Двама руски разузнавачи, скрити като дипломати у нас, инфилтрирали шпиони с измислен живот (ОБЗОР)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8110561 Двама руски разузнавачи, скрити като дипломати у нас, инфилтрирали шпиони с измислен живот (ОБЗОР) Двама руски разузнавачи, скрити като дипломати у нас, инфилтрирали шпиони с измислен живот (ОБЗОР) www.24chasa.bg
Анатолий Макаров

За по-малко от година втора афера, свързана с тайните служби на Кремъл

Впечатляващ интерес към интерконекторната връзка с Гърция и към купувачите на гласове за изборите

 

До понеделник двама руски дипломати дискретно ще се качат на самолета за Москва.

Поне така е обещал в петък посланик Анатолий Макаров пред високопоставен служител на българското министерство на външните работи. Той е бил извикан на среща, за да му бъде връчена нотата за изгонване на двамата. Външно е дало срок от 48 часа, а посланикът е обещал срокът да бъде спазен.

Двамата руски дипломати, извършвали шпионска дейност, са установени по сигнали на ДАНС, обяви българската прокуратура. Това, което са вършили, попада под ударите на чл. 104, ал. 1 от Наказателния кодекс, който предвижда от 10 г. до доживотен затвор без право на замяна за шпионаж. И макар да има доказателства за тяхната дейност, съгласно Виенската конвенция служителите на посолство се ползват с имунитет и не могат да им се повдигнат обвинения.

Този шпионски скандал избухва за втори път в рамките на по-малко от година. За разлика от предишния, при който руски дипломат бе търсил класифицирана информация от българи с достъп до такава, новият се отнася до два различни казуса.

Единият, свързан с енергийната сигурност на страната, а другият -

с опит за

изграждане на

шпионска мрежа

на наша територия.

Единият от уличените в шпионаж руски дипломати е ходил често до южната ни граница, където ще минава трасето на интерконекторната газова връзка с Гърция, научи “24 часа”. Там се е срещал с различни хора и е проявявал нездрав интерес към проекта. Това направило впечатление на агенти от ДАНС, които започнали да работят по него. Оказало се, че търсил и друга информация, свързана с енергетиката в България. След това я докладвал на руска разузнавателна служба в Москва. Действал е от октомври 2018 г. до петък, когато главният прокурор Иван Гешев изпрати информацията по разследването на външния министър Екатерина Захариева.

Данните, които е изнасял руският дипломат, са със статут на държавна и служебна тайна, посочват от прокуратурата. Той е контактувал и с български граждани, които са имали достъп до подобни тайни. Не се уточнява дали са представители на строителна компания, чиновници от държавната администрация, или хора от службите за сигурност. След като шпионските дейности на руския гражданин вече били следени, се оказало, че той има дипломатически статут като служител на Търговското представителство на Руската федерация в София.

До момента се знае, че ползвайки дипломатическото прикритие на първи секретар към консулската служба, кадрови служител на Службата за външно разузнаване на Русия е бил ангажиран със създаването на фалшиви самоличности и инфилтрирането в българското общество на дълбоко законспирирани разузнавачи. Те са известни като “нелегали” – шпиони, живеещи и работещи у нас, но

с фабрикувани

имена и

биографии Използвайки официалното си прикритие на представител на руската държава, разузнавачът е търсил варианти за въвеждане на “нови самоличности” в масивите с българските граждани чрез смесване на неверни сведения в предварително подготвени неистински документи. За целта разузнавачът е пътувал активно в цялата страна, заснимал е средата, в която подготвените за внедряване “нелегали” е предстояло да живеят. 

Тези поредни разкрития за дейността на руските специални служби в Европейския съюз, а в частност и на България, потвърждават добре известен факт в средите на разузнавачите. Процесът по инфилтриране на тези хора с фалшива самоличност е изключително продължителен, изискващ време, подходящи кадри и значителни ресурси. Неслучайно

тази програма

е гордостта на

руското

разузнаване,

още повече че тя се е оказвала доста ефективна в много държави по света, където официалните представители на Руската федерация биват маркирани, а често основателно, с подозренията, че са шпиони под прикритие.

Вероятно зачестилите разкрития за руските служби на Балканите през последните години са причина за търсене на нови методи, които да подсигурят ролята на традиционен плацдарм за действия към Европа и Запада на региона. И по всичко изглежда, че

именно от

България започва

разконспирирането на операциите на руските разузнавателни служби, което се видя от разследването за опита за отравяне на оръжейния търговец Емилиян Гебрев от предполагаеми агенти на ГРУ.

Последвани от неуспешен опит за държавен преврат в Черна гора, чиято цел бе да се предотврати членството на страната в НАТО.

Безредиците и опитите за завземане на властта със сила в Северна Македония през 2017 г., при които бе ранен бъдещият премиер Зоран Заев.

През 2018 г. Гърция също изгони двама руски дипломати заради опитите им да направляват преговорите за договореност по спорните въпроси между гръцката държава и Северна Македония.

И отново се връщаме в България, която през 2019 г. стана поредната държава, обявила руски дипломат за персона нонграта, като в конкретния случай ставаше въпрос за събиране на класифицирана информация на ЕС и НАТО.

Действията сега на българските институции по защита на националния интерес показват, че паралелно с операциите по овладяване на властови позиции и икономически лостове в региона руските специални служби използват и митичната си програма за инфилтриране на силно законспирирани субекти зад граница.

Все по-категорично става ясно, че разузнаването и прокарването на чужди интереси не е вид елитарен ритуал, а напълно реален вирус, способен да поразява неочаквано всекидневието на цяло общество.

ДАНС е работила по двата случая независимо един от друг. За тях има две производства за шпионаж, или “чуждестранни граждани събират държавни тайни с цел издаването им на чужда държава или чужда организация”, както пише в Наказателния кодекс.

Двамата руски дипломати обаче не могат да бъдат обвинени.

Съгласно чл. 31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането им в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателните производства срещу двамата руски граждани са спрени, на основание чл. 25, ал. 1, т. 3 НПК - “деецът е лице с имунитет”.

Посолството на Москва: Няма доказателства, ще има ответни действия

“На 24 януари посланикът на Русия в България беше поканен във външното министерство, където му бяха връчени ноти за обявяване на дипломат на посолството за “персона нон грата” и за обявяване на служител на търговското представителство за неприемлив в съответствие с чл. 9, пар.1 на Виенската конвенция на дипломатическите отношения от 1961 г.” Това съобщение беше публикувано във фейсбук профила на руското посолство в България часове след информацията на прокуратурата. Според него няма никакви доказателства за дейност на двамата уличени в шпионаж, несъвместима със статута им. 
“Въпросните сътрудници ще напуснат страната в посочените в нотите срокове”, категорични са от посолството. Руската страна си запазва право за ответни действия.
Заедно с това от посолството, ръководено от Анатолий Макаров, казват, че решението на българските власти да разпространят информацията, преди да бъдат официално уведомени, не отговаря на традиционно конструктивния дух на отношенията между двете държави.

Изгониха Русяев и забраниха на Решетников да влиза у нас в последните 4 месеца

Това е третият шпионски скандал с Русия за последните 4 месеца.
В края на октомври прокуратурата уличи в шпионаж друг първи секретар на руското посолство. По-късно стана ясно, че това е Владимир Русяев. Той действал у нас от септември 2018 г., когато пристигнал в посолството. Преди това е работил за разузнаването в Русия. У нас провеждал конспиративни срещи с българи, включително и с ръководен служител, който има достъп до класифицирана информация за Европейския съюз и НАТО. Името му не стана ясно. Тогава София поиска от руските институции да отзоват дипломата в рамките на 72 часа. Ден по-късно беше отказана виза на руски военен аташе. И тогава беше образувано наказателно производство за шпионаж, което беше спряно заради дипломатическия статут на Русяев.
Месец преди това прокуратурата обвини в шпионаж председателя на Национално движение “Русофили” Николай Малинов, който издавал държавни тайни на две руски организации. След това беше наложена забрана на ген. Решетников да влиза в българия за 10 г. Според прокуратурата и ДАНС той е бил връзката на малинов с руския милиардер Константин Малофеев, който трябвало да овладее ключови за националната сигурност предприятия у нас.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Боил Банов Снимка: Архив

Боил Банов: Антиките на Божков, които не са регистрирани, са силно надценени

Антиките на Васил Божков, които не са регистрирани – близо 2700, са силно надценени. Това обяви в телефонно включване за bTV министърът на културата Боил Банов. Той се обади, за да обяви, че е некоректно внушението за липсата на проверки от страна на Министерството на културата на колекцията на Божков

Снимка: Архив

Ремонт на "Тракия", шофирайте внимателно

Шофьорите да карат с повишено внимание от км 24 до км 25 и от км 28 до км 30 на АМ "Тракия" в посока София. Това съветват от Агенция "Пътна инфраструктура". Временно движението ще се осъществява в изпреварваща лента поради ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Ограничено е движението в активна и аварийна лента. До 17:30 ч

Иван Гешев Кадър: БНТ

Гешев: Много дават акъл на прокуратурата, а тя е независима институция

Въпросът с наказателната отговорност - трябва и политиците да си поемат отговорност и да поемат необходимите законодателни изменения. След като политическите партии казват, че подкрепят Гешев - аз не искам да подкрепят Гешев, искам да подкрепят българските граждани, които искат справедливост, така че да си заработят парите

Диана Ковачева СНИМКА: Пресцентъра на омбудсмана

Омбудсманът говори пред ООН за премахване на дискриминацията срещу жените

До 19 февруари омбудсманът Диана Ковачева ще бъде в Женева за участие в 75-ата сесия на Комитета на ООН за премахване на всички форми на дискриминация срещу жените. Това съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.  След акредитирането на институцията на българския омбудсман с най-високия статут „А“ на ООН за правозащитен орган, доц

Иван Гешев Кадър: БНТ

Гешев: Изненадан съм, че Божков беше задържан в ОАЕ, там милиардери не арестуват

Искането до Обединените арабски емирства за екстрадицията на Васил Божков е изпратено в електронен вариант още в събота, а днес ще бъде изпратен и хартиен вариант. Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред БНТ в Чирпан, където се провежда акция срещу битовата престъпност. Изненадва ме, че е бил задържан 20 дни

Конусни силози от 10 до 250 т  предлага „Обитех“

Конусни силози от 10 до 250 т предлага „Обитех“

Конусни силози с вместимост от 10 до 250 т. проектира, произвежда и монтира „Обитех“ ЕООД. Фирмата е на българския пазар от 2002 г. и е официален представител на турската компания за производство на силози „Оби -Алтунташ“. Компанията–производител е сертифицирана с европейски сертификат за качество TUV

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Снимка: umbal-kirkovich.org

Мъжът със съмнения за коронавирус в Стара Загора е в добро състояние

Състоянието на украинския гражданин, който се изследва за коронавирус, е много добро тази сутрин. Мъжът е изолиран в Клиниката по инфекциозни болести в Университетската болница "Проф. д-р Ст. Киркович" в Стара Загора, спазени се всички мерки за безопасност. Това съобщи дежурният лекар д-р Галина Йосифова, предаде БТА

Миков: Не е вярно, че Божков е бил под чадъра на БСП

Миков: Не е вярно, че Божков е бил под чадъра на БСП

Твърденията, че Васил Божков е бил дълги години под политическия чадър на БСП, не са верни. Подобни твърдения са част от политиката у нас, когато няма други аргументи, заяви по Би Ти Ви тази сутрин бившият председател на БСП Михаил Миков. Най-важното е да се осигури справедлив процес за Божков. У нас дълги години имаше странни обстоятелства

Кметът на Благоевград Румен Томов обжалва прекратяването на правомощията си

Кметът на Благоевград Румен Томов обжалва прекратяването на правомощията си

Кметът на Благоевград Румен Томов е обжалвал пред Върховния административен съд решението на Административния съд в Благоевград за прекратяване на правомощията му. Това съобщи Томов в студиото на Би Ти Ви. Съдът прекрати правомощията с мотива, че Томов все още фигурира в управата на частна фирма, нещо, което забранява на градоначалниците

Николай Овчаров: От колекцията на Божков засега се изнасят само каменните статуи

Николай Овчаров: От колекцията на Божков засега се изнасят само каменните статуи

В момента от прочутата колекция на Васил Божков са изнесени единствено каменните статуи, за златните предмети се подготвят специални касетки. Това каза в студиото на Би Ти Ви историкът и археолог проф. Николай Овчаров. Още през 2004 г. тогавашният президент Георги Първанов призова да бъдат амнистирани големите колекции, които в България са три

Васил Божков СНИМКА: Архив

Изпращат документите за екстрадицията на Васил Божков

Днес Министерството на правосъдието ще изпрати до Обединените арабски емирства документите за екстрадицията на бизнесмена Васил Божков, предаде БНТ. Става въпрос за близо 200 страници, които са преведени на арабски. Вчера стана ясно, че Божков е бил освободен от ареста. Това е станало, след като в изисквания според закона в Емирствата срок от 20

През лятото на 2019 г. за първи път лагерът отваря врати в кюстендилското село Смоличано.

Лагер като пионерските, но не соц, а еко и арт

След 10 г. в САЩ българка зарязва бизнеса си във Флорида и прави първото такова селище за малчугани у нас, телефоните са табу 30 години след края на социализма и с лека носталгия към безгрижните детски лета от онова време у нас врати отвори подобрената версия на пионерските лагери - артселището “Живей с любов”

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber