Как две пенсии да са поне с 20 лв. повече от само една, предлага бизнесът

https://www.24chasa.bg/novini/article/8114465 Как две пенсии да са поне с 20 лв. повече от само една, предлага бизнесът Как две пенсии да са поне с 20 лв. повече от само една, предлага бизнесът www.24chasa.bg
От есента на 2021 г. около 20 хил. жени ще са първите с частни пенсии. СНИМКИ: “24 ЧАСА”

Сметката излиза, ако доходът от НОИ се намалява със 7%, а не с 20, както предвижда законът в момента

Да не се смята и периодът през майчинството, искат пенсионните дружества

Държавната пенсия да се намалява с три пъти по-нисък процент, ако човек иска да получава втора от частните пенсионни фондове, предлага бизнесът. Така две пенсии могат да бъдат повече от една за първите кохорти пенсионери, които ще взимат частни пенсии.

За проблема с пенсиите на над 200 хил. жени се разбра през ноември, когато на представянето на промените в Кодекса за социално осигуряване бившият социален министър Бисер Петков призна, че две пенсии могат да са по-малко от една. Няколко месеца по-късно текстовете отново се прецизират в междуведомствена работна група. А новата социална министърка Деница Сачева реши отново да чуе всички страни. Очаква се след месец да е готов и финалният документ, по който се работи от няколко години.

За по-ниски пенсии на първите кохорти пенсионери обаче се знае от години. Причината е, че по личните им партиди в частните фондове няма достатъчно пари. За да се напълнят и да дават допълнителни средства, трябва да минат 40 години.

От есента на 2021 г. около 20 хил. жени ще са първите с частните пенсии, като те ще стигнат до над 200 хил. през следващите 5 г. Те обаче са внасяли пари в частните фондове по-малко от 20 години, но въпреки това държавата ще им намали пенсията за целия период.

В момента според Кодекса за социално осигуряване при изчисляване на пенсията осигурителният доход се намалява с коефициент, представляващ средно съотношение между размерите на осигурителните вноски за универсален пенсионен фонд и за фонд “Пенсии” за трета категория труд за хората. Този коефициент сега е около 20% и според експерти силно ощетява хората, които ще получават две пенсии.

Първите пенсионери, които ще получават обезщетение освен от Националния осигурителен институт (НОИ) и от частните пенсионноосигурителни дружества,

са силно ощетени

от държавата,

настояха в петък от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР).

“Големият проблем обаче е, че по нашето законодателство в момента първите пенсионери с втора пенсия ще получат несправедливо орязване на пенсията от т.нар. Първи стълб - НОИ. Коефициентът за понижаване на пенсиите от НОИ е несправедлив, защото

той редуцира

първата пенсия

за целия трудов

стаж - 40 г.,

докато всъщност въпросните хора първите 20 г. от стажа си не са се осигурявали в частен пенсионен фонд. През първите 20 години те са внасяли всичките си осигуровки единствено в първия стълб”, обясни председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. И предложи коефициентът за понижение на първата пенсия да бъде 3 пъти по-нисък, отколкото е в момента. Това означава пенсията да се намалява със 7 вместо с 20%. “Това е начинът да се постигне справедливост, да се укрепи и развие вторият стълб, което е стратегически правилно предвид застаряването на населението и това, че все по-малко работещи ще плащат пенсии на все повече пенсионери. Ние трябва да подтикнем хората към спестовност и те сами да си акумулират средства в личните си партиди в пенсионните фондове”, каза Велев.

През ноември се предложиха три варианта -плащане на пожизнена пенсия, на разсрочено или на еднократно плащане на парите от партидата. Последното обаче важи само при прекалено ниска натрупана сума. Пожизнена ще получават хората, чиято втора пенсия би била не по-малка от 15% от минималната, или 37,50 лв. на месец при правилата от юли. Ако парите в личната партида не стигат за отпускане на пожизнена пенсия, но са повече от размера на три минимални пенсии, ще се дава разсрочена пенсия. Тя ще се плаща спрямо средната продължителност на живота.

Освен това фондовете ще дават пари на пенсионера веднъж в годината, а не всеки месец. Предвидено е и ограничение, че

разсрочената

пенсия не може

да е по-голяма

от размера на

минималната,

но отново има и долна граница от 15% от минималната пенсия. И при тази пенсия остатъкът от партидата ще може да се наследява, ако човек не доживее да я изтегли цялата.

За най-бедните хора, в чиито партиди са натрупани по-малко пари, отколкото е размерът на 3 минимални пенсии, пък е предвидено еднократно получаване на парите.

Средно 4037 лв. са натрупани в партидите на първите хора, които трябва да получат пари от частните фондове - жените, които са родени след 1 януари 1960 г. и започват да излизат в пенсия през 2021 г. Половината от тях трябвало да имат достатъчно пари в партидите си, за да им стигнат за пожизнени пенсии.

Сметките показват, че

ако жена се

пенсионира

през 2021 г. с

минимална

пенсия от около

250 лв., тя ще

бъде намалена

с 50 лв.

и плащането от НОИ ще е 200 лв. Така дори да се добавят парите от частния фонд в гарантиран размер от 37,50 лв., се получава ощетяване с 12,50 лв. Ако пък пенсионерката е със средна пенсия от 412 лв., то при нея коефициентът на редукция би смъкнал пенсията с 82,40 лв. Ако обаче се приложи предложението на бизнеса от намаление със 7%, то сметките ще са различни. Така при минимална от 250 лв. намалението на държавната ще е 17,50 лв. и тогава двете пенсии ще дават с 20 лв. по-голям доход, отколкото само една.

За да не са две пенсии по-малко от една, частните пенсионни дружества пък искат размерът на минималната пенсия от универсален фонд да е много по-висок, а не предложените от социалното министерство 15%. Това обаче означава повече от първите пенсионери да не успеят да се класират за пожизнена втора пенсия заради малки натрупвания в партидите им. Частните фондове настояват и да не се намалява държавната пенсия на жените за годините, в които са били по майчинство. Причината е, че в този период те не са правили осигурителни вноски в частните фондове.

Засега държавата изглежда склонна единствено да даде втори шанс на тези 200 хил. жени да прехвърлят към НОИ партидите си за втора пенсия, въпреки че са изпуснали 5-годишния срок, в който могат да го направят.

Едва 1800 от 20 хил. жени са прехвърлили парите си за втора пенсия в НОИ

От 20 хиляди жени, които от септември 2021 г. трябва да взимат втора пенсия, само 1800 са прехвърлили парите си в НОИ. Така са избрали да получават една пенсия в пълен размер. Това обяви социалният министър Деница Сачева.

Няма окончателно решение дали ще бъде удължен срокът за прехвърляне на партиди от частните пенсионни фондове към НОИ за жените, които са изпуснали крайния 5-годишен срок преди излизане в пенсия, коментира тя пред БНР. Преди дни Сачева обясни пред “24 часа”, че на 200 хиляди жени, родени в периода 1961-1963 г. включително, които не са в хипотезата да могат да прехвърлят парите си от частния фонд в НОИ, ще бъде даден втори шанс.

“Какво би могло да се направи зависи единствено и изцяло от разчетите и от политическото решение, което още не е взето. Трябва внимателно да преценим тази възможност и тогава, когато променим условията за първата кохорта, втората кохорта също ще има основание да каже, че нещо не е направено така, че да ги удовлетворява”, коментира обаче вчера Сачева.

Следващата седмица правителството ще приеме обещаната Национална програма за личните асистенти. “Осигурили сме около 16 млн. лева за тази програма, надяваме се около 4800 души да бъдат наети, които да осигуряват до 4 часа лична асистентска помощ”, обясни Сачева. Очаквало се личните асистенти по тази програма да започнат работа не по-късно от 1 март.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Къде е предрешен краят на Людмила Живкова

Къде е предрешен краят на Людмила Живкова

Изтощена и болна, политически развенчана, съкрушена, Людмила Живкова изпада в безизходица. В Боровец е без семейство, без деца, без приятели. (Всъщност именно там тя прекарва последните дни преди смъртта си - бел. ред.) Връзките с обкръжението са прекъснати. Нито Б. Райнов, нито Ал. Лилов, нито Л. Левчев, нито Св

Ген. Боцев ни напусна на 27 март.

Траурна процесия на 1 март за началника на отбраната ген. Боцев (Обзор)

С траурна процесия на 1 март ще бъде почетена паметта на началника на отбраната ген. Андрей Боцев, който почина след тежко боледуване. Тя ще тръгне в 10 ч от Министерството на отбраната, а поклонението е от 11 ч в Централния военен клуб. Генералът ще бъде погребан на 2 март в родния му Гоце Делчев. Националният флаг във всички военни формирования

Бойко Борисов и Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Фейсбук/Архив

Ето как пресслужбата на Ердоган отрази разговора му с Борисов

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е разговарял по телефона с министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от пресслужбата на турския държавен глава. Разговорът основно е бил посветен на кризата в Сирия. Специално са били обсъдени евентуалните последиците за региона от развитието на последните събития, предаде БТА

Бойко Борисов обяви, че изпратил допълнителни екипи на границите, на извънреднотото заседание на правителството заради коронавируса.

Анкара и Брюксел говорят през София пред риска от нова бежанска вълна (Обзор)

След ударите в Сирия, подгонили пак хиляди от домовете им Среща Борисов - Ердоган в понеделник, преди това се чуха по телефона, а премиерът обещал да предаде на лидерите на ЕС Първите две групи мигранти върнати от границата вчера Еврокомисията готова да ни прати пари и униформени Премиерът Бойко Борисов отново ще бъде посредник между Турция и

Премиерът Бойко Борисов се срещна вчера с черногорския си колега Душко Маркович. А после се пошегува с министрите си, че май трябва да се преглеждат за симптоми на вируса и правителствените гости.

Вадят спирт от държавния резерв за дезинфекция (Обзор)

Борисов зове хората да спрат с истерията. За да ги успокои, щабът вече докладва сутрин и вечер Произвеждат още маски, в училища и градини денят ще почва с миене на ръце 100 000 литра спирт от държавния резерв вече са отблокирани и ще бъдат предоставени на производителите, за да правят дизифенктанти срещу коронавируса

Всяка година стотици кандидат-студенти полагат изпити за прием в Софийския университет.

37 университета ще приемат само с оценката от матурата

Зрелостниците могат да кандидатстват без приемни изпити в над 20 специалности Софийският, Пловдивският и Великотърновският университет са сред 37-те вуза, които ще приемат студенти с матури през предстоящата учебна година. В по-големите за страната университети с оценката по български език и литература може да се кандидатства за повече от 20

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Завещание на седмицата: Коронясване

Завещание на седмицата: Коронясване

Паниката заради новия вирус е повече от ненужна Популярната фраза “да грабнеш короната”, наситена доскоро с позитивизъм и здравословна амбиция, придобива съвсем нов и негативен смисъл напоследък. Причината - новият вирус, който шета по света и сее паника. Само че такава е повече от ненужна. Малка статистика в подкрепа на това твърдение -

Бойко Борисов и Кириакос Мицотакис СНИМКА: Правителствена информационна служба

Борисов и Мицотакис обсъдиха Сирия и мигрантите по телефона

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Това съобщиха от правителствената информационна служба. С оглед на обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите, премиерът Борисов инициира разговора с гръцкия си колега, за да могат двамата да обменят информация за обстановката и да се

Проф. Тодор Кантарджиев. Кадър: NOVA

Кантарджиев: Коронавирусът не е толкова страшен, хората да спазват основните хигиенни правила

Коронавирусът не е по-страшен от сезонния грип. Хората трябва да спазват основните хигиенни правила - да мият ръцете си, да ходят с маска и тн. Това каза в студиото на "Панорама" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. С колегите ми се опитваме да успокоим обществото

Бойко Борисов и Урсула фон дер Лайен

Борисов обсъди с Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел ситуацията с мигрантите

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Това съобщиха от правителствената информационна служба. В рамките на разговора, състоял се по искане на българския премиер, Борисов информира председателя на Комисията за обсъдените по-рано днес въпроси между него и турския

Сийка Милева

Прокуратурата пита здравното министерство за мерките срещу коронавируса

Прокуратурата е възложила на Министерството на здравеопазването да контролира как институциите изпълняват задълженията си и какви мерки предприемат срещу евентуална заплаха от коронавирус за страната ни. Това обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред БНТ. "Още преди месец прокуратурата е възложила съгласно своите законови правомощия

Сградата на ВМА СНИМКА: Архив

ВМА: Всички проби, изследвани днес за коронавирус у нас, са отрицателни

Всички проби, изследвани днес за коронавируса COVID-19, са отрицателни, съобщиха от пресцентъра на Военномедицинската академия. Във ВМА за новия коронавирус са изследвани 47 проби, а в Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести - 15 проби. Всички резултати са отрицателни, посочиха от ВМА

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber