Гешев неочаквано попита КС може ли да разследва президента за стари провинения (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8118993 Гешев неочаквано попита КС може ли да разследва президента за стари провинения (Обзор) Гешев неочаквано попита КС може ли да разследва президента за стари провинения (Обзор) www.24chasa.bg
Главният прокурор Иван Гешев прати първото си питане до Конституционния съд. СНИМКА: Румяна Тонeва

Законно ли е президентът и вицепрезидентът да бъдат проверявани и спрямо тях да се води наказателно дело, в случай че след встъпването им в длъжност държавните органи разкрият или бъдат известени, че са налице признаци за извършено престъпление.

Това питане отправи главният прокурор Иван Гешев към Конституционния съд (КС). То е първото от началото на мандата му. Идва само месец след встъпването му в длъжност и един ден преди Румен Радев и Илияна Йотова да отчетат третата година от мандата си.

Гешев

иска тълкуване

на чл. 103 от

конституцията,

който е свързан с имунитета на президента и вицепрезидента. Според този текст двамата не носят отговорност за действията си в изпълнение на служебните им функции с изключение на държавна измяна и нарушение на конституцията. Не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да започне наказателно преследване за друго престъпление.

В искането за тълкуване се пита “как при сега действащата абсолютна неприкосновеност на президента се постига баланс между обществения интерес и интереса на пострадали лица, от една страна, и от друга - интереса от запазване на равновесието в институционалната система на властта”. 

Още вчера по искането на Гешев КС образува дело №1/2020 г. За докладчик по него е определена съдия Мариана Карагьозова-Финкова.

Причината Гешев да се обърне към КС са противоречиви становища как трябва да се процедира при предварителни проверки. И второ - дали едно наказателно дело трябва да бъде спряно, или прекратено, когато се установи, че има данни за съпричастност на президента или вицепрезидента към разследваното престъпление.

В искането за образуване на тълкувателно дело Гешев обръща внимание, че

питането не е

свързано с

конкретно

поведение на

държавния глава

или вицепрезидента и няма пречка КС да се произнесе. Посочва още, че по поставените от него въпроси има различни виждания. Представя своето становище за това дали е допустимо да се водят проверки и дела, за да се установи дали има данни за извършени от държавния глава или неговия заместник престъпления.

Според Гешев в подобни случаи може да се правят проверки. Но ако се води разследване и в един момент се установи “относимост на президента и вицепрезидента към престъпление”, то делото трябва да бъде спряно, а не прекратено.

“Наказателната отговорност на президента, респ. на вицепрезидента е временна - лимитирана е от началото и края на мандата. След изтичането му те са обикновени граждани и може да бъдат обект на наказателно преследване, както за тежките, така и за нетежките престъпления”, пише в становището на главния прокурор.

Според него наличиено на висящо дело, при което са установени данни за нарушение от президента или вицето му, не е противозаконно.

Гешев посочва, че има и практически съображения в подкрепа на тезата си. Има престъпления, при които се изисква разследване в “спешен порядък”. Те

не биха били

ефективни, ако

се провеждат

след края на

мандата

на президента, подчертава Гешев.

“Закрепването на необходимите доказателства в рамките на наказателно производство е единствената възможност то да обезпечи ефективността си”, пише в становището. Посочва се още, че обективната истина може да се установи чрез “своевременно събиране на всички възможни доказателства”, които по-късно биха могли да се окажат недостъпни.

Според Гешев в противен случай ще бъде увреден общественият интерес и най-вече интересът на пострадалите от престъплението. Идеята на конституционния законодател не е била да се създадат недосегаеми лица, подчертава Гешев.

“Уврежда се и интересът на потенциалните обвиняеми след приключване на мандата, тъй като отдалечеността от събитието заличава както обвинителните, така и оправдателните доказателства”, мотивира се главният прокурор.

Той дава пример с престъпленията против транспорта, където всяко действие на разследващите има неотложен характер и се изисква “специфичен подход” за събиране на доказателства. Според Гешев, ако подобно престъпление бъде извършено от президента или вицето му, а разследването започне след края на мандата им, то разследващите изпадат в ситуация да не могат да осъществят законосъобразно и успешно разследване.

В искането на Гешев за образуване на тълкувателно дело се посочва още, че има различни виждания за това дали когато конституцията говори за държавна измяна, има предвид престъпленията по глава първа от Наказателния кодекс (НК) или се влага друг смисъл.

И още -

има ли разлика

между държавна

измяна и

престъпления

против

републиката

или те се препокриват. Едната теза в практиката е, че макар в конституцията да няма норма, която изрично да препраща към НК, то съдържанието на термина е разкрито в НК. Втората теза е, че се влага различен смисъл.

Становището на Гешев е, че понятието “държавна измяна” визира осъществен престъпен състав на престъпленията по глава първа от НК.

Друг въпрос в питането до КС е

какво се има

предвид под

“нарушение на

конституцията”

Гешев смята, че това включва преките нарушения на разпоредбите на основния закон при упражняване на правомощията на президента, но също и извършването на престъпление.

“Нарушението на обикновените закони, включително и наказателния, е едновременно с това и нарушение на конституцията”, пише Гешев и напомня: “Основните права на гражданите - правото на живот, на лична свобода и неприкосновеност, на личен живот, на неприкосновеността на жилището, на свободна и тайна кореспонденция, на равенство и т.н., са прогласени от основния закон и се ползват с изключителна степен на защита”.

Гешев иска като заинтересовани страни по делото в КС да бъдат допуснати парламентът, президентството, МС, правосъдното министерство, ВКС, Върховният административен съд и Висшият съдебен съвет.

Сигналите срещу Радев - за назначение на

Десислава Генчева и за ведомствен апартамент

Само месец след началото на мандата си главният прокурор Иван Гешев внесе питане до Конституционния съд докъде се простира имунитетът на държавния глава и може ли той да бъде проверяван, когато има сигнали за неговата съпричастност към извършено престъпление от общ характер.

До момента срещу Румен Радев е подаван сигнал за конфликт на интереси и облагодетелстване чрез служебното положение, изпратен до Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Сигналът е още от 2016 г. и е свързан с назначаването на бъдещата съпруга на президента Десислава Радева, тогава Генчева, за пиар на Военновъздушните сили. Сигналът е подаден от Николай Ненчев, бивш министър на отбраната. Аналогичен сигнал подават и от агенция ПИК. По същество тогава Радев, който е командващ ВСС, подписал анекс към трудовия договор на Десислава Генчева, която работела в отдел “Финанси”. Така той ѝ възложил тя да се занимава с връзките с обществеността, въпреки че тази длъжност трябвало да се заеме от военизирано лице. ВВС плащали и наем на жилище, което обитавали Десислава Генчева и самият Радев.

Освен това през 2010 г. той купил жилище от 143 кв. м за 168 хил. лева, което било под пазарните цени, в столичния квартал “Гео Милев”.

По-рано - през 2005 г., Радев, който по това време е командир на базата в Граф Игнатиево, купил ведомствен апартамент от Министерството на отбраната, но същевременно с това ползвал и второ ведомствено жилище. Живял в едното, докато ремонтирал другото. Сигнали по имотните сделки са подадени в прокуратурата от агенция ПИК, съобщи самата тя на сайта си.

През 2019 г. КПКОНПИ излезе с решение, че няма конфликт на интереси, защото въпросите засягат договор за наем и договор за покупко-продажба, сключени от Радев в качеството му на физическо лице. Комисията приема, че няма свързаност между Радев и Десислава Генчева преди сключване на гражданския брак.

През годините Радев бе упрекван и че е лобирал за купуването на самолети “Грипен”. През юни 2014 г. той е подготвил за тогавашния премиер Пламен Орешарски опорни точки, които са били използвани по време на среща с представител на “Сааб” – компанията, която произвежда изтребителите “Грипен”. Именно те бяха посочени като предпочитан вариант за нашите ВВС по време на назначеното от Радев служебно правителство, става ясно от документи, които Антон Тодоров от ГЕРБ, по това време депутат, показа в студиото на “Тази сутрин” по Би Ти Ви през септември 2017 г.

Според Тодоров това е “Президентгейт”, но тогава на няколко пъти той отказа да заяви в прав текст, че вижда лобизъм в случая. Категорично обаче опровергавало твърденията, че президентът не е давал становище за “Грипен”.

Показаният документ е подписан от Радев в качеството му на ръководител на интегрирания проектен екип за купуване на нов изтребител и на зам.-командир на ВВС. Не е ясно дали подобни опорни точки са били подготвяни от него и по отношение на другите оферти.

Президентството: Само Конституционният съд може да тълкува основния закон

След като главният прокурор е сезирал Конституционния съд, очакваме развитие по образуваното дело. Само Конституционният съд може да тълкува конституцията.” Това е лаконичният коментар на пресслужбата на президента Румен Радев, потърсена от “24 часа” в понеделник по повод питането на Иван Гешев. 

Очаква се самият държавен глава да коментира темата във вторник, когато заедно с вицепрезидента Илияна Йотова ще отчетат третата си година от мандата на “Дондуков” 2. Медиите ще се съберат в Гербовата зала, за да чуят акцентите от работата на Радев за изминалата година.В блока на миротворците в Пловдив помнят, че президентът имал жилище

РАДКО ПАУНОВ

В прочутия натовски блок на бул. “Копривщица” в Пловдив, ремонтиран луксозно навремето за миротворците, е живял Румен Радев. Някои от сегашните му обитатели си спомнят, че настоящият президент е бил техен комшия.

“Редовно тичаха на Гребната база с бившата си съпруга Гинка. Нанесоха се в апартамента, когато той беше командир на авиобаза Граф Игнатиево”, разказа обитател на 10-етажния блок. По думите му през 2005 г. Радев, бидейки още женен за първата съпруга, е закупил ведомственото жилище от 112 кв. метра и изба от 9 кв. м.  

Два от общо 4-те входа на сградата все още са ведомствени.

“Тук нито едно жилище не е продадено”, казва охранител и сочи към бул. “Копривщица” 15 и 17. Той твърди, че Радев е живял на №17.

Бивши офицери от Граф Игнатиево, на които Радев е бил командир, твърдят, че той е имал апартамент в Пловдив, но му дали ведомствен, докато ремонтира първото си жилище. Самите те не помнят в детайли как е станало това. А и казват, че много време е минало. На всичко отгоре бившите му подчинени твърдят, че Радев бил потаен и нищо не е споделял в личен план с тях. Някои допускат, че когато е заминал за София като зам.-командващ на ВВС, е продал пловдивското ведомствено жилище.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Постът на Иво Христов за шествието.

Смут: Радев повежда граждани, негов човек зове: Да го подкрепим. После - няма втори план, само почит към Левски

За първи път шествие от килията до бесилото на Апостола Интрига за целта на мероприятието тръгна от фейсбук, където Радев обяви събитието, а бившият шеф на кабинета му Иво Христов излезе със странния призив “Да подкрепим президента!” Организатор е Общобългарският комитет “Васил Левски”, още вицето на Плевнелиев - Маргарита Попова

Поставят до 12 души на ден под карантина - всички идват от Азия

Поставят до 12 души на ден под карантина - всички идват от Азия

Може ли да се пие китайски чай и да се ядат храни оттам, питат на телефона за коронавируса Между 8 и 12 души всеки ден биват поставяни под 14-дневна домашна карантина заради коронавируса. Средно толкова е броят на пристигащите у нас от страни от Азия, а тази мярка се прилага при всички, завръщащи се от там

Жоро Шопа (в средата) вече е в България.

Нови 8,7 млн. лв. неплатени данъци търси Горанов от милионерите Арабаджиеви (Обзор)

Съдът не уважи искането на финансовото министерство да бъде граждански ищец, за да не се затрудни процесът. Ведомството може да заведе друго дело Жоро Шопа, който криеше семейството в Испания, се прибра у нас, разследват го за пране на пари заедно с хотелиерите Специализираният наказателен съд отказа на Министерството на финансите да бъде

Мараджиев показа оферти на агенции за недвижими имоти за това, колко струват апартаментите в Слънчев бряг.

Лошо ли е да си богат? Пита кмет след сигнал за милиони и си тръгна като лидер на ГЕРБ в Пловдив (Обзор)

Не съм приватизатор - направих фабрика на гола поляна, после реших да я продам на сина, обясни градоначалникът на Стамболийски на извънредна пресконференция след тв разследване Георги Мараджиев е обвинен от общински съветник и бизнесмен, че направил фиктивна сделка в семейството си, за да “превърти пари”

София плаща на АПИ, за да няма винетки за селата

София плаща на АПИ, за да няма винетки за селата

Нови табели по пътища в районите “Кремиковци”, “Панчарево”, “Нови Искър” и “Банкя” предупреждават, че преминаването се плаща Нови табели, които предупреждават шофьорите, че за ползването на пътя се изисква платена винетна такса, стреснаха софиянци, живеещи в околностите на столицата. Те са поставени по пътища в районите “Кремиковци”, “Нови Искър”

Премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев седяха маса до маса на 30-ия рожден ден на КНСБ.

Забавяме темпото за еврото, докато всички не са съгласни (Видео, обзор)

До края на април институциите максимално да обясняват, заръча премиерът Борисов България може да забави кандидатурата си за влизане в т. нар. чакалня на еврозоната и съответно приемането на еврото като валута, докато няма абсолютен консенсус, защото народът не е напълно убеден. Това заяви премиерът Бойко Борисов в понеделник вечер

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Ветко и Маринела Арабаджиеви

Арабаджиеви катастрофираха с линейка на софийския затвор (Обновена)

Неприятен инцидент сполетя Ветко и Маринела Арабаджиеви след края на разпоредителното заседание в специализирания съд във вторник. Линейката на Главна дирекция на местата за лишаване от свобода, която превозва съпрузите от софийския затвор до специализирания съд и обратно, катастрофира на кръстовището на бул. “Дондуков” и ул. “Раковски”

СНИМКА: Архив

Парламентът изслушва двама министри за мерките срещу коронавируса

Парламентът ще изслуша министрите на здравеопазването и на вътрешните работи Кирил Ананиев и Младен Маринов относно мерките, които се предприемат срещу разпространение на коронавируса в България. Това предвижда проектопрограмата на Народното събрание за тази седмица. Изслушването е по предложение на ПГ "Воля - български родолюбци"

Валери Симеонов СНИМКА: Архив

Валери Симеонов: Няма да коментирам руските ченгета, ще се оцапам

"Да се защитавам пред кого? Пред руските ченгета? Няма да падна на това ниво. Това са хора, които работят с хибридна информация, с хибридни форми на обработка на общественото мнение. Да влизаш във война и в диалог с тях е като... Имаше една приказка: "Да влезеш в борба с нещо си, което ще те оцапа и ще му направиш удоволствие

Кирил Добрев: Конфликтите в БСП трябва да бъдат потушени максимално бързо

Кирил Добрев: Конфликтите в БСП трябва да бъдат потушени максимално бързо

Персоналният въпрос за лидерството трябва да е последен, а не първи „Вътрешнопартийната кампания за избор на председател на БСП е възможност, която не бива да пропиляваме. В идеен план трябва да очертаем приоритетите за следващите години, в политически - как да спечелим следващите избори, когато и да са те

Маринела и Ветко Арабаджиеви СНИМКА: Архив

Съдът отказа иск на финансовото министерство за 10 млн. срещу Арабаджиеви

С разочарование за държавата тръгна делото срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви. На първото заседание от процеса съдът отказа да присъедини иск за 10 милиона от министерството на финансите. Според подателите обвиняемите трябва да платят тези пари на държавата по три отделни задължения, предава Нова тв

СНИМКА: Архив

Работната група в НС без съгласие по нито един въпрос за машинния вот

Ремонтът на Изборния кодекс забуксува. Работната група за промяна на изборните правила не постигна съгласие по нито един въпрос, свързан с машинния вот още на прага на дейността си. Това съобщиха представители на групата, които заседаваха повече от три часа на закрито заседание в Народното събрание, предава БНР

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber