"168 часа": 21 г. след арестите в Либия сестрите работят на 2 места и в нощни смени

https://www.24chasa.bg/novini/article/8110970 "168 часа": 21 г. след арестите в Либия сестрите работят на 2 места и в нощни смени "168 часа": 21 г. след арестите в Либия сестрите работят на 2 места и в нощни смени www.24chasa.bg
"168 часа": 21 г. след арестите в Либия сестрите работят на 2 места и в нощни смени

Д-р Георгиев преживява инсулт, съпругата му Кристияна Вълчева го изправя на крака за месец

“Днес вратите в цялата ми къща стоят отворени, лампите постоянно светят”, Валя Червеняшка

“Няма цена, която да ни плати преживения ужас. Не се забравя”, Валентина Сиропуло

9 февруари 1999 г. Бенгази. Десетки медици, сред които 23-ма българи, са арестувани от либийските власти. Няколко дни по-късно повечето са освободени, но в ареста остават медицинските сестри Валя Червеняшка, Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло и Снежана Димитрова, както и палестинският студент по медицина Ашраф ал Хаджудж. Година по-късно те са обвинени в умишлено заразяване на над 400 деца с вируса на ХИВ и причиняване на епидемия от СПИН с цел дестабилизация на джамахирията.

Д-р Здравко Георгиев, съпруг на Кристияна Вълчева, отделно е обвинен за нелегално опериране с чужда валута. Той излежава повече от четиригодишната си присъда, оправдан е през декември 2006 г., но остава в Либия, докато не бива извоювано освобождаването на сестрите.

Страната ни проспива тяхното задържане от властите, докато много други държави успяват да изтеглят по различни начини своите медици. Сънародниците ни изживяват осем кошмарни години на жестоки мъчения зад решетките и издадени по три смъртни присъди.

Благодарение основно на посредничеството на президента на Франция Никола Саркози, на тогавашната му съпруга Сесилия Саркози и на еврокомисаря по външните отношения Бенита Фереро-Валднер се стига до освобождаването и завръщането им в България на 24 юли 2007 г.

Невинността им се затвърди категорично, когато стана ясно, че децата са били инжектирани със заразена кръв от либийското разузнаване и командири на силови структури. През 2011 г. бившият министър на правосъдието в Либия Мустафа Абдел Джалил заяви в ефира на “Ал Джазира”, че за заразяването със СПИН е виновен Кадафи.

Днес, 21 години от арестите и 13 от избавлението, медицинските сестри работят за пенсия и дори след такава. Някои от тях - на две места и в нощни смени.

Не очакват реално възмездие за преживения ужас.

Д-р Георгиев прекарва инсулт през 2018 г., но се възстановява добре благодарение на грижите на съпругата си Кристияна. Ашраф ал Хаджудж от години живее в Холандия заедно с втората си жена - преводачката Олга ал Хаджудж.

Само преди три седмици Софийският градски съд осъди 12 либийски офицери да заплатят 500 000 лв. за неимуществени вреди, причинени на Валя Червеняшка. Съдебният състав прие за безспорно установено по делото, че тя е била изтезавана с цел изтръгване на самопризнания в периода 9 февруари 1999 - 24 юли 2007 г.

Точно преди година Нася Ненова завоюва такава победа в съда cрeщу дeвeтимa от мъчитeлите си в Триполи, сред които и един генерал. Според решението за нея шефът на Главното следствено управление в Либия Харб Абер Дербал, полк. Джума Мишри и други 7 трябва да платят общо 500 хил. лв. на медицинската сестра за неимуществени вреди и 26 617 лв. за имуществени. Резултат няма.

Теоретично един ден, когато Либия е демократична и правова държава, тези присъди биха могли да послужат на Червеняшка и Ненова като правен довод те да потърсят справедливост и чрез международни организации. Към днешна дата тези съдебни победи могат да се разглеждат само като морално възтържествуване.

Кристияна Вълчева и Валентина Сиропуло по собствено желание прекратяват сами своите искове срещу лицата, които са ги изтезавали. Още през 2012 г. Гражданският съд в Хага пък постанови компенсация за Ашраф Джума Хаджудж в размер на 750 хил. евро за материални щети и 250 хил. евро за болки и страдания от представители на бившето либийското правителство.

Пред “168 часа” сестрите бяха категорични, че тези дела нямат никакъв смисъл и те са наясно, че няма какво да очакват. Както и че няма цена, която да им върне изгубеното.

“Първо - предстои обжалване за това дело. И второ, аз знам, че няма кой да ми плати тези пари. Там няма държава. Тези офицери сигурно не са и живи половината.

Остава ми едно морално удовлетворение заради това, че съм ги осъдила - коментира пред “168 часа” Валя Червеняшка. - Ашраф го направи още преди десет години, когато имаше държава, когато беше жив Кадафи, в международен съд... И какво, така си остана една виртуална присъда. Както и тази на Нася, както и моята. Хората чуват и четат за едни 500 000 и си мислят: “Ето, и тази спечели, тези забогатяха.” Никой не се сеща за оневиняването и че съм страдала осем години и половина. И днес имам болки по ставите, ходилата много ме болят. Но душевната рана винаги е била по-силна.”

13 години след като започва живота си отначало, Валя е пенсионирана, но все още работи като сестра в детското отделение в болницата в Бяла Слатина, където живее. Никога дори не се е замисляла да смени професията и да се преквалифицира.

“Много си обичам работата, децата ме зареждат. Сред тях и глава да те боли, и крак, всичко се оправя, когато се залепят за теб и те прегърнат. Като ме видят, и започват да викат: “Червеняшка, ние те чакаме.” Всяка болка отминава. Те си ме обичат и аз си ги обичам. Чувствам се добре - обяснява Валя. - Даже и да съжалявам за изгубеното, не мога да върна времето. Отписах ги онези години, особено след като написах книгата си “Записки от ада”. Все едно си отиде всичко от мен. Преди това често сънувах кошмари. Най-вече как един грамаден негър влиза и ме измъква от стаята. Много страшно. И много пъти се повтаряше този кошмар. Вече не сънувам.

Преживяното ме направи по-силна, накара ме да обръщам внимание на малките неща. Преди имах всичко за даденост. Сега оценявам всичко.

Днес вратите на цялата къща ми стоят отворени винаги, лампите постоянно светят. Тъмнината ме натоварва. Мъжът ми все повтаря: “Угаси, затвори.” Няма, не мога. Ето това ми е останало оттам.

Иначе няма какво да ме изплаши вече освен може би смърт на близък. От всичко има изход. Та даже и от нашите три смъртни присъди имаше”.

Червеняшка си спомня, че определено е имала нужда от време, за да влезе в нормален ритъм сред завръщането си в България. Отначало се лутала, било трудно да пасне отново. Но с помощта на близките си успява и след шест месеца започва работа. В първите дни у нас медицинските сестри имат нужда да са една до друга - така както заедно са преминали през ада.

“Естествено, че станалото ни сближи - казва Валя.- Как ще търсиш съчувствие от някой, който е далече от мъките и болките ти и от преживяното?! Когато се върнахме от Либия, първите дни бяхме в “Бояна” заедно. Дойдоха семействата ни, но ние все се търсехме една-друга да си кажем кой какво ни е казал, пък какво е станало.

Няма да забравя как психолозите ни разказаха една притча: Трябвало един керван да премине през много лошо място. Времето било лошо, или друго затова никой не искал да го прекара. Само един шерп се съгласил, но казал на човека с кервана: “Аз ще те преведа, но ще ме слушаш и каквато кажа - изпълняваш”. Понеже нямал друг изход, човекът се съгласил. Тръгнали и след три дни пристигнали в подножието на града ли, на планината ли... Там седели още седем дни и чак на десетия влезли в града. И този с кервана попитал: “Чакай сега. Ние пристигнахме за три дни, а трябаше да чакаме тук още седем. Защо?” Шерпът му отвърнал: “Ние пристигнахме телом, трябваше да изчакаме душите да долупат (да ни настигнат). И тогава да влезем телом и духом.”

И така психолозите казаха: “Вие сте вече тук телом, но вашите души са още там, някъде из Либия. Ще мине време, докато паснете отново.”

После един следобед отидохме до манастира над Банкя - “Света Петка”. Аз, Нася и моята голяма дъщеря. Влязохме, запалихме свещи, седнахме. Почувствах, че все едно нещо падна от мен. Все едно ми пораснаха крила и ще полетя. И като излязохме навън, им признах какво съм почувствала и ги питах те какво са усетили. Нася ми каза: “Валя, днес е 40-ият ден, душата ти е долупала.”

И наистина. Прибрах се в Бяла Слатина, започнах да правя зимнина, да работя, да идват приятелките, които не съм виждала от 10 години. Всичко започна оттам, откъдето е свършило.

Днес съм щастлива, че съм сред семейството и децата си. Че съм на свобода най-вече. Спокойно ми е. Обичам да си решавам кръстословици на таблета, да чета книги. Да работа с мозъка, да не оглупявам.”

Медицинските сестри продължават да се чуват, когато има поводи, но с времето все по-рядко. В София живеят близо една до друга.

С Ашраф ал Хаджудж нямат връзка. Най-силно е приятелството между Кристияна Вълчева и Нася Ненова, които живеят през няколко етажа. Именно Кристияна е тази, която повдига духа на всички през най-трудните моменти зад решетките.

“Тя беше луда оптимистка и все ни казваше: “Ние си отиваме, ние си отиваме.” А тая година, оная... - връща се назад Червеняшка. - Кристияна ни крепеше. През най-тежките моменти. Преди делата беше много напрегнато. Аз непрекъснато се карах на Нася: “Ти защо си признавала глупости?! Да знаеш, че смъртната присъда аз ще ти я изпълня”. После, като си дойдохме, й казах: “Нася, извинявай, никога не съм имала предвид нещо...” А тя ми отвърна: “Валя, не ти се сърдя, такива бяха условията.”

Ненова седем години води делото, което спечели миналата година, но не пожела да го коментира по никакъв начин. Днес тя работи на две места. От октомври - и в МБАЛ “Сердика”.

Кристияна сподели пред “168 часа”, че двете с Нася днес са дори повече от сестри.

“Ние бяхме близки още в затвора и си останахме приятелки - разказва Вълчева. - Понякога си мисля, че за нея дори мога да направя повече неща, отколкото за собствената си сестра.

Иначе относно делата - срамно е, че българската държава не поведе дело срещу Либия. Само така можехме да получим някакви нормални компенсации. А не ние да водим битки в съда срещу тези, които ни изтезаваха. Те никога няма да си платят. Сега само пак ще говорят хората, че сме станали милионерки, както преди години. На мен ми поискаха 15 000 лева, за да продължи моето дело. Отказах се. Преди година и нещо подписах документ и се отказах. Гавра. През всичките години дадохме много пари за воденето на тези дела - за такси, за документи... И то на целия ни хал. Днес всички работим. Дори тези, които се пенсионираха. На мен ми предстоят още 10-12 години да работя, ако съм жива. Догодина навършвам възрастта за пенсия, само че имам 24 години трудов стаж, тъй като първите осем, които съм ги работила в Либия, никъде не ми се зачитат. Пенсията на Здравко е 480 лв.”

Най-лошото, което се случва на семейството след преживяното в Либия, е, че в края на 2018 г. д-р Георгиев получава инсулт.

“Изправих го на крака на първия месец, буквално го научих да ходи - обяснява Кристияна. - Сега ходи бавно, но няма замятане и изкривяване. Много се грижих за него и до ден днешен е така. Ние винаги сме били сплотени, винаги сме се обичали много. Хубавото е, че и двамата минахме през ада и не е нужно нищо да си обясняваме и разказваме. Никога почти не говорим за това. 

Здравко е много емоционален човек. Дори когато гледа деца с някакви заболявания по телевизията, веднага сменя канала. И много се вълнува при всяко нещо, а после вдига кръвно и това не му се отразява добре. Пазя го от всякакви емоции. Даже наскоро внучето на моя приятелка се разболя тежко и аз 4-5 месеца пазих тайна от него. Накрая той, като разбра, се разстрои много. Гледам да го щадя колкото се може повече. Той е много, много, много ценен човек.”

Още при арестта на Кристияна и останалите сестри на 9 февруари 1999 д-р Георгиев веднага хваща самолет за Бенгази, където е арестуван. По-късно е освободен в същия ден, в който жена му е осъдена на смърт. В онзи момент той се разплаква и отсича: “Не мърдам оттук! Колкото съм невинен аз, толкова са невинни всички”.

Какво споделя още Вълчева, как никога не е загубила надежда за спасение и защо се отказва от делото си Валентина Сиропуло - четете тук.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Снимки: ВМА

ВМА изпрати нов екип на мисия в Мали

Поредният военномедицински екип замина за Мали, където в продължение на 4 месеца ще се грижи за личния състав на щаба на операцията, който е базиран в столицата Бамако, съобщиха от Военномедицинска академия /ВМА/. За първи път екип на ВМА се включва в Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на африканската държава през 2013

Нели Рангелова Снимка: Фейсбук

Нели Рангелова след смъртта на Емил Бояджиев: Къде бяхте през последните му години?

"Гневна! Тъжна! Ядосана съм! Хич не ми пука как ще ме коментирате или къде!! Що не пуснете още един клип или песен с Емо?? Ще съберете лайкове!! Абе хора, къде бяхте последните години, когато Емо беше жив? Живееше в мизерия,мръсотия! Като клошар! Болен от диабет и хиляди усложнения! Носеха му супичка за 2 лева от близкото заведение

Медицинският университет в Плевен обяви ранен прием

Медицинският университет в Плевен обяви ранен прием

ВУЗ-ът провежда изнесени кандидатстудентски изпити За първа година Медицинският университет в Плевен (МУ-Плевен) обявява ранен прием в четири бакалавърски специалности – акушерка, медицинска сестра, медицински лаборант, опазване и контрол на общественото здраве. До 21 март кандидатите могат да заявят желанието си за участие в ранния прием

Откриха мъртвец на Карловско шосе

Откриха мъртвец на Карловско шосе

Мъж бил открит мъртъв тази сутрин до собствената му кола. Човекът е охранявал обект на фирма за перилни препарати на Карловско шосе в Пловдив, изкарал е нощното си дежурство и е тръгнал да се прибира. Изведнъж обаче се е почувствал зле и се е строполил на земята. Най-вероятната причина за настъпването на смъртта е инфаркт или инсулт

"168 часа": Генетиците опровергаха историците. Най-близо сме до италианци, румънци и гърци

"168 часа": Генетиците опровергаха историците. Най-близо сме до италианци, румънци и гърци

Учени: Прабългарите са били снажни европоиди, а не ниски и кривокраки татари, тюрки или славяни Преди няколко години български и италиански учени се заеха да установят какво се крие в гените на съвременните българи и стигнаха до изненадващи резултати. Оказва се, че според изследванията нищо, което знаем за древните ни предци от учебниците

Снимка: Архив

Движението по "Тракия" от км 18 до км 19 към Бургас е в една лента

Днес, до 17:00 ч., движението по АМ „Тракия“, в посока Бургас от км 18 до км 19 се осъществява в изпреварващата лента поради ремонтни дейности по асфалтовата настилка в активната. Шофьорите е необходимо да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, посочват от АПИ. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Иван Гешев СНИМКА: Архив

Световният еврейски конгрес хвали Гешев за действията му срещу организаторите на Луковмарш

Световният еврейски конгрес изпрати официално писмо с благодарности към главния прокурор на Република България Иван Гешев за положените усилия в борбата срещу антисемитизма и опитите за налагане на езика на омраза сред обществото от страна на Българския Национален Съюз „Еделвайс“ /БНС/. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата

Корнелия Нинова Снимки: БСП

Корнелия Нинова: Агонията Борисов ще свърши. След него трябва да се гради отначало

"Агонията Борисов ще свърши. След него трябва да се гради отначало. Консолидирайте около себе си честни и смели хора. Нека те видят у нас двигател за нещо ново и позитивно. Българският народ има потенциал да излезе от унизителното положение до което ни докара управлението на ГЕРБ - най-бедна и най-корумпирана страна в Европа

Кметът на Калофер: Няма инвестиции 12 г. след сделка между общината и Ковачки

Кметът на Калофер: Няма инвестиции 12 г. след сделка между общината и Ковачки

Кметовете на кметства с нови сигнали до прокуратурата за корупция в местната власт. След срещата си с ръководителя на държавното обвинение днес малките кметове ще изпратят на Иван Гешев официални документи за още скандални случаи, останали нерешени с години. Пред БНТ кметът на Калофер Румен Стоянов обяви и конкретен пример - неизгодна сделка на

Първо заседание по делото срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви

Първо заседание по делото срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви

Първо разпоредително заседание по делото срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви ще се проведе днес в спецсъда.  На него няма да се разпитват свидетели, а ще бъде изслушани становища на прокуратурата и адвокатите за бъдещия ход на процеса. Очаква се защитата да поиска връщане на делото за дораследване с мотива, че са допуснати процесуални нарушения

АНДРЕЙ РАЙЧЕВ
СНИМКИ: НОВА ТВ

Андрей Райчев: В страната има нов фактор. Той се казва Иван Гешев

Има трима силни мъже и между тях не може да няма искри. Борисов мечтае Радев и Гешев да се сбият, Радев мечтае Борисов и Гешев да се сбият, а Гешев не иска никой да му дава акъл. Така социологът Андрей Райчев коментира пред Нова тв отношенията между премиер, президент и главен прокурор в последните дни

Треньорът по лека атлекита Ангел Лафчиев днес има повод за черпене.

На 18 февруари рожден ден имат

Ангел Лафчиев, треньор по лека атлетика Диляна Георгиева, двукратна световна шампионка по художествена гимнастика Огняна Генева, журналист Магърдич Халваджиян, - продуцент, режисьор Георги Ангелов, конституционен съдия Иван Комитски, бивш председател на Държавна агенция “Архиви” Йордан Дафов, диригент и композитор Камен Спасов

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber