Красимир Вълчев: Акад. Благовест Сендов бе учен от световна величина

https://www.24chasa.bg/novini/article/8092489 Красимир Вълчев: Акад. Благовест Сендов бе учен от световна величина Красимир Вълчев: Акад. Благовест Сендов бе учен от световна величина www.24chasa.bg
Красимир Вълчев СНИМКА: Архив
Красимир Вълчев СНИМКА: Архив

Всички посрещаме с дълбоко съжаление тъжната вест за кончината на академик Благовест Сендов. Изразявам искрените си съболезнование към неговото семейство. Академик Сендов бе от онези вдъхновяващи личности, които не само са изцяло отдадени на науката, но успяват да увлекат и своите ученици и последователи. Той бе предан на математиката и до последно се стремеше да провокира интереса и любопитството на младите хора към науката, заявява в съболезнователния си адрес министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, цитиран от БТА.

Академик Сендов е един от първите визионери за качествени промени в българското образование - както в методите на обучение, така и в заниманията с математика и програмиране от ранна възраст, и с въвеждането на интердисциплинарно обучение. Почти половин век по-късно времето неоспоримо доказва неговите идеи, посочва министър Вълчев.

Той припомня, че академик Сендов бе ректор на Софийския университет /1973-1979/ и председател на Българската академия на науките /1988-1991/, член на Съюза на учените, на Съюза на математиците в България, на Американското математическо дружество /AMS/ и на Британското компютърно дружество, член на Изпълнителното бюро и на Генералния комитет на Международния съвет на научните съюзи /ICSU/, председател и почетен председател на Международната асоциация на университетите /от 1985/. Той намира време и сили и за обществената си дейност, като народен представител и председател на Народното събрание, а и като посланик на страната ни в Япония, отбелязва образователният министър.

"Поклон пред паметта на човека, учения, преподавателя и вдъхновителя на няколко поколения академик Благовест Сендов!", пише в съболезнователния си адрес министър Красимир Вълчев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

В Чирпан премиерът Борисов разгледа изградената нова и модерна пречиствателна станция за отпадни води. Снимки правителствена пресслужба

Борисов: Довечера чакаме 57 хиляди дози ваксини, още през нощта отиват по районите (Видео, обновена)

Криминалисти излязоха на протест - трябва да връщат пари, взети като експерти в съда

Криминалисти излязоха на протест - трябва да връщат пари, взети като експерти в съда

Граничният пункт "Кулата-Промахон''

Ситуацията на "Кулата" усложнена, продължават антигенните тестове

Ирен Кривошиева. Кадър БНТ

Ирен Кривошиева: Трябва да има паметник на Стефан Данаилов пред Народния театър

 Росица Кирова. Кадър Би Ти Ви

Росица Кирова: Ще водя листата на ГЕРБ във Видин, няма да спра да съм критична

Деница Сачева. Кадър Би Ти Ви

Сачева: Няма задържане на доставени ваксини

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber