Болните първо да звънят нощем на джипито и да ходят там, където ги прати

https://www.24chasa.bg/novini/article/8123004 Болните първо да звънят нощем на джипито и да ходят там, където ги прати Болните първо да звънят нощем на джипито и да ходят там, където ги прати www.24chasa.bg
Обикновено денонощен медицински център поема пациентите на джипито вечер.

Ако състоянието не е спешно, болницата таксува

Къде да търси човек медицинска помощ вечерно време, по празници или в почивни дни, когато поликлиниките, ДКЦ-тата и личните лекари не работят? И навсякъде ли в големите болници са налични всички специалисти, така че пациентите да не бъдат връщани или изпращани на друго място?

Не само насред грипна епидемия с подобна ситуация се сблъскват стотици пациенти и родители на болни деца. Казусът важи предимно за големите градове, където има и специализирани, и многопрофилни болници, така че хората често се объркват къде първо да тичат. Става дума основно за неспешни, но тревожни състояния.

В тези случаи правило №1 е пациентът или родителят да се обади първо на личния лекар. По закон той е

длъжен да

осигури на всеки

от пациентите си

24-часов достъп

до медицинска помощ.

Това става по няколко начина - чрез дежурен кабинет на групова практика, на която е съучредител съвместно с други лекари или по договор с друго лечебно заведение, разкрило дежурен кабинет. Това обикновено са медицински центрове с денонощен прием на пациенти или кабинети за неотложна помощ в болници.

Може и джипито индивидуално да осигурява денонощна

консулта-

ция по

телефон,

в амбулатория или в дома на пациента - по преценка на самия лекар. Последният вариант обаче е сравнително рядко използван от личните лекари, тъй като е физически невъзможно да се отзовават постоянно. Това може да се случи в по-малките населени места, където кадри липсват или самото джипи обслужва малко на брой пациенти.

Изискването джипито да осигурява достъп до медицинска помощ извън работното си време е разписано в Наредба 40, която определя основния пакет дейности, гарантирани от бюджета на здравната каса. От години личните лекари настояват за облекчаване на това изискване, тъй като, когато сключват договор с медицински център например, те заплащат определена сума за дейността, която оттам биха извършили вместо тях. Освен това случаите, в които човек би потърсил медицинска помощ за неспешно състояние вечер, са сравнително по-малко, а лекарите трябва да поддържат тези договори непрекъснато.

Много често обаче пациенти търсят медицинска помощ директно в спешното отделение или спешния кабинет на дадена болница за състояния, които не са животозастрашаващи - повишено кръвно налягане вследствие на забравен прием на медикаменти, висока температура посред нощ и други, дават примери спешни медици.

Затова и в тези случаи болните биват

таксувани според

ценоразписа

на съответната

болница

за извършения им преглед - проблем, който често създава напрежение между лекари и пациенти. Причината е, че по закон спешната помощ в България е напълно безплатна, но за състояния, които са животозастрашаващи. А когато в спешен кабинет бъде прегледан пациент с оплаквания, които не застрашават живота му, тогава заплащане се изисква - иначе трудът на лекаря и използваните консумативи остават за сметка на болницата.

Така законът очертава пътя на пациента при търсенето на медицинска помощ вечерно време. На първо място е личният лекар, затова е добре всеки пациент да се информира предварително как той е уредил оказването на достъп след работното му време - дали да търси него, или директно да се насочва към определен медицински център. Така ще се избегне и звъненето на джипито посред нощ.

В съответния кабинет по договор с джипито ще окажат необходимата помощ. Ако лекарите там преценят, че състоянието на пациента изисква допълнителна диагностика и лечение, то той ще бъде препратен към най-близката болница, която разполага с нужния специалист.

Ако директно отидете в спешния кабинет, обикновено се чака часове пред него, защото наистина спешните случаи са с приоритет. А за това време реално може да се получи медицинска помощ другаде.

Когато обаче става дума за наистина спешен случай, това условие не важи, напомнят специалистите.

Но тогава обикновено се вика линейка, чийто екип също може да прецени доколко е спешно състоянието и коя е най-подходящата болница, където да бъде откаран болният, ако най-близката не разполага с точния специалист. Така например в спешното отделение на една от най-големите болници в страната - “Александровска”, се обслужват денонощно пациенти със застрашаващи състояния в областта на

вътрешните

болести, обща

и коремна

хирургия,

урология

“При спешно състояние, за което не разполагаме със специалист обаче, наш медицински екип с наша линейка или с транспорт на Спешна помощ откарва пациента до най-близката болница, която може да му окаже нужната помощ”, обясниха от болницата за “24 часа”. Тя например не разполага с АГ специалисти, кардиохирурзи, неврохирурзи, инфекционисти, ортопеди, травматолози и специалисти по уши-нос-гърло.

“Ако дойде пациент с оплаквания, които не се преценяват като спешно състояние, заплаща консултацията по утвърдените тарифи на болницата”, допълват от “Александровска” и напомнят, че това се отнася и за децата. Там разполагат с педиатрично отделение, но то е специализирано за болести на дихателната система. Ако дойде дете със спешно състояние като апендисит например, то ще бъде закарано с линейка до “Пирогов”, където има детски хирурзи.

Най-голямата спешна болница у нас “Пирогов” пък разполага денонощно с всички видове специалисти и в много от тесните специалности е сред най-добре подготвените. Но

след 20 ч съдови

хирурзи, очни и

УНГ специалисти

има само на

повикване

при необходимост в спешното отделение. Причината е, че денонощни спешни очни и ушни кабинети за деца и възрастни се поддържат в университетската болница “Царица Йоанна - ИСУЛ”.

Денонощно покритие от съдови хирурзи пък има в Националната кардиологична болница.

В МБАЛ-София, към ВМА също работи непрекъснато мултипрофилно спешно отделение с хирургични и терапевтични кабинети, противошокова зала и операционен блок, осигурено с дежурни медицински екипи. Осигурени са и консултации по спешност с уролог, гръден хирург, съдов хирург, УНГ, очен хирург и специалист по орална хирургия. С 24-часов режим на работа е и Клиниката по вътрешни болести, която е специализирана в диагностиката и лечението на спешни животозастрашаващи състояния от спектъра на вътрешните и нервните болести, обясниха от болницата.

От 27 януари в клиниките по инфекциозни болести на ВМА е разкрит и

денонощен

противогрипен

кабинет,

в който всеки може да получи квалифицирана помощ. Болницата обаче не обслужва пациенти под 18-годишна възраст.

Друга от големите многопрофилни болници в София е “Света Анна”, която не разполага единствено с отделение по психиатрия и съдова хирургия и не извършва травматологични и съдови операции на деца под 3-годишна възраст.

В разгара на грипа търсенето на лекарска помощ през почивните дни или вечер значително нараства. Извън София - в Плевен например, ако хората усетят първите симптоми късно вечер, могат да потърсят помощ в неотложния кабинет на ул. “Христо Ясенов” 12 в града. Условието е личният им лекар да има договор с кабинета. В делник той работи от 8 вечерта до 8 сутринта, а в почивните дни - денонощно, каза д-р Стефка Тошева от РЗИ.

Болните от грип и остри респираторни заболявания в Пазарджик и региона могат да получат лекарска помощ след 18 ч. в центровете за Спешна помощ, каквито има във всички общини от областта. Дежурните кабинети в тях работят непрекъснато и разполагат с екипи и линейки. В Пазарджик има и Спешно отделение към областната болница. Там пациенти може да се приемат до 24 ч или да бъдат пренасочени при нужда. Но и повечето лични лекари се отзовават на повиквания и след 18 часа.

В Кърджали прегледите след 18 ч се извършват в колективна лекарска практика, с която договор са сключили повечето джипита. Има и дежурни кабинети в МБАЛ-Смолян.

Приложение показва къде е най-близкият педиатър

Безплатно мобилно приложение в интернет помага на родителите в търсенето на най-близката, но и най-подходящата болница спрямо оплакванията на детето им, при това само с три кликвания.

HealthyKid Sofia е създадено от педиатърката д-р Таня Андреева и икономистката Дария Мукова. Целта е да реши един от основните проблеми за родителите в София - обикалянето по болници, тъй като специалистите са разпръснати в 14 различни. Приложението е своеобразен педиатричен пътеводител - дава точни съвети за най-близка болница, лаборатория или стоматолог при спешни състояния, след като родителят въведе симптомите. Показва и най-бързия път да се стигне до лечебното заведение, освен това напомня за задължителните имунизации и профилактични прегледи. 

HealthyKid се ражда и вследствие на над 40-годишния проблем - липса на национална детска болница с всички специалисти на едно място. По сегашния проект обаче има много резерви, включително от архитекти, защото ще се довършва строеж, оценките за чиято сигурност са отпреди 12 г., коментира д-р Андреева.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Кянна Кямбъл

Как да се храним с по-малко пари

И какво е добре да се прави със спестените средства Aвстралийката Кянна Кямбъл става известна, след като преди време успява да спести 32 000 долара за една година. Тя е самотна майка и стореното от нея си е направо подвиг, който я вдъхновява да започне да дава съвети как по-рационално човек да използва парите си

Шейх Мохамед Жасим ал Тани с министъра на земеделието на Румъния Петре Дая.

Янко Пашов от село Баните ужилил с 1,2 млн. роднина на емира на Катар

Подписът на шейха бил фалшифициран на протокол за разпределение на печалбата, съдът в Смолян разпореди да му върнат парите Шейх Мохамед Жасим ал Тани - най-големият катарски инвеститор в България и роднина на емира на Катар, се оказа жертва на злоупотреба в особено големи размери, съобщиха от компанията на шейха. 1,2 млн

Соцлидерката Корнелия Нинова обяви, че не влиза в договорка с никого за вътрешния вот. 
СНИМКА: БСП

41 000 социалисти трябва да гласуват, за да е легитимен вотът за лидер (Обзор)

21 са номинираните за лидер до момента 50-ият партиен конгрес - в Деня на победата Скандал за работата на червената ЦИК 83 848 са членовете на БСП. Цифрата беше съобщена пред червения пленум вчера. Така най-накрая стана ясно колко точно са социалистите, които ще имат право да гласуват на вътрешните избори за лидер

Външно: Пътувайте за заразените райони в Италия и Китай само в краен случай

Външно: Пътувайте за заразените райони в Италия и Китай само в краен случай

Във връзка с разпространението на новия коронавирус „Ковид-19“ (COVID-19) в Италия и по-специално Северна Италия препоръчваме на българските граждани, които пребивават или пътуват в Италия, да пътуват само в краен случай в районите, където е установена зараза, съобщиха от пресцентъра на външното ни министерство

Работата на червената ЦИК е предизвикала най-голям скандал на заседанието на пленума, а някои от решенията й са били оспорени.

Скандал на червения пленум заради решения на партийната ЦИК за прекия избор

Голям скандал за работата на червената ЦИК, създадена заради предстоящия вътрешнопартиен вот за лидер, се е разразил на заседанието на Националният съвет днес, разказаха пред "24 часа" участници в него. Преди дни петима от членовете му поискаха уволнението на шефа й Емил Войнов и членовете на комисията заради погазване и дописване с нейни решения

Снимка Архив

Вижте състоянието и ограниченията по пътищата към 17,30 часа

І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от - 1°С до + 19°С Времето над страната е предимно ясно. Пътните настилки са предимно сухи, по усойните и планински райони частично заледени и заснежени, обработени и се обработват. ІІ. СЪСТОЯНИЕ НА АВТОМАГИСТРАЛИТЕ: АМ „Тракия“: Област София: Движението при Мухово от км 45+200 до км

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Почина прочутия джаз саксофонист Ангел Везнев - Ачо

Почина прочутия джаз саксофонист Ангел Везнев - Ачо

На 83-годишна възраст почина прочутия български саксофонист Ангел Везнов - Ачо. Тъжната новина съобщи във фейсбук музикантът Здравко Радоев. "Поклон!", написа под публикацията Нели Рангелова. "Ачо беше невероятен музикант", каза пред "24 часа" разстроената от скръбната вест певица Йорданка Христова. "Скъпи колеги, опелото ще бъде на 27 февруари

"168 часа": Войната между Ирина Чмихова и Лили Иванова (Видео)

"168 часа": Войната между Ирина Чмихова и Лили Иванова (Видео)

Първата българска естрадна певица си отиде от този свят и със себе си отнесе горчилката от кражбата на една от най-известните песни у нас - "Камино".    Това е песен от репертоара на Ирина Чмихова, която й бе открадната и дълги години незаслужено е смятана за изпълнение на Лили Иванова. Най-известната ни естрадна певица умело успява да се сдобие с

Най-накрая ясно: БСП има близо 84 хиляди членове (Обновена)

Най-накрая ясно: БСП има близо 84 хиляди членове (Обновена)

Кирил Добрев: Има няколко основни проблема пред партията - демотивация на партийните членове, липса на конкретен и адекватен за местната общност дневен ред на събранията 83 848 - толкова са членовете на БСП. Тази цифра е била съобщена по време на заседанието на червения пленум. Така най-накрая става ясен точният брой социалисти към момента

За "Златен век" и популизма

За "Златен век" и популизма

Проф. Огнян Герджиков е юрист, политик, председател на 39-ото народно събрание (2001-2005) и народен представител в 40-ото НС, служебен министър-председател на България в периоаа януари-май 2017. Носител на орден ,,Стара планина'', председател на Арбитражния съд на Българска стопанска камара от 1999 г., професор в СУ ,,Св

СНИМКА: Архив

Работата на педагозите ще се проверява на всеки 4 години

Изпити за учителите на всеки 4 години - това се въвежда с новия Закон за образованието, a проверката ще се случи за първи път тази есен, предаде "Нова тв". Целта е да се подобри качеството на обучението. В системата на предучилищното и училищно образование работят малко над 90 000 педагогически специалисти

Корнелия Нинова СНИМКА: Пресцентър на БСП

Нинова: Правителството на Борисов не произвежда политики, а кризи

Кампанията в БСП да бъде генератор на политики. Не правя договорки с Добрев. Състезанието е реално „Бих искала на първо място да коментирам европейската тема, която има изключително значение за бъдещето на България в следващите години. В момента се обсъжда многогодишна финансова рамка на ЕС, която определя приоритетните политики в Европа

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber