Вероятно рускиня с данните на Яна от Габрово е починала във Фрайбург

https://www.24chasa.bg/novini/article/8096895 Вероятно рускиня с данните на Яна от Габрово е починала във Фрайбург Вероятно рускиня с данните на Яна от Габрово е починала във Фрайбург www.24chasa.bg
Яна Георгиева от Габрово не съществува в системата на НОИ и на здравеопазването заради фалшификация на личните и? данни.

Издаденият смъртен акт от Германия не е отменен и българската пенсионерка още не съществува за системата на НОИ и здравеопазването

Полицията у нас издирва Илиян Д., заподозрян в злоупотреба с личните ѝ данни

Българската полиция издирва мъж от Русе, който живее във Фрайбург, по подозрения за злоупотреба с лични данни на 69-годишната габровка Яна Георгиева. Без да е стъпвала в Германия, жената се оказа обявена за мъртва именно там.

Засега проверяващите не са открили Илиян Д. на известните му адреси, за да даде обяснения по случая с Яна Георгиева, която има издаден смъртен акт от Фрайбург на 8 юни 2019 г.

През целия си

живот тя не е

напускала

България

В началото на декември е подала сигнал в прокуратурата, след като случайно разбрала, че се води починала. Оттогава не съществува за държавата, пенсията ѝ е спряна, отнето ѝ е правото да се лекува.

“Преписката е висяща, пратена е за проверка от полицията, а срокът е удължен, тъй като част от обстоятелствата, които трябва да се проверяват, не са на наша територия”, коментира говорителят на окръжната прокуратура в Габрово Александър Александров. Според него най-вероятно става дума за дублиране на лични данни.

Прокурор Александров казва също, че разследването най-вероятно ще бъде изпратено в София по компетентност, защото деянието е извършено в чужбина, а пострадал е български гражданин. Заради твърде ранния етап на работата все още от страна на държавното обвинение не е искано съдействие от германските служби, но най-вероятно ще се стигне до европейска заповед за разследване, а русенецът Илиян засега е единствената връзка между пенсионерката и погребаната във Фрайбург жена с нейното име, дата и място на раждане.

“Аз не съществувам, аз съм умряла, макар че в момента разговаряме”, казва Яна Георгиева. От 3 месеца тя е със спряна пенсия, ограничен е и достъпът ѝ до болница и изследвания, а е пенсионерка по болест.

“Много зле се чувствам и след това, което ме сполетя, ставам все по-зле.

Не мога да

отида на лекар -

здравният ми

статус е изтрит

в компютрите. Имам схващания на цялото тяло, трудно се движа, по цяла нощ не мога да спя, изтръпват ми краката и ръцете. Имам диабет, прекарала съм инфаркт”, изброява Яна.

Пенсионерката разбира, че е мъртва за държавата, преди месец и половина.

“Извика ме пощаджийката. Каза ми: “Веднага върви в НОИ, защото ти спират пенсията, понеже си умряла.”

И аз веднага тръгнах - да видят хората, че съм жива”, продължава възрастната жена.

Обяснили ѝ, че са получили писмо за кончината ѝ от Германия, откъдето е издаден смъртен акт. На тази база в Габрово се издава български документ. Служителите посъветвали семейството да си търси правата и да сезира компетентните институции.  

Яна Георгиева отишла в общинската служба ГРАО с всички лични документи и с единия от двамата си синове за свидетел. Служителите там признават, че подобно нещо им се случва за първи път, но

нямат основание

да отменят

смъртен акт,

издаден

в чужбина

“Шокът беше огромен, защото майка ми никога през живота си не бе излизала зад граница”, разказва синът Светомир. Прехвърляйки събитията от последните години, те се сещат, че преди 5-6 г. Георгиева е изпращала европейска здравна карта до българин във Фрайбург. Обещавал, че ще я вземе на работа. Илиян бил близък на сина ѝ Светомир.

“Мой близък приятел от Русе, където живея. Преди 6-7 години замина да работи в Германия. В едно от неговите завръщания сподели, че ще си прави собствен бизнес - транспортна фирма в град Фрайбург, и ще му трябват хора. Попита дали майка ми не иска да отиде да чисти в офиса. Обеща, че ще я осигурява, за да може да вземе по-хубава пенсия. Говореше за 2000 евро заплата”, спомня си Светомир.

Жената се съгласила и извадила европейска здравна карта, която изпратили до негова племенница в Русе.

“Сега разбирам защо не е трябвало да я получи той лично”, подрежда пъзела синът. Приятелят взел документа, тръгнал за Германия, но назначението се отлагало по различни причини, докато в един момент казал, че фирмата му фалирала. Версията по телефона била, че е купил скъп бус за дейността си, но катастрофирал и всичко пропаднало. Така

надеждата на

жената, че ще

вземе немска

пенсия,

пропаднала

Европейската здравна карта, в която реално фигурират всички лични данни на Яна, останала у него. Документът служи за доказване на здравни осигуровки навсякъде в ЕС и реално в него фигурират всичките лични данни.

“Изобщо не сме подозирали, че може да злоупотреби или да се случи нещо подобно”, обяснява синът. Близките допускат, че българинът е продал личните данни на Яна на руснаци, с които имал контакти още у нас, и в продължение на 5-6 години друга жена се е представяла за нея в Германия.

Междувременно са наели адвокат, за да докажат, че е жива. Изпратили запитване за случая до външното ни министерство. След задълбочено проучване на консулските служби успели да научат, че в болница във Фрайбург е починало лице с имена Яна Георгиева Георгиева. За да може да бъде изписано тялото, руска гражданка с имената

Наталия

Тимофеева,

представяща

се за дъщеря

на мъртвата,

представила

удостоверение

за раждане. Цялата документация обаче не е предоставена на българския дипломатически представител.

Освен до службата по гражданско състояние Генералното консулство в Мюнхен е адресирало писмо и до Полицейския президиум във Фрайбург, който при наличие на данни за извършено престъпление би могъл да образува досъдебно производство по случая, пише в отговора.

“Генералното консулство е отправило искане в случай на фактическа грешка или на извършено престъпление да бъде отменено действието на удостоверителния документ”, се казва в писмото от външно министерство.

От общината във Фрайбург поискали семейството да изпрати копия на оригиналните документи на Яна Георгиева - акт за раждане и лична карта, за извършване на щателна проверка.

Георгиеви са внесли искова молба до окръжния съд в Габрово за отмяна на смъртния акт, но заседание все още не е насрочено. Юристи обаче ги обезкуражили, че няма да го отменят в България, докато това не стане в Германия.

Прокурор Александър Александров казва, че действат правилата на ЕС и когато българският съд се произнесе, трябва да се иска признаване на нашето съдебно решение от германска страна.

“Имали сме много такива случаи, когато признаваме немски решения”, допълни прокурор Александров.

Ще доведе ли това до отмяна на смъртния акт и кога, семейството на Яна не знае.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

СНИМКА: Pixabay

В Хамбург гласуват за регионален парламент

Около 1,3 милиона души, навършили 16 години, гласуват днес за ново регионално правителство в северния германски град Хамбург. Особено внимателно се наблюдава представянето на левоцентристката Социалдемократическа партия и на Зелените, които управляват заедно града-провинция от 2015 г. насам, предаде ДПА

СНИМКА: Архив

Израел и САЩ с похвала към българските власти заради проваления "Луковмарш"

Израелското външно министерство и американското посолство у нас похвалиха действията на българските власти, заради забраната на "Луковмарш", който не се проведе вчера. "Подкрепяме българските власти, че спряха тази година да се проведе шествието "Луковмарш" по улиците на София", написа във Туитър говорителят на израелското външно министерство Лиор

Георг Георгиев СНИМКА: Архив

Георг Георгиев: Предотвратяването на "Луковмарш" е паметно за България

Вчера се случи много паметно и историческо събитие с оглед на факта, че от 17 г. не сме наблюдавало подобно нещо, а именно така нареченият „Луквовмарш“ да бъде предотвратен. Това каза Георг Георгиев, заместник-министър на външните работи, във връзка с несъстоялото се след забрана на Столична община, за първи път от 17 г

Незаконните тръби от хвостохранилището, които замърсиха с цианиди реките Юговска и Чепеларска.

Вторите проби потвърдиха замърсяването на р. Юговска

Силно завишени стойности на свободни цианиди показва анализът на водните проби, взети от незаконната тръба на утаителя към хвостохранилището - Лъки - 12 милиграма/л при норма на отпадъчни води 0,1 милиграма/л. Аналогични са и показатели от тръбите, отвеждащи дренажи води – 13 милиграма/л. Това съобщиха от министерството на околната среда и водите

Бойко Борисов

Борисов: Всеки един българин е важен за страната ни!

"Дълги години страната ни беше управлявана от тежък комунистически режим, българите нямахме право на избор и свободно движение. Последваха кризите, до които бяхме докарани от същата комунистическа партия – срив на българския лев, изчезване на спестяванията на хората, свръхинфлация, глад и мизерия. Логично

Александър Томов

Александър Томов: Никога не съм източвал "Кремиковци"

Нямам никакво отношение към приватизацията на "Кремиковци", той се е объркал, каза по Би Ти Ви Александър Томов, бивш вицепремиер в правителството на Димитър Попов, по повод думите на Константин Тренчев, че е "за мазето на затвора". Никога не съм източвал "Кремиковци", каза Томов. "Аз бях спасителят на "Кремиковци", каза той и твърди

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Пленум на БСП определя дата за конгрес

Пленум на БСП определя дата за конгрес

Националният съвет на БСП ще проведе закрито заседание. То е първото за тази година и се очаква да бъде определена датата за 50-ия конгрес на социалистите, предаде БНР. На заседанието на пленума на БСП се очаква и докладът на лидера на партията Корнелия Нинова, който ще открои задачите пред БСП и ще анализира актуалната политическа обстановка в

Антон Кутев Снимка: Архив

Кутев: Няма да се кандидатирам за председател на БСП

Няма да се кандидатирам за председател на БСП. Това каза народният представител от БСП Антон Кутев по Би Ти Ви във връзка с предстоящия пряк избор за председател на левицата. Когато в лидерската битка влиза нещо, което наричам популизъм от една страна и организационен ресурс от друга, тези две начала са толкова силни, че не остава място за трето

В една от махалите на Момчиловци правят мажирски празник повече от 80 години. По-рано канели музиканти, сега си имат свои.

Преселници, нарекли себе си мажире, правят неподражаем празник в Момчиловци

Откриват тържествата на 14 януари с една и съща песен, приемат молби за нови членове, почитат умрелите Преди много години, когато се събирали за Петровден, палели огромни огньове с борина - да ги видят другите “Мажире сме, правим си празник, затова сме се събрали”, отговорили компания в Момчиловци на въпрос на учудени съселяни защо цяла нощ са

Трима адвокати защитават Красимир и Запринка, които седнаха един зад друг на първите 2 пейки в съдебната зала.

Отказаха съкратено дело срещу брат и сестра за убийство във влак

Красимир Мутафчийски остава в затвора, а Запринка - под домашен арест Софийският окръжен съд отказа да гледа по съкратената процедура делото срещу Красимир Мутафчийски и сестра му Запринка за убийство на мъж във влака край Вакарел, станало преди повече от година и три месеца. Ако решението бъде потвърдено от апелативния съд

ДОНЧО БАРБАЛОВ

100 000 софиянци платиха такса смет

Над 100 000 собственици на имоти в София вече са платили такса смет. Данъчната кампания в столицата стартира в началото на месеца. От началото на годината до момента 99 612 души вече са платили данък сгради, а 74 906 - данък МПС, съобщи зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов. За двата налога може да се ползва 5% отстъпка до края на април

Цените на жилищата в София са паднали с 9 на сто. Люлин е от кварталите с най-голямо поевтиняване.
СНИМКА: “24 ЧАСА”

Скрит спад на цените на жилищата

В цените на новопостроените жилища, които през последните няколко години достигнаха космически висоти, се наблюдава скрит спад. Според брокери средната отстъпка, която клиентите договаряли, била 12%, докато преди година не надхвърляла 5%. Това означава, че има скрито намаление, което засега не променя офертните цени

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber