Националната лотария сезира ЕК за държавния монопол, който ще наруши конституцията (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8093689 Националната лотария сезира ЕК за държавния монопол, който ще наруши конституцията (Обзор) Националната лотария сезира ЕК за държавния монопол, който ще наруши конституцията (Обзор) www.24chasa.bg
Националната лотария сезира ЕК за държавния монопол, който ще наруши конституцията (Обзор)

Тотото е платило 40 млн. лв. такса миналата година, ние - общо 100 млн. Нека просто прехвърлят тези пари към спорта, предлага изпълнителният шеф Димитър Ганев

В Конституцията на Република България ясно е казано, че със закон може да се установява държавен монопол върху железопътния транспорт, националните пощенски и далекосъобщителни мрежи, използването на ядрена енергия, производството на оръжия, но не и върху други сектори от икономиката, коментираха юристи за “24 часа” намеренията за промени, внесени от бившия вицепремиер Валери Симеонов.

Въпреки че лотарията и подобните ѝ игри може да бъдат определени като чувствителни теми, в конституцията и съответните закони

не са предвидени

възможности на

държавата

да осъществява

монопол

върху хазарта и други чувствителни сектори като медии, алкохол, цигари и други, уточниха те.

Освен това проектозаконът е с обратно действие, което нарушава принципите на правовата държава.

Националната лотария има преиздаден лиценз от 2017 г. за още 10 години, за който срок компанията предварително е изпълнила законовите изисквания на Комисията по хазарта за определена сума инвестиции, както и други условия.

Отнемането на лиценза на Националната лотария преди 2027 г., докогато той е валиден, би означавало принудително отнемане на дадено право чрез закон, който влиза в сила на практика с “обратно действие”. Това е все едно да вдигнат данъците със закон и да изискват принудително от всички, които са плащали в миналото по-ниски данъци, да си доплатят. Затова в правовата държава законите влизат в сила “занапред”, категорични са юристите, с които “24 часа” разговаря.

Не е извършена задължителната по закон предварителна оценка на въздействието, чиято цел е да се избегнат лобистки закони. Докладът на Европейската комисия до Европейския парламент относно напредъка на България констатира, че

голяма част

от законите

у нас се

правят без

предварително

обсъждане,

консултации и предварителна оценка на въздействието, която е задължителна за страната ни от 2017 г. Конкретно в случая със законопроекта направената оценка на предварително въздействие представлява половин страничка общи приказки без нито една цифра.

Националната лотария вече е сезирала Европейската комисия по повод идеята на Валери Симеонов за промени в Закона за хазарта. “Трудно обаче ни е да обясним какво се планира в нашата страна, защото подобно нещо няма никъде”, заяви изпълнителният директор на Националната лотария Димитър Ганев пред Нова тв в понеделник.

“Очевидно г-н Симеонов няма никакви познания по нашата материя. Това е нормално, не е длъжен да ги има. Но непознаването на конституцията вече е друго нещо. Всеки има право да прави бизнес”, добави Ганев.

Шефът на Националната лотария разказа, че тотото отделя пари за спорта, но то е имало монопол в тези игри 50-60 години. През 2011 г. той и екипът му решават да видят какво се случва с тези билети, защото си спомнят, че едно време

дядовци

обикаляли по

заведенията

с билетчета

Оказало се, че държавната лотария е фалирала и лицензът е прехвърлен на тотото. Така той и колегите му започват да развиват този бизнес.

“Преди да се появим ние, тотото правеше 5 милиона, в момента прави 50 милиона благодарение на това, че ние научихме хората какъв е този продукт. Това е модел, който трябва да бъде прозрачен”, посочи още Димитър Ганев.

За миналата година Националната лотария е платила 70 млн. лева такси, добави той. За сравнение той поясни, че тотото е платило около 40 млн. лв такси плюс отчисленията за спорта. Общо частната компания е платила 100 млн. лева - 70 млн. такси и 30 млн. данъци. “Нека просто тези пари от данъците да бъдат прехвърлени към спорта”, предложи Димитър Ганев.

През декември се появи сигнал, че начинът, по който са събирани данъци от държавната и от Националната лотария не просто се различава, но бюджетът е пропуснал да събере 250 млн. за последните 5 години, защото частните лотарии плащат в пъти занижена такса.

“Данъци в хазарта няма,

има държавна

такса, така

е решило

законодателството

Има 2 начина за плащане на тази държавна такса. Единият е по-голяма основа, по-малка ставка. Другият е по-малка основа, по-голяма ставка. Нашите юристи и счетоводители, разглеждайки двата алтернативни варианта, прецениха, че за да може да си позволим да изплащаме по-високи печалби на потребителите, е по-добре да изберем вариантът, при който плащаме такса върху по-малка основа. Законът дава право да се избира”, обясни Ганев и подчерта, че всяка проверка на комисията по хазарта през последните 5 години потвърждава, че нарушение няма.

Основният пример, който Валери Симеонов дава като аргумент за исканите от него поправки, е австрийската лотария. Тя обаче се управлява от частна компания, макар че има държавен монопол. В Англия, в Италия, в Турция операторите са частни. “Спечелихме в Молдова концесия, т.е. пак частен оператор при държавен монопол”, уточни Ганев пред Нова телевизия.

“Смятам, че в България хазартът е много добре регулиран и проверяван. Не считам, че една промяна в закона ще доведе до нещо по-добро”, категоричен бе Ганев.

“Обединени патриоти” предлагат

промени в Закона

за хазарта,

с които се

забранява

извършването на

лотарийни игри

от частни фирми

На 17 януари 2020 г. Валери Симеонов внесе предложение за промени в Закона за хазарта, с които се забранява организирането на лотарийни игри от частни фирми. Предложението за държавен монопол в сектора предвижда всички лотарийни игри с изключение на бинго, кено и томбола да могат да се организират само от държавно предприятие “Български спортен тотализатор”. В момента у нас лиценз за лотарийни игри имат спортният тотализатор и двете частни компании. Ако промените в закона бъдат приети, лицензите на Национална лотария и Лотария България ще бъдат отнети. Именно Националната лотария е генерален спонсор на “Левски”.

“С Националната лотария тръгваме на дълъг път”, обявиха от клуба на 9 юли 2019 г. След внасянето на законопроекта от януари 2020 г. Васил Божков инициира срещата с феновете с основна тема “бъдещето на “Левски”. (Виж долу).

Валери Симеонов обяви, че проектът му за Закон за хазарта е подкрепен от премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Ден по-късно стана ясно, че правителството ще проучва европейския опит, за да има окончателна позиция по идеята на Симеонов.

Фенклубът на "Левски" иска среща с премиера Бойко Борисов

Националният клуб на привържениците на “Левски” поиска среща с премиера Бойко Борисов. Запалянковците са сериозно притеснени, че клубът ще бъде обявен в несъстоятелност, ако бизнесът на Васил Божков с Националната лотария бъде фалиран.

Сред лидерите на “синята” агитка на срещата с Васил Божков бе и председателят на Националния клуб на привържениците Степан Хиндлиян. След писменото искане за среща с премиера той поясни, че феновете настояват да се запознаят и с гледната точка на държавата.

Според Хиндлиян той и останалите лидери не са лобисти, но искат да разберат директно от Борисов какви са плановете на държавата за футболен клуб “Левски”, , ако проектозаконът за хазарта не бъде оттеглен. Вижте текста на писмото.

“Уважаеми левскари,

След срещата със собствениците и ръководството на ПФК “Левски” АД Националният клуб на привържениците на “Левски” взе решение да изпрати писмо с искане за среща с министър-председателя на Република България.

В последните няколко дни в медийното пространство бяха изнесени редица публикации, че “Левски” е изправен пред сериозната заплаха от финансов колапс и фалит вследствие на внесени в Народното събрание законодателни инициативи, които касаят генерална промяна в регулационния режим, уреждащ дейността на дружествата, чийто предмет на дейност е свързан с организирането и провеждането на хазартни игри. Тези опасения бяха потвърдени и на среща между собствениците и ръководството на ПФК “Левски” АД и на привържениците.

Дебело подчертаваме, че ние не проявяваме загриженост за ничии частни икономически, финансови или политически интереси, както и че не желаем любовта ни към “Левски” да бъде използвана в политически или икономически сделки и противопоставяния.

От друга страна обаче, не може да не бъдем сериозно притеснени, когато от редица места се чуват мнения и прогнози, че бъдещите промени, касаещи дейността на някои от основните субекти, осигуряващи финансирането на нашия клуб, ще предизвикат неговата фактическа “смърт” и той ще бъде закрит и ликвидиран”, пише в официалната позиция на Националния клуб на привържениците.

Всичко това заради голямата болка на феновете, че “собствениците се назначават” и акциите се прехвърлят от един на друг.

Темата бе засегната и по време на срещата в неделя. Попитан директно за слуховете, че Бойко Борисов го е накарал да поеме “Левски”, Божков отговорил: “Не ме е карал. Аз му казах: Дай да го взема и да оправя “Левски”. Миналата година, когато акциите бяха в Христо Йовов и Димитър Иванков, вие започнахте да негодувате. Той (Бойко Борисов - б.р.) ми се обади и ми каза: “Няма да го вземам аз, вземай го ти”.

Очаква се становище и от другите фенски сдружения. Насрочена е и нова среща между Васил Божков и запалянковците. Тя ще е във ВИП-а на стадион “Георги Аспарухов” в сряда, 22 януари, от 19 часа. На нея Божков ще очаква окончателната позиция на всички фенклубове на “Левски”.

Васил Божков визирал пред феновете “група некомпетентни политици”, а не държавата

“Некомпетентни политици, а не държавата като институция.” Това е визирал Васил Божков в разговора си с феновете на “Левски” в неделя. Това съобщиха официално от пресцентъра на “Нове Холдинг” в първата официална позиция след събитието, идваща именно от компанията на бизнесмена.

Ето и пълния текст на съобщението:

Във връзка с публикациите и появилите сe интерпретации за срещата на г-н Васил Божков с представителите на фенклубове на ПФК “Левски”, бихме искали да представим официалната му позиция.

В разговора си г-н Божков визира група некомпетентни политици, които показват незачитане или непознаване на Конституцията на Република България, пред която са положили клетва, а не държавата като институция. Същите политици с действията и изказванията си противоречат и на редица европейски закони, разпоредби и норми. Законопроектът, създаден и подкрепен от тях, създава и опасен прецедент в действията на властимащите към частния бизнес.

Същият проект е директно насочен срещу компанията, която финансира ПФК “Левски”. При неговото евентуално осъществяване поетите и изпълнявани до момента ангажименти за оздравяване и развитие на клуба ще станат неизпълними.

Пред феновете по време на двучасовата среща на “Герена” Васил Божков обявил в прав текст, че вземат ли му бизнеса, няма да може да помага повече, а “Левски” може да бъде обявен в несъстоятелност - угрозата, която и в момента е сериозно надвиснала над клуба.

“Държавата ми взема бизнеса и иска да ме фалира. Фалират ли ме, няма как да давам пари за “Левски”, той умира. Дал съм 22 милиона лева за една година. Имаме план за пет години, за да оздравим клуба, да имаме стадион. Не виждам кой ще дава по два милиона всеки месец. Разберете, че положението е много тежко. “Главболгарстрой” и “Виваком” всеки момент могат да пуснат дела за обявяването на клуба в несъстоятелност. Не го правят заради нас, тъй като им обясняваме, че ще се изложат. Погасяваме задължения, но всеки ден има подводни камъни - дали даден мениджър, или бивш футболист, искат пари от клуба”, заявил Божков пред запалянковците.

На 13 февруари 2019 г. “Нове Холдинг” обяви, че Васил Божков и групата компании, в които той има участие, се включват в оздравяването, управлението, финансирането и дългосрочното развитие на “Левски”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Кянна Кямбъл

Как да се храним с по-малко пари

И какво е добре да се прави със спестените средства Aвстралийката Кянна Кямбъл става известна, след като преди време успява да спести 32 000 долара за една година. Тя е самотна майка и стореното от нея си е направо подвиг, който я вдъхновява да започне да дава съвети как по-рационално човек да използва парите си

Шейх Мохамед Жасим ал Тани с министъра на земеделието на Румъния Петре Дая.

Янко Пашов от село Баните ужилил с 1,2 млн. роднина на емира на Катар

Подписът на шейха бил фалшифициран на протокол за разпределение на печалбата, съдът в Смолян разпореди да му върнат парите Шейх Мохамед Жасим ал Тани - най-големият катарски инвеститор в България и роднина на емира на Катар, се оказа жертва на злоупотреба в особено големи размери, съобщиха от компанията на шейха. 1,2 млн

Соцлидерката Корнелия Нинова обяви, че не влиза в договорка с никого за вътрешния вот. 
СНИМКА: БСП

41 000 социалисти трябва да гласуват, за да е легитимен вотът за лидер (Обзор)

21 са номинираните за лидер до момента 50-ият партиен конгрес - в Деня на победата Скандал за работата на червената ЦИК 83 848 са членовете на БСП. Цифрата беше съобщена пред червения пленум вчера. Така най-накрая стана ясно колко точно са социалистите, които ще имат право да гласуват на вътрешните избори за лидер

Външно: Пътувайте за заразените райони в Италия и Китай само в краен случай

Външно: Пътувайте за заразените райони в Италия и Китай само в краен случай

Във връзка с разпространението на новия коронавирус „Ковид-19“ (COVID-19) в Италия и по-специално Северна Италия препоръчваме на българските граждани, които пребивават или пътуват в Италия, да пътуват само в краен случай в районите, където е установена зараза, съобщиха от пресцентъра на външното ни министерство

Работата на червената ЦИК е предизвикала най-голям скандал на заседанието на пленума, а някои от решенията й са били оспорени.

Скандал на червения пленум заради решения на партийната ЦИК за прекия избор

Голям скандал за работата на червената ЦИК, създадена заради предстоящия вътрешнопартиен вот за лидер, се е разразил на заседанието на Националният съвет днес, разказаха пред "24 часа" участници в него. Преди дни петима от членовете му поискаха уволнението на шефа й Емил Войнов и членовете на комисията заради погазване и дописване с нейни решения

Снимка Архив

Вижте състоянието и ограниченията по пътищата към 17,30 часа

І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от - 1°С до + 19°С Времето над страната е предимно ясно. Пътните настилки са предимно сухи, по усойните и планински райони частично заледени и заснежени, обработени и се обработват. ІІ. СЪСТОЯНИЕ НА АВТОМАГИСТРАЛИТЕ: АМ „Тракия“: Област София: Движението при Мухово от км 45+200 до км

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Почина прочутия джаз саксофонист Ангел Везнев - Ачо

Почина прочутия джаз саксофонист Ангел Везнев - Ачо

На 83-годишна възраст почина прочутия български саксофонист Ангел Везнов - Ачо. Тъжната новина съобщи във фейсбук музикантът Здравко Радоев. "Поклон!", написа под публикацията Нели Рангелова. "Ачо беше невероятен музикант", каза пред "24 часа" разстроената от скръбната вест певица Йорданка Христова. "Скъпи колеги, опелото ще бъде на 27 февруари

"168 часа": Войната между Ирина Чмихова и Лили Иванова (Видео)

"168 часа": Войната между Ирина Чмихова и Лили Иванова (Видео)

Първата българска естрадна певица си отиде от този свят и със себе си отнесе горчилката от кражбата на една от най-известните песни у нас - "Камино".    Това е песен от репертоара на Ирина Чмихова, която й бе открадната и дълги години незаслужено е смятана за изпълнение на Лили Иванова. Най-известната ни естрадна певица умело успява да се сдобие с

Най-накрая ясно: БСП има близо 84 хиляди членове (Обновена)

Най-накрая ясно: БСП има близо 84 хиляди членове (Обновена)

Кирил Добрев: Има няколко основни проблема пред партията - демотивация на партийните членове, липса на конкретен и адекватен за местната общност дневен ред на събранията 83 848 - толкова са членовете на БСП. Тази цифра е била съобщена по време на заседанието на червения пленум. Така най-накрая става ясен точният брой социалисти към момента

За "Златен век" и популизма

За "Златен век" и популизма

Проф. Огнян Герджиков е юрист, политик, председател на 39-ото народно събрание (2001-2005) и народен представител в 40-ото НС, служебен министър-председател на България в периоаа януари-май 2017. Носител на орден ,,Стара планина'', председател на Арбитражния съд на Българска стопанска камара от 1999 г., професор в СУ ,,Св

СНИМКА: Архив

Работата на педагозите ще се проверява на всеки 4 години

Изпити за учителите на всеки 4 години - това се въвежда с новия Закон за образованието, a проверката ще се случи за първи път тази есен, предаде "Нова тв". Целта е да се подобри качеството на обучението. В системата на предучилищното и училищно образование работят малко над 90 000 педагогически специалисти

Корнелия Нинова СНИМКА: Пресцентър на БСП

Нинова: Правителството на Борисов не произвежда политики, а кризи

Кампанията в БСП да бъде генератор на политики. Не правя договорки с Добрев. Състезанието е реално „Бих искала на първо място да коментирам европейската тема, която има изключително значение за бъдещето на България в следващите години. В момента се обсъжда многогодишна финансова рамка на ЕС, която определя приоритетните политики в Европа

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber