Харалан Александров: Сексуалното насилие над деца е провал на обществото

https://www.24chasa.bg/novini/article/8095306 Харалан Александров: Сексуалното насилие над деца е провал на обществото Харалан Александров: Сексуалното насилие над деца е провал на обществото www.24chasa.bg
Харалан Александров
Харалан Александров

Случаят с 8-годишното момченце, станало жертва на сексуално посегателство и заснето на видео, говори за провал на обществото. Това заяви в „Тази сутрин“ по Би Ти Ви социалният антрополог Харалан Александров.

Не показваме клипа заради ужасяващото му съдържание.

По думите му опитите на държавата да окаже контрол при подобни казуси срещат отпор от обществото и даде пример със Стратегията за детето.

"Появиха се отнякъде едни обезумели, силно разтревожени и манипулирани родители, които казаха: „Не! Спирате, ще ни вземете децата и ще ги дадете на норвежците.“ и още куп безумия. Това целенасочена битка на патриархалната култура за притежание върху детето, всичко друго може да бъде жертвано“, коментира експертът.

Насиленото дете живее в столичния квартал „Христо Ботев“, заедно с майка си, баба си и по-малкия си брат. Семейството е изключително бедно. Социалните служби вече са се заели със случая. Момченцето не е посещавало училище от 7 януари.

Александров заяви, че заради напрежението в обществото масово социалните работници не смеят да си вършат задълженията, за да не бъдат обвинени, че извеждат насила деца от семействата им. Той добави, че в обществото има двоен стандарт, когато е извършено насилие при деца от различни социални групи.

„Децата, които са жертва на подобен тип насилие от родители или познати получават тежки травми – ментални и морални увреждания. Необходима е изключително дълга терапия, за да се съвземат. Затова превенцията е изключително важна. Това е провал на цялостната култура, която аз наричам култура на агонизиращ патриархат“, допълни Александров.

Антропологът заяви, че колкото е по-бедна една общност, толкова по-затворена е тя. Той обясни, че не е достатъчно децата от бедните общности да посещават училище, за да се социализират. „При положение, че то живее в ад – това няма да доведе до позитивно развитие. Необходимо е да има друг тип интервенции, които да бъдат съобразени с конкретния случай“, посочи експертът.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Веселин Денков и Ивайла Бакалова

Длъжник на Пифовете и Весо Брадата заплашван и след арестите им

По-сериозна подготовка на началните учители залага нова наредба.

2 пъти повече ще се учи за начален учител

Николай Хаджигенов

Хаджигенов от "Отровното трио" гневен на Иво Мирчев от ДБ: Кой (не) яхна протеста?

Правилата за безопасен вот ще пишат здравните власти.

Агитацията разрешена като в театъра - с 50% публика (обзор)

СНИМКА: Архив

От петък в България ще се влиза само с отрицателен PCR тест

СНИМКА: Архив

Дълга опашка от тирове на ГКПП Капъкуле към България

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber