Григор Димитров и Димитър Бербатов - най-влиятелните и скъпи БГ инфлуенсъри

https://www.24chasa.bg/novini/article/8114283 Григор Димитров и Димитър Бербатов - най-влиятелните и скъпи БГ инфлуенсъри Григор Димитров и Димитър Бербатов - най-влиятелните и скъпи БГ инфлуенсъри www.24chasa.bg
ГРИГОР ДИМИТРОВ

Колко струва рекламният пост във фейсбук и всеки ли може да го напише

Какви са тези реклами в социалните медии, не знам. Синът ми има едни приятели - нарича ги инфлуенсъри, които пишат тук-там някакви постове и за всеки получават по 1000 лв.”, каза ми преди време пенсиониран журналист, цял живот работил в традиционните медии.

Впрочем журналистите, независимо в кои медии работят, също са инфлуенсъри по смисъла на влиянието, което имат върху общественото мнение. Просто преди ерата на социалните медии този тип хора не бяха определяни с чуждици.

Инфлуенсър означава “човек със силно влияние в социалните мрежи, огромен брой последователи и чието поведение винаги е забелязвано и вземано под внимание”, пише в съвременните тълковни речници, създадени онлайн. Тези няколко условия са напълно достатъчни инфлуенсърите бързо да бъдат забелязани от рекламните агенции и използвани за целите на комуникацията между марка и клиент.

Важно е уточнението, че инфлуенсърът не получава пари за всеки свой пост, а само за рекламните. Започне ли обаче да се грижи само за маркетинговите послания, доверието в него може лесно да се стопи. Все пак той е активен и популярен сред своята интернет общност заради поредица свои качества, експертиза, статии, споделени снимки и мнения и т.н.

Има три типа

инфлуенсъри

Първият са звездите, които са известни извън онлайн пространството и социалните медии. Сред тях са певци, актьори, тв водещи. Те използват звездния си статус, за да създадат добри социални профили. Не е достатъчно обаче просто да имат страница във фейсбук, тъй като тя трябва да бъде непрекъснато обслужвана, а самите звезди постоянно да обгрижват аудиторията си, да знаят какво да ѝ показват и говорят. В този образ напълно се вписват Мария Илиева, Теодора Духовникова, Владо Карамазов. Продуцентите на певците на практика това работят - грижат се за страниците им онлайн. Така Криско, Дара и другите млади таланти стават все по-силни инфлуенсъри, още повече че имат точен пазар и лоялна аудитория. “Кока-Кола” отдавна е разбрала това и е сред най-големите им рекламодатели, обясняват от рекламните агенции. Така че звездите с разработени социални профили са най-скъпоплатените инфлуенсъри.

Вторият тип инфлуенсъри са тези, които започнаха преди няколко години като т.нар. блогъри. Те нямат популярност извън социалните медии, но същевременно доста голяма част от тях се развиха и се превърнаха в професионални инфлуенсъри. Т.е. вече работят само това. Техният труд не е заплатен колкото на истинските звезди, макар че не само популярността е причина. За разлика от западните си колеги повечето от българските професионални инфлуенсъри не могат да създават много интересно съдържание - нещо, което впрочем важи и за медийното пространство у нас. В много от случаите постовете им са пиарски съобщения, написани без никакво въображение. Въпреки това агенциите ги ползват,

а заплащането

им е в златната

среда,

тъй като все пак работният им ден е посветен именно на социалните медии.

Най-търсени от рекламните агенции, но и най-трудно намирани са третият тип инфлуенсъри. Това са най-нормални хора - често експерти в своята област, които имат какво да кажат помежду си на своите приятели и на своята си общност. Те имат най-висока степен на доверие. В тази група инфлуенсъри не се търси човекът с най-много приятели в социалната медия, а този, който има тежест в дадена общност. Такива например са геймърите, които непрекъснато играят и споделят помежду си нещо за игрите. Убедиш ли ги да представят твой продукт, обикновено постигаш успех, тъй като помежду си те много си вярват. Подобна е и общността на майките. Спецификата при тази трета група е, че хората в нея не се продават много. Освен това винаги се съмняват. Много често искат да се запознаят с продукта, тъй като казват, че няма да рекламират всичко.

“Няма значение колко последователи има инфлуенсърът, а какво съдържание дава той на феновете и как последователите му реагират на него. Това е нещото, което компаниите и марките търсят, защото искат взаимодействие с брандпосланието, което минава през инфлуенсъра, а не че постът има хиляда лайка примерно. По-стойностно за рекламодателя е дали тези последователи са си купили продукта, тествали са го и са споделили мнение. Инфлуенсърите не са само известните лица и блогърите за козметични продукти, могат да са всякакъв друг тип лидер на мнение - обществен или от здравния сектор, финансов експерт. Тези хора с тяхното знание и експертност дават мнение, което е по-достоверно за хората като публика, особено в ерата, когато прекалено много се шуми за фалшивите новини най-вече в онлайн пространството”, обяснява Ива Григорова, директор на пиар агенцията MSL, която е част от “Публисис груп”.

Как се намира

инфлуенсър?

Не е особено лесно. Откакто инфлуенсърът стана новото черно - модно е всеки продукт или услуга да се рекламира по този начин, се нароиха десетки дигитални и маркетингови компании, които продават на килограм хора с онлайн влияние. Дори с твърдението, че имат ексклузивитет за определени инфлуенсъри. Почти никога обаче това не е вярно и тези с изключителните права биват ползвани и от други.

Каква е цената?

Няма твърди тарифи. Въпрос на преговори е. Всеки пост има цена, но тя е различна за всеки конкретен случай. В момента тя върви от 200 до 5000 лв. на пост. Да, от инфлуенсърството може да се забогатее, но не ей така между другото, твърдят агенциите, които предоставят тази социална услуга на клиентите си. За разлика от един сайт за лайфстайл примерно, в който 10 души работят, за да набавят в него информация, инфлуенсърът е един човек, който сам прави социална медия. Така че той работи почти същите 10 часа, колкото и в сайта, като непрекъснато обновява страниците си, ходи на събития, отразява рекламната кампания, която му е поверена. Освен това поства задължително и всички онези неща, които е правил, преди да подпише рекламен договор. В противен случай ще стане безинтересен на аудиторията си и рейтингът му рязко ще спадне. Впрочем рекламните агенции отдавна са забелязали, че огромната популярност примерно на Николета Лозанова онлайн вече не върши толкова добра работа. Причината е, че с всеки свой пост тя продава нещо. Естествено е на последователите ѝ да им омръзне 24 часа в денонощието да четат и гледат само реклами. Пренасищането с маркетингови клипове започва да влияе отрицателно дори на някои известни спортни сайтове, като сваля посещаемостта им.

По същия начин се клишират и добрите идеи, родени в онлайн пространството. Силата на неформалната комуникация в социалните медии е, че изключително бързо хваща неща, които са интересни на публиката. Последният такъв случай е с торбичките “Била”. Огромната популярност, която постигна, показва, че социалните медии вече имат много по-голям потенциал от телевизиите. В същото време обаче това много трудно може да се контролира и овладее от марките. Засега няма формула, която да покаже кой мем (означава идея, поведение или стил, който се разпространява от човек на човек в дадена култура) ще се превърне в хит в мрежата. Случва се изведнъж и която марка е най-бърза, може да се закачи за него и да успее да се рекламира, но подобна ситуация не може да се диктува. Така преди време реагира ИКЕА и при скандала с плочките на ул. “Граф Игнатиев” във фейсбука им излезе реклама на килим, наподобяващ плочките, с посланието “Настилка, достойна за граф”.

Сега рекламните агенти дебнат непрекъснато социалните медии, за да уловят добрата идея първи, но пак са толкова много, че с Мегзит например вече продават от чаши до самолетни билети. Това обикновено означава, че няма да продадат нищо.

Къде на шега, къде наистина един от съветите за инфлуенсър е като няма какво да кажеш в поста, да пуснеш снимки на малко куче и бебе. Факт е, че подобните безсмислени, но мили снимки винаги имат широк отзвук.

Не на това разчитат, разбира се, най-големите инфлуенсъри в света. И те вече не са далеч от нас, защото сред тях има и двама българи - Димитър Бербатов и Григор Димитров. Те притежават всичко, за да влияят на последователите си в социалните мрежи - световна популярност, харизма, наситено с големи постижения всекидневие и желание и умения да развиват профилите си със собствени инициативи, които се радват на голяма подкрепа от феновете им. И да, те също са инфлуенсъри, но

получават

несравнимо

по-високи суми

за всеки свой пост. Подобно на колегите си по света, те наистина са големи и това ги прави почти официозна медия. За разлика от тук, звездите на Запад твърде много държат, когато продават нещо през фейсбук или инстаграм, да пишат, че това е платено съдържание. Правят го и двете български големи спортни звезди. Иначе рискуват да загубят уважението и доверието на огромната си аудитория.

Българският пазар на инфлуенсърите също се развива и скоро подобна регулация вероятно ще се случи и у нас. Голяма част от тези, които се занимават с него, не го прикриват. Напротив, чувстват се горди, че имат влияние в мрежата. За разлика от политическите инфлуенсъри, които съществуват и печелят от това, но засега нито те, нито политическите сили признават подобно нещо.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

СНИМКА: Pixabay

ЕС започва преговори с Япония за обмен на данни за пътниците

Съветът на ЕС съобщи, че подкрепя начало на преговорите между Европейската комисия и Япония за сключване на споразумение за предаване и използване на резервационните данни на пътуващите по въздух, предаде БТА. Данните за пътниците представляват лична информация, предоставена доброволно и събирана и съхранявана от въздушните превозвачи

Снимка: Архив

730 електронни фиша са издадени за шофиране без е-винетка на 17 февруари

730 собственици на пътни превозни средства ще получат електронен фиш за шофиране без електронна винетка на 17 февруари. Това са нарушителите, които са установени от камерите на толсистемата в първия ден от работата им, но не са били спрени за проверка от мобилните контролни екипи в рамките на деня. Общо 805 са всички пътни превозни средства

Китай вероятно смята да понижи целите за социално-икономическо развитие

Китай вероятно смята да понижи целите за социално-икономическо развитие

Експерти: Възможното отлагане на сесиите на ОСНП и КНПКС може да означава понижаване на целта за ръста на БВП Възможното отлагане на тазгодишните сесии на Общокитайското събрание на народните представители (ОСНП) и Китайския народен политически консултативен съвет (КНПКС), които по график трябва да се проведат в началото на март, е знак

HSBC ще съкрати 35 000 служители

HSBC ще съкрати 35 000 служители

Банковият гигант Ейч Ес Би Си (HSBC) планира да съкрати персонала си по света с 15 процента. Това се равнява на 35 000 работни места и част от план за драстично намаляване на разходите. Това обяви днес временно изпълняващият длъжността главен изпълнителен директор Ноел Куин, цитиран от "Франс прес". Целта ни е да сведем сегашните 235 000 служители

Всеки четвърти земеделец търси кредит в края на зимата

Всеки четвърти земеделец търси кредит в края на зимата

"Агрион Финанс" отпуска финансиране по облекчена процедура и съкратени срокове Всеки четвърти земеделец търси финансиране за бизнеса си в края на зимата. Това сочи национално проучване на лидера в сделките със земеделски земи „Агрион“. Офисите на най-голямата компания в сектора отчитат двоен ръст на молбите за отпускане на заеми

Елка Димитрова Снимка: МТСП

Експерт: Съживяването на икономиката раздвижва и пазара на труда за хора с увреждания

Съживяването на икономиката, благоприятната ситуация на пазара на труда, постигнатото почти естествено равнище на безработицата, нарастващата заетост и икономическа активност се отразяват благоприятно и върху пазара на труда за хората с увреждания, коментира в интервю за БТА директорът на дирекция "Политика на пазара на труда и трудова мобилност"

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

Спад под 1% на преките чужди инвестиции в Китай за първото тримесечие очакват експерти

Спад под 1% на преките чужди инвестиции в Китай за първото тримесечие очакват експерти

Епидемията от новия коронавирус вероятно ще доведе до спад на преките чуждестранни инвестиции в Китай до по-малко от 1 процент на годишна база през първото тримесечие, но във второто е възможно бързо възстановяване, заради силното местно търсене и доверието на външните инвеститори в потенциала на китайската икономика, пише "Радио Китай"

Превозвачи: Заради нерегламентираните превози скоро може да няма обществен транспорт

Превозвачи: Заради нерегламентираните превози скоро може да няма обществен транспорт

Ако проблемът с нерегламентираните превози не бъде решен, до няколко години обществен транспорт в България няма да има. Загубата за държавния бюджет е около 100 млн. лева годишно - ДДС, осигуровки и корпоративен данък, а в най-лошия случай може да достигне и 300 млн. лева. Това казва в интервю за БТА Ивайло Константинов

Джеф Безос СНИМКА: РОЙТЕРС

Джеф Безос дарява 10 млрд. долара за опазване на планетата

Собственикът на Амазон Джеф Безос дари 10 млрд. долара за борбата с климатичните промени, предава БНТ. Най-богатият човек в света заяви, че основава своя фондация, която ще подпомага учени и екоактивисти. Досега Безос беше критикуван, че е сред милиардерите, които даряват най-малко за опазване на планетата

Допреди дни билетите на частните лотарии се продаваха свободно, въпреки че организаторите им престанаха да изплащат печалби.

"Държавен вестник" обнародва Закона за хазарта

Два са сценариите за неизплатените печалби - изплащане на всички или обявяване в несъстоятелност От петък талоните на Националната лотария трябва да изчезнат от всички места, на които сега може да се купят. Лотарийни билети вече ще се продават само от държавното тото. Днес изтича 3-дневният срок след обнародването в “Държавен вестник” на промените

Киргизстан СНИМКА: Pixabay

Китайски инвеститор се оттегли от проект в Киргизстан след демонстрации

Китайски инвеститор, който имаше намерение да предостави близо триста милиона долара за създаването на логистичен център в Киргизстан, се оттегли днес от проекта след демонстрации, предаде Франс прес. Китайско-киргизстанската компания "Ат-Баши", която планираше създаването на центъра, заяви днес, че е "невъзможно" да реализира проекта

Използването на дигитален портфейл дава редица предимства и удобства, спестява и част от разходите за такси.

Дигиталният портфейл е бърз, удобен и изгоден при плащане

С него няма нужда да се носят пари в брой, банкови карти или такива за лоялност и намаления Мобилните плащания набират все по-голяма популярност, като една от най-новите тенденции сред тях е използването на дигитален портфейл. Причините са много, а най-очевидната е удобство, тъй като не е необходимо носенето на пари в брой

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber