма да мине”. Друго не виждах какво мога да направя. Нали той каза, че е фен на “Левски”. Ходил от всичките заедно на повече мачове.

- С вас се свързахме, набираме ви и ви пускаме на живо в ефир. Някой от прокуратурата опита ли се да се свърже с вас?

- От прокуратурата досега никой не се е опитвал да се свърже с мен.

- Те обаче ви издирват. Вие малко по-рано казахте и нека да потвърдим отново, че не възнамерявате да се връщате в България на този етап.

- Аз мислех да се върна, когато ме повикат, но след вчерашните изявления на главния прокурор мисля, че за мен е опасно.

- Притеснявате ли се да се изправите пред българския съд?

- Не съм престъпник. Не се крия, като се стигне до съд, сигурно ще се изправя и пред българския съд.

- Казахте, че сте на половин час път от България, но в държава, която не е членка на Европейския съюз. В Сърбия ли сте?

- Не. На Балканите съм.

- Вие може ли да се определяте като един от най-богатите хора в България?

- Никога не съм правил сметка кой колко е богат. Главната тема е кой какво дължи. Това е чисто беззаконие - бъркаме търговско право с наказателно право.

- Вие имате лиценз за лотарийни игри до 2027 г. Възнамерявате ли да съдиите в България за това, че по някакъв начин се нарушават правата ви?

- Засега не смятам нищо да правя.

Арестуваният бивш шеф на хазарта - назначен от Орешарски, махнат от ГЕРБ

Огнемир Митев, който е в ареста във връзка с проверката на прокуратурата срещу Васил Божков, оглави комисията по хазарта през 2013 г. по времето на кабинета “Орешарски”. В началото на 2018 г. бе сменен от финансовия министър Владислав Горанов. Тогава бе обяснено, че това става по взаимно съгласие. 


По времето на Митев обаче имаше няколко скандала с комисията. Например тя дълго време отказваше да лиценз на голям международен букмейкър, въпреки че беше платил всички дължими такси.
През 2016 г. имаше и съмнения, че се прави опит 2 млн. лв. от фонда за борба с хазартната зависимост да се дадат на подставени дружества с нестопанска цел. Почти всички те се оказаха новосъздадени, а регистрациите им по адрес съвпадаха с тези на хазартни оператори.
По времето на Митев комисията бе сезирана и за агресивна реклама на хазарт по националните телевизии. Тогава от ведомството направиха проверка и излязоха със становище, че рекламите са напълно законни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Хазартният казус

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Хазартният казус

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber