Текстът, който нанесе щети за 800 000 лв. на здравната каса, пробутван до дупка

https://www.24chasa.bg/novini/article/8102444 Текстът, който нанесе щети за 800 000 лв. на здравната каса, пробутван до дупка Текстът, който нанесе щети за 800 000 лв. на здравната каса, пробутван до дупка www.24chasa.bg
Данаил Кирилов

Разследване на “24 часа” описва пътя на една лобистка промяна в закон.

При първия опит в правната комисия поправката на Лъчезар Иванов е отхвърлена, 20 дни по-късно вече е приета

“Най-тежките лобистки промени в българските закони се правят чрез група народни представители, което е абсолютно анонимно.” Това заключение направи бившият здравен министър Петър Москов в интервю за “24 часа” по повод една малка промяна в текста на Закона за обществените поръчки. При нея от първоначалния вариант на закона са променени само две думи, а щетите за здравната каса се изчисляват на 800 000 лв., както обяви шефът на НЗОК Дечо Дечев.

Лекото пипане от страна на депутати на точка от чл. 5 от Закона за обществените поръчки вади от обхвата му частните болници. В резултат те купуват за 1063 лв. онколекарство, за което държавните плащат след търг до 7 пъти по-малко. Финално парите обаче дава НЗОК, която покрива разходите за медикаменти и на частните, и на държавните болници.

В днешно време обаче депутатите не са толкова анонимни при гласуването си. Напротив, от протокола от заседанието на НС на 21 януари 2016 г. става ясно, че 91 народни представители, всеки известен поименно, са дали гласа си в полза на лобисткия текст. (Кои са те - виж на графиката)

До това гласуване се стига по много интересен начин, показват пък протоколите от заседанията на правната комисия на парламента от декември 2015 и януари 2016 г. Тя е водеща по законопроекта и през нея е прокаран лобисткият текст. Като дори веднъж е бил отхвърлен, но по предложение на шефа на комисията и сегашен правосъден министър Данаил Кирилов все пак е приет. 

Проблемният текст е бил в т. 16 на чл. 5 от закона, която е свързана с провеждането на обществени поръчки от болниците. Във варианта на Министерския съвет, внесен през 2015 г., тя гласи, че

търгове трябва

да провеждат

всички болници,

при които над

50% от приходите

идват от

бюджета или

НЗОК

“Още преди внасянето му обаче, в хода на общественото обсъждане и съгласуване между министерствата много лобистки организации бяха правили предложения за отпадане, включително и на част от болничните структури, от обхвата на ЗОП”, разказа Петър Москов, който тогава е здравен министър. Все пак правителството удържа на натиска.

На 16 декември 2015 г. правната комисия започва обсъждането на закона за второ четене, при което се правят промени в конкретни текстове. И по т. 16 на чл. 5 има предложение на Лъчезар Иванов от ГЕРБ и група народни представители текстът да важи само за болници, които са държавни или общински. Иванов предлага корекция и на т. 45 от параграф 2 в допълнителните разпоредби, което допълва предложението му по чл. 5 и според което частните болници не са публичноправна организация. Той се мотивира с европейска директива 24 от 2014 г., която изключвала частните болници от задължените да провеждат обществени поръчки. Преди седмица Иванов защити мотивите си в интервю за “24 часа”.

Заедно с Иванов вносители на поправките са Данаил Кирилов и Менда Стоянова от ГЕРБ, Валентин Павлов и Димитър Шишков от Реформаторския блок, Красимира Ковачка от “България без цензура”, Георги Кючуков от АБВ, Димитър Байрактаров от “Патриотичен фронт” и Хамид Хамид от ДПС.

При обсъждането в правна комисия на предложението на Лъчезар Иванов по т. 16 от чл. 5 дебатът е сравнително кратък. То е защитено от Данаил Кирилов, Хамид Хамид и Емил Димитров, а против промяната в правителствения проект се изказва Десислава Атанасова от ГЕРБ, става ясно от стенограмата от 16 декември 2015 г.

“Съвсем неправилно се сочи, че частните болници разходват публични средства и поради това трябва да провеждат обществени поръчки”, казва на заседанието Хамид Хамид. Според парите, които частните болници получават от НЗОК са за услуги, а не публичен разход. И дава пример, че частната болница харчи средства и за обзавеждане, ремонт, боядисване, купуване на плочки или на апаратура, които били изцяло собствени и затова няма основание да бъдат задължени провежда търгове.

“Касае се за доставка на скъпа апаратура, оборудване, което в много случаи, при проведена обществена поръчка, се доставя некачествена, най-вече от Далечния изток и не служи за нищо. Във всички тези случаи собственикът на тази частна болница не е длъжен да провежда обществена поръчка. Аз мисля, че

това е

безсмислено и

вреди и на

здравето на

пациентите,

и на джоба на собственика на здравното заведение”, мотивира се Хамид.

Според Десислава Атанасова обаче отмяната на правилата за частните болници нарушава конституцията.

“Така както частните лечебни заведения имат равни права да сключват договори с НЗОК и да получават публичния ресурс от набраните здравноосигурителни вноски, включително и на тези, за които плаща държавата, следва да имат и еднакви правила при обявяването на обществените поръчки и съответно считам, че трябва да се запази настоящият текст”, казва тя.

Притеснение по този въпрос изразява и Данаил Кирилов, но подкрепя предложението.

“За да бъда абсолютно искрен, ще кажа малкото ми притеснение, което беше в аргумента на г-жа Атанасова. Доколкото в конституцията трябва да има еднакви условия за пазарна дейност, тук възниква въпросът, ако един вид субект е процедурно по-облекчен, възниква ли изначална неравнопоставеност между субектите на пазара. Но моят отговор е, че субектите са различни - в държавния търговският риск е един, в частния търговският риск е друг. Тук не са на една плоскост изначално поставените субекти. Затова съм относително спокоен и след доста мислене подписах предложението на д-р Лъчезар Иванов”, казва Кирилов. 

В това заседание участва и Иво Кацаров, по това време главен секретар на Агенцията по обществени поръчки. Той представя

становище на

Европейската

комисия, че

частните болници

трябва да правят

търгове

Накрая предложението е подложено на гласуване и с 3 гласа “за” и 5 “против” то е отхвърлено, показва стенограмата от правната комисия.

На 14 януари 2016 г. на ново заседание на комисията обаче Кирилов прави втори опит да се гласува поправката на Лъчезар Иванов. И този път успява да я прокара без никакъв дебат, което пък му дава възможност тя да бъде подложена на гласуване и в пленарното заседание.

“Аз апелирам за подкрепа на това предложение –

да бъдат

изключени от

приложното

поле на закона

частните”,

казва Кирилов и допълва, че на предходното заседание е коментиран “висящият пред Европейския съд спор, по който Европейската комисия дава положително становище по тезата на д-р Иванов”. Това противоречи на казаното на 16 декември от Иво Кацаров. На 14 януари обаче други изказвания няма и по предложение на Алтимир Адамов се пристъпва към прегласуване, след което спорното предложение е прието с 6 гласа “за”, 1 “против” и 2-ма “въздържал се”.

Така лобисткият текст влиза като подкрепен и за второ четене в пленарна зала. По време на обсъжданията думата взема единствено Филип Попов от БСП. Той обръща внимание на факта, че с предложението частните болници ще бъдат поставени в привилегировано положение спрямо държавните и общинските, защото няма да минават по Закона за обществените поръчки и това намалява контрола върху харченето на обществени средства. Попов предлага единствената промяна да е свързана с дела на приходите от държавния, общинския бюджет или НЗОК, който вместо 50 на сто да бъде 30 на сто.

Предложението му обаче не е прието, а за това на Лъчезар Иванов гласуват 92-ма депутати - 91 от тях “за” и само 1 “против”. Резултатът е, че здравната каса е ощетена с 800 000 лв., а срещу България има наказателна процедура от ЕК.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Незаконните тръби от хвостохранилището, които замърсиха с цианиди реките Юговска и Чепеларска.

Вторите проби потвърдиха замърсяването на р. Юговска

Силно завишени стойности на свободни цианиди показва анализът на водните проби, взети от незаконната тръба на утаителя към хвостохранилището - Лъки - 12 милиграма/л при норма на отпадъчни води 0,1 милиграма/л. Аналогични са и показатели от тръбите, отвеждащи дренажи води – 13 милиграма/л. Това съобщиха от министерството на околната среда и водите

Бойко Борисов

Борисов: Всеки един българин е важен за страната ни!

"Дълги години страната ни беше управлявана от тежък комунистически режим, българите нямахме право на избор и свободно движение. Последваха кризите, до които бяхме докарани от същата комунистическа партия – срив на българския лев, изчезване на спестяванията на хората, свръхинфлация, глад и мизерия. Логично

Корнелия Нинова СНИМКА: Пресцентър на БСП

21 номинирани за лидер на БСП, вижте ги

21 са номинираните за лидер на БСП, съобщиха от "Позитано" 20 час преди червения пленум, който ще се събере днес. Продължава отчетно-изборната кампания в БСП за избор на ръководни органи. Проведени са 31 конференции и общи събрания, има 21 номинирани кандидати за председател на БСП. Ето номинациите: Корнелия Нинова - 31 Кирил Добрев - 13 Калоян

Александър Томов

Александър Томов: Никога не съм източвал "Кремиковци"

Нямам никакво отношение към приватизацията на "Кремиковци", той се е объркал, каза по Би Ти Ви Александър Томов, бивш вицепремиер в правителството на Димитър Попов, по повод думите на Константин Тренчев, че е "за мазето на затвора". Никога не съм източвал "Кремиковци", каза Томов. "Аз бях спасителят на "Кремиковци", каза той и твърди

Пленум на БСП определя дата за конгрес

Пленум на БСП определя дата за конгрес

Националният съвет на БСП ще проведе закрито заседание. То е първото за тази година и се очаква да бъде определена датата за 50-ия конгрес на социалистите, предаде БНР. На заседанието на пленума на БСП се очаква и докладът на лидера на партията Корнелия Нинова, който ще открои задачите пред БСП и ще анализира актуалната политическа обстановка в

В една от махалите на Момчиловци правят мажирски празник повече от 80 години. По-рано канели музиканти, сега си имат свои.

Преселници, нарекли себе си мажире, правят неподражаем празник в Момчиловци

Откриват тържествата на 14 януари с една и съща песен, приемат молби за нови членове, почитат умрелите Преди много години, когато се събирали за Петровден, палели огромни огньове с борина - да ги видят другите “Мажире сме, правим си празник, затова сме се събрали”, отговорили компания в Момчиловци на въпрос на учудени съселяни защо цяла нощ са

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Трима адвокати защитават Красимир и Запринка, които седнаха един зад друг на първите 2 пейки в съдебната зала.

Отказаха съкратено дело срещу брат и сестра за убийство във влак

Красимир Мутафчийски остава в затвора, а Запринка - под домашен арест Софийският окръжен съд отказа да гледа по съкратената процедура делото срещу Красимир Мутафчийски и сестра му Запринка за убийство на мъж във влака край Вакарел, станало преди повече от година и три месеца. Ако решението бъде потвърдено от апелативния съд

ДОНЧО БАРБАЛОВ

100 000 софиянци платиха такса смет

Над 100 000 собственици на имоти в София вече са платили такса смет. Данъчната кампания в столицата стартира в началото на месеца. От началото на годината до момента 99 612 души вече са платили данък сгради, а 74 906 - данък МПС, съобщи зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов. За двата налога може да се ползва 5% отстъпка до края на април

Цените на жилищата в София са паднали с 9 на сто. Люлин е от кварталите с най-голямо поевтиняване.
СНИМКА: “24 ЧАСА”

Скрит спад на цените на жилищата

В цените на новопостроените жилища, които през последните няколко години достигнаха космически висоти, се наблюдава скрит спад. Според брокери средната отстъпка, която клиентите договаряли, била 12%, докато преди година не надхвърляла 5%. Това означава, че има скрито намаление, което засега не променя офертните цени

Пострадалото 14-годишно момче.

Момче съблечено и ограбено в автобус заради екип на ЦСКА (Обзор)

Издирват трима за нападението 14-годишен ученик е бил нападнат, съблечен гол до кръста и обран от момчета с качулки в градски автобус в София. Те са избягали и МВР ги издирва. Нападателите са били трима, на около 20 г. Според основната версия те се нахвърлили върху тийнейджъра, защото върху дрехите му имало надпис и емблема на ЦСКА

Фармацевтите искат увеличение на таксата за скъпоструващите лекарства по НЗОК

Фармацевтите искат увеличение на таксата за скъпоструващите лекарства по НЗОК

Да се увеличи таксата, която Здравната каса плаща на аптеките, когато продават скъпоструващи лекарства. За това настоява Българският фармацевтичен съюз и предлага увеличението да е между 3 и 6 лева. Другият вариант е да им се даде възможност да слагат надценка на тези медикаменти. В момента за изпълнението на подобни рецепти

“Лафка” затваря, вижте къде ще намерите “24 часа”

“Лафка” затваря, вижте къде ще намерите “24 часа”

“24 часа” и всички останали печатни издания търсете в търговските вериги, молове, бензиностанции и пунктовете за продажба на вестници Веригата “Лафка” от утре - събота, затваря своите обекти. Информацията неофициално бе потвърдена от два източника. Официално писмо обаче до издателите все още няма. Слухът

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber