Борисов иска гаранции, че лотариите ще са само държавни (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8106259 Борисов иска гаранции, че лотариите ще са само държавни (Обзор) Борисов иска гаранции, че лотариите ще са само държавни (Обзор) www.24chasa.bg
Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов влязоха заедно на заседанието на правителството вчера от врата на заседателната зала, която води към кабинета на министър-председателя. СНИМКА: Йордан Симeонов

l Няма национализация. Отнемаме лиценза, а фирмата си остава на собственика, обясни премиерът

l “Левски” ще го има, успокои той феновете ден преди срещата им

Проектозаконът на Валери Симеонов, с който се одържавяват лотарийните игри, да гарантира, че те няма да отидат в ръцете на друга частна фирма. Само при това условие на премиера Бойко Борисов ГЕРБ ще подкрепи текстовете на малкия коалиционен партньор.

Това стана ясно от изявление на самия Борисов преди началото на правителственото заседание в четвъртък.

Премиерът говори пред министрите си и само в присъствието на телевизионни камери, но не и на пишещи и питащи журналисти.

“Възложил съм на Владислав Горанов и Менда Стоянова изрично да се впише, че няма да се дава на концесия, че ще е забранено за приватизация. Да е сигурно, че освен държавата никой друг няма да се занимава с тази дейност”, обясни Борисов пред колегите си.

За първи път от избухването на скандала преди седмица министър-председателят говори по темата за национализацията на лотарийните игри и проверките дали коректно са плащали таксите си към комисията по хазарта.

Досега единствено през думи на Валери Симеонов стана известно, че Борисов и финансовият министър Владислав Горанов подкрепят законопроекта му.

“Ако докладът на АДФИ за плащаните от хазартните фирми такси е верен, много хора ще имат проблеми”, предупреди премиерът вчераДен по-рано от агенцията за финансов контрол обявиха, че заради възможност в закона за хазарта частните лотарийни оператори са внесли с 210 млн. лв. по-малко такси от тези на държавното тото.

Вчера от агенцията изпратиха уточнение, че спестената от частните оператори сума може да е много по-голяма. Освен това от предоставени ѝ от прокуратурата документи АДФИ вече виждала нарушения на закона. Към момента държавното обвинение не е коментирало проверката, след като в сряда прокурори и следователи изнесоха кашони с документи от комисията по хазарта.

Държавата нито ще национализира, нито ще одържавява лотариите, както тълкуват предложението на Симеонов частните хазартни оператори, категоричен бе Борисов.

“За какво одържавяване и каква национализация се говори? Никой на никого не взема фирмата. Ако някой не си е платил таксите, ще му се вземе лицензът, фирмата си е негова”, добави премиерът.

Той опита да успокои и феновете на “Левски”, че законът за хазарта не заплашва футболния клуб.

“Имам на бюрото си доклада на АДФИ, който е до главния прокурор и финансовия министър, никъде там не пише за ФК “Левски”. Не мога да видя връзката между таксите, плащани за хазарт, и “Левски”. “Левски” е имало много преди мен, ще има много след мен, имало го е преди Божков, ще го има и след него. Винаги ще има “Левски”, каза още Борисов. В цялото му изказване това бе единственото споменаване на името на бизнесмена Васил Божков.

Днес сутринта Борисов ще разговаря с петима от феновете в Министерския съвет. Срещата бе поискана от фенските организации след две техни срещи със собственика на отбора Васил Божков. Той ги предупреди, че ако държавата му отнеме “Националната лотария”, няма откъде да финансира отбора. Божков дори ги помолил те да говорят с премиера, защото Борисов от месеци не му вдигал телефона.

На разговора с премиера ще бъдат Даниел Стрезов от тръста “Синя България” и Илия Христов от сдружението “Сини сърца”. Свой представител ще има и крайната групировка “Ултрас Левски” и това ще е Адриян Петров. Националният клуб на привържениците пък ще бъде представляван от шефа си Степан Хиндлиян и Димитър Костадинов, който пък е брат на лидера на най-обсъжданата фракция сини фенове “София Запад” Любомир Костадинов-Младежа, осъден през 2012 г. на 8 години затвор.

Горанов предложи комисията

по хазарта да стане агенция, а

шефът ѝ да е еднолично отговорен

Предвижда държавната такса при лотарийните игри

да бъде 25% върху разликата между стойността

на направените залози и изплатените печалби

РУМЯНА ИВАНОВА

Изненадващо със свой проект за промени в хазарта в четвъртък излезе и министърът на финансите Владислав Горанов. Няколко часа преди заседанието на парламентарната бюджетна комисия, на която бе обсъждан проектът за промени на лидера на НФСБ Валери Симеонов, финансовото министерство публикува на сайта си за обществено обсъждане проект на закон за Националната агенция по хазарта.

Държавната комисия по хазарта да се преструктурира в Национална агенция по хазарта към финансовото министерство, предвижда публикуваният законопроект. Така тя щяла да работи като едноличен, а не колегиален орган и отговорността за взетите решения ще е персонализирана, мотивират се експертите на финансовия министър Владислав Горанов.

Министърът вече я обяви при коментарите си по предложението за поправки в хазартния закон.

В проекта на финансовото министерство няма изричен текст, който да разписва коя игра може да бъде само държавна и коя да бъде организирана и от частен субект. Преходните и заключителните разпоредби обаче променят и Закона за хазарта.

Предвижда се държавна такса при лотариийните игри да бъде 25% върху разликата между стойността на направените залози и изплатените печалби. Изключение са онлайн залозите, където се запазва ставка от 20% върху тази разлика.

В момента законът предвижда такса от 15% от приходите от залози и втори вариант - 20% върху стойността на получените такси и комисионни. Същата такса - 20%, да бъде плащана и за игри, при които участниците играят един срещу друг, а организаторът само организира провеждането им, предвижда проектът.

Горанов предлага също вноските, които хазартните оператори правят за социално отговорно поведение, да се събират вместо от всеки организатор, за всеки отделен лиценз. Тоест фирмата да плаща вноска за всяка различна игра, а не една за всички игри. Не се предлага промяна в размера на парите за социално отговорно поведение - те са 50 000 лв. за онлайн залагания, 10 000 лв. за казино и 5000 лв. за всички останали игри.

При повторно искане на лиценз организаторите няма да са длъжни да доказват инвестиции за същия вид игра, предвижда още проектът.

Запитан как ще се съчетаят двата законопроекта, Валери Симеонов заяви: “Имам си определени виждания, записал съм ги в закон. Не съм се чул с финансовия министър и не ми е работа да го правя. По същата логика би трябвало да ме питате разговарял ли съм с всеки друг министър, когато предлагам промени в някакъв закон”.

Пуснаха проекта на Симеонов без обсъждане и без “против”

Без дебат, за 20 минути, бюджетната комисия прие на първо четене промени в Закона за хазарта, предложени от Валери Симеонов. Проектът получи 11 “за”, 6-има от БСП се въздържаха, против нямаше.

Проектът забранява организирането на хазартни игри и продажбата на билетчета от лица или обекти без лиценз. Лотарийните игри, с изключение на томбола, бинго и кено да се организират само от спортния тотализатор. В едномесечен срок оператори с прекратен лиценз да учредят в полза на комисията по хазарта банкова гаранция за неизплатените печалби.

На 1 януари 2014 г. е променен Законът за хазарта, обясни шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. “Четейки внимателно текста, ще стане ясно, че всички изброени хазартни игри от 1 януари 2015 г., и лотариите, следва да внасят хазартна такса в размер на 15% върху залозите”, заяви Стоянова.

Тя допусна, че невнесените пари от по-ниските такси от частната лотария може и да са отишли за спортни клубове, но това не би трябвало да става по този начин.

Според нея предложените поправки ще ограничат лудостта с талончетата, които са глътнали над 1 милиард лв. годишно. Когато те се продават там, където хората си купуват хляба или си получават пенсията, те не смятат, че това е хазарт, обясни Стоянова.

“Главболгарстрой”: Отсрочваме 3 млн. дълг на “Левски” за още 5 години

Задълженията на ФК “Левски” към “Главболгарстрой” са за над 3 млн. лв. с ДДС, но никога не са претендирани и начислявани лихви по тях. Това заявиха от строителната компания по повод изнесената на срещата на Васил Божков с феновете информация, че клубът има задължения и за строителството на стадион “Георги Аспарухов”.

“През изминалите години сме имали възможност, но не сме предприели действия по събиране на вземането си по съдебен ред, единствено водени от желанието това да стане в дух на разбирателство и по най-изгоден за клуба начин. Бихме искали да уверим всички фенове на футбола в България, че напълно оценяваме значението на ПФК “Левски” и желаем да осигурим възможност на футболния клуб сам да прецени начина и момента за погасяване на задълженията към “Главболгарстрой”. Ето защо беше отправено предложение до ръководството на клуба да бъде подписано споразумение за отсрочване на задължението с нови 5 години, което поддържаме и към момента”, се казва в изявлението на “Главболгарстрой”. 

“Главболгарстрой” е компанията, построила най-много спортни обекти в България. През последните 20 години екипът на дружеството участва в строителството на обекти като спортна зала “Арена Армеец”, Национален стадион “Васил Левски”, многофункционална спортна зала с покрит колодрум в гр. Пловдив, спортни зали “Арена Самоков” и “Арена Асарел”, спортна база “Спорт Палас” и много други. Изграждането на спортни съоръжения поставя пред изпълнителите много и различни предизвикателства, нетипични за конвенционалните строителни обекти. “Главболгарстрой” е една от малкото компании на пазара, които имат капацитета и експертизата да завършат успешно десетки подобни проекти в цялата страна”, се казва още в изявлението.

“Нове холдинг”: Отнемането на лиценз е равно на обезщетения за милиарди

Часове след изявлението на министър-председателя холдингът разпространи позиция

Във връзка с медийните публикации и засиления обществен интерес, предшестващи днешните изявления на министър-председателя Бойко Борисов и стартиралото обсъждане в парламентарната комисия по бюджет и финанси на проектозакона за хазарта, внесен от Валери Симеонов, заявяваме следното:

Борисов иска гаранции, че лотариите ще са само държавни (Обзор)

В днешното си изявление министър-председателят Бойко Борисов посочи доклада от проверка на Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ) като основен аргумент за пропуснати вземания от държавата. Припомняме, че във вчерашното си изявление директорът на агенцията заяви, че няма нарушение на закона. Ето заключението му дословно:

“(...) текстът дава възможност да се събират такси, формирани на различна основа”.

Той обяви и данни, че са внесени над 500 млн. лв. в бюджета от частните лотарии за периода 2014 - 2019 г. Премиерът се позова на хипотетичен вариант, в който АДФИ излага, че лотариите са можели да платят стотици милиони повече, ако законът бил различен.

В тази връзка заявяваме, че нашите лотарийни компании са изплатили всички дължими по закона данъци и такси и

спазват буквата на

Закона за хазарта

такъв, какъвто той е

Сега действащият Закон за хазарта е изменен по предложение на финансовия министър Владислав Горанов през декември 2014 г. Промяната е аргументирана от Министерството на финансите с “необходимостта от избягване на възможности за отклонения на данъчно облагане”. Прилагаме заповедта на министър Горанов и образеца на декларацията, които са публикувани на сайта на Държавната комисия по хазарта и Министерството на финансите. (Виж факсимилето.)

По повод Законопроекта за хазарта на Валери Симеонов премиерът едновременно заяви, че не става дума за “одържавяване” и “национализация”, но обвърза евентуална подкрепа от ГЕРБ при евентуално гласуване в НС под условие (дословен цитат): че “изрично трябва да бъде вписано, че не може да се отдава на концесия, да се аутсорсва и преотдава и трябва да бъде в забранителния списък за приватизация, да е сигурно, че абсолютно никой друг освен държавата няма да се занимава с тази дейност”. Така

направената от премиера

дефиниция описва

безусловен монопол

и присвояване на основните активи на всички лотарии.

Припомняме, че Конституцията на Република България изрично урежда с изчерпателен списък обектите, върху които може да бъде установяван държавен монопол, а именно:

• железопътния транспорт,

• националните пощенски и далекосъобщителни мрежи

• използването на ядрена енергия,

• производството на радиоактивни продукти

• оръжие, взривни и биологично силно действащи вещества.

Г-н Борисов заяви още, че предлаганият от Валери Симеонов проектозакон за хазарта не е свързан с бъдещето и развитието на ПФК “Левски”. Само че предвижда спиране на дейността на компаниите, основни спонсори и дарители на клуба.

В заключение добави, че е готов на среща с всички. Като страна в този дебат,

приемаме поканата за

среща на премиера, за да

представим позициите си

и да уточним тезите му.

Ние продължаваме да не разбираме мотивите на депутати, министри и държавни служители в тази открита атака върху частния бизнес в опит за присвояване на активи. Длъжни сме да направим и допълнително уточнение, че противоконституционно отнемане на действащ лиценз носи своите правни последствия и потенциални финансови обезщетения в размер на милиарди.

Позицията е подписана от Нове АД Холдинг, Intralot SA, “Национална лотария” АД, “Евробет” и БАРХИ (Българска асоциация за развлекателни и хазартни игри)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Корнелия Нинова СНИМКА: Пресцентър на БСП

21 номинирани за лидер на БСП, вижте ги

21 са номинираните за лидер на БСП, съобщиха от "Позитано" 20 час преди червения пленум, който ще се събере днес. Продължава отчетно-изборната кампания в БСП за избор на ръководни органи. Проведени са 31 конференции и общи събрания, има 21 номинирани кандидати за председател на БСП. Ето номинациите: Корнелия Нинова - 31 Кирил Добрев - 13 Калоян

Пленум на БСП определя дата за конгрес

Пленум на БСП определя дата за конгрес

Националният съвет на БСП ще проведе закрито заседание. То е първото за тази година и се очаква да бъде определена датата за 50-ия конгрес на социалистите, предаде БНР. На заседанието на пленума на БСП се очаква и докладът на лидера на партията Корнелия Нинова, който ще открои задачите пред БСП и ще анализира актуалната политическа обстановка в

Антон Кутев Снимка: Архив

Кутев: Няма да се кандидатирам за председател на БСП

Няма да се кандидатирам за председател на БСП. Това каза народният представител от БСП Антон Кутев по Би Ти Ви във връзка с предстоящия пряк избор за председател на левицата. Когато в лидерската битка влиза нещо, което наричам популизъм от една страна и организационен ресурс от друга, тези две начала са толкова силни, че не остава място за трето

В една от махалите на Момчиловци правят мажирски празник повече от 80 години. По-рано канели музиканти, сега си имат свои.

Преселници, нарекли себе си мажире, правят неподражаем празник в Момчиловци

Откриват тържествата на 14 януари с една и съща песен, приемат молби за нови членове, почитат умрелите Преди много години, когато се събирали за Петровден, палели огромни огньове с борина - да ги видят другите “Мажире сме, правим си празник, затова сме се събрали”, отговорили компания в Момчиловци на въпрос на учудени съселяни защо цяла нощ са

Трима адвокати защитават Красимир и Запринка, които седнаха един зад друг на първите 2 пейки в съдебната зала.

Отказаха съкратено дело срещу брат и сестра за убийство във влак

Красимир Мутафчийски остава в затвора, а Запринка - под домашен арест Софийският окръжен съд отказа да гледа по съкратената процедура делото срещу Красимир Мутафчийски и сестра му Запринка за убийство на мъж във влака край Вакарел, станало преди повече от година и три месеца. Ако решението бъде потвърдено от апелативния съд

Цените на жилищата в София са паднали с 9 на сто. Люлин е от кварталите с най-голямо поевтиняване.
СНИМКА: “24 ЧАСА”

Скрит спад на цените на жилищата

В цените на новопостроените жилища, които през последните няколко години достигнаха космически висоти, се наблюдава скрит спад. Според брокери средната отстъпка, която клиентите договаряли, била 12%, докато преди година не надхвърляла 5%. Това означава, че има скрито намаление, което засега не променя офертните цени

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Пострадалото 14-годишно момче.

Момче съблечено и ограбено в автобус заради екип на ЦСКА (Обзор)

Издирват трима за нападението 14-годишен ученик е бил нападнат, съблечен гол до кръста и обран от момчета с качулки в градски автобус в София. Те са избягали и МВР ги издирва. Нападателите са били трима, на около 20 г. Според основната версия те се нахвърлили върху тийнейджъра, защото върху дрехите му имало надпис и емблема на ЦСКА

Фармацевтите искат увеличение на таксата за скъпоструващите лекарства по НЗОК

Фармацевтите искат увеличение на таксата за скъпоструващите лекарства по НЗОК

Да се увеличи таксата, която Здравната каса плаща на аптеките, когато продават скъпоструващи лекарства. За това настоява Българският фармацевтичен съюз и предлага увеличението да е между 3 и 6 лева. Другият вариант е да им се даде възможност да слагат надценка на тези медикаменти. В момента за изпълнението на подобни рецепти

“Лафка” затваря, вижте къде ще намерите “24 часа”

“Лафка” затваря, вижте къде ще намерите “24 часа”

“24 часа” и всички останали печатни издания търсете в търговските вериги, молове, бензиностанции и пунктовете за продажба на вестници Веригата “Лафка” от утре - събота, затваря своите обекти. Информацията неофициално бе потвърдена от два източника. Официално писмо обаче до издателите все още няма. Слухът

Цвета Караянчева СНИМКА: Архив

Караянчева: Приветствам усилията на властите, че не допуснаха провеждането на “Луков марш”

"Приветствам усилията на правителството, правоприлагащите органи, прокуратурата и местните власти, че не допуснаха провеждането на позорно и опасно събитие като т. нар. “Луков марш”!" Това написа във фейсбук председателката на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева. "В общество като българското - изтъкано от толерантност и разбирателство

Продължава издирването на убиеца, застрелял мъж в София

Продължава издирването на убиеца, застрелял мъж в София

Полицията издирва убиеца на 48-годишния мъж, който в петък вечерта беше застрелян в София. По първоначална информация жертвата има стари криминални регистрации за грабеж и притежание на боеприпаси, предаде NOVA.  Тялото на мъжа беше открито пред блок в столичния квартал „Фондови жилища". Сигналът е подаден малко преди 9 вечерта

Стефан Данаилов

БСП прави фондация "Стефан Данаилов"

Да бъде създадена фондация на името на Стефан Данаилов. Това ще обсъди Националният съвет на БСП в неделя. Предложението е на бившата депутатка и настоящ член на Изпълнителното бюро на партията Атанаска Тенева. Фондацията ще бъде създадена в израз на признателност към будителския принос на Стефан Данаилов за съвременна България

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber