Водата не е на софиянци, но София ще има кран, с който да я спре за Перник (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8093835 Водата не е на софиянци, но София ще има кран, с който да я спре за Перник (Обзор) Водата не е на софиянци, но София ще има кран, с който да я спре за Перник (Обзор) www.24chasa.bg

Водата в язовир “Студена” ще стигне за 32 дни, а трасето може да е готово за 35-40 дни

Спасителният водопровод ще работи само от март до юни, след това се надяват на стопяващ се сняг

Перник ще получава вода от водосбора на “Белмекен” през язовир “Бели Искър” и водопреносната мрежа на София само в периода март-юни. За целта държавата ще направи 13 км водопровод и помпена станция от Мало Бучино до миньорския град, като така ще могат да се подават до 300 литра в секунда, колкото са нужни да се запази подаването на вода в Перник при сегашния режим на водата.

Тази оферта на правителството бе разгледана в понеделник от комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране на Столичния общински съвет в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова, кмета на Перник Станислав Владимиров и трима мининистри - на икономиката Емил Караниколов, на регионалното развитие - Петя Аврамова, и на екологията Емил Димитров-Ревизоро.

Обсъждането бе обаче предварително, защото все

още няма

предложение

от страна на

правителството,

въпреки че в събота премиерът Бойко Борисов спешно събра част от министрите да мислят спасителен план за Перник.

Финалното предложение на Министерския съвет трябва да е достатъчно добре ангументирано и ясно, за да може да се внесе доклад в общинския съвет, обясни вчера Фандъкова. Тя бе категорична, че ако има спорни въпроси, те ще трябва да получат отговор.

Държавата обаче очаква Столичният общински съвет да одобри доклада за водата на Перник още в четвъртък, на няколко пъти подчертаха министрите.

Няма място за партийни пристрастия, защото на няколко километра от нас има хора, които бедстват, каза в началото на дебата Фандъкова. Питейната вода за София е гарантирана за години напред, но трябва да има

100% гаранции,

че софиянци

няма да пострадат

По трасето да има кранове и водомер, така че и при най-малък дисбаланс да бъде спряна водата на Перник, и ремонт на стената на язовир “Бели Искър”, е поискала Фандъкова от държавата. Освен това да се дадат пари и за 20 км трасе с пречиствателна станция от яз. “Огняново” и връзка между язовирите “Искър” и “Бели Искър”.

“Всички виждате какво се случва в нашия град. Въпреки че бяха предприети редица мерки, те не дадоха очаквания резултат”, каза кметът на Перник. И обясни, че язовир “Студена” ще стигне мъртвия си обем до две седмици. До 32 дни при липса на приток “Студена” ще е изчерпан”. В момента обаче имало приток и водата щяла да стигне до построяването на спасителния водопровод, обясни Караниколов.

За изграждането на тръбата до Перник ще бъдат нужни до 25 млн. лв., а изграждането ще продължи 35-40 дни. Тръби се търсели и в чужбина, за да бъдат доставени в най-кратки срокове.

Спирателният кран ще се контролира от Столичния общински съвет и “Софийска вода”, гарантира икономическият министър. На няколко пъти обаче подчерта, че водата не е на софиянци, а на държавата.

За един месец количеството вода, което ще ползва Перник, ще е колкото за два дни в София, отчете Караниколов пред столичните общински съветници. И уточни, че докато е спряно подаването на вода от язовир “Студена”, той ще се почисти от гъбата и наносите на дъното на язовира, преди да се напълни през пролетта.

Това е единственото решение в момента, подчерта икономическият министър.

Решението

дали да поскъпне

водата за Перник

се взема от КЕВР,

но към момента няма причини тя да се вдига, обясни Караниколов. Ако се наложи, държавата можем да компенсира цената, която се плаща на байсейновата дирекция - 89 стотинки.

Паралелно със строежа на новия водопровод от София правителството ще ремонтира и градската мрежа в Перник, за да спрат течовете, които сега стигали 75%.

Склонни сме да подкрепим помощ за Перник, но при убедителни експертни отговори на въпросите ни. От тези отговори трябва да бъдем убедени, че решавайки един изключително тежък въпрос в Перник, няма да станем причина за възникването на друг, който ще засегне столичани, обясни Милка Христова от БСП.

Съветници поискаха и

гаранции, че

няма да се

отклонява

вода към

“Стомана”

Според закона трябва да осигурим питейните нужди на Перник, отговори Караниколов.

Независимият Борис Бонев пък попита за най-лошия сценарий на държавата по свързването на тръбата от Мало Бучино към Перник. “Няма байпас от Пасарел към Рилския водопровод, ако се скъса, ще трябва над 1 година, за да се направи, защото минава през почти цялата “Бояна”, обясни Караниколов.

“Всички се обединяваме около едно - тази ситуация е знак на солидарност към български граждани, които живеят на 30 км от София”, обясни лидерът на столичната левица Калоян Паргов.

Кадрите напускат ВиК отрасъла заради ниското заплащане, стана ясно по време на среща на зам.-министър Николай Нанков с отрасловия синдикат към КНСБ.

Почти половината работещи във ВиК сектора вземат минимална заплата

Ще вдигат възнагражденията през 2020 г.,като намаляват разходите за ток

ХРИСТО НИКОЛОВ

6500 човека, работещи във ВиК дружествата в страната, т.е. почти половината от тях, са получавали минимална работна заплата през 2019 г. В отрасъла са заети около 16 хиляди човека и заради ниските възнаграждения от него непрекъснато изтичат кадри, бе съобщено по време на среща в КНСБ между отрасловия синдикат и зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Според Нанков някои дружества ще могат в рамките на цялата 2020 г. да увеличат работната заплата с 14-15%, но за много други това ще е трудно постижимо, защото са в лошо финансово състояние. Затова, ако водният холдинг, за който кабинетът взе принципно решение миналата седмица, бъде структуриран до средата на годината, ще има ресурс да се подпомогнат дружествата в по-тежко финансово състояние за увеличаване на възнагражденията, каза той.

Единият от начините за подобряване на финансовото състояние и оттам - за увеличение на заплатите, ще бъде в рамките на бъдещия “Български ВиК холдинг” да има търговец на ток, който да го купува на едро и да го продава на водните оператори. Това ще им позволи да намалят тези разходи с около 30%.

Откакто преди две години ВиК дружествата излязоха на свободния пазар на ток, те започнаха бързо да реализират загуби, защото там цената често се увеличава двойно. Това важи най-вече за операторите в Североизточна България, където водата се добива чрез помпи.

“В резултат на целенасочени инвестиции в ново енергийно-ефективно оборудване тези дружества намалиха разходите за електроенергия с до 30%, но с излизането на либерализирания електроенергиен пазар в същото време цената на тока за тях нарасна с до 70%”, каза пред синдикатите Нанков. Намаляването на разходите за енергия ще спести средства на дружествата и това ще им позволи да вдигнат възнагражденията, добави той.

За постигане на ръст на заплатите е необходимо да бъдат използвани и други източници - например увеличаване на събираемостта от абонатите. 117 млн. лв. са в момента вземанията от потребители на ВиК дружествата с държавно участие, от тях 81 млн. лв. са от гражданите. Затова ще се търсят законови механизми за подобряване на събираемостта и намаляване на кражбите на вода, които ще бъдат разписани в закона за ВиК, който в момента се подготвя, каза Нанков.

“24 часа” вече написа, че един от основните начини за повишаване на събираемостта ще бъде изнасянето на водомерите и на спирателните кранове на границата на собственост на имотите. Това ще позволи водата да се спира при неплащане, без да се налага да се влиза в домовете на хората.

Довеждането на допълнителни количества вода от водосбора на язовир “Белмекен” към язовир “Бели Искър”, като се използва преминаването през мрежата на София, няма да застраши стената на “Бели Искър”, каза Нанков в отговор на въпрос по време на срещата. В момента водата в язовира не трябва да е повече от 70% от общия обем, за да се гарантира неговата безопасна експлоатация. Този критичен обем няма да бъде надхвърлен, затова няма рискове за стената, подчерта той.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Кянна Кямбъл

Как да се храним с по-малко пари

И какво е добре да се прави със спестените средства Aвстралийката Кянна Кямбъл става известна, след като преди време успява да спести 32 000 долара за една година. Тя е самотна майка и стореното от нея си е направо подвиг, който я вдъхновява да започне да дава съвети как по-рационално човек да използва парите си

Шейх Мохамед Жасим ал Тани с министъра на земеделието на Румъния Петре Дая.

Янко Пашов от село Баните ужилил с 1,2 млн. роднина на емира на Катар

Подписът на шейха бил фалшифициран на протокол за разпределение на печалбата, съдът в Смолян разпореди да му върнат парите Шейх Мохамед Жасим ал Тани - най-големият катарски инвеститор в България и роднина на емира на Катар, се оказа жертва на злоупотреба в особено големи размери, съобщиха от компанията на шейха. 1,2 млн

Соцлидерката Корнелия Нинова обяви, че не влиза в договорка с никого за вътрешния вот. 
СНИМКА: БСП

41 000 социалисти трябва да гласуват, за да е легитимен вотът за лидер (Обзор)

21 са номинираните за лидер до момента 50-ият партиен конгрес - в Деня на победата Скандал за работата на червената ЦИК 83 848 са членовете на БСП. Цифрата беше съобщена пред червения пленум вчера. Така най-накрая стана ясно колко точно са социалистите, които ще имат право да гласуват на вътрешните избори за лидер

Външно: Пътувайте за заразените райони в Италия и Китай само в краен случай

Външно: Пътувайте за заразените райони в Италия и Китай само в краен случай

Във връзка с разпространението на новия коронавирус „Ковид-19“ (COVID-19) в Италия и по-специално Северна Италия препоръчваме на българските граждани, които пребивават или пътуват в Италия, да пътуват само в краен случай в районите, където е установена зараза, съобщиха от пресцентъра на външното ни министерство

Работата на червената ЦИК е предизвикала най-голям скандал на заседанието на пленума, а някои от решенията й са били оспорени.

Скандал на червения пленум заради решения на партийната ЦИК за прекия избор

Голям скандал за работата на червената ЦИК, създадена заради предстоящия вътрешнопартиен вот за лидер, се е разразил на заседанието на Националният съвет днес, разказаха пред "24 часа" участници в него. Преди дни петима от членовете му поискаха уволнението на шефа й Емил Войнов и членовете на комисията заради погазване и дописване с нейни решения

Снимка Архив

Вижте състоянието и ограниченията по пътищата към 17,30 часа

І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от - 1°С до + 19°С Времето над страната е предимно ясно. Пътните настилки са предимно сухи, по усойните и планински райони частично заледени и заснежени, обработени и се обработват. ІІ. СЪСТОЯНИЕ НА АВТОМАГИСТРАЛИТЕ: АМ „Тракия“: Област София: Движението при Мухово от км 45+200 до км

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Почина прочутия джаз саксофонист Ангел Везнев - Ачо

Почина прочутия джаз саксофонист Ангел Везнев - Ачо

На 83-годишна възраст почина прочутия български саксофонист Ангел Везнов - Ачо. Тъжната новина съобщи във фейсбук музикантът Здравко Радоев. "Поклон!", написа под публикацията Нели Рангелова. "Ачо беше невероятен музикант", каза пред "24 часа" разстроената от скръбната вест певица Йорданка Христова. "Скъпи колеги, опелото ще бъде на 27 февруари

"168 часа": Войната между Ирина Чмихова и Лили Иванова (Видео)

"168 часа": Войната между Ирина Чмихова и Лили Иванова (Видео)

Първата българска естрадна певица си отиде от този свят и със себе си отнесе горчилката от кражбата на една от най-известните песни у нас - "Камино".    Това е песен от репертоара на Ирина Чмихова, която й бе открадната и дълги години незаслужено е смятана за изпълнение на Лили Иванова. Най-известната ни естрадна певица умело успява да се сдобие с

Най-накрая ясно: БСП има близо 84 хиляди членове (Обновена)

Най-накрая ясно: БСП има близо 84 хиляди членове (Обновена)

Кирил Добрев: Има няколко основни проблема пред партията - демотивация на партийните членове, липса на конкретен и адекватен за местната общност дневен ред на събранията 83 848 - толкова са членовете на БСП. Тази цифра е била съобщена по време на заседанието на червения пленум. Така най-накрая става ясен точният брой социалисти към момента

За "Златен век" и популизма

За "Златен век" и популизма

Проф. Огнян Герджиков е юрист, политик, председател на 39-ото народно събрание (2001-2005) и народен представител в 40-ото НС, служебен министър-председател на България в периоаа януари-май 2017. Носител на орден ,,Стара планина'', председател на Арбитражния съд на Българска стопанска камара от 1999 г., професор в СУ ,,Св

СНИМКА: Архив

Работата на педагозите ще се проверява на всеки 4 години

Изпити за учителите на всеки 4 години - това се въвежда с новия Закон за образованието, a проверката ще се случи за първи път тази есен, предаде "Нова тв". Целта е да се подобри качеството на обучението. В системата на предучилищното и училищно образование работят малко над 90 000 педагогически специалисти

Корнелия Нинова СНИМКА: Пресцентър на БСП

Нинова: Правителството на Борисов не произвежда политики, а кризи

Кампанията в БСП да бъде генератор на политики. Не правя договорки с Добрев. Състезанието е реално „Бих искала на първо място да коментирам европейската тема, която има изключително значение за бъдещето на България в следващите години. В момента се обсъжда многогодишна финансова рамка на ЕС, която определя приоритетните политики в Европа

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber