Полицай набелязвал богати покойници, измислял им дълг или брак и вземал жилищата им

https://www.24chasa.bg/novini/article/8093434 Полицай набелязвал богати покойници, измислял им дълг или брак и вземал жилищата им Полицай набелязвал богати покойници, измислял им дълг или брак и вземал жилищата им www.24chasa.bg
Нотариални актове, открити в домовете на задържаните. СНИМКА: Снимка: Мвр

Пенсионерката Любка Коева е жертвата, заради която ги

заловиха, но групата, в която имало и длъжностно лице

по гражданското състояние, действала 5 години

С измислено задължение към фирма без дейност членове на група за имотни измами се опитали да приберат 500 000 лева от сметката на починала пенсионерка. Преди това те завледели и жилището ѝ чрез фиктивен брак, “сключен” в Русия след смъртта на жената с 58-годишен мъж.

Това се разбра в петък в специализирания съд, където се гледаше мярката за неотклонение на петима от членовете на групата.

Пред съдия Мариета Неделчева от ареста на “Г.М. Димитров” бяха доведени братята Мирослав Дебрелиев, на 28 г. и Пламен Дебрелиев, на 26 г., техният вуйчо Андрей Билярски, на 45 г., безработен, чието име се появява и покрай още един апартамент в идеалния център на София. (За него виж в карето - б.р.) В спецсъда бяха и разузнавачът първа степен от Главна дирекция “Национална полиция”, сектор “Престъпление против собствеността” Атанас Костов и Стефан Кръстев, който се води управител на строителна фирма. Братята също са управители на фирми.

Разплитането на случая започнало миналата есен, а самото разследване е образувано на 11 октомври 2019 г. от Софийската градска прокуратура, а после отива в спецпрокуратурата.

То стартирало след смъртта на пенсионерката Любка Коева, която живеела на бул. “Витоша”, почти до Съдебната палата в София. Освен апартамента на централния булевард тя имала и други имоти. Тъй като живеела сама, законът изисква след смъртта ѝ жилището да бъде посетено от полицейска група за оглед. Униформените запечатали апартамента до изясняването на причините за кончината на жената. При повторно посещение в дома след около седмица обаче те с изненада видели, че полицейските лепенки са скъсани, апартаментът е обърнат с краката нагоре, вътре било тършувано, липсвали документи, както и 50 хил. лева.

Любка имала и няколко банкови сметки, като в едната имало близо 500 хил. лева.

Двама разследващи полицаи се заели със случая и постепенно пъзелът започнал да се изяснява.

Оказало се, че възрастната жена “сключила” граждански брак с 58-годишния Стефан Кръстев, който е осъждан. Бракът бил подписан в Русия, като обаче нито тя, нито Стефан били ходили там.

Групата направила безуспешен опит да изтегли парите от сметката.

В банката се

явила жена,

която приличала

на покойната

пенсионерка,

но служителите се усъмнили и отказали да дадат парите.

Последвал и друг ход. Била регистрирана фирма на името на Ганчо Ю. (Той е свидетел по делото - б.р.) Дружеството било с два лева капитал, не развивало никаква дейност, а имало само адрес. Изведнъж се оказало, че възрастната жена имала задължение към фирмата. Било образувано изпълнително дело при частен съдебен изпълнител от София, а взискател се оказала фирмата без дейност.

Петимата членове на групата, както и служителката на обреден дом в столицата Миглена Стоянова са задържани миналата сряда. Тя е пусната по-късно, но също има обвинение.

Според прокуратурата групата действала от началото на 2015 до първите дни на 2020 г.

При претърсванията

в домовете им

са намерени

20-25 нотариални

актове и

завещания

Тъй като разследването още е в началото, тепърва предстои да се изяснява колко точно имота е изтъргувала групата. Задачите били строго разпределени.

Мирослав Дебрелиев, който развива частен бизнес в областта на строителството и е студент, а преди години е бил състезател по самбо, търсел апетитни имоти в София, в които живеели самотни възрастни хора. В това занимание му помагал неговият приятел Стефан Кръстев. Справките за възрастните и за техните близки получавали от разузнавача от националната полиция Атанас Костов.

Самият той твърди, че не е вадил лични данни на възрастни живи или покойници. Версията му е, че Стефан, с когото били приятели, имал намерение да си купува жилище, но искал да не е чрез брокери, а директно от собственик, за да му излезе по-евтино. Затова помолил полицая да му намира телефони и адреси на хора, които продават директно имот.

Съдия Неделчева обаче посочи, че по време на разпита той давал противоречиви обяснения.

Служителката в обредния дом извършвала промени в семейното положение на жертвите, чийто брой ще се изяснява тепърва. Тя променяла и данните за техните роднини. Документи били открити и в жилището на брата на Мирослав - Пламен. Той твърди, че те били оставени от човек, който го посетил, и не знаел нищо за тях. Вуйчото Андрей Билярски пък превеждал между 300 и 600 лв. на хора, които помагали на групата.

Съдът остави в ареста Мирослав Дебрелиев и Стефан Кръстев. Андрей Билярски и Пламен Дебрелиев бяха пуснати срещу 10 хил. лева, а полицаят е под домашен арест, защото страда от онкологично заболяване. До момента са разпитани 14 свидетели, тепърва обаче предстояли още претърсвания и разпити.

Как апартамент на

бул. “Витоша” смени

собствениците си

чрез завещание

Името на 45-годишния Андрей Билярски, който е безработен и поиска да бъде пуснат от съда, за да се грижи за възрастните си родители, се появява и покрай още един апартамент на бул. “Витоша”. Това жилище е 67 квадрата и се намира в другия край на пешеходната зона, почти до ъгъла с бул. “Патриарх Евтимий”. В момента се владее от адвокат, който го е купил от адвокатска кантора, която пък го е купила от Билярски. Той го придобил чрез завещание от покойния собственик.

Жилището било собственост на роден през 1955 г. мъж, който не бил семеен, без братя и сестри, осиновен от родителите си.

През 2007 г. на човека му открили тумор в малкия мозък. Горе-долу по същото време решил да припише апартамента на приятел, с когото се познавали от доста време и му помагал. Той обаче отказал и предпочел да го купи. Към онзи момент не разполагал с цялата сума и дал 30 хиляди лева на собственика.

Приятелството им се запазило и мъжът, а впоследствие и съпругата му продължили да се грижат за болния, който се преместил да живее в пернишко село. През тези десет години те владеели апартамента.

Състоянието на собственика обаче рязко се влошило през 2017 г. Единственият човек, когото потърсил, когато му прилошало, бил приятелят му. Той извикал Бърза помощ, но след три дни собственикът на апартамента издъхнал в Първа градска болница. Пак приятелят му го погребал.

Той продължил редовно да ходи в апартамента. Имал там свои вещи, включително и пианото на децата му. Не бързал да оформи документите, един от който е декларация при 10-годишно владеене, още повече че разполагал с нотариалния акт.

“Един ден отидох в жилището и табелката беше махната, а ключалката сменена. Позвъних, никой не отвори и тогава се обадих на тел. 112. Те дойдоха, но нищо не можаха да установят. Тогава започнах да се връщам през час-два до кооперацията, за да чакам някой да светне и да подам сигнал”, разказа пред “24 часа” мъжът, чието име спестяваме по негова молба заради делата, които се водят.

Пристигнали полицаи, вратата им отварил “един двуметров младеж, който се представи за чистач”.

“Казах му, че аз владея апартамента, но той ми извади нотариален акт и каза, че го е купила адвокатска кантора”, разказа мъжът.

Приятелят на покойния собственик също потърсил адвокати, направили и справка в Агенцията по вписванията, където се оказало, че покойникът имал завещание на името на Андрей Билярски.

“Бях потресен, никога не бях чувал моят приятел да познава човек с това име. Подадах жалба в полицията, но докъде е стигнало разследването, не знам”, признава мъжът.

Той давал показания освен в Четвърто РПУ и в ГДБОП. Разбрал и че сделките са извършвани при един и същи нотариус. В момента за апартамента се води гражданско дело.

“Там, където има имотна мафия - не може без общински служители, полицаи, юристи”, убеден е към днешна дата човекът.

Имената на замесените в историите съдебен изпълнител, нотариус и адвокати са спестени, защото все още се водят разследвания.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Боил Банов Снимка: Архив

Боил Банов: Антиките на Божков, които не са регистрирани, са силно надценени

Антиките на Васил Божков, които не са регистрирани – близо 2700, са силно надценени. Това обяви в телефонно включване за bTV министърът на културата Боил Банов. Той се обади, за да обяви, че е некоректно внушението за липсата на проверки от страна на Министерството на културата на колекцията на Божков

Снимка: Архив

Ремонт на "Тракия", шофирайте внимателно

Шофьорите да карат с повишено внимание от км 24 до км 25 и от км 28 до км 30 на АМ "Тракия" в посока София. Това съветват от Агенция "Пътна инфраструктура". Временно движението ще се осъществява в изпреварваща лента поради ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Ограничено е движението в активна и аварийна лента. До 17:30 ч

Иван Гешев Кадър: БНТ

Гешев: Много дават акъл на прокуратурата, а тя е независима институция

Въпросът с наказателната отговорност - трябва и политиците да си поемат отговорност и да поемат необходимите законодателни изменения. След като политическите партии казват, че подкрепят Гешев - аз не искам да подкрепят Гешев, искам да подкрепят българските граждани, които искат справедливост, така че да си заработят парите

Диана Ковачева СНИМКА: Пресцентъра на омбудсмана

Омбудсманът говори пред ООН за премахване на дискриминацията срещу жените

До 19 февруари омбудсманът Диана Ковачева ще бъде в Женева за участие в 75-ата сесия на Комитета на ООН за премахване на всички форми на дискриминация срещу жените. Това съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.  След акредитирането на институцията на българския омбудсман с най-високия статут „А“ на ООН за правозащитен орган, доц

Иван Гешев Кадър: БНТ

Гешев: Изненадан съм, че Божков беше задържан в ОАЕ, там милиардери не арестуват

Искането до Обединените арабски емирства за екстрадицията на Васил Божков е изпратено в електронен вариант още в събота, а днес ще бъде изпратен и хартиен вариант. Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред БНТ в Чирпан, където се провежда акция срещу битовата престъпност. Изненадва ме, че е бил задържан 20 дни

Конусни силози от 10 до 250 т  предлага „Обитех“

Конусни силози от 10 до 250 т предлага „Обитех“

Конусни силози с вместимост от 10 до 250 т. проектира, произвежда и монтира „Обитех“ ЕООД. Фирмата е на българския пазар от 2002 г. и е официален представител на турската компания за производство на силози „Оби -Алтунташ“. Компанията–производител е сертифицирана с европейски сертификат за качество TUV

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Снимка: umbal-kirkovich.org

Мъжът със съмнения за коронавирус в Стара Загора е в добро състояние

Състоянието на украинския гражданин, който се изследва за коронавирус, е много добро тази сутрин. Мъжът е изолиран в Клиниката по инфекциозни болести в Университетската болница "Проф. д-р Ст. Киркович" в Стара Загора, спазени се всички мерки за безопасност. Това съобщи дежурният лекар д-р Галина Йосифова, предаде БТА

Миков: Не е вярно, че Божков е бил под чадъра на БСП

Миков: Не е вярно, че Божков е бил под чадъра на БСП

Твърденията, че Васил Божков е бил дълги години под политическия чадър на БСП, не са верни. Подобни твърдения са част от политиката у нас, когато няма други аргументи, заяви по Би Ти Ви тази сутрин бившият председател на БСП Михаил Миков. Най-важното е да се осигури справедлив процес за Божков. У нас дълги години имаше странни обстоятелства

Кметът на Благоевград Румен Томов обжалва прекратяването на правомощията си

Кметът на Благоевград Румен Томов обжалва прекратяването на правомощията си

Кметът на Благоевград Румен Томов е обжалвал пред Върховния административен съд решението на Административния съд в Благоевград за прекратяване на правомощията му. Това съобщи Томов в студиото на Би Ти Ви. Съдът прекрати правомощията с мотива, че Томов все още фигурира в управата на частна фирма, нещо, което забранява на градоначалниците

Николай Овчаров: От колекцията на Божков засега се изнасят само каменните статуи

Николай Овчаров: От колекцията на Божков засега се изнасят само каменните статуи

В момента от прочутата колекция на Васил Божков са изнесени единствено каменните статуи, за златните предмети се подготвят специални касетки. Това каза в студиото на Би Ти Ви историкът и археолог проф. Николай Овчаров. Още през 2004 г. тогавашният президент Георги Първанов призова да бъдат амнистирани големите колекции, които в България са три

Васил Божков СНИМКА: Архив

Изпращат документите за екстрадицията на Васил Божков

Днес Министерството на правосъдието ще изпрати до Обединените арабски емирства документите за екстрадицията на бизнесмена Васил Божков, предаде БНТ. Става въпрос за близо 200 страници, които са преведени на арабски. Вчера стана ясно, че Божков е бил освободен от ареста. Това е станало, след като в изисквания според закона в Емирствата срок от 20

През лятото на 2019 г. за първи път лагерът отваря врати в кюстендилското село Смоличано.

Лагер като пионерските, но не соц, а еко и арт

След 10 г. в САЩ българка зарязва бизнеса си във Флорида и прави първото такова селище за малчугани у нас, телефоните са табу 30 години след края на социализма и с лека носталгия към безгрижните детски лета от онова време у нас врати отвори подобрената версия на пионерските лагери - артселището “Живей с любов”

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber