Цигани превърнаха в тоалетна входа на завод за 12 млн. лева (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8105714 Цигани превърнаха в тоалетна входа на завод за 12 млн. лева (Обзор) Цигани превърнаха в тоалетна входа на завод за 12 млн. лева (Обзор) www.24chasa.bg
Мръсни вещи и кашони са струпани в циганския катун на метри от сладкарския завод в Кадиево.

9-членната фамилия се е самонастанила от 25 години край Кадиево - не плаща ток, вода и данъци, живее без всякаква хигиена

Застрашени са 150 работни места

Гледал съм децата им като свои, хранил съм ги, но ми съсипват бизнеса, казва собственикът

Модерно сладкарско предприятие със 150 работници в пловдивското село Кадиево може да бъде затворено заради 9-членно ромско семейство.

Циганите са се настанили незаконно върху общинско място, вдигнали са колиби и се изхождат пред входа на завода, тъй като нямат тоалетна. А вътре се произвеждат кроасани, пасти и пандишпани и хигиената е от изключителна важност.

“12 млн. лева съм инвестирал, но е на път да ми съсипят бизнеса”, оплака се собственикът Николай Христозов.

25 години той

обикалял

институции

да му решат проблема с циганския катун, но досега не срещнал подкрепа. Преди дни отишъл в приемния ден на областната управителка Дани Каназирева и потърсил помощ от нея.

“Няма да приема бизнесът на човек, инвестирал в техника и хора, да бъде провален от едно ромско семейство”, отсече тя.  

И веднага алармира ръководството на община “Родопи”, на чиято територия е Кадиево. Каназирева поиска от МВР да провери адресната регистрация на въпросната ромска фамилия.

“До месец и

половина

колибите трябва

да бъдат

премахнати, защото са незаконни, а хората - преместени”, категорична е Каназирева.

Според нея има риск от хигиенна гледна точка за предприятието. Една муха да литне към цеховете и санитарните органи могат да го затворят, защото вътре се произвеждат хранителни продукти.

“Извършихме проверка на място. Земята, където е катунът, е общинска и досега не са плащани данъци за ползването ѝ. Няма никакви строителни книжа за постройките на циганите. Ако някой отиде и си вдигне сграда в чужд имот, на следващия ден ще има проблеми с властите. В случая обаче 25 години нищо не е предприето”, изумена е Каназирева.

Христозов и дъщеря му Кристина Ташева разказаха, че на 6 януари тази година лумнал пожар в една от стаите на ромите и за малко огънят не се прехвърлил в завода. Пожарът е овладян от 5 екипа.

“Разбрах, че се подпалил юрган. Всички са успели да се спасят. Заварих навън децата голи и боси. Качих ги на колата си и ги закарах в административната сграда на селото, където пренощуваха заедно с родителите си”, разказа кметицата на Кадиево Лиляна Петрова.

Няколко дни след това семейството отново се върнало в незаконния си дом, тъй като 2 от стаите не били засегнати. Много жители на селото им помогнали и донесли купища дрехи и храна.

Петрова потвърди, че въпросното семейство Керимови живее в невъобразима мръсотия. Първоначално били 9 деца и двама възрастни. После някои се изпоженили и напуснали. Още през ноември 2019-а, когато встъпила в длъжност, получила устни сигнали, че циганите са заринали в отпадъци всичко наоколо.  

Управничката отишла на място, разговаряла с ромите, които обещали да почистят и да си построят тоалетна. Но така и не го направили. За по-лесно се изхождали до оградата на завода.

“Тогава започнах да получавам и писмени жалби. Отидох на място и се изумих - по пода имаше нахвърляна слама и дрехи. Връчих им предписания да изхвърлят боклука, дори им дадох кофа за смет от кметството, както и ремарке. Напълниха едно и това беше. После отново всичко потъна в мръсотия”, разказа Петрова.

По думите ѝ нейн предшественик е разрешил на циганите да се настанят на общинското място до предприятието.

“Започнали с една стая, после с втора и така ги лепели една до друга като лястовички. Използвали изхвърлени материали по брега на река Въча”, описа кметицата. Според нея ромите са илюстрация на народната поговорка “Храни куче да те лае”. Защото години наред и собственикът на завода Николай Христозов, и работниците му са хранили семейството със сладкиши. Единствено бащата Асен Керимов и сестра му от време на време работели нещо. Майката на хлапетата Любка не подхващала нищо.

“Давали сме

им брашно,

кроасани, пасти

- все пак всички

сме хора

Хранил съм децата им като свои”, допълва бизнесменът, който е вдигнал ръце от съседите си.

Твърди, че пред очите му се сменили петима кметове в селото и още толкова в община “Родопи”. От никого не срещнал съдействие.

“Когато аз строя, не мога да забия един пирон без нужните разрешителни, а “комшиите” си вдигнаха няколко стаи незаконно. И никой нищо не им прави”, изумен е предприемачът.  

“Недопустимо е ромско семейство да се гаври с инвеститори, осигурили работа на толкова хора”, ядосва се Каназирева. След срещата ѝ с Николай Христозов от община “Родопи” се задействали.

“Пратихме комисия в Кадиево, за да установи на място незаконното строителство. Издадена е заповед за събаряне”, увери зам.-кметът Владимир Маринов. По думите му се търсел вариант за устройване на семейството.

Единият бил да им закарат фургон с две помещения, течаща вода и тоалетна. Вторият - да им се отреди общински парцел, където да си построят жилище.

Но според кметицата на селото Лиляна Петрова такъв в регулация няма.

Очаква се

общинарите да

подпомогнат

ромите с 2000 лева

Помощта трябва да бъде гласувана на сесия на 27 януари. Парите обаче ще бъдат преведени на кметството в Кадиево и ще отиват за погасяване на сметки за изконсумиран ток и вода. Социалните също са отпуснали 375 лева на фамилията.

“Каквото и да им направят, те нямат никакви хигиенни навици”, категоричен е бизнесменът Николай Христозов. Той уточни, че не е расист, в цеха му работели 80 турци и 20 роми, които били изрядни във всяко отношение.

“Имаме сертификат за екочистота. Всеки ден нашите хигиенистки не смогват да метат около оградата, където е катунът. Фабриката ни се простира върху 8 декара. Започвам да строя още един цех. Нямам никакви апетити към имота, където е катунът”, подчерта Христозов.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Земетресение във Велинградско

Земетресение във Велинградско

СНИМКА: Архив

Катастрофа затрудни пътя Гълъбово – Обручище, шофьорите да внимават

Бобо почина на 24 януари от лавина в Бъндеришките улеи.

"168 часа": Фрийрайдърът Бобо ден преди да загине: Щастлив съм! Имам всичко!

Веселин Денков и Ивайла Бакалова

Длъжник на Пифовете и Весо Брадата заплашван и след арестите им

По-сериозна подготовка на началните учители залага нова наредба.

2 пъти повече ще се учи за начален учител

Правилата за безопасен вот ще пишат здравните власти.

Агитацията разрешена като в театъра - с 50% публика (обзор)

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber